JOKIĆ: Zašto fašističke jedinice Prenka Calje nikada nijesu dolazile u Veliku

Portal Analitika nastavlja da objavljuje naučnu polemiku između Miroslava Ćosovića i Branka Jokića u vezi pokolja u Velici. Polemika će biti objavljivana sve dok daje naučni doprinos rasvjetljavanju ovog zločina iz Drugog svjetskog rata.
Objavljeno: 07. 08. 2015 - 11:21 Promjenite veličinu teksta: A A A

Gospodin Ćosović se zaista našao u poprilično nezahvalnoj roli. U želji da sataniše SPC i njene popove, najprije je nasio na proizvoljnu propovijed Šerba Rastodera (na državnoj televiziji). Potom je priznao da nije kazao istinu o govoru patrijarha Irineja, ali je pokušao da mi, ipak, nametne raspravu o SPC i Amfilohiju. Kako to nije išlo, a  ne znajući ništa o prošlosti ovoga kraja, posebno u Drugome svjetskome ratu,  na brzu ruku je pokušao da traži „dokaze“ za Rastoderove konstrukcije. Sučeljen i (iako samo s nevelikim dijelom od mnoštva kojim raspolažem) dokumentarnom građom, koju izbjegava i da pomene a kamoli da ospori, saopštava da je rekao sve što je imao i da završava diskusiju!

Piše: Branko JOKIĆ

Dakle, ne vjerujem odlazećem diskutantu da je iskren kada se završnoj priči (nekome i od nečega) pravda i kaže da mu je cilj bio „samo“ da se utvrdi istina o tome šta se zbilo u Velici 28. jula 1944.godine. Vjerujem, da mu se ova rasprava omakla!... No, bilo kako bilo, prinuđen sam da je i ja privodim kraju.

Za mene, moje Veličane i najveći broj istraživača koji su se ovom temom bavili bez predrasuda, pristranosti, pritisaka i unaprijed zadatih i pripremljenih zaključaka, koji su svoje nalaze zasnovali na izvornoj arhivskoj građi i sjećanjima preživjelih  (kojih još uvijek ima), i to argumentovano saopštili u povelikom broju publikacija, istina je (uglavnom) poznata. Da nije moguća druga varijanta potvrđuje i ono što je na ovome portalu do sada (za)pisao g. Ćosović, a i na kraju kazuje uopštene priče.

 Tako je novo u pisanju g. Ćosovića o Đurišiću samo to što pridodaje dileme o tome koliko su mu bili (ne)odani Veličani. Evo, udvoljiću i toj znatiželji, s jednim dodatkom. Kako sam već sam ranije saopštio, nesporno je su Đurišiću i Veličani dali solidan prilog, ali evo i dokumenta o tome da je ovaj četnički glavešina, takav-kakav je bio, i brinuo za ove krajeve.

Pavle Đurišić i Prenk Calja: Ovo je izvještaj Andrijevičkog partizanskog bataljona komandantu Prve andrijevičke brigade, od 25. januara, 1943. godine (Vojni arhiv, Beograd, CG-V-1316). U njemu piše da je Prenk Calja, 20. januara te godine, došao u Gusinje, pozvao plavske i gusinjske fašističke vođe i održao govor, u kome je rekao: „Ja sam komandant svih trupa od Skadarskog jezera do Čakora. Na to mjesto postavio me Duče. Muslimani, od vas tražim da budete mirni i ne dirate srpski živalj, koji je među vama. Ja sam pobratim s vasojevičkim vojvodom Đurišićem…“ Dakle, sasvim je  jasno da se Đurišić pobratimio (i) sa ovim (albanskim) fašističkim prvakom (na čiji ga je predlog odlikovao Draža Mihajlović…), ne samo radi zajedničke borbe protiv partizana. Neka posjetioci portala presude da li je to razlog što veoma okrutni pripadnici dosta brojnih snaga Prenk Calje nikada tokom rata nijesu dolazili u Veliku, iako je bila dio okupacione zone koja je bila pod njihovom komandom…

 Uz ponavljanje opštih mjesta o Đurišiću (kojega ja, evo, „branim“…), G. Ćosović ponavlja kako je Velika bila „najpartizanskije selo na sjeveru“. Nije baš tako, iako nije bila ni četnička baza (tu eleboraciju sam učinio u ranijim prilozima). Onda pominje Miloša Džudovića. On je kao glavni pozadinski partizanski radnik, cijelo vrijeme rata bio u Velici i tačno je da je rekao ono što navodi g. Čosović. Ali,  da je malo bolje propratio aktivnost ovoga komuniiste i partizana ne bi olako donosio zaključke: na 40-godišnjici obilježavanja genocida u Velici, na velikom skupu na Čakoru, Džudović je više puta istakao ko su bili osvetnici: metohjsko-rugovski Albanci i plavsko-gusinjski vulentari. Kada već želi da istražuje, taj je govor g. Ćosović mogao naći (na primjer, u „Pobjedi“...)

    Ipak, ovoga puta je glavni „argument“ za ovoga „znalca“ tih i drugih ovdašnjih zbivanja da ja, opisujući ukupni ratni ambijent u kome je pripreman krvavi genocid na njegovome samome kraju, iznosim  „pojedinačne  zločine“ pa me „tješi“ da je takvih u Crnoj Gori „bilo na hiljade“.

    Ostaviću posjetiocima Analitike da odgonetnu razlog za ovakvu uvredu nevinih veličkih žrtava (nije nova, ali se nadam se da je ovoga puta, ipak, u pitanju previd…) Međutim, ima mnoštvo dokaza da se nije radilo samo o pojedinačnim ubistvima, već čestim i masovnim upadiima plavsko-meteških vulentarsko-fašističkih grupa, i to od 1941. godine i svih narednih. Pored više slučajeva ubistava po nekoliko članova porodice, pljačke i paljevina kuća, evo i jednoga o kome se manje zna(lo), jer je i to do skoro bila „zabranjena tema“.

