Kako se posrbljavala crnogorska prošlost prije 19. vijeka

Još sredinom 19. vijeka, pametni ljudi koji su pravili (novo)srpsku naciju kao što su bili Ilija Garašanin, Sima Sarajlija, Milorad Medaković i mnogi drugi kasnije, uviđeli su da nije dovoljno što Njegoš širi srpsko ime po Crnoj Gori, zaključili su da se i prošlost Crnogoraca prije Njegoša mora isfalsifikovati. Ilija Garašanin je u svom velikosrpskom programu "Načertanije" (1844), dao uputstvo kako treba da dejstvuje srpska istoriografija: "Na ovo djelo treba osobito vnimanije obratiti i istoriju o kojoj je gore reč dati napisati črez čoveka vrlo sposobnog i duboko pronicavajućeg.”("Načertanije", rastko.rs). Da se istorija pronicavajuće i na sposoban način piše, ne na istinit!
Objavljeno: 24. 08. 2015 - 00:00 Promjenite veličinu teksta: A A A

Piše: Miroslav ĆOSOVIĆ
 

Tako je Ilija Garašanin formirao srpsku istoriografiju i od njegovog uputstva, samo su malobrojni srpski istoričari napravili otklon. Mnogobrojna su krivotvorenja crnogorske etničke istorije koja su radili i rade zagovornici Velike Srbije. Crnogorsku istoriju krivotvorili su skoro svi srpski istoričari i istoriografi, a sama dokumenta - istorijske izvore brutalno su krivotvorili Sima Sarajlija, Milorad Medaković, Dušan Vuksan, Ljubomir Durković Jakšić, Bariša Krekić, Radoš Ljušić, Batrić Jovanović i mnogi drugi. Nesrećni Crnogorci veliku energiju troše da analiziraju ili demantuju najobičnije falsifikate. Zbog toga, crnogorska istoriografija bi morala da uvede novo pravilo što se tiče srbovanja u istorijskim izvorima, a to bi bilo - srbovanje odštampano u nekoj knjizi/časopisu, bez prikazanog izvornika i bez postojanja istog izvornika danas, takva pisanja ignorisati i odmah proglasiti ništavnim. Samo ako postoji izvorni dokument treba ga razmotriti. Ne može crnogorska istoriografija vječno gubiti energiju oko falsifikata Garašaninove istoriografije.

vijest1

Da li je  Vladika Sava bio srpski nacionalista prije Vuka i Garašanina?!!: Odavno je objavljeno jedno  egzaltirano (tobožnje) srbovanje vladike Save Petrovića iz 1775. godine. Pismo je 1854. izašlo u naučnom časopisu "ARKIV za povjestnicu jugoslovensku, knjiga III" (tiskom dr-a Ljudevita Gaja, Zagreb), časopis je uređivao Ivan Kukuljević Sakcinski. Na strani 136 i 137 pod rednim brojem 4 objavljeno je jedno od pisama vladike Save Petrovića Dubrovčanima koje je on napisao 25. jula 1775. godine.

Iz svih njegovih pisama i iz onoga što su istoričari zabilježili o njemu, može se zaključiti da je mitropolit Sava Petrović bio jednostavan i slabo obrazovan čovjek, zbrkanih misli, koji se teško izražavao, a naravno, u starosti još i teže. Međutim u ovom pismu koje je pisao kad je imao preko 70 godina, on veselo, bistro i blistavo-nacionalistički, u duhu Sime Sarajlije ili npr danas Šešelja, piše:

"Vaša slavna republika zna da e sve gospodstvo i slava serbska pala, i ništa nije ostalo do vas, kako jedan cvijet na vas svijet. . . može se zemlja serbska s vama pohvaliti; zato imajući u vas uzdanicu, isto kako u rod serbski...“ 

Tako je Sava skoro pa na poetski način pokazao da je on kao Srbin zabrinut za zemlju serbsku, te ovim pisanjem Dubrovčanima stavio do znanja da su Srbi. Međutim, nasuprot ovakvom srbovanju, imamo knjigu pisama vladike Save koju je 1996. objavio akademik SANU Aleksandar Mladenović i na internetu se na sajtu montenegrina.net nalaze ta pisma. U nekih 170 pisama koja je priredio akademik Mladenović nema nijedan jedini pomen riječi Srbin, Srbi ili srpski narod! Akademik SANU Mladenović priredio je samo svojeručna pisma vladike Save, nije uzeo u obzir prijepise poput ovog koje je objavljeno u Zagrebu 1854. godine. Ako je Sava srbovao Dubrovčanima, zašto nije nikad srbovao u pismima Crnogorcima, Kotoranima, Turcima, Rusima...?

