BOGDANOVIĆ: EBRD finansira žičaru sa 15 miliona eura, slijedi raspisivanje tendera

Što se tiče gradnje fudbalskog stadiona, vijesti su izuzetno dobre. Javni poziv je raspisan, već imamo prijavljenih kompanija i ovog mjeseca ćemo znati ko će izvoditi radove. Stoga, gradnja ovog objekta, koji će biti najsavremeniji segment crnogorske sportske infrastrukture, počeće uskoro, kaže gradonačelnik Prijestonice.
Objavljeno: 08. 07. 2015 - 00:00 Promjenite veličinu teksta: A A A

Gradonačelnik Cetinja Aleksandar Bogdanović najavio je u intervjuu za Portal Analitika brzi početak gradnje savremenog fudbalskog stadiona „Sveti Petar Cetinjski“, kao i skoro raspisivanje tendera za izgradnju žičare do Kotora, a kao posebnu pogodnost naveo je da će Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) finansirati pomenuti projekat sa 15 miliona eura.

„Danas već mogu reći, da konačno slijedi raspisivanje međunarodnog tendera. Sve neophodne procedure završene su prošlog mjeseca, a što se Prijestonice Cetinje tiče - mi smo za taj projekat bili potpuno spremni još 2013. godine. No, umjesto ka prošlosti, svakako je bolje gledati prema onome što slijedi - a to je, prije svega, predstojeći tender, za koji već postoji izvjesno interesovanje. Svakako, posebno je bitno što će budući partner na projektu na raspolaganju imati sredstva od 15 miliona od Evropske banke za obnovu i razvoj, ali i što će iza svih aktivnosti stajati država“, rekao je Bogdanović za Portal Analitika.

On je u opširnom intervjuu za naš portal najavio realizaciju brojnih projekata koji su započeli na teritoriji cetinjske opštine, od kojih su najvažniji - otvaranje Lipske pećine, rekonstrukcija Ruskog poslanstva, gradnja marine na Skadarskom jezeru, izgradnja novog hotela na Njegušima...

08bogdanovic2ANALITIKA: Što je u ovih pola godine realizovano u okviru infrastrukturnih objekata na teritoriji Cetinja?

BOGDANOVIĆ: U proteklom vremenu, otvorili smo novu gradsku tržnicu, završili smo gradnju novog saobraćajnog koridora na ulazu u grad, počeli smo rekonstrukciju kanalizacione mreže na cjelokupnom gradskom području, a nedavno je na ulazu u grad počela i gradnja komercijalnog centra, u kojem će od jeseni biti zaposleno 50 naših sugrađana. Takođe, zajedno sa privatnim partnerom, završili smo i “Lipsku pećinu” koju ćemo narednih dana pustiti u rad.

U isto vrijeme, odradili smo i niz finansijski manje zahtjevnih projekata, no jednako nam je važno ono što slijedi - a pritom, mislim na više infrastrukturnih i razvojnih projekata, koje ćemo početi do kraja godine.

ANALITIKA: Lipska pećina će biti svečano otvorena za posjetioce 13. jula. Koliko će njena valorizacija doprinijeti da Cetinje u dogledno vrijeme postane centar speleološkog turizma?  

BOGDANOVIĆ: Samom valorizacijom Lipske pećine, Cetinje će definitivno postati centar speleološkog turizma u Crnoj Gori. Ipak, jednako je važno što mogu reći da smo ovaj, sasvim novi segment u turističkoj ponudi naše države, realizovali kroz izuzetan model javno - privatnog partnerstva, koji može predstavljati primjer.

Drago mi je i što smo sav posao realizovali zajedno sa partnerima iz Slovenije, koji su ranije radili i na jednom od najpopularnijih turističko-speleoloških lokaliteta u Evropi i šire, Postojinskoj jami.

Bitno je i to što ovaj projekat donosi nova radna mjesta za naše mlade sugrađane, ali i što govorimo o investiciji kod koje ćemo imati povrat sredstava. Naime, “Lipska pećina” krajnje je profitabilan projekat, od kojeg će naš grad - uz bogatiju turističku ponudu - imati i sasvim konkretne finansijske koristi.

Otud, zaista sa nestrpljenjem očekujemo naredno vrijeme, kada će Lipska pećina primiti prve organizovane turističke grupe.

ANALITIKA: Dokle se stiglo sa rekonstrukcijom Ruskog poslanstva, koja se realizuje u okviru projekta „Beautiful Cetinje“?