2Zločini vulentara: U julu 1941.godine ovi fašisti, na čelu sa Šemsom, Šabom i Rizom Ferovićem, po svim okolnim pravoslavnim selima poslali su svoje jednice (a ne pojedince) koji su - kao da se radi o zvijerima - pohvatali preko 500 majki i djece i strpali ih u zatvor u Plavu (nećete, G. Ćosoviću, reći da je naredbu i za to izdao neki italijanski ili njemački komandant). Da ne opisujem nečovječne uslove u tome zindanu, u tome našeme Aušvicu, donosim „samo“ spisak od 28 đece koja su, od ukupnog zlostavljanja, gladi i žeđi, u njemu umrla (sačinio ga je Veličanin, prof. dr Marko Knežević, koji je takođe bio u zatvoru, u kojemu su mu umoreni maloljetni brat i sestra, a žalosna  majka, koja je bila s njima, sve to gledala…)

  Inače, plavsko-meteški, martinovićki, hotski, rugovski, istinićki i drugi koljači su imali poseban „merak“ upravo na đecu. U masakru 28. jula,1944.godine, zajedno sa Njemcima, ubili su blizu 120 Veličana mlađih od 18.godina. To se vidi iz spiska (takođe prof. Kneževića) koji slijedi. Obratite pažnju kako su potpuno ugašene pojedine porodice: zlikovci su zaklali pa u vatru rođenoga doma  bacili petroro nejači Vukosava Živaljevića (on je tada bio u zarobljeništvu), starosti od devet do 17 godina, po četvoro ili troje u kućama Vučetića, Gojkovića, Jokića, Rista Živaljevića, Dušana Simonoviića i drugih. Očigledno da je g. Ćosović imao namjeru da minimizira i zabašuri sve ovo, slijedeći „metogologiju“ aktivista bratstva-jedinstva i nekih protagonista nove plavsko-gusinjske istorije, čije je izmišljanje i dalje u toku. Umjesto da dovede u pitanje makar jedan priloženi dokument (što je, naravno, nemoguće), ili da priloži drugačiji (koji, eventualno,  potkrepljuje njegove „nalaze“) teoriše o ukupnome stradanju Muslimana u Drugome svjetskome ratu ili priča priču o diviziji „Princ Eugen“.

     Valjda je svakome čitaocu jasno da predavanje (prepisano od S. Božovića, kojega i ja citiram u svojim knjigama) o pomenutoj  diviziji nema nikave veze s ovim dijalogom i Velikom. I sam g. Ćosović konstatuje kako „Božović ništa ne piše o operaciji "Draufgenger" (kod nas poznata kao Andrijevačka operacija) kada su dvije SS divizije imale preko 800 mrtvih a poslije toga izvršile pokolj u Velici.“ 

    Ovome nemam šta da dodam, ali ni volje da prihvatim ovu jalovu priču, čiji je cilj da se ovoj polemici da drugi smjer.

     Onda, g. Čosović ponovo poziva na utvrđivanje istine. Već sam rekao da je ona (uglavnom) poznata, ali, pošto se za to zalaže i uredništvo Portala Analitika, pitam: ko bi to uradio? Zar je to moguće u vrijeme (sadašnjih) stranačkih nagodbi oko svega i svačega. Prije svega, zar je to moguće očkivati i od tzv. antifašista? Koji ratne zločnce proglašavaju za pale borce?! Da ne ispadne kako podmećem, objasniću to u narednoj „epizodi“.

   Osoba iz okoline Plava (u mojoj kjizi „Pokolj u Velici“ je puno ime i prezime), 24. jula,1941. godine ubila  je u Velici Vukadina Živaljevića, starog 50 godina, odsjekla mu nos i unakazila ga, zapalila mu kuće i štale a pokućanstvo i stoku opljačkla… Tzv. SUBNOR Crne Gore, 2001. godine, objavio je „Spomenicu crnogorskim antifašistima 1941/45“, u kojoj se naglašava da je  tokom Drugog svjetskog rata na području Opštine Plav  poginulo 814 osoba, od kojih je 746 Srba i Crnogoraca, a 68 Muslikani, Albanci i „ostali“. Vidjevši da ovi podaci, sami po sebi, jasno ukazuju na količinu muslimanskog i albaskog „antifašizma“ uslijedila ja svijevrsna „popravka“: knjiga je „dopunjena“ posebnom brošuricom u kojoj je borcem proglašena i osoba pod istim imenom i prezimenom, mjestom rođenja itd, koja je masakrirala Živaljevića. Moguće je i da se i ne radi o istoj osobi, ali je zanimljivo da se na isti način pominju još pet-šest  - tamo se navode kao borci, a ista imena (sa istim podacima)  se nalaze u spisima Arhiva Jugoslavije, u kojima su naznačeni kao zločinci!

    Ako su to jedne te iste osobe (a po svemu sudeći jesu), postavlja se i pitanje: kako su dospjeli u partizanske jediice? Odgovor daje i Avdan Hozić, jedan od komandanata Četvrte krajiške brogade, koja je 27 jula na Čakoru razbila Njemce, baliste i plavsko-gusinjske vulentare. U njegovoj ranije pomenutoj knjizi, piše da su partizani zarobili njih 37, koji su (od nevolje), izjavili da žele da  „pristupe“ partizanskim jedinicama. Najvjerovatnije, kasnije su gurani „u prve borbene redove“ i pretežno izginuli (naravno, 1944.godine i kasnije). Tako je moguće da su bivši velički koljači proglašeni borcima a njihove porodice, koje su tokom rata ovi „borci“ snadbijevali veličkim ponjavama, šerpama, stokom, koji su okrvavili ruke do lakata, poslije rata uživale i boračke penzije!

   Još malo o ovome. Prosto je nevjerovatno da su u toj brošurici (a svakako i u važećim dokumentima, na osnovu kojih slijede i određene prinadležnosti…) borcima i žrtvama NORA, 70 godina od završetka rata, proglašene još 203 osobe! Skoro dvije trećine su Muslimani i Albanci. U predgovoru se najprije tvrdi da je za prethodnu publikaciju, „tadašnje boračko rukovodstvo Plava dalo nepotpune podatke“, pa je zato „novo“ odlučilo se da ih dopuni. Pošto znaju da „sjećanja blijede“ (što je tako) navode neke knjige koje su štampane još prije 40 godina. Ali, zar one nijesu bile dostupne i ranijim popisivačima boraca i žrtava NORA? Jesu, ali je  sada u pitanju laž: kada se pažljivije pogledaju i te knjige („Andrijevački srez u NOR-u“ R. Lekića, „Vatre sa Komova“, grupe autora, i sl) jasno je da one nijesu mogle biti izvor pomenutih „podataka“… Budući da nije poznato da su crnogorski „antifašisti“ izveli sličnu operaciju – „pronalaženja novih boraca i žrtava“ poslije 70 godina… - u nekoj drugoj crnogorskoj opštini, nesporan je zaključak da je ova „antifašistička“ rabota imala cilj da „popravi“ ukupnu ratnu sliku u plavsko-gusinjskome kraju… Na drugoj strani, za razliku od drugih mjesta, slučajno ili ne, podaci u tim publikacijama koji se odnose na Veliku su najnepotpuniji ili najnesređeniji. Na primjer, dato je samo ime i prezime poginuih, bez srednjeg slova ili imena njihovih roditelja, godine rođenja i smrti, brojno stradalnčko bratstvo Vučetić je islamizirano (u Vučetović), itd,itd.

