ĆOSOVIĆ JOKIĆU: Velika nije stradala zbog vjere i srpstva

Portal Analitika nastavlja da objavljuje naučnu polemiku između Miroslava Ćosovića i Branka Jokića u vezi pokolja u Velici. Polemika će biti objavljivana sve dok daje naučni doprinos rasvjetljavanju ovog zločina iz Drugog svjetskog rata.
Objavljeno: 31. 07. 2015 - 11:52 Promjenite veličinu teksta: A A A

Prije par dana, 28. jula, obilježen je u Velici dan velikog stradanja Veličana. Neki novinari su izvijestili da su Veličani 28. jula 1944. stradali zbog vjere i srpstva, što je naravno, potpuna neistina. Veličani su od nacista stradali zbog partizanstva a samim tim i zbog crnogorstva, jer su svi pravoslavni partizani bili Crnogorci po nacionalnosti, zvanični stav Komunističke partije je bio da su Crnogorci zasebna nacija, taj stav partije  odlično su znali svi oni koji su se priključivali partizanima.

Piše: Miroslav ĆOSOVIĆ   

 U knjizi "Vatre sa Komova - narod andrijevačkog sreza u NOR 1941-1945" (Beograd, 1978), zapisano je: 

  miroslav1ok  "U selu sa preko 320 domova od kojih nije bilo četničkih i drugih fašističkih organizacija. . . U oružanim snagama NOV i POJ učestvovalo je 270 boraca ne računajući sve one koji su se vremenom otselili iz Velike. Od tog broja 50 su dali živote i njihove kosti su prosute od Čakora do Ljubljane, 54 su postali RVI, 70 dobili oficirske činove..." (cijela knjiga www.znaci.net/00003/485.pdf)

    I u izvještaju koji je sastavio zapovjednik obije SS divizije koje su izvršile masakr u Velici, Veličani su tretirani kao Crnogorci:  

    "Očevidno je da je selo Velika, naseljeno Crnogorcima, na odgovarajući način neprijatelju pružalo pomoć. Prema izjavi jednog zarobljenika iz Velike, tamo su ponovo boravila propagandna odeljenja bandita i zavrbovali su 20 mladih Crnogoraca. Stanovništvo nije nikada izveštavalo o dolasku ovih crvenih propagandnih odeljenja. Tako isto nisu obaveštavali o prelasku mladića na stranu bandita i odlasku u Crnu Goru." Link prema  dokumentu: www.znaci.net/00001/4_12_4_103.htm 
     Velika je bila najpartizanskije selo na śeveroistoku Crne Gore, zato je tako i stradala krajem jula 1944. 

miroslav2ok Naglasak je na prisustvu SPC u Velici: Gospodin Branko Jokić treba da razumije, naglasak na moj prvi prilog od 27. jula nije na samom pokolju u Velici jula 1944. već sam javno iskazao čuđenje - što traži kler SPC u Velici, kako je moguće da kler SPC saośeća sa Veličanima koji su stradali od nacista, dok u isto vrijeme kler SPC veliča i slavi saradnike nacista. 

     Pitam Srpsku crkvu - da li su Pavle Đurišić i mitropolit Joanikije Lipovac osudili zločin u Velici ili zločine nacista u Pivi, da li su Đurišić i Lipovac osudili bilo koji zločin nacista u Crnoj Gori? 

 Kad je gospodin Jokić tako hrabar da demantuje mene i profesora Rastodera, što ne skupi hrabrosti pa upita episkopa Amfilohija Radovića, npr ovako: "Što Vi gospodine vladiko tražite ovđe dok veličate saradnike nacista Đurišića i Lipovca? Zar je Vama ovđe mjesto?" 
 Isto pitanje da postave i episkopu Joanikiju Mićoviću jer i on slavi Lipovca. 
 

 I Branko Jokić je priznao da su zločin izvršile dvije SS divizije: Raščistili smo jednu stvar. Gospodin Jokić je nevoljno priznao da su tog dana u julu 1944. masakr počinile dvije organizovane SS formacije (njemačka i albanska) iako se iz njegovog prvog reagovanja moglo zaključiti da SS formacije  tog dana nijesu tamo ni bile.
 

Branko Jokić u prvom reagovanju piše na osnovu dokumenata sa suđenja u Beogradu: 

     "Na preko 500 strana toga spisa, donesena je optužnica, svjedočenja ljudi koji su preživjeli Šmithuberove zločine u Bosni, Dalmaciji, Pivi, Gornjem Polju, Rastovcima, Šipačnome, Bajovom Polju i drugim krajevima Crne Gore. Ni u optužnici niti u bilo kojoj drugoj prilici tokom suđenja, Šmithuberovo ime uopšte nije pomenuto u vezi sa genocidom u Velici."