vijest3

Istini za volju, tih godina nastao je u kući guvernadura Radonjića prvi spis u kojem Crnogorci promišljaju da su Srbi, Radonjići su na osnovu starih Nemanjićkih povelja i dokumenata koje su imali u Cetinjskom manastiru izveli zaključak, promislili da su Srbi. Radonjići, kao i ostali Njeguši su etničkim porijeklom dinarski Vlasi, ili Morlaci - kako su ih Mlečani zvali. Već nekoliko vjekova vlaško ime Radonjića bilo je zamijenjeno crnogorskim, oni su znali da je crnogorsko narodno ime relativno novo - od početka 16. vijeka, pa su promišljali što su, te tako na osnovu nešto malo dokumenata koja su našli u Cetinjskom manastiru izveli zaključak - da su Srbi. U tom tekstu Radonjići Srbe iz Vojvodine i Srbije zovu "prirodni Srbi" i "pravi Srbi", dakle Crnogorce nijesu smatrali pravim Srbima. Takođe trebamo znati, u jesen i zimu 1764/65 u Stanjevićima je boravio i Dositej Obradović i podučavao crnogorsku đecu. Vrlo je moguće da je on tada počeo da propagira srpske nacionalne ideje, ali to nije rađeno organizovano i sistematski. Pomenuti spis Radonjića je dio predistorije srpstva u Crnoj Gori, spis je u jednom arhivu pronađen tek u 20. vijeku, te shodno tome - taj tekst nije imao nikakav uticaj na Crnogorce. Ostaje naravno da je srpsku ideologiju u Crnu Goru snažno uvezao Sima Milutinović Sarajlija. Milutinović je i izmislio riječ srpstvo, te riječi nema u Srpskom rječniku Vuka Karadžića iz 1818. godine. 

Savino "srbovanje" iz pisma Dubrovčanima je mnogo puta korišćeno u propagandne svrhe: Ovo navodno Savino srbovanje se već decenijama koristi kao argument da su Crnogorci imali srpsku nacionalnu svijest i prije dolaska Sime Sarajlije na Cetinje.

Jedan srpski političar iz crnogorskog parlamenta citirane riječi naveo je u jednom feljtonu s kraja 2013. godine. Poznati istoričar Vladimir Ćorović u knjizi "Istorija Jugoslavije" citirao je ove Savine (tobožnje) riječi. Istoričar Aleksa Ivić je 1922. u knjizi "O srpskom i hrvatskom imenu"dao ovaj citat. Već više od 10 godina ove (navodne) riječi vladike Save stoje na sajtu njegos.org, sajtu kojem je jedini cilj postojanja da dokaže da su Crnogorci zapravo Srbi. Na sajtu Vidovdan isti Savin citat je naveo dr Aleksandar Miljković. Akademik SANU Miroslav Pantić u knjizi "Književnost na tlu Crne Gore i Boke Kotorske od XVI do XVIII veka" (Beograd, 1990) takođe je citirao iste riječi. Jeremija Mitrović je u knjizi "Srpstvo Dubrovnika" (Beograd, 1992), naveo ove (tobožnje) Savine riječi. I ko zna još đe sve srpski naučnici koriste ove riječi s namjerom da dokažu srpstvo Crnogoraca. 

Čak je i Savo Brković, jedan od prvih Crnogoraca koji je napravio otklon od velikosrpske mitomanije, u knjizi "O postanku i razvoju crnogorske nacije" (Titograd, 1974), analizirao ova (navodna) Savina srbovanja. 

I još na mnogim mjestima na internetu amateri-srbizatori koriste citirane riječi objavljene u Zagrebu 1854. godine. 