4„Pažnja“ antifašista za veličke žrtve: Evo kako izgleda „pažnja“ atifašista na veličke žrtve: spomenici na Čakoru i kod škole u Velici    

    Ne osporavam stradanja Muslimana širom Bosne, Hercegovine i drugim krajevima, kako bi to želio da mi „uzgred“ pripiše g. Čosović, pričajući priču o diviziji „Princ Eugen“. Međutim, ja o tome ne znam mnogo pa sam istakao samo podatke, po kojima je izvjesno da je to malo drugačije izgledalo u ovome (u istorijskoj hronici, po mnogo čemu specifičnome) kraju. No, g. Ćosovića i neke „uvrijeđene“ komentatore očigledno ne zanimaju nesporne činjenice, među kojima i da ni jedan  Veličanin tokom Drugoga svjetskoga rata nije ubio ni jednoga Muslimana, a da oni jesu na stotine Veličana i drugih susjeda-pravoslavaca, te da za  to postoje dokazi i da to, razumje se, nijesu mogli učiniti „pojedinci“ i (samo) po naredbi Njemaca ili Italijana. Uprkos tome, a u istome maniru, neki mašu i već oprobanim receptom, i pripisiuju mi „mržnju prema cijelome muslimanskome narodu“, četništvo i koješta.

   Ne marim za to! Jer, ja niđe (pa ni u mojim knjigama) nemam sintagmu „muslimanski narod“ i ne pominjem nikakvu osvetu nad nedužnim potomcima koljača i dr. Naprotiv, gajim isti pijetet kao i prema svojim Crnogcima, prema gospodi podgoričkim, nikšićkim, staro-barskim i ulcinjskim Muslimanima, koji su iskreni suživot s Crnogorcima pokazali još u vrijeme knjaza Nikole, a slično mislim i o beranskim, pljevaljskim i bjelopoljskim, koji su stradali u Drugome svjetskome ratu – od četnika, kao i Veličani – od Njemaca i svojih susjeda.

      No, to je za istinu o genocidu u Velici sasvim nevažna  tema… Za sada, da završim jednim „olakšanjem“ za g. Čosovića. Nije  usamljen u ovakvim (ne)običnim pokušajima „razjašnjenja“ ovdašnje prošlosti: jedna trupa cetinjskih (u mnogo čemu originalnih) „istraživača“, koju predvodi doktorand mentora dr Rastodera, prije tri godine, advokatisala je i u Plavu, đe je ničim dokazanim maginacijama - da su 1912.godine Vasojevići pobili „sve Muslimane“…

(Autor je  profesor, novinar i pisac desetak knjiga, od kojih su sedam sa zavičajnom tematikom)

 

 

Komentari: 55

Guest_1436353269

07. 08. 2015 - 12:00

Svaka cast Jokicu!Odrzali ste predavanje Cosovicu istoricaru amateru.Samo bi se osvrnuo na vasu konstataciju o muslimanima u drugim krajevima Crne Gore jer ste izmedju ostalog pomenuli i Pljevlja.Pljevaljski muslimani su vec u proljece 1941 kada je kratko uspostavljena ustaska uprava u Pljevljima(o cemu se tadkoje cuti u zvanicnoj istoriji) bili okosnica ustaske vlasti i terora nad Srbima u Pljevljima i okolini.Partizani iz Pljevalaj koji su ucestvovali u Pljevaljskoj bici 01.12.1941 tiho su zarad bratstvai jedinstva pricali o tome koliku su podrsku Italijanima pruzili pljevaljski muslimani a podrska je isla dotle da su muslimanke sa svojih pendzera posipale partizane vrelom vodom.1943 uslijedila je zaista krvava i zlocinacka osveta cetnika prema muslimanima zbog njihovog drzanja u p[rethodnim godinama prema srpskom stanovnistvu a danas se istoricai samo bave cetnickim zlocinima prema muslimanima u Pljevljima a one koje su oni cinili Srbima zabranjeno je i pominjati.
Guest_1436353269

07. 08. 2015 - 12:56

Ovaj cetnicki mit se vec dugo vuce kroz pricu o napadu na Pljevlja. Posto ne znam nista o tome (a Gospodin gore to plasra kao suvu istinu) molio bih doticnog da mi pojasni: da li su kipucom vodom pollivali muskarci ili zene (jer mislim da bi muskarac odabrao pusku, sablju...) i dali su se tako "precizno" poliveni partizani povlacili, predavali ili su MOZDA koristili svoje naoruzanje u cilju uzvracanja vatre? Hocu da kazem da sam takve scene gledao u istoriskim filmovima koji su tretirali medijavalu (srednji vijek) a sto se dogadjalo nekih recimo hiljadu godina prije nego sto su se poceli upotrebljavati puske i bombe, recimo... Da li Gospodin odozgo tvrdi da su bule preferirale 'tradicionalni' nacin ratovanja - vrelim uljem protivu bombe 'kroz pendzer'?!
Guest_1436353269

07. 08. 2015 - 13:09

_Za "Svaka cast Jokicu__" -Ovo tvoje je izvanredan primjer majmunskog komentara! Otkad to usmrđeli četnik žali stradanje partizana? Objasni, majmune, o kakvom to teroru od muslimana govoriš! Šta podrazumijevaš pod tim da je "uslijedila zaista krvava i zločinačka osveta cetnika prema muslimanima u Pljevljima" Što ne kažeš da se radi o čistom genocidu gorem i od ovog najnovijeg u Srebrenici i da je taj genocid naredio lično Draža Mihajlović! I na kraju da te pitam: ko te je izabrao da ti običan usrani četnik predstavljaš cio srpski narod i da imaš pravo da govoriš kao Srbin? Ti uopšte nijesi Srbin već obična ljudska džukela jer četnik ne može bit čovjek već samo monstrum za kojeg je svaki nesojluk dobar! Vi četnici ste samo crn obraz na Srbima jer ste sve učinjeli da se pod pojmom Srbin misli na vaša nečovještva i monstruozne zločine. Ja ti nikad neću priznat da si Srbin. moš samo bit ono što Srbin ostavi iza sebe u Wc šolji!
Guest_1436353269

07. 08. 2015 - 13:44

ako u mom komentaru pise muslimanke ti procijeni o kojem rodu se radi posto si tako pametan
Guest_1436353269