      Gospodin Jokić nam sam predstavlja niz Šmithuberovih zločina, a na potpuno isti način stradali su i Veličani, od iste formacije - Princ Eugen divizije, "rukopis" je isti kao i svuda đe je prošla Princ Eugen divizija.

      Gospodin Jokić kaže da Šmithuberu nije suđeno poslije rata za zločine u Velici, već za druge zločine. Kad se sudilo pripadnicima divizije Princ Eugen Velika nije ni pomenuta? Ako Velika na suđenju pripadnicima Princ Eugen divizije nije pomenuta, mijenja li to činjenicu da su pripadnici Princ Eugen divizije (sa pripadnicima SS Skenderbeg), počinili pokolj u Velici? 

      Gospodin Jokić iznosi začuđujuću tvrdnju da Šmithubera nije bilo u Velici 28. jula 1944. iako je on bio zapovjednik cijele SS divizije Princ Eugen. Nije ga dakle bilo ni u borbama koje su par dana ranije vođene sa partizanima, u borbama u kojima su dvije SS divizije pod njegovom komandom imale preko 800 poginulih?! Pa đe je bio Šmithuber? 

      Meni ne pada na pamet da sporim da su u masakru u Velici učestvovali i na zvjerski način ubijali Veličane neki Albanci i Muslimani/Bošnjaci, kao obični vojnici koji su primili naređenja, isto kao što su i Njemci u Velici vršili bestijalna ubijanja. 

miroslav3ok Niko osim Njemaca nije mogao narediti pokolj u Velici: Ali, ključna stvar u svemu ovome je, a gospodin Jokić pokušava da to negira - daleko najveći dio odgovornosti za masakr u Velici snosi onaj njemački zapovjednik koji je tog 28. jula 1944. komandovao sa obije SS divizije. On je naredio masakr u Velici (a to je valjda bio Šmithuber iako Jokić tvrdi da nije). Niko osim njemačkog zapovijednika nije mogao to da naredi. Za zločin u Velici odgovornost Albanaca i Muslimana/Bošnjaka koji su bili u toj nacističkoj formaciji jednaka je odgovornosti bilo kojeg dželata i izvšioca zločina, bilo kada tokom istorije ratovanja. Ta odgovornost takođe nije mala, ali je odgovornost za počinjeni zločin neuporedivo veća na onome ko je zločin naredio. Šerbo Rastoder kaže da su svi Albanci i Muslimani/Bošnjaci koji su učestvovali u zločinima, poslije rata "platili" za svoje zločine. 

      Ja pretpostavljam da će Branko Jokić i dalje da pokušava da dokaže, kao što jeste već u prvom reagovanju, da su glavni krivci za masakr u Velici Albanci i Muslimani/Bošnjaci, ali evo da ga podśetim što je o SS diviziji Skenderbeg sam napisao u svom drugom reagovanju, kako su Njemci cijenili pripadnike SS Skenderbeg: 

     "U svojim izvještajima su isticali: »Albanska vojska i muslimanska milicija su bez ikakve vrijednosti«"

      I sa ovim se slažem. Ako su Njemci ovako karakterisali nepismene i polupismene albanske i muslimanske seoske ratnike - pripadnike SS Skenderbeg, može li iko da povjeruje da su oni Njemcima naredili masakr u Velici, da su školovani, obrazovani, prekaljeni, nadobudni i zlikovački SS oficiri izvršavali naređenja ovih bijednika? 

     Može li sami Branko Jokić da povjeruje da masakr u Velici nije izvršen po naređenju Njemaca? 

 

Komentari: 28

Guest_1436353269

31. 07. 2015 - 12:10

Cosovic kae i AKCENTIRA:,,,,ali evo da ga podśetim što je o SS diviziji Skenderbeg sam napisao u svom drugom reagovanju, kako su Njemci cijenili pripadnike SS Skenderbeg: "U svojim izvještajima su isticali: »Albanska vojska i muslimanska milicija su bez ikakve vrijednosti«",, BEZ VRIJEDNOSTI znamo da jesu ali nijesu da kolju ZENE STARCE I DJECU taj posao nijesu RADILI ELITNE WERMAHT jedinice - niti je Šmithuber posle BITAKA ili OKUPIRANIH teritorija iza koga se KRIJETE i sluzi vam kao MASKA Cosovicu naredijo koljite djecu i ZENE, doduse nije ni sprijecio ZLOCINE u zoni odgovornossti zato sto je bio FASISTA.. NIJE mozda ni KARADZIC i MLADIC da su naredili UBISTVA ali nijesu SPRECILI u zoni koja cak nije ni bila njihova ODGOVORNOST vec UN, pa bi neko drugi i trebao biti odgovoran pored ove dvojice zar NE ?????
Guest_1436353269