BOGDANOVIĆ: Prijestonica Cetinje i UNDP uspješno su završili sve pripremne aktivnosti. Glavni projekat sada je na reviziji, te očekujemo da ćemo u sljedećim mjesecima početi sa rekonstrukcijom jednog od arhitektonski najljepših zdanja u Crnoj Gori. Po završetku radova, u bivšem ruskom poslanstvu biće smješteno sjedište Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija, čime Cetinju vraćamo još jednu važnu nacionalnu instituciju.

Kroz program “Beautiful Cetinje” do danas smo rekonstruisali objekte bivšeg britanskog poslanstva, stare bolnice “Danilo prvi”, ali i više njih na Dvorskom trgu i u Njegoševoj ulici.

Koliko je pomenuti program značajan u oblasti energetske efikasnosti, dovoljno govori i da je naš grad prošle godine zahvaljujući njemu uvršten među deset svjetskih gradova - pokretača velike globalne inicijative “Održivi razvoj za sve”, i to na poziv generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Ban Ki - muna.

Upravo u septembru prošle godine, u sjedištu UN, prilikom inauguralne sjednice učesnika inicijative, imali smo veliku čast - jer je Cetinje jedini grad među njima sa manje od milion stanovnika. Prijestonica je time bila u grupi gradova poput Melburna, Rio de Žaneira, Kopenhagena, Pariza, Santjaga ili Meksiko Sitija.

Sve navedeno, samo je motiv više da nastavimo sa radovima u sklopu programa “Beautiful Cetinje”, kojim ujedno promovišemo i značaj ulaganja u održivi razvoj.

08bogdanovic3ANALITIKA: Najavili ste rekonstrukciju Studentskog trga, gradnju fudbalskog stadiona „Sveti Petar Cetinjski“, početak adaptacije prostora u koji će biti izmještena Ikona Bogorodice Filermose...Kako napreduju ti projekti?

BOGDANOVIĆ: Što se tiče gradnje fudbalskog stadiona, vijesti su izuzetno dobre. Javni poziv je raspisan, već imamo prijavljenih kompanija i ovog ćemo mjeseca znati ko će izvoditi radove. Stoga, gradnja ovog objekta, koji će biti najsavremeniji segment crnogorske sportske infrastrukture, počeće uskoro.

Kada govorimo o projektu izmještanja Ikone Bogorodice Filermose u prostor Cetinjske pećine, i na tom projektu imamo ohrabrujuće rezultate. Naime, u potpunosti je urađen Glavni projekat koji će biti revidiran, već narednih dana. Samim tim stvaramo uslove za početak realzacije ovog izuzetno važnog projekta, kroz neki od modela koji bude najracionalniji, čime ćemo kreirati potpuno novu turističku ponudu.

Za rekonstrukciju Studentskog trga, Prijestonica Cetinje je uradila svu potrebnu projektnu dokumentaciju. Projektom je predviđeno parterno uređenje ovog prostora koji se sada nalazi u neprimjerenom stanju, ali i podzemna garaža sa kapacitetima koji će omogućiti znatno rasterećenje saobraćaja u mirovanju u ovom dijelu grada. Imajući u vidu da je riječ o finansijski zahtjevnom projektu, nadamo se da ćemo već početkom sljedeće godine krenuti sa radovima na ovom projektu

ANALITIKA: Što se uradilo po pitanju izgradnje Univerzitetskog kompleksa fakulteta umjetnosti?

BOGDANOVIĆ: I to je jedan od projekata čija je realizacija u toku, a čijim dosadašnjim tokom možemo biti zadovoljni. Već smo izgradili objekat zajedničkih sadržaja, kao i podzemnu garažu, a uskoro slijede radovi na objektu jednog od fakulteta umjetnosti.

Uz gradnju velikog kompleksa na prostoru bivšeg gornjeg “Oboda”, u međuvremenu smo dobili još dva fakulteta, tako da danas možemo govoriti o Cetinju kao o jednom od centara visokog obrazovanja u Crnoj Gori.

ANALITIKA: U kojoj je fazi projekat izgradnje žičare između Cetinja i Kotora?

BOGDANOVIĆ: Danas već mogu reći, da konačno slijedi raspisivanje međunarodnog tendera. Sve neophodne procedure završene su prošlog mjeseca, a što se Prijestonice Cetinje tiče - mi smo za taj projekat bili potpuno spremni još 2013. godine.