07. 08. 2015 - 22:37

Gospodo,da li znate-kako su Crnogrski Proleteri-Cvijet Crnogrske Omladine pored metka-ginuli od ćuskije-krampa i drugih priručnih alatki-poslije krvave Pljevaljske bitke-1.decembra.1941 godine? Bolje vam je da začepite! Trebali ste biti dana 29.novembra.1981 na Cetnje-na ispraćaj TO jedinica sa Cetinja i drugih opština sa Crnogorskog Primorja-na jubilarnu proslavu Pljevaljske Bitke 1941-1981! Teritorijalce je pozdravio Narodni Heroj Gajo Vojvodić-iz čuvene čete komandira učitelja Radomana-koji su najviše stradali(Lovćenci!) na Pjevljima! Gajo reče za njihovu pogibiju:"Mnogi su bili teško ranjeni-ali imnoge su likidirali stanovnici Pljevalja-"loveći ih" po ulicama-onako ranjene(ko ?-gospodo-ko po sto puta ko?)-koristeći njihovu nemoć-pa "dokusurivali"sa ćuskijama-krampovima-i drugim priručnim alatkama..! I tako su stradali Proleteri-koji su više nego prepolovljeni na Pljevljima-smogli snage i poslije teškog poraza-nastavili slavni put i priključili se ostalim Proleterima-u Rudo đe su ušli u sastav Slavne Kočine Prve Proleterske Brigade-21 decembra 1941-na rođendan Staljina(ko nezna-da zna i nauči-kad je JNA stvorena!)! Nota bene-prvi i drugi bataljon Prve proleterske su bili Crnogrski Proleteri-sa Pljevalja! I za kraj-ako dobro pamtim-teritorijalce je predvodio kapetan Popović(radnik "OBODA"-mislim da je bio brat Danila Popovića iz nekadašnjeg-sada rahmetl Sindikata CG?!
Guest_1436353269

07. 08. 2015 - 12:40

Evo kako izgleda jedna očigledna laž nadriistoričara Branka Jokića odmah s početka ovog njegovog odgovora: "za mene, moje Veličane i najveći broj istraživača (neće da kaže istoričara jer zna da ne pripada tom krugu) koji su se ovom temom bavili BEZ PREDRASUDA,PRISTRASNOSTI,PRITISKA I UNAPRIJED ZADATIH PRIPREMLJENIH ZAKLJUČAKA" Sve što sam podvukao je najveća moguća laž jer nadriistoričar Jokić je sav u predrasudama, prije svega prema muslimanskom narodu, a to se vidi po tome što oslobađa svake odgovornosti Njemce a sad i albanske fašiste, jer su pobratimi sa njegovim ljubljenim Pavlom, a komšije muslimane tereti za kontinuiranu agresiju na pravoslavni narod Velike i polimlja tokom svih 5 godina rata!? U prvim prilozima Albance nije oslobađao od odgovornosti ali je sad procijenio da mu je bolje da podijeli neprijatelje kako bi napao samo muslimane! Lukavo ali do zla boga providno! Nema šanse da ovaj teški šovinista i četnik ikad bude objektivan istoričar.
Guest_1436353269

07. 08. 2015 - 12:50

Eto, opet Jokić amnestira i minimizira ulogu Princ Eugen divizije u pokolju Veličana, 28. jula 1944. Kako to da kad su pripadnici ove divizije klali, palili i ubijali u Pivi, Krivoj Reci, kod Sinja, Košutici i širom Jugoslavije nijesu joj bili potrebni muslimani iz plavsko-gusinjskog kraja?
Guest_1436353269

07. 08. 2015 - 13:49

Eto opet Ćosović-piše-"napada":"KRIVICA SS Skenderbeg i nekih MUSLIMANA(istin za volju bježi od njihovih imena-kao đao od krsta-za razliku od Jokića,koji"pogriješi" pa ih popisa-prepisa iz Arhiva Jugoslavije) iz plavsko-gusinjskog kraja za POKOLJ u VELICI je VELIKI"....ali ne može se porediti sa krivicom SS divizje "Princ Eugen"! Ja bi reka:Brez bezočni-mogu upoređivati-ali jopet za neznavene-a što je Ćosović mislio-kad je poče hajku na omrzlu đedovu mu crkvu u jedan vakat- SPS? I jedna "čudnovatica-skroz crnogorska"-remeti mir "tost crbogorcima"-kada Jokić otvoreno napada "svoje Veličane"-koje po imenu prozva da su bili u četnicma-da su klali i ubijali svoje (dati pravoslavne)komuniste-a i oni njih-ali da ti i takvi Velički četnici-nisu nikad od 1941 do 1945-ubili ili zaklali niti jendoga MUSLIMANA-komšiju! I jopet niko-ništa-svi muče ka kurve(noćne dame).jer im se ne uklapa "u sistem":Srbi-četnici-SPC-četnička-svaki koji nije tost crnogorac "je podesan-za jahanje"-malo morgen? I ovo je skroz-crnogorski,reče gospođa Bukilić! Da,reče-a tost crnogorci-potvrdiše-na njihovu žalost! I na ultimu-rad bi bio da mi neko objasni-kome i zašto je trebala knjiga-napisi podugačkih storija o SS diviziji-koja je epizodna bila u Vlelici-polazeći od njenog "slavnog ratnog pohoda na Balkan"-koji nam "nesvjesno" dočara-prepisa Ćosović-za zlo idejno-njegovo?!
Guest_1436353269

07. 08. 2015 - 13:52

Pa potpuno je u prici o zlocinu u Velici nebitno da li su pripadnici Princ Eugen divizije klali negdje drugo sami ili uz pomoc muslimana i Albanaca jer u Velici jesu imali njihovu pomoc.Kad si vec pomenuo Pivu treba da znas da je prvi zlocin protiv civila i to pravoslavnih na tlu Crne Gore u proljece 1941 upravo pocinjen u Pivi od strane ustaskih jedinica koje su bile sastavljene iskljucivo od muslimana iz Bosne.Trebao bi da znas da su muslimanske ustase na pocetku rata u Trebinju prvo srusile spomenik Njegosu a za mene je spomenik Njegosu spomenik Crnoj Gori i njenoj vejkovnoj borbi za slobodu i krst casni.
Guest_1436353269

07. 08. 2015 - 12:52

,,,Polemika će biti objavljivana sve dok daje naučni doprinos rasvjetljavanju ovog zločina iz Drugog svjetskog rata... U redu slazem se doprinos BUDUCNOSTI. ALI zasto onda USKRACUJETE i nase stavove nas KOMENTATORA naprimjer mene koji sam na ovu TEMU dao SEDAM i njesu prosli, tako sticem DOJAM utisak da FAVORIZUJETE jednog "NAUCNIKA" u ovom slucaju Cosovica-znate kod mene ne prolaze te FARSE tipa ,,,,,,,Polemika će biti objavljivana sve dok daje naučni doprinos rasvjetljavanju ovog zločina iz Drugog svjetskog rata... ps. pogledajte koje komantare nijeste mi objavili izvinite se i objavite ,pa idemo dalje ,ovako ja licno necu ovu POLEMIKU KOMENTARISATI jer nije FER.
Guest_1436353269