01. 08. 2015 - 15:40

Ako moram...Nesu li cetnici nanivoumanjih formacija ucestvovali Andrinevickoj operaciji? Jesu li na pojedinim sektorima izmijesani sa turcima koje ne mogu da smisle? Jesu li bili na Cakori jesu li ucestvovali u zlocinu u Veliki i na koji nacin? Jesu li Srbi krivi za pokolj u Vrliki? PWS
Guest_1436353269

01. 08. 2015 - 17:31

"Zločine su izvršili folkdojčeri,albanski i plavogusinjski esesovci koji su ušli u sastav SS Skenderbega..."?! Koliko mogu zapaziti-vođen ti "fale" i oni te su bili na Čakoru(četnici)....učestvovali u zločinu u Veliki i na koji nači"-u okviru "Andrijevičke operacije"-te zlokobne inicijalne kapisle-koja je "izazvala lančani pokolj" Veličke nejači >>(nezna im se broja ni dan danas-više od 400-a manje od 700-prema nekim izvorima-koje sada istražuje NVO Velika? Dakle,zbora nema salute PWS-od tri napisane-izgovorene riječi-tebi su,da oprostiš-a izvineš, četiri lažave! A ,o "krivici" Srba -za pokolj u Velici ne treba trošiti ni riječi ni vremena?Taman-kao okolo naokolo onije podataka-"20 Veličkije partizana"- "prevedenih,u 20 mladih Crnogoraca"-prije toga "zavrbovanih" od strane bandita(dati partizana?)-i iz Velike(koja nebijaše u CG?) deportovani-odvedeni u CG(?)-piše u izvještaj zapovjednika(bez imena)SS divizije koja je izvršila masakr u Velici?! A,za Srbe -"zna se":"đe se kolje tu ste prvi moji "mili Srbi"-bili tamo nebili-vi ste za sve krivi-zar ne salute PWS....?Odmori i prouči što si dosad pisa-moli rahmetl Radovan Bećirović:" ..da oproste što sam dosad bleja"!
Guest_1436353269

01. 08. 2015 - 16:51

Salute PWS-koga to pitaš tako ti alaha? Vakat je da nam izneseš obećano>>(dokumenta o tvojim saznanjima-obećana prekjuče na ovaj Portal)(ne Turcima)
Guest_1436353269

01. 08. 2015 - 17:54

Njemacka dokumenta o snagama koriscenim u Andrinevickoj operaciji, o pravcu napada i koriscenju jedinuca, o toku operacije...Partizanska dokumenta o rasporedu neprijateljskih snaga, toku borbi, razbijenju neprijweljskih snaga, rasuilu "dobrovoljackih" formacija i pravcima bjezanije, svjedocenja o zbjegovima i pravcima bjezanije prije nego su "Vasovici" usli u Plav ps. Svaki magarac je mogao da shvati da ja nijesam advokat fasista: balista, esesovaca, cetnika, ustasa. Ja sam advokat narodaa: Muslimana/Bosnjaka, Crnogoraca, Albanaca, Srbe itd. Zlocin u Veliki je zlodjelo udruzenih fasistickih nesoja iz nekoliko naroda. PWS.
Guest_1436353269

01. 08. 2015 - 18:07

...., kontrolisi se malo... Ja licno u toj prici ne vidim moju stranu. Ja se identifikujem sa plavsko-gusinjskim antifasistima (ako ih jos ima?), koje gos Jokic prezire, i uopsteno sa crnogorskim antifasistima. Dok se jos cuju komentari sa portalanalitika znajte da ima zivih antifasista. Kad ih ne bude vise znajte da je zadnji antifasist pao pred naletima cetnika, balista, krilasa, zelenih milicija. No pasaran! PWS
Guest_1436353269

01. 08. 2015 - 18:27

Idemo vako: "pokolj u Veliki su izvrsili Komsije: Metohiani i Plavogusiani., zajednicki imenitelj -muslimani., necasni Albanci i necasni Muslimani-jedno ime a dva liKa. Svjernoalbanci: Malesiani-katolici, Doliani i Vrmosani kao casni Albanci nijesu ucestvivali Folksdojceri i casni germanski Nijeci su nevoljno pismatrali okrecali glavu od balkanskog primitivizma" Tako tvrdi gos. Jokic. Jole Drnjak smrdi izokrecanjem cinjenica i znacenja i cini diskusiju nemogucom. Moja licna impresija je bila da ovdje nije toliko vazna istina o zlocinu u Veliki nego ko ce koga upucati "preko Velike". Zato sam htio izici iz "debate" jer je bol familija velickih zrtava i moja bol kao Antifasiste. Ja sam htio ali Jole neda. PWS
Guest_1436353269