No, umjesto ka prošlosti, svakako je bolje gledati prema onome što slijedi - a to je, prije svega, predstojeći tender, za koji već postoji izvjesno interesovanje. Svakako, posebno je bitno što će budući partner na projektu na raspolaganju imati sredstva od 15 miliona od Evropske banke za obnovu i razvoj, ali i što će iza svih aktivnosti stajati država.

Ne tako davno, sama realizacija ideje “Lipske pećine” mnogima je izgledala kao daleka, pa čak i neizvodljiva. A danas, kada smo u tome uspjeli, idemo dalje, uz iste ambicije i kada je u pitanju gradnja žičare.

ANALITIKA: Što je do sada urađeno na projektu gradnje turističkog kompleksa na obali Skadarskog jezera - „Porto Skadar Lake“?

BOGDANOVIĆ: Prijestonica Cetinje u kratkom je vremenskom okviru završila sve svoje obaveze, te očekujemo konkretne aktivnosti privatnog partnera na projektu. Na ovom projektu smo još jednom pokazali da sa pravom nosimo epitet efikasne lokalne uprave kada su u pitanju direktne investicije. Svakako, u ovom slučaju govorimo o jednoj izdašnoj investiciji, u čiju realizaciju nećemo biti direktno uključeni, ali od koje bi čitava jedna regija - dakle, ne samo Cetinje - mogla imati izuzetne koristi.

ANALITIKA: Pokrenut je i program podsticaja za preduzetnike „Invest in Cetinje“. Kakve povoljnosti on pruža i da li su preduzetnici prepoznali njegov značaj?

BOGDANOVIĆ: Paket stimulansa “Invest in Cetinje” pruža fiskalne i finansijske podsticaje, kako sa lokalnog, tako i sa državnog nivoa. Stoga, o njemu danas možemo govoriti kao o najpovoljnijem setu povoljnosti za investitore i postojeće privrednike u Crnoj Gori.

Na pitanje da li su preduzetnici prepoznali njegov značaj, najbolje ću odgovoriti egzaktnim podacima. Paket “Invest in Cetinje” do danas je rezultirao otvaranjem više od 200 novih radnih mjesta, među kojima su i investicije poput komercijalnog objekta na prostoru nekadašnje “Tarine” garaže, novi hotelski sadržaj na Ivanovim koritima, upravo teče gradnja komercijalnog centra na ulazu u grad, a što mi je posebno drago - i dio postojećih privrednika iskoristio je naše stimulanse kako bi proširio proces proizvodnje, odnosno, pružanja usluga.

Dakle, govoreći sasvim konkretno - već sada imamo rezultate, a vjerujem da oni najznačajniji tek slijede.

ANALITIKA: Svojevremeno ste najavili i gradnju hotela na lokalitetu Krstac na Njegušima. Da li se počelo sa radovima?

BOGDANOVIĆ: Gradnja hotelskih sadržaja na lokalitetu Krstac projekat je od kojeg dosta očekujemo. Sigurni smo da će on predstavljati još jedan iskorak u našoj turističkoj ponudi, posebno imajući u vidu ozbiljnost partnera, ali i atraktivnost lokacije, sa koje se pruža pogled ka Bokokotorskom zalivu.

Trenutno teče proces izdavanja građevinske dozvole, a kako sam informisan - sam investitor već je spreman da, neposredno po završetku te procedure, uđe u radove.

Biće to drugi hotel koji za relativno kratko vrijeme dobijamo na području Lovćena, čime ćemo, siguran sam, u velikoj mjeri uticati na rast turističkih posjeta jednom od najljepših lokaliteta u Crnoj Gori.

08bogdanovic5ANALITIKA: Kompanija „Montelor“ se usljed teških okolnosti u Ukrajini povukla iz projekta izgradnje Fabrike čokolade. Je li opština definitivno odustala od tog projekta?

BOGDANOVIĆ: Prijestonica Cetinje nije odustala od pomenute ideje - tim prije jer smo mi u kratkom roku realizovali sve svoje obaveze. No, imajući u vidu sve što se dogodilo u Ukrajini, a što je kasnije uticalo na povlačenje privatnog partnera, kompanije “Montelor”, mi taj prostor - sa predviđenim podsticajima - danas nudimo drugim potencijalnim investitorima sa kojima pregovaramo.