07. 08. 2015 - 12:52

,,,Polemika će biti objavljivana sve dok daje naučni doprinos rasvjetljavanju ovog zločina iz Drugog svjetskog rata... U redu slazem se doprinos BUDUCNOSTI. ALI zasto onda USKRACUJETE i nase stavove nas KOMENTATORA naprimjer mene koji sam na ovu TEMU dao SEDAM i njesu prosli, tako sticem DOJAM utisak da FAVORIZUJETE jednog "NAUCNIKA" u ovom slucaju Cosovica-znate kod mene ne prolaze te FARSE tipa ,,,,,,,Polemika će biti objavljivana sve dok daje naučni doprinos rasvjetljavanju ovog zločina iz Drugog svjetskog rata... ps. pogledajte koje komantare nijeste mi objavili izvinite se i objavite ,pa idemo dalje ,ovako ja licno necu ovu POLEMIKU KOMENTARISATI jer nije FER.
Guest_1436353269

07. 08. 2015 - 13:04

Za koju godinu će SPC utvrditi da divizija Princ Eugen nije ni bila u Velici 28. jula 1944?
Guest_1436353269

07. 08. 2015 - 13:08

Taj nesretni Ćosović je napisao knjigu "bizarni sveci" SPC , i ja se slažem dobrim delom sa time jer srpski kraljevi kao i svi srednjovekvni vladari su bili brutalni i ne zaslužuju svetost , a naročito nedaih se poštuje u današnjici. Međutim taj isti Ćosović kad već izvlači bizarnosti i brutalanosti jedne crkve i religije onda je red da to uradi i sa drugim religijama i da njima ponudi priču o "bizarnim" svecima i likovima. Međutim on je srbomrzac pa nesretnik voli da se obračunava sa srpskim srednjovekvnim likovima valjda da bi dokazao kako su Srbi govna. Zašto lepo ne napiše knjigu o Muhamedu?? , čisto da vidimo kako će reagovati islamska zajednica. A Muhamed i Kur'an je bizarno da bizarnije ne može biti , pa ako je kralj Milution bio pedofil onda je red reći i za Muhameda isto , ako su sveti srpski iraljevi ubijali i porobljavali onda je red da to isto kaže i za Muhameda.
Guest_1436353269

07. 08. 2015 - 13:26

Tipično srpski! Vi kažete da su vam vladari, kraljevi i sveci bili brutalni i bizarni, pa čak i hrabro priznajete da ste kao narod velika go.na! Ali odma zatim bi htjeli da se kaže kako su i drugi narodi i vjere ista govna kao i vi. Čemu to?Ako već priznajete da ste to što jeste, onda hrabro nosite taj smrdljivi epitet!!!
Guest_1436353269

07. 08. 2015 - 13:08

Gospodin Jokić je dobio jasne odgovore od g. Ćosovića, ali i dalje manirom falsifikatora i kvazi-istoričara SPC, pokušava da dokaže neistinu. Inače je od eminentnih istoričara sa prostora bivše SFRJ hiljadu puta konstatovano da su SANU, SPC i slične institucije i pojedinci najveći falsifikatori na balkanu. S toga g-dine Jokiću mislim da je vrijeme da zatvorite ovu polemiku jer su vas čitaoci ovog portala odavno "pročitali"!
Guest_1436353269

07. 08. 2015 - 13:57

Tačno-tu je Srbija uskraćena za "tost crnogorsku istinu"-jer nema nego jednu Akademiju i jednu crkvu-a Crna Gora ima dvije akademije i dvije crkve-da se dva zla ne slože-i nikada ne razdvoje-više no>>(prašći beli bubrezi)
Guest_1436353269

07. 08. 2015 - 13:25

Suština cijele priče je da se minimniziraju muslimanski zločini nad Srbima i ništa drugo. Svi mi znamo kako su starovaroški muslimani dočekali Italijane u Podgorici i svi znamo da se na prste jedne ruke mogu izbrojati muslimani u PG koji nijesu podržavali fašizam i Italijane a kasnije i Njemce. Ajde neka mi neko nabroji muslimane partizane iz Stare Varoši?
Guest_1436353269

07. 08. 2015 - 13:45

Nabrojaću ti ih koliko hoćeš, ako mi ti nabrojiš ijednog srbina iz Stare Varoši koji je bio partizan!!!
Guest_1436353269

07. 08. 2015 - 14:00

Cosovic vjerovatno ima dokaze o cijeloj partizanskoj diviziji koju su cinili starovarosani.Ucesce drugih naroda u NOP-u u prvim godinama WWII pored Crnogoraca i Srba je skoro zanemarljivo.Nadjite tekst na ovom portalu o bici na Sutjesci koji je objavljen proslog ljeta pa pogledjate koliko je medju njenim ucesnicima bilo Srba i Crnogoraca a koliko Hrvata,Muslimana,Albanaca,Slovenaca,Makedonaca ili Madjara.Jesu i Srbi i Crnogorci imali svoje sunarodnike koji su bili kao pripadnici ravnogorskog pokreta kvislinzi ali su isto tako cinili ogromnu vecinu u partizanskom pokretu.Kod drugih je obrnuto mnogo vise ustasa,balista,muslimanke milicije,madjarskih fasista nego partizana.
Guest_1436353269

07. 08. 2015 - 15:44

Potpuna svetosavska izmišljotina. Na Sutjesci je bio ogroman broj Hrvata iz Dalmacije, katolika.
Guest_1436353269

07. 08. 2015 - 13:51

Pa taj Ćosović ima potrebu da obrađuje istoriju TUĐEG naroda i istoriju TUĐE crkve , dok ja nikad a i niko od Srba nema potrebu pisati knjigu o bizarnim crngorskim svecima i kako su Crngorci govna , dok Ćosović ima tu potrebu pisati o Srbima na najgori način. Dakle u tebi i njemu je problem a ne u meni. Akoveć piše o religijiskim bizarnim likovima zar nije pošteno da svi religijski bizarni likovi budu pomenuti i jednako stavljeni na istorijski sud??!! Dakle , ako je Milutin bio pedofil onda morao je reći i da je bio i Muhamed , lai Ćosović to neće da ne uvredi muslimane , ali zato vređa Srbe bez da trepne. On je zapravo bizaran lik jzajedno sa tobom jer nema te obrazani mrve zato što niste samokritični već svoju politku i svoj nacionalni ponos gradite pljuvanjem po drugom. Jako jadno i bedno , i nadasve bizarno!!
Guest_1436353269