02. 08. 2015 - 09:01

"Dok se još čuju komentari sa portalanalitika ZNAJTE da ima ŽIVIJE "antifašista"-kuka PWSekule-"antifašista"! Ka da je prije toga pročitao -PORUKU TITOVIH Proletera sa "Ljubinog groba"-Sutjeska krvava i mutna-juna 1943(iz IV.Pekove Proleterske!)! Na žalost-"čuje se danas od "antifašista"da će da grade -fašistima(njemcima-nacistima!) spomenik u Danilovgrad-na puškomet od Lazina? Muk i Lelek-Vapaj "demokracko-fašistički" za "spomenikom"u gradu odakle su bili zakleti Proleteri sa Ljubinog Groba-nosioci spomenica-41: Plana Kovačević Nikolić,Svetozar-Sveto Stojković(najmlađi-1926.g) i mnogi drugi! I kako to već biva u mojoj DOMOVINI (kojoj se nije rodio ĐIDO-niti joj umro četnički ustaša dr Sekule Drljević?)-"probudila se savjest" potomaka-slugu fašističkog terora 41-45-da nam drže "časove o poštenju"- njihovih predaka-poput "antifašiste" PWSekula-kojemu od tri četiri LAŽAVE! Zato "Jole Drinjak NEDA"-da PWSekule LAŽE:"Tako tvrdi gos. Jokić"-ono što nije rekao-a PWSekule bleji da jest!
Guest_1436353269

02. 08. 2015 - 09:37

A što tek reći na konstataciju:" Velika nije stradala zbog vjere i srpstva"? Da,šćeto neto-"skroz crnogorski"(rekla bi gospođa Bukilić)? Ali kad zavirimo u brojke-zvanične podatke o stradanju ljudi u Plavskoj opštini tokom rata 41-45- pitam se:"đe je granica bezčasti-a đe poštenja i časti"? Podatci su neumoljivi:"Tokom II.svjetkog rata u opštini je poginulo ukupno 814 osoba,od kojh je 746 Srbi i Crnogorci(valda brojke nisu-"fašizam"?), a 64 Albanaca,Muslimana i drugih pripadnika drugih naroda"! Da,da, i od tih 814 osoba-njih preko500 su Veličani- zvjerski ubijani zbog čega?Nije dati zarad onije 20.mladića Crnogorca-koje su zavrbovali banditi(partizani)? Što teč reći o "tvrdnji "antifašiste" PWSekula:"Ovdje gos.Jokić pokušava pokazati razloge zločina u iskonskoj mržnji muslimana prema pravoslavlju"? A naj,naj PWSekula-izum -"antifašiste":" Branko Jokić tvrdi da su Njemci nevoljno posmatrali okrećali glavu od balkanskog primitivizma"? Ali nereče đe je to B.J napisao?! Jole, to nenađe!
Guest_1436353269

10. 08. 2015 - 17:18

Sa zlocinom u Velici Albanci i Bosnjaci nemaju ama nista, kao ni divizija "Skenre- beg", jer se u tom momenti nalazila daleko od Velike. Pitanje je, kako to da njemacki general naredi toliki pokolj nad nevinim ljudima, a svima treba da je jasto da je bio neki razlog. Pa evo sta se zbilo tog kobnog dana. Kad je 113 divizija "Princ Eugeg" bila na putu preko Cakora, Na celu je bila izvidnica na motoru koji je imao i prikolicu, i trojica na njemu. Vojnik, vozac, podoficir i jedan porucnik, Na putu ih susrecu dvojica mjestana, odnosno Radisav "Peso" Pesic i jos jedan njegov kolega po zlu. Zaustavili su predhodnicu, toboze da ih nesto obavijeste i cim su stali, izmaskirani su, i sa njih je skinuta uniforma i postavljeni su uz skarpu puta, pa su im posjekli muskost i stavili u usta. Kad je divizija naisla i nasla ovako izmasakrirane, general je dao dva sata vojsci da cini sta hoce. Ovo je pricao Radisav i hvalio se mom djedu, i znali su mnogi u ono vrijeme, sve ostalo je laz.
Novi komentar