Interesovanje postoji - tim prije jer je tokom pripremnih radova koje je obavila kompanija “Montelor” adaptirana i sama hala. Stoga, vjerujem da ćemo u narednom vremenu imati povoljnije vijesti koje se tiču biznis zone na prostoru gornjeg “Oboda”.

ANALITIKA: Prijestonica je tokom protekle tri godine za svoje projekte dobila 4,5 miliona eura posredstvom evropskih IPA fondova. Za koje projekte su upotrijebljena pomenuta sredstva i od kakvog su značaja za grad?

BOGDANOVIĆ: Najznačajniji projekat - za koji je izdvojen i najveći dio navedene sume - jeste rekonstrukcija postojeće i izgradnja nedostajuće kanalizacione mreže na cjelokupnom gradskom području. Vjerujem da ste i sami informisani da je nepostojanje adekvatne kanalizacije bilo jedan od krucijalnih višedecenijskih problema Cetinja, zbog čega je bilo jako važno da što prije počnemo njenu rekonstrukciju. To smo i uradili u prvoj polovini godine, a radovi i dalje traju. Po njihovom završetku, očekuje nas i sanacija ‘Ponora’, kao i gradnja pogona za prečišćavanje otpadnih voda, čime ćemo staviti tačku i na taj problem u našem gradu.

Kada govorim o svemu što smo realizovali zahvaljujući IPA fondovima, moram pomenuti i znatno osavremenjavanje voznog parka naših javnih preduzeća, ali i projekte koje smo napravili sa prijateljskim gradovima iz susjednih država, među kojima je posebno važna bila gradnja Vinske kuće i povezivanje poljoprivrednih proizvođača sa Cetinja i Dubrovačko-neretvanske županije.

Primjer Cetinja, stoga, jasno govori od kakvog su značaja za naše lokalne zajednice IPA fondovi, odnosno, sam proces evropskih integracija. Imajući u vidu izuzetnu saradnju sa strukturama Evropske unije, siguran sam da ćemo i u sljedećem periodu moći da govorimo o novim projektima koje ćemo realizovati zahvaljujući međunarodnim fondovima.

Ana POPOVIĆ

 

Komentari: 18

COVECE

08. 07. 2015 - 00:37

Sto ne napravite INTERVJU sa Vesom Vukoticem-ovaj Bogdanovic je samo veza ozmedju ZLATNE KOKE za glasove MIRASA CPC - AUSTROUGARE i DPS, Zizaru neka mu DZABALUKA naprabe AUSTRINI SARKOTICI VON od LOVCENA koji gasio SRPSKU SVECU na LOVCEN a Bogdanovic puva koliko idje moze da se ponovo ne upiri,
Sanja

08. 07. 2015 - 00:45

I zgodan i vrijedan...savršen spoj ;-)
doko

08. 07. 2015 - 05:58

Cetinjani nema hljeba ali ima igara.Dok se izgrade obecane fabrike mozete igrati futbal i tako ste besposleni.Bravo za gradonacelnika i njegovoj brizi o gradu i gradanima.
Nadja

08. 07. 2015 - 08:38

I sta sad,gospodine Bogdanovicu?Ovome da vjerujemo?Kao i uvijek-bice, gradice se, u projektu je, zaposlice se gradjani...Da li Vi uopste zivite na Cetinju i da li ste svjesni stanja u kojem se grad nalazi...Ako zivite, kako se mirite sa time da tokom noci(a cesto i danju) nemate vodu...A kao najvaznije, kako cete sve te lijepe snove ostvariti kad je dug Prijestonice sedamnaest miliona eura?I je li najvaznije da vi zauzmete ,,pozu za slikanje" ,pa da Vam povjerujemo?
jos jos...

08. 07. 2015 - 08:50

sta je ovo?kao da je u pitanju casopis Man and healts.gradonacelnik u 100 poza.Znali smo da je pozer ali da je ovoliki nijesmo.Lijepo bi bilo da se sve to ostvari ali mislim da nema nista od toga.Prije ce biti da se izbori blize pa se moraju narodu pustat bajke za laku noc.garantujem da ce sad u Kotoru krenut prica o zaobilaznici..pa onda u Cetinju prica o fabrici cokolade...za Herceg Novi ce opet pricica o mostu na Verigama,malo ce se aktuelizovati prica oko crkve na Rumiji...ukljucice se dezurni DPS igraci iz opoziciji i tako jos 25godina itd itd...
Anonimno-1232069742