07. 08. 2015 - 15:46

Pa srpski nacionalisti ništa drugo i ne rade nego samo blate Crnogorce.
Guest_1436353269

07. 08. 2015 - 14:04

KARA RADUSIN-Jokiću tvoja"istina" je Resavskog porekla,a priče iz Vremena laži Dobrice Ćosića koji sa ponosom i opravdano kaže da je njegov nebeski narod bez premca u svijetu laži.Ali kako ti zakači tu privilegiju lažibajki i neistina da bi opanjkao braću muslimane i posijao mržnju po nalogu Amfilohija i SPC slično njihovom zlom projektu u Bosni devedesetih.Možda ima tu i ljubomore jer tvoji preci vjerovatno nijesu imali opravdajući karakter da budu primljeni u islam.
Guest_1436353269

07. 08. 2015 - 14:40

Veli ovo jedno nesretno celjade da je B.Jokic nadri istoricar.B.JOKIC je profesor n,novinar,i pisac desetak knjiga od kojih sedam sa zvanicnom tematikom,procitaj dolje sto pise bukacu i falsifikatoru,lazes i podmeces ,a ne trepnes.Prevrces ka jos nekoliko bukaca kako minimizira ulogu Njemaca,okreces ka Cosovic temu tema je ko je klao,drao i zivu djecu u oganj bacao ,bolesnice .Sto Cosovic ima od skole i sto je izucio lise prepisivanja i to uvijek skracenog i koji je interes i njegov i vas bukaca da se cuti ,i da branite sto niko zdrav nebi branio,ti bi branio i jame,malj,kamu ,Jasenovac,jer tamo su nestali oni koje mrzis umu bolesni koli te tako zadoji i tebe i ovu drugu olos.Pi .
Guest_1436353269

07. 08. 2015 - 15:49

Kad ćete da rehabilitujete Šmidhubera i Princ Eugen diviziju?
Guest_1436353269

07. 08. 2015 - 15:10

Ikkrivljivanja istorijski cinjenica, falsifikovanja, zamjena teza, vadjenje iz konteksta. PWS
Guest_1436353269

07. 08. 2015 - 16:37

Meni je zao sto ovdje ne moze voditi objektivna i slobodna diskusija od raznih jola i 2000000000000... Ne razumijem pizmu gos Jokica protiv plavskogusinjskih antifasista i boraca iz NOB. Njemu utvrdjivanje cinjenica nije cilj. Ali zbog ostalih napisacu par podataka. Ui Gusinju je po kapitulaciji Italije formirana muslimanska partizanskag ceta. Dokument o tome je sakriven. Mustafa Memic je oznacio tacno o cemu se radilo. Gos Jokic je imao priliku da vidi broj tog dokumenta. Iz njemackih dokumenata je potvrdjeno da je krajem Andrijevicke operacije oko Plava bio Muslimanski bataljon. Iz partizanskih izvora se vidi da su 1 ili 2 cete Muslimanskog part.bataljona atacionirane na sekcijei Murina-Plav u jesen 44. Ako gos ima problem sa tim cinjenicama to je njegov problem. Kao sto je to problem onih koji boracki staz u muslimanskim partizanskim jedinicama nijesu uracunavali nego samo u crnogorskim. Gos Jokic o antifasistima i borcima NOB govori ka o nekoj sili a ne o nekoliko oronulih staraca
Guest_1436353269

07. 08. 2015 - 16:46

nastavak: gos Jokic o plavskogusinjskim antifasistima i borcima pise kao o nekoj sili a ne o nekoliko oronulih staraca koji zavise od sadake (milostinje) raznih Redzepagica, Sahmanovica i Sabovica. Nabrojio sam ovdje likove koji u zadnjih 20-ak dina "drmaju" Plavom i od cije volje zavisi zivot i muslimanske pravoslavne sirotinje u Plavskoj opstini. Sporni dokument o kojem gos Jokic pise nemam, ali sam narucio, pa uzomoc ljudi iz tog kraja mogu rekonstruisati realniju sliku ko je bio sa psrtizanima a ko im je dodavao municiju. Kroz cijev. Salute, PWS.
Guest_1436353269

07. 08. 2015 - 17:53

Zvanicni podaci o bici na Sutjesci: Nacionalni sastav partizanskih boraca bio je sledeći: Srbi - 11.851; Hrvati 5.220; Crnogorci - 3.295; Muslimani - 866; Jugosloveni - 757; Jevreji - 74; Slovenci - 21 i druge nacionalnosti 21 Neka mi sada neko kaze da je moj komentar na racun naciponalnog sastava boraca NOB-a na Sutjesci svetosavska izmisljotina.Tacno je da je bilo mnogo Dalmatinaca na Sutjesci tj skoro svi Hrvati koji su se borili na Sutjesci bili su Dalmatinci.Ali je matematika neumoljiva preko 11 hiljada Srba je ipak vise od 5220 Hrvata a 3295 Crnogoraca srazmjerno ukupnom broju Crnogoraca je takodje znatno vise od 5 220 Hrvata.Muslimana je kao sto sam i rekao bilo jako malo u odnosu na Srbe i Crnogorce a Slovenaca i drugih nacionalnosti je bilo za jedan autobus.
Guest_1436353269

07. 08. 2015 - 18:10

Imam osjecaj da gos. Jokic ovo naruceno pise. Naruceno od strane SPC i njoj bliskih krugova. Morao se pronaci zlocin kojim se pokusava opravdati serija zlocina ipo Bosni i na kraju genocid u Srebrenici. Prosto me vise nista ne iznenadjuje od SPC i njenih na zalost mnogoblojnih istomisljenika.
Guest_1436353269

07. 08. 2015 - 18:33

Zasto fasisticke jedinice Prenk Calia nijesu isle u Veliku? Zato sto su bili sluge okupatora koje nijesu preduzimale samostalne vojne akcije nego su od okupatora italijanskog a zatim njemackog koriscene kao pomocne snage. Okupator je naoruzavao, planirao i naredjivao vojne akcije. Pogled na zemljopis tog kraja kaze zasto Vrmosani nijesy korisceni protiv Velicana. Pobratimstvo Prenk Calia i Djuriscica je bilo u aranzmanu njemackog spijuna Perhineka radi objedinjavanja svih kvislinskih formacija iz raznih naroda protiv PARTIZANA. Svi veliki borci za "kest,kriz i polumjesec" su tad medjusobno saradjiveli protiv partizana. PWS
Guest_1436353269

07. 08. 2015 - 18:38

Zašto su muslimani i Albanci iz tog kraja masovno obukli fašističke uniforme? Možda da bi se odbranili na taj način od Pavla Đurišića, da bi se od Đurišića sakrili pod fašističke skute?
Guest_1436353269