Ruski istoričar je još 1897. objavio isto pismo: Aleksandar Aleksandrov je 1897. u Kazanu izdao knjigu "Materijal iz istorije Crne Gore”, kod nas je knjigu objavio CID iz Podgorice 2006. godine. Knjigu je prevela i priredila Marina Martinović koja za Aleksandra Aleksandrova kaže da je 1883. završio Istorijsko-filološki fakultet u gradu Kazanu. Poslije toga je na njemačkom jeziku odbranio magistarsku tezu. Godine 1886. je dobio stepen magistra nauka a 22. septembra 1888. je takođe na njemačkom jeziku odbranio doktorsku disertaciju i promovisan je u doktora slavističke filolologije. Od školske 1888/89 profesor je na Kazanskom univerzitetu. Martinovićka još o njemu kaže: "A. I. Aleksandrov je imao poliglotsko obrazovanje; govorio je više slovenskih jezika; savršeno je znao sanskrit. U cilju naučnih istraživanja dosta je putovao (u periodu 1893-1895), napose po slovenskim zemljama (Bugarska, Srbija, Dalmacija, Crna Gora). Osim knjiga i rasprava o Crnoj Gori, Aleksandrov je pisao niz knjiga iz slavistike, uporedne gramatike, ruske dijalektologije, crkveno-slovenskog i litvanskog jezika, psihologije i fiziologije...” 

vijest2

Aleksandrov se 1910. zamonašio, a već 1913. je postavljen za episkopa Jamburskog i za rektora duhovne akademije u Sankt-Petersburgu. Impresivno obrazovani Aleksandrov u predgovoru je između ostaloga napisao:

     "Pronašao sam u dubrovačkom arhivu samo nekoliko poslanica vladike Save i Petra Prvog dubrovačkom Senatu po pitanju njihove duhovne djece sa tog područja.”(strana 223)

Aleksandrov nije objavio Savina srbovanja, da nije bio Dukljanin? Na 259. strani Aleksandrove knjige koju je CID objavio 2006. godine, nalazi se faksimil pisma vladike Save Dubrovčanima, to je isto pismo koje je objavljeno u Zagrebu 1854, u oba prikaza pisma se pominje neki Nikola Ćetković, međutim, u pismu koje je Aleksandrov objavio - nema nikakvog srbovanja. LINK za pismo objavljeno u knjizi 2006. g.

Još krajem 19. vijeka Aleksandrov je praktično demantovao ova tobožnja Savina srbovanja, ali nikada nijedan crnogorski istoričar nije u Dubrovačkom arhivu provjerio ova Savina pisma. Naravno i sva ostala srbovanja Crnogoraca koja su objavljena 1854. u tom zagrebačkom časopisu, su falsifikati. Neko je, kako ja ovo razumijem, Ivanu Kukuljeviću Sakcinskom iz Dubrovnika u Zageb poslao krivotvoreni prijepis pisama vladike Save, i Sakcinski je to objavio.

E sad, postoji teoretska mogućnost da su u Zagrebu 1854. objavljena vjerodostojna Savina pisma, u tom slučaju Aleksandrov je falsifikovao Savina pisma, izostavio iz njih Savina (navodna) srbovanja. Zašto bi to Aleksandrov uradio? Možda je bio pobornik dukljanske ideologije, hoće li biti proglašen za Dukljanina?

Komentari: 47

Guest_1436353269

24. 08. 2015 - 00:05

Lijepo objašnjano, alaj će bre sada da bude kuknjave i citata raznih bajkovitih pjesmica, falsifikovane dokumentacije, kao i trabunjanja o raznim politički urađenim "zemljopisima" i "čitankama" (iz vremena vladavine trojice posljednih Petrovića), te razna druga izmotavanja i obrtanja istorije sa usađenom velikosrbskom ideologijom od malih nogu. Tako je to kada njihova tobožnja "istorija" počinje tek u 19. vijeku, a prije toga - nije ih bilo u Cg, Bih, Hrvatskoj i Makedoniji.
Guest_1436353269

24. 08. 2015 - 10:00

Ponovo nepotrebni textovi o Srbovanju, Crnogorčenju, posrbljavanju, odbrani crnogorstva i sličnom. Pitam vas samo čemu? U zemlji koja grca u dugovima, gdje je stanovništvo na rubu propasti odnostno jedva da ima "ljeba da ije" vama je i dalje važno samo ko je Srbos a ko Montenegrino... ah da... veoma je važno ko je Milov, a ko nije. Stalno se zauzimaju neke strane, maše se nacionalizmom, a država ide niz brdo. Narod siromašan, putevi katastrofa, bolnice nikakve, svuda korupcija, ali neee mora se znat ko je ko. Muka mi je i od Srba i Crnogoraca. Sjašite aman više.
Analitičar