08. 07. 2015 - 08:59

A šta bi sa onom čokoladom na Cetinje?Možda se čeka da sazrije kakaovac u Donji kraj,ili naši seljaci nemaju krave boje "lila" kao oni švajcarski seljaci?Ili su se ispriječile objektivne okolnosti?
nicim-izazvan

08. 07. 2015 - 09:25

Sve pohvale gradonacelnice, Cetinje sa Vama moze samo da napreduje , na pravom ste putu,da svojim gradjanima omogucite ugodniji zivot u gradu Samo naprijed!
hahaha SARKOTIC

08. 07. 2015 - 11:22

cujes ovoga, ..., na pravom ste putu,,, O'Boze , veli na pravom putu ? jesu jesu NESTANKU PETROVICA CRNE GORE ???
Draško

08. 07. 2015 - 09:49

Bogme, dosta ste je eksploatisali, ja sam mislio da ona već treba da se remontuje! Pred svake izbore - mamac: žičara od primorja do Lovćena! Dajte, počnite makar nešto da radite, ovako, niko vam ništa više ne vjeruje!
Fotograf

08. 07. 2015 - 10:42

A viđi što mu je lijepo ispa ovaj srednji prst na trećoj slici ... Mora da je to neka šifra - ko će i okle dati pare za nabrojane investicije
Nenad

08. 07. 2015 - 10:49

Ja mislim da žičara , bez velike pomorske luke u Donji kraj, ne može biti rentabilna. Pa da kruzere điramo žičarom
Cedo Montenegro

08. 07. 2015 - 11:02

da ste vi pravi gradonačelnik, prošetali bi gradom i uvjeri li se na čemu grad liči...pogledajte u kakvom su stanju:ulice fasade parkovi, drvoredi...zaposlite ljude od struke koji ce z nati kako urediti grad, a ne ostavljati kičeraj za sobom...
Sarkoticiiiiiiiiiiiiiiiii?

08. 07. 2015 - 11:20

dje u mi komentari / dje CRNOGORCIMA objasnjavak ko je , Stcepan Sarkotic ? ps. Mnogi crnogorci za tog DIV JUNAKA nijesu culi , pozdrav od DUL+KLJNA viteza zivijo GRADONACELNIK BOGDANOVIC te ne da da se ikada vise upiri SRPSKA svijeca na vr LOVCENA! hvala Aleksandre ime mi se bas ne dopada ali nekako ga napisah. POZDRAV pravi i istinski CRNOGORCE CARE MALI ko te jos odjen ne fali, BRAVISIMO ANALITIKO za intervju.
Verujem

08. 07. 2015 - 11:32

Ja ovome zgodnome momku te pozira na ove slike, ka i do sad, sve verujem. Verujem da ce da nastavi da se sali i posprdava sa ljudima koji obozavaju da im se to radi, verujem da ce se napravi zicara(al od zica za kisobrane), verujem da ce da podrze Cucku jeku(ka i prosle godine makar), verujem i znam da cokoladu ne prave jer bi se istopila na ove vrucine(posebna vrsta cokolade, da ne obajsnjavam), verujem da ce do kraja leta primit decebmarsku platu(prije no djeca podju u skolu), verujem da je pecina(svi u nju skapali kakvi smo) idealno mjesto za bijeg od ovih vrucina, verujem da ljudi na Cetinje imaju leba da kupe djeci(po pola kila), verujem da ce familije sa Cetinja poci jednom na more ovoga ljeta autobusom (sa naljepse autobuske stanice u Katunskoj nahiji), verujem... neverujem..
Guest_1436353269

08. 07. 2015 - 15:41

PODRŠKA MLADOM, PREDUZIMLJIVOM, VASPITANOM GRADONAČELNIKU!!!!!!! SAMO TAKO NASTAVITE!!!!!!!
Guest_1436353269

08. 07. 2015 - 19:28

može li mi ko reć' kakva mu je ovo bolandža od sata?
Guest_1436353269

27. 08. 2015 - 09:51

Biće izbora... opet se žičara eksploatiše! A ja mislio da je neophodno uraditi generalni remont, toliko se amortizovala do sada....
Guest_1436353269

27. 08. 2015 - 09:51

Biće izbora... opet se žičara eksploatiše! A ja mislio da je neophodno uraditi generalni remont, toliko se amortizovala do sada....
Novi komentar