Sava Montenegro: Agencija za zaštitu konkurencije pogrešno tumačila regulativu

Agencija za zaštitu konkurencije AZK je, kako su ocijenili u Sava Montenegro osiguranju, pogrešno tumačila pravnu regulativu i specifičnosti tržišta kada je utvrdila da je ta kuća sa Lovćen osiguranjem dogovorila zajednički nastup.
Objavljeno: 13. 08. 2015 - 14:32 Promjenite veličinu teksta: A A A

AZK je, kako su kazali, takođe pokazala nespremnost da sagleda dokaze i uvaži mišljenja regulatornih organa u ovoj oblasti.

 „Kao osiguravajuća kuća, koja je dio grupacije sa sjedištem u EU, ističemo da smo u potpunosti zatečeni neprofesionalnim i subjektivnim odnosom državnog organa, koji izlazi iz svojih nadležnosti i daje preporuke drugim organima na koji način da vode postupke, koji se pred njima vode, kao i privrednim subjektima, na koji način da ostvaruju svoja prava“, saopštili su agenciji Mina-business iz Sava Montenegro osiguranja reagujući na rješenje koje je AZK donijela 24. jula.

U tom rješenju je navedeno da su Sava Montenegro i Lovćen osiguranje dogovorili zajednički nastup na tržištu Crne Gore zaključenjem osnovnog ugovora, na osnovu kojeg su zatim zaključivali posebne ugovore o saosiguranju za potrebe pojedinačnih javnih nabavki javnih preduzeća i državnih organa.

 „Takav jedan ugovor, zaključen za potrebe zajedničke ponude Crnogorskom elektroprenosnom sistemu (CGES) u 2013. i prošloj godini Agencija je razotkrila, sprovela postupak u skladu sa zakonom i isti oglasila zabranjenim i ništavnim“, naveli su iz AZK.

Iz Sava Montenegro osiguranja poručuju da AZK nije ništa "razotkrila" u okviru svojih, kako sami priznaju, ograničenih administrativnih kapaciteta, jer su ugovori, koji su predmet ovog postupka, zaključeni u cilju davanja zajedničke ponude, koja je od koristi za osiguranika, po pozivu za otvoreni postupak javne nabavke, čije je jedno od osnovnih načela transparentnost.

 „Takođe napominjemo da se isti ugovori, sa svim potrebnim izvještajima redovno dostavljaju Agenciji za nadzor osiguranja, regulatornom organu u sektoru osiguranja, i da u tom smislu nikada nije ukazano ni na jednu nepravilnost“, kazali su iz Sava Montenegro osiguranja.

Kako su ocijenili, naredna tendenciozna kvalifikacija, da su dva najveća društva za osiguranje "odlučila" da među sobom ne konkurišu, već da je najprofitabilnije da upute zajedničku ponudu, odraz je nepoznavanja pravila struke u oblasti osiguranja, s obzirom na to da je sklapanje ovakvih sporazuma redovna praksa na tržištima u regionu i u EU.

 „Osiguranje velikih privrednih subjekata, kakav je CGES, nemoguće je bez podjele rizika, čega je i naručilac, koji je dobar poznavalac osiguranja, bio svjestan, pa je sa namjerom da najbolje zaštiti svoje interese, saosiguranje precizirao kao jedan od obaveznih uslova u ovom postupku javne nabavke. U najmanju ruku je ciničan brižni odnos AZK prema CGES i budžetu Crne Gore i njenim građanima, u situaciji kada proglašavaju ništavim ugovor o saosiguranju i ostavljaju neosiguranom imovinu jednog od najvećih privrednih subjekata i taj isti budžet izlažu mnogo većem riziku“, rekli su iz Sava Montenegro osiguranja.

Iz navedenog razloga je, kako dodaju, odmah po donošenju rješenja, CGES-u su Lovćen i Sava Montenegro pružili privremeno osiguravajuće pokriće kako bi se ovaj problem prevazišao, a sve u interesu osiguranika, a time i građana Crne Gore.

 „Krajnje neumjesan je komentar AZK da ni jedan privredni sektor ne može biti iznad zakona, pri činjenici da su svi ugovori zaključeni u skladu sa relevantnim zakonskim odredbama, uz obavještavanje regulatornih organa, dok Agencija izlazeći iz svojih ovlašćenja, vrši neprimjereni pritisak na druge organe kako da vode postupke i prejudicira odluke sudskih organa“, navode iz Sava osiguranja.

Kako su kazali, izrazito neprimjerenim se doima poziv preduzećima i građanima da se priključe ovom pohodu, naročito pri činjenici da je Sava Montenegro, po njihovom nalogu, dostavila sve tražene dokaze i pružila sve informacije u ovom postupku.

 „Svoj stav, da smo u konkretnom slučaju, kao i ukupnom dugogodišnjem savjesnom i profesionalnom poslovanju, postupili ispravno, zastupaćemo pred nadležnim sudskim organima i ubijeđeni smo da će ti organi potvrditi našu apsolutnu ispravnost u ovom, iz nama nepoznatih razloga, pokrenutom slučaju“, zaključuje se u reagovanju.

Mina biznis 

Komentari: 1

Guest_1436353269

13. 08. 2015 - 18:39

Lopingeri! Odmah se pozivaju na EU, da vlast malo "strekne"! A biće žalbe i Mitji Drobniču, sigurno!
Novi komentar