24. 08. 2015 - 21:42

Razlika između čeoka i životinje upravo je u tome što čoeku nije dovoljno da je sit. On ima i druge, socijalne, duhovne, kulturne potrebe.
Guest_1436353269

24. 08. 2015 - 10:22

...Iz istih razloga je vrisnuo uceni dr Mustafa Ceric.Po njemu ne mogu Muslima ni iz CG biti Crnogorci ,vec mogu biti samo Bosnjaci.Ta teorija je izgradila srpsto i hrvatstvo .Medjutim imate slucaj Crnogoraca iz Kraine ( priobalje Sk Jezera ) . Zbog vecine albanskog stanovnistva i politike Vatikana u Barskoj Nadbiskupiji je Albanac po nacionalnosti duhovni vodja katolika. Sto da rade sad Krainjani koji nece da budu Albanci jer nijesu i nece da budu Hrvati jer nijesu a kao pravoslavci bi trebali biti Srbi po rezonima konstituisanja nacija nakon 19 vijeka,a oni su najstariji narod crnogorskog podneblja.Ova analiza g Cosovica je dobrano pokazala sta su u vremenu srpskog romantizma uceni ljudi iz njihovih redova pripremili za buduce generacije .To ostaje zapisano i to svako kao dokaz mora navesti.Ali sto radit ako je falsifikat ?Dj.V.
Guest_1436353269

24. 08. 2015 - 10:35

ho-ho-ho-ho
Guest_1436353269

24. 08. 2015 - 10:42

Kao prvo, da bi tekst imao ozbiljnost onda je potrebno da se postuje zvanicni pravopis jer se ne kaze prijepis vec prepis. To je kao da ste rekli prijebacim umjesto prebacim. Nekulturno i tendenciozno. Tvrditi bez argumenata da je Dositej Obradovic srbovao po Crnoj Gori je krajnje neozbiljno. U tekstu pise "Vrlo je moguće da je on tada počeo da propagira srpske nacionalne ideje, ali to nije rađeno organizovano i sistematski". Krajnje neozbiljno priznacete. Dalje, dinarski Vlasi?!?! Crna Gora je jedan nacionalni kolorit i ukoliko je nekada davno postojalo kako se navodi "dinarskih Vlaha", prosto se to ne moze primijeniti na ostatak Crne Gore. Ovo je disekcija istorije i duha ovog naroda koji je, zeljeli to neki ili ne, prilicno bio i jeste vezan za istoriju i narod srpskog naroda. A dinarski Vlasi zvuci kao Crveni Hrvati. Kod nekih u Crnoj Gori se vidim dokazivanje crnogorstva odlikuje mrznjom prema Srbima. Tuzno je to. Zao mi ih je.
Guest_1436353269

24. 08. 2015 - 12:30

Sustina teksta je lazni istorijski dokaz koji je sad raskrinkan koji je i meni cesto dok sam bio u srednjoj skoli stalno ponavljao moj skolski drug medju ostalim "dokazima" kao sto su falsifikovani govor Petra I. Za ovaj govor sam davno saznao al za ovo nijesam znao i drago mi je da sad znam. Sta ti nije jasno u pojmu "dinarski Vlasi". Zna se ko su i sta su bili Vlasi jer se pominju na hiljadu mjesta. Sta ti nije jasno? Dinarski, misli se na planinski vijenac koji se proteze duz citave ex Yu dje su se vecinom i sklonili starosjedioci poslije najezde slovena a koji se kasnije zovu Vlasi i Morlaci. Postoje i Vlasi u rumuniji ali oni naravno nijesu Dinarski vlasi nego Rumunski Vlasi. I jeste bas smo strasno vezani kroz istoriju za srpski narod hahaha. Danas smo vezani jako al to ne znaci da trebamo da lazemo sami sebe da smo vazda bili vezani
Guest_1436353269

