Tači: Vaš san je gotov, ako pokrenete rat izgubićete

Kosovski ministar vanjskih poslova Hašim Tači naveo je da je pokušaj Srbije da blokira članstvo Kosova u Unesk-u i Interpolu suprotno sa Briselskim sporazumom.
Objavljeno: 21. 08. 2015 - 19:34 Promjenite veličinu teksta: A A A

Osim toga, Tači je pozvao članice Savjeta bezbjednosti da podrže namjere Kosova.

"Čuo sam oštre riječi Dačića. Razumijem da je on u predizbornoj kampanji, ali dijalog Beograda i Prištine se nastavlja. Sljedeće nedjelje srešćemo se u Briselu i nadam se da ćemo se dogovoriti važne o telekomunikacijama, energetici, ZSO", rekao je Tači u Njujorku. 

Osvrćući se na izlaganje šefa srpske diplomatije Tači je rekao da su Albanci uvijek bili većina na Kosovu i da Dačić mora da shvati da se srpska administracija, vojska i policija nikad neće vratiti.

"Vaš san je završen jednom za svagda, ako pokrenete rat izgubićete", rekao je on. 

Za mapu sa srpskim kulturnim nasljeđem na Kosovu i onim šta je uništeno, o kojoj je govorio Dačić, Tači je rekao da je to "propagandna brošura" i očajnički čin, kao i da su srpske snage uništile preko 300 vjerskih objekata na Kosovu. 

On je na sednici SB UN rekao da je Kosovo već članica Svjetske banke i MMF i da je Kosovo sposobno da postane članica Uneskoa prije nego što postane članica UN pod uslovom da dobije dvije trećine glasova podrške. 

"Konačan ishod ćemo znati u novembru", dodao je on, dodavši da Priština razumije da UN ne žele da budu odgovorne i da prepuštaju članicama da odluče o tome. 

Tači takođe tvrdi da je srpsko vjersko i kulturno nasljeđe na Kosovu bezbjedno. On je pozvao članice SB UN da posjete Kosovo i uvjere se u to. 

On je podsjetio i da su na Kosovu usvojeni amandmani koji omogućavaju formiranje Specijalnog suda. 

Pomenuo je i probleme na Kosovu, ali je istakao da je Kosovo danas bezbjedno. 

"Mi smo šampioni u borbi protiv ekstremizma u regionu", tvrdi Tači.

 

Komentari: 1

Guest_1436353269

21. 08. 2015 - 19:53

Postedite nas malo srpsko-albanskih duela. imamo i svojih problema.
Novi komentar