07. 08. 2015 - 19:21

Koliko se sjecam tog intervua, Rastoder je rekao da su zlocin u Veliki izvrsile ss princ eugen i ss skenderzbeg kao odmazdu za saradnju s partizanima. Tu nema nikakve kenstrukcije. To jeste tako bilo. To je nepobitno. To je Istina. Ali, o cemu Rastoder nije gubio vrijeme je: ko je bio u sastavu ss skenderbeg. Vrag je u -ali. Kako gos Jokuc zloupotrebljava cinjenice ja nemam drugog izlaza nego da mu razbucam pamflet. PWS
Guest_1436353269

07. 08. 2015 - 20:36

"Istina živi": Gos. Ćosović otpisuje gos.Jokiću 06/08/2015-" U NOB je učestvovalo 270 Veličana,a 50 poginulo(sa ovim se Jokić složio)"?! Ćosović dalje piše:" Da je njemački zapovjednik-01/08//1944(poslije Veličke tragedije) sačinio izvještaj-u kojem Veliku označava kao partizansko i crnogorsko selo". Istine radi-ja sam čitao da je bilo partizansko,ali ovo "crnogorsko ne nađoh"? Gos.Ćosović u svom prvom napisu(27/07/2015)--"Srpska crkva i selo Velika..."piše:" Šerbo Rastoder kaže:" Da je jedan od razloga što su Veličani stradali i taj što je preko 20/dvadeset/ Veličana bilo u partizanima i da su Veličani podržavali partizane(ja mnim do 28/07/1944-oliti tri-četiri mjeseca pije oslobođenja Plava i Gusinja i svekolike CG-koja je oslobođenje dočekala zaključno sa 31/12/ 1944-od planina pa do mora-svuđ bijaše SLOBODNA CG! Gos.Ćosović-otpisuje gos Jokiću-31/07/2015-"Velika nije stradala zbog vjere i srpstva",pa kaže:" Njemački zapovjednik u svom izveještaju tretira Veličane kao Cnogorce.I
Guest_1436353269

07. 08. 2015 - 20:50

" Istina živi": gos.Ćosović piše dalje -vezano za izvještaj švapskog zapovjednika(ne navodeći njegovo ime niti u jendoj prilici-zašto?!)-koji je konstatovao da su u Velici boravila "propagandna odjeljenja-bandita i zavrbovala 20/dvadeset /mladih Crnooraca(opet ne navodeći da je Velika crnogoska ili da je u CG-zašto?!/? Zapovjednik-dalje piše/izvještava/:" Tako isto nisu obavještavali(misli na Veličane!)o prelasku mladića(zavrbovanih-od strane bandita) i ODLASKU U CRNU GORU"?! Da,da, ovdje zapovjednik švapski-šćeto neto-tretira Veliku-ne kao selo crnogorsko-nego selo iz kojega" mladići prelaze na stranu bandita u Crnu Goru"?! I da zaključim-na žalost i Švabo napisa: da je 20/dvadeset) mladića zavrbovano i bilo u pratizanima u Crnu Goru(ne pominjući crnogrsku Veliku?)? Meni ostaje-toliko prostora da pitam-ove "režimske dipleše":što je istina-ili ono što piše i konstatuje pof.Rastoder-ili ono što zapisa šavpski zapovjdnik-il ono štpo prepisa gos Ćorović-"pogrešno formulisano-Ćosović? Mat!
Guest_1436353269

07. 08. 2015 - 21:07

"Istina živi": A što tek reći o "muslimanskim bataljunima"? ili o onih 64 poginula Plavljana i Gusinjana(iz redova većinskog naroda!) od 1941 do 1945? Ili što reći-o iskrenoj i istinitoj izjavi gos Branka Jokića-koji piznade(bez uvijanja- govoreći istinu o svojima-grešnim "crnogorcima-srbima")-sa puno odgovornosti-da su i Veličani imali i te kao pristaša-četnika-bili u četnike! Nota bene-pojasnivši-da za čitavo vrijeme njihovg ČETNIKOVANJA-nijesu ubili niti jendog svog komšiju-a Mulsmana a Arbanasa! Ali.da jesu svoje komšije pravoslavce-komuniste-a bogami i oni njih(četnici)! I-pitam vas-vas "ciklične režimske dipleše"-porijekla AMFIOKSUSA"bezkičmenjaka-bezličnih-bezbojnih a m e b a,kako vam se "omaklo-izmaklo".da niste ni jednu progovorili potiv ovog Jokićevog "veljesrpskog podmetnugo-pamfleta"?
Guest_1436353269

07. 08. 2015 - 22:15

A meni vođen smeta to -što vi oćete silom na sramotu-da ugonite laži i podmetanja-kao produk mržnje pema Srbima-"krivi za sve i svašta"- pa i za Veliku-reklo bi se po naklapanju-mnogih komentarovićima-amfioksusa! Zalud gos.Miroslav Ćosović-lijepo na naškom "šćeto neto"-crnogorskom jezku napisa-objasni-pojasni pisanje Branka Jokića oko krivice SS divizije Skenderbeg i jednog broja MUSLIMANA za pokolj u Veliku:"K R I V I C A SS SKENDERBEG(divizije) I NEKIH MUSLIMANA IZ PLAVSKO GUSINJSKOG KRAJA ZA POKOLJ U VELIKU JE -V E L /LA/ I K A,ALI SE NE MOŽE POREDITI SA KRIVICOM SS divizije "PRINC EUGEN"-ZALJUČI GOS. ĆOSOVIĆ(ISTINI ZA VOLJU-ZA RAZLIKU OD GOS.JOKIĆA-NIJE ISTAKO IMENA I PEZIMENA "NEKIH muslimana"-ZAŠTO?
Guest_1436353269

07. 08. 2015 - 22:34

Kako da ubiju po Plavu i Gusinju kad im nijesu dali da pridju? Pitaj Gos Jokica dje je bila "albanska granica" koju cetnici nijesu smjeli da primirisu. Strateski interesi i planovi okupatora nijesu dozvolili cetnicima da se razmasu u ovom kraju. Pavle Djurisic je trazio da ocisti plavskogusinjski kraj od "komunista" . Nijesu mu dozvolili Talijani.Poslije kapitulacije Italije u Plav je pokusao da udje Vuk (?)Bojovic sa cetnicima. Ocerali su ga Plavogusinjani "svih boja". Os. Pitajte gos Jokica o podvizima iz zasjede Leka Slavkova i Radomira Pesovoga. PWS
Guest_1436353269