24. 08. 2015 - 13:55

Gospodo prilikom naseljavanja Slovena na Balkan Srbi su upravo najvise naselili Dinaride dakle dijelove Hrvatske,Bosne,Hercegovine i Crne Gore.Tek su u kasnijim vjekovima poceli da naseljavaju prostore danasnje Srbije,Kosova,Makedonije.Istina je da je u etnickom smislu na prostoru danasnje CG dominanti slovenski uticaj srpski.Cak i ako bi se moglo dokazati da Dukljani nisu bili Srbi oni su u vrijeme naseljavanja Slovena vezani za jedan mali prostor oko Skadarskog jezera i prema sjeveru danasnje Albanije.Proucite malo strane autore,citajte DAI citajte i Ljetopis Popa Dukljanina pa cete izvuci prave zakljucke.Ne postoje etnicki Crnogorci.Na prostoru CG postoje srpski,hrvatski,vlaski i arbanaski etnos uz primjese nekih manje zastupljenihkao sto su Istocni Goti,Avari,Kelti.U korijenu crnogorski narod je dominantno srpskog i albanskog porijekla.Prije 500 godina ne postoje Crnogorci kao narod.Niko ih ne pominje prije 20-tih godina 20 vijeka kao zaseban narod u odnosu na Srbe.
Nick

23. 06. 2018 - 04:22

Prilikom naseljavanja Slovena na Balkanu,Srbi nijesu postojali,kao takvi,takodje ni Hrvati,Bosnjaci,Crnogorci,prosli su vjekovi dok su se ta imena formirala kod naseljenih naroda i ostalih sa kojima su se mijesali! Tako da ta prica momentalno gubi na relevantnosti.
Analitičar

24. 08. 2015 - 22:05

Zvanični tačnopis ZABRANJUJE ekavštinu. Dugo "e" u ekavštinu za pandan ima "ije" u ijekavštinu, a kratko "e" ostaje "e". S toga je tačno "prijepis" i "prebačit". Upitno je postojanje "Srba" kao slavenskoga plemena, jer K.Porfirogenit (X stoljeće) tvrdi da ime "Serbi" znači "sluge" i da su im to ime dali Vizantinci. Srbski dominantni uticaj počinje i završava se srbskom okupacijom. Dukljani su nastavatelji države Duklje, a njezine granice bivale mnogo šire od "maloga prostora oko Skadarskoga jezera". Čak do Save. Utvrdili smo da NE postoje etnički Srbi, sem ako je "sluga" etnička odrednica. Ali, Crnogorci POSTOJE upravo kao etnos, jer ih pod jednu kapu okuplja milenijumska povijest, jezik, kultura, zajednički dukljanski korijeni. Ako su, po vašemu, Srbi slavensko pleme, kako to da TEK svaki PETI Srbin ima slavenske korijene? A, ovo o spominjanju Cnrogoraca kao naroda tek od prije sto godina ti zaseban "biser". Ništa ti nijesi čitao.
Guest_1436353269

24. 08. 2015 - 22:08

Maslinar - Pozabavimo se malo Vasom prvom recenicom; Koliko logike moze imati tvrdnja da su se 'srbi', dolazeci sa ogromnih i prostranih ravnica vise Kaspiskog mora, "prilikom naseljavanja Slovena na Balkan Srbi su upravo najvise naselili Dinaride dakle dijelove Hrvatske,Bosne,Hercegovine i Crne Gore"!? Dakle pitam - zasto bi jedan narod koji dolazi iz ravnice prvo pohitao da naseli planine?! Istom logikom ste mogli reci da je odmah po dolasku zaposio jadranska ostrva! Ako su se i naselili kako to tvrdi srpska istoriografija, onda su to uradila na mjestu na kojem znaju zivjeti, na kojem bi se najbolje i najbrze snasli, na mjestu sa kojim imaju najvise zivotnog iskustva. A sa planinama ga nijesu imali. Posebno ne sa golim i kraskim Dinaroidima, apsolutno suprotnim kraju iz koga su dosli. Mada prepoznajem Vasu misao - apsolutno odudara od cinjenica (dijemetralno je suprotna sa njima) i pliva u limbu fantazije. Kao da zelite po svaku cijenu reci bilo sto iako vas konflikt sa faktima boli!
Guest_1436353269

