Nova kolumna: Astrološki tranziti u svjetlu vedske astrologije

Portal Analitika će u narednim nedjeljama objavljivati kolumne poznatog vedskog astrologa Mladena Lubure. U kolumnama, Lubura će čitaocima našeg portala saopštavati konkretne savjete u vezi ove drevne i veoma popularne astrologije.
Objavljeno: 29. 07. 2015 - 14:53 Promjenite veličinu teksta: A A A

Granice realnosti su granice naših saznanja. Sa širenjem naših saznanja, pomeraju se i menjaju granice realnosti. Postoji samo dinamična realnost. - Ivan Tabaković (1898-1977).

Piše: Mladen LUBURA

Đotiš

Vedska astrologija ili Đotiš je drevna, izvorna astrologija koja svoj temelj ima u jednom od najstarijih zapisa čovječanstva, u vedama. Vede su tekstovi zapisani prije oko 5000 godina na području južne Azije. Sanskritska riječ veda nastala je od korijena vid što znači znanje.

Đotiš je vedanga, integralni dio veda, tačnije "oči veda". Korijen sanskritske riječi jyoti znači svijetlo. To je cjelovit, složen, izvanredan sistem za analizu prošlosti, sadašnjosti i budućnosti svakog bića iliobjekta. Svakako da je u vrijeme u kom živimo njegova najpopularnija upotreba u tumačenju individualnog, tzv. natalnog horoskopa. Dobro je imati u vidu da đotiš nije indijska astrologija, iako je tako često nazivaju, vjerovatno zbog toga što je ovo znanje sačuvano na području savremene države Indije.

Razlikuje se u odnosu na zapadnu (solarnu) astrologiju. Đotiš je sideralna astrologija što znači da koristi astronomski tačnu mapu neba, odosno uzima u obzir vrijednost precesije, za razliku od "zapadne astrologije" koja zbog pogrešne kalkulacije dobija grešku od gotovo cijelog jednog znaka. Npr. ako ste mislili da ste Ovan u podznaku, to vrlo vjerovatno nijeste, već ste zapravo znak prije Ovna, tj. Ribe. Ovo stvara veliku zabunu i mnoge pogrešne procjene, jer ukoliko se ne uračuna vrijednost precesije, pozicije planeta bivaju pomjerene unaprijed, kao časovnik koji brza otprilike dva sata. U vedskoj astrologiji toga nema, mapa neba je identična onoj objektivnoj i astronomski tačnoj. Ovo je veoma bitna osnova neophodna za izradu, kao i za ispravno tumačenje bilo koje vrste horoskopa.

Tranziti planeta

Tranziti planeta nam govore o globalnim promjenama na makrokosmičkom  nivou, a kako se to reflektuje u našim životima posmatramo upoređujući aktuelnitranzit planete sa njenom natalnom pozicijom  u horoskopu. U tom smislu potrebno je uzeti u obzir minimum tri faktora:

1) aktuelni tranzit planeta;

2) natalne pozicije planeta u horoskopu;

3) period u kom se osoba nalazi.

U vedskoj astrologiji običaj je da se tranziti generalno posmatraju i tumače u odnosu na natalnu poziciju Mjeseca. Ovako i treba pratiti predikcije koje slijede u nedjeljnoj analizi tranzita. U obzir sam uzeo, prije svega, tranzit Mjeseca u odnosu na natalnu poziciju, kao i mjesečevu fazu, tj. lunarni dan. Takođe u analizama obrađujem i Navatara odnos koji se gleda u odnosu na zvijezdu rođenja (Đanma nakšatra).

Da biste mogli pratiti ovu kolumnu neophodno je da znate svoju sideralnu poziciju Mjeseca! Samo tako ćete imati korektan rezultat navedenih tranzita, te istinsku dobrobit od navedenih informacija.

Preciznu kalkulaciju možete brzo dobiti na adresi  http://soulmatestars.com/vedic-signs/calculate-your-vedic-sign ukoliko unesete svoje podatke rođenja. Ako imate problema sa kalkulacijom možete se obratite autoru teksta na email [email protected]

(Autor je vedski astrolog iz Novog Sada)

https://about.me/lubura

Komentari: 0

Novi komentar