08. 08. 2015 - 07:34

Bogu/Alahu fala,jer konačno i od PWSekula jedna "poštena"?Pa,onako kako samo on umije:"Pitaj Gos Jokića,đe je bila "albanska granica" koju četnici nijesu smjeli da primirišu". Da,da,zato su "zamirisali-zabažđeli-zasmrđeli" ovi "tvoji"-"domoljubodomobrani"-od kojih,računajući i velje i male(nezna se eli se to odnosi-samo na "antifašiste"?)pogibe od 1941-1944 svega 64 osobe(većinskog naroda-preko 8..hiljad ih bijaše?)?! Intresantno-nema podataka(niko ih do jutros neobjavi)-a koliko je bilo tih "antifašističkih brigada"-đe su se borile-na kom prostoru-sa koliko ljudstva-sa podatcima jel bilo pogibija-i koliko ih pogibe u borbam-protiv "ovih"i "onih drugih"tuti cvanti sluge-požmirepi-jajari nacista i fašista -koji nisu smjeli primirisati-"albansku granicu"?I Da zključim:ostavi se PWSekule-"priča" koje veze nemaju-sa genocidom u Velici-više no li onaj "ratni put" SS divizje"Princ Eugen"-koju nam ođen DEPLASIRA gos.Ćosovi-uz tvoju i inih pomoć! Dakle,gos."amerikanac"po "srednjejevropskom vremenu"-PWSeule-kada budeš jopet "zauvijao jezičinom"-oko Veličke tragedije-sjeti se pisanije gos.Ćosovića:" KRVICA SS Skenderbeg i nekih Musimana(Arbansa)iz plavsko gusinjskog kraja je VELIKA...(VELJ(za genocid-zločin u Velici)! Iskren da budem-ja tebe PWSekule ne optužujem za ovaj zločin-ali te razumijem-zašto se ne možeš otresti od ove DUSE-možda porodične(Veličke tragedije)-jer i ja se ne mogu otresti od moje pordične DUSE-ANTIFAŠISTIČKE-đe su mi najbliži iz pordice bili u onoj čuvenoj X.Hercegovačkoj Udarnoj Brigadi-Narodnog Heroja Vlada Šegrta!
Guest_1436353269

08. 08. 2015 - 20:33

"Nis" za Admina: Danas po podne sam poslao komentar a vi mi ga nijeste objavili i ako u njemu nema uvreda!? Stvarno me interesuje po kojem kriterijumu moj komentar ne može da prođe a objavljujete gomilu čistih četničkih komentara!? Očekujem da objavite taj moj komentar. S pozdravom, Nis
Guest_1436353269

09. 08. 2015 - 13:09

Ovaj uradak B. Jokića treba gledati kao još jedan pokušaj blaćenja i prikazivanja muslimana uopšte kao zlog naroda koji je zaslužio sve što su mu uradili svetosavci pa i genocid! To ide dotle da se čak i Njemački fašizam prikazuzje u pozitivnijem svjetlu od zlih muslimana! Skoro je mitropolit Amfilohije izjavio da su najveći neprijatelji Crne Gore "brozomora i poturčenjaštvo" što će reći komunizam i muslimani!? Na pomenu žrtvama zločina u Velici Amfilohije je insistirao na odgovornosti komšija muslimana za to , Njemci kao da ne postoje!? Jokić je ovca iz Amfilohijevog stada, navodni istoričar i bezobrazni pročetnički ...... prepun šovinističke mržnje, potpuno ostrašćen mržnjom prema svakom muslimanu pa čak i prema ovoj sadašnjoj živoj populaciji. Svetosavcima je krivo i što su muslimani pomogli da Crna Gora postane samostalna pa ne mogu to da prebole. I dalje sanjaju CG kao 27. izbornu jedinicu u Srbiji a za to su muslimani velika prepreka! No da je pravne države Jokić bi mora
Guest_1436353269

09. 08. 2015 - 17:38

Molim,navedite riječi-rečenice-konstatacije Branka Jokić đe on blati i prikazuje muslimane uopšte kao zlog naroda... >>(nota bene-izvan iz sastava SS divizije Skenderbeg
Guest_1436353269

09. 08. 2015 - 17:54

Batalite se preprebrojavanja i podmetanja(samo sebei!)"čojstva i vašega junaštva"-vrijeme vam ne ide naruku-jer peko 55 % građana Crne Gore-birača-glasača ima povjerenja u Srpsku Pravoslavnu Crkvu i Mitropolita Crnogorsko Primorskog Amfilohija! Ni malo ni mnogo-ali oho hooo.. više od mogućih 19,11%-"prepreka" da Crna Gora ne postane 27 izborna jednica! Da,da,"prepreka-bastion"-da nije rekao Gospodar Crne Gore MIlo Radovanov Đukanović:DA,DA,DA (bez pogovara) GLASAĆETE svi moji podanici ZA Samostalnu Crnu Goru 21.maja.2006 godine! I tako bijaše do dana danjega! A ,da je MIlo reka :NE-svi bi ste vi "današnji tost heroji"-rikajući potpisali-glasali za: NE! Mučite-ne prdite-da nije bilo Liberala Slavka Perovića-nebi se ni znalo -pouzdano ,ko je bio uz Milovo ZA!
Guest_1436353269

09. 08. 2015 - 18:52

U ova dva zadnja komentara vidi se Jole iz aviona! Ranije je znao da zanimljivo komentariše a sad, kako je potpuno omatorio, komentari su mu dosada dosadna! Kladim se da će se obavezno javit i najveći gnjavator koji posjećuje Analitiku izvjesni PWS jer se uvijek javlja uz Jola.
Guest_1436353269

09. 08. 2015 - 21:42

Poodavno su mu "komentari dosada dosadna"-posebno kad začepi usta lažovima-falsifikatorima istine o vašim precima i VAMA-potmcima-LAKOMIH LISICA i ŠVERCERIMA žitom sa okupatorima TURCIMA! Pa bogu vala-nastavili im potomci-vi "današnji tost crnogorci"-koje je kaspin sa Dedinja-(živ i mrtav) jahao punane 17.godina i 4.mjeseca i preo toga bašiš 10.dana sve od 1989(srpske nove godince-do 22.maja 2006!! Da,da "dosade dosadne"?!!!! I javi se-da pojasniš-što nije istina u one dva potnja moja komentara?! Ako dokažeš-da ja lažem ka vi na vjekove skuplja od onoga što ste davno sa precima izgubili-obraze i slobodu! Ja ti jemac-batalit ću se piasanja i komantara!!!
Guest_1436353269

11. 08. 2015 - 03:54

Jole iz Prcnja! Postoji dokument koji jasno kaze zasto je izvrsen zlocin u Veliki i ko ga je uzvrsio. Zato se ne busaj u prsa junacka, nemas potrebe. Pamflet je razbucan do zadnje stranica. PWS
Novi komentar