24. 08. 2015 - 23:39

Za ovoga gore "Gospodina", prije svega, nas Crnogorce kao narod, jasno razlikuju od Srba, još u vrijeme Porfirogenita i Popa Dukljanina, tako da ta tvoja fantazija ne drži vodu. Dukljani su jasno navedeni zasebno od vas Serba, a Ljetopis Popa Dukljanina ih navodi isključivo u Raškoj i nešto malo u Bosni, u Duklji ih nije bilo. Takođe su spomenuti i Hrvati, ali isto zasebno od naših predaka Dukljana.
Slobodan Gluščević

25. 08. 2015 - 14:12

Crnu Goru su naselila dva slovenska plemena Ljutice i Bodrice, a po balkanu ih je bilo na desetine raznih plemena. Ta plemena su svoje posjede smatrale kao države kaoje su stranci nazivali sklavinije. Poslije nekoliko vjekova od preko Dunava, neki romejski car dozove pleme Srba koji su mu trebali poslužiti u borbi protiv Slovena oko Soluna. Ti se Srbi kasnije požeješe vratiti preko Dunava od kud su i došli no se predomisliše i naseliše oblast Rasa i to je uglavnom sve.
Guest_1436353269

24. 08. 2015 - 10:55

Kako se posrbljavala crnogorska prošlost prije 19. vijeka POSTOVANA ANALITIKO,sa ovim naslovom ste kod mene PRELILI CASU -i AKO ODMAH ne UKLONITE ovaj MANIPULATORSKO INDOKKTRINISANO INSUANSKI TEKST, ja zelim da vam se ZAHVALIM na dosadasnjem pustanju KOMENTARA prostora ,mene kao CRNOGORSKOG SRBINA i odlucijo sam da napustim ovo DRUSTVO dje ovi Cosovic MANIPULATOR a vi ocito mu dajete prostor za ovakve RABOTE,,,,Kako se posrbljavala crnogorska prošlost prije 19. vijeka,, Bogomi su PROTESTI potrebiti i zbog ovog COSOVICA. Mi izlazimo na PROTESTE sa slikom VOJVODE MIRKA.
Slobodan Gluščević

25. 08. 2015 - 14:14

Pa reci đe je slagao gospodin Ćosović?
Sasa

06. 02. 2016 - 18:30

Putuj igumane!
Guest_1436353269

24. 08. 2015 - 10:55

Kako se posrbljavala crnogorska prošlost prije 19. vijeka POSTOVANA ANALITIKO,sa ovim naslovom ste kod mene PRELILI CASU -i AKO ODMAH ne UKLONITE ovaj MANIPULATORSKO INDOKKTRINISANO INSUANSKI TEKST, ja zelim da vam se ZAHVALIM na dosadasnjem pustanju KOMENTARA prostora ,mene kao CRNOGORSKOG SRBINA i odlucijo sam da napustim ovo DRUSTVO dje ovi Cosovic MANIPULATOR a vi ocito mu dajete prostor za ovakve RABOTE,,,,Kako se posrbljavala crnogorska prošlost prije 19. vijeka,, Bogomi su PROTESTI potrebiti i zbog ovog COSOVICA. Mi izlazimo na PROTESTE sa slikom VOJVODE MIRKA.
Guest_1436353269

24. 08. 2015 - 12:12

Pa evo ti izvoli i naucno ga demantuj, niko nikog ne mrzi ali smo svjedoci da evo dvije decenije Crnogorci ,posto toboze ne postoje, moraju da dokazuju svoju nacionalnost. Ovaj covjek je rskrinkao jedan falsifikat jedno pismo, koje se kao takvo falsifikovano, stalno ponavlja u cilju dokazivanja nekog srpstva Crnogoraca. E sad sto vi smatrate da mi mrzimo Srbe kad otkrijemo vase lazi pa izvini molim te. Ne mrzim srbe mrzim ove velikisrpske lazi i falsifikate. Cus srpstvo Crne Gore nista smjesnije od toga nema. U stvari ima a to su oni koji u to vjeruju i jos te ubjedjuju.
Guest_1436353269

24. 08. 2015 - 11:14

Danilo ako je u Osmanskom carstvu srpstvo sinonim za pravoslavlje zasto je Crnoj Gori koja nije pod vlascu Osmanlija u 18 vijeku preuzet isti termin?Dakle po vama u staroj Crnoj Gori nema ni S od Srba u 18 vijeku,MCP je autokefalna opet po vama i nema veze sa pravoslavnim Crkvama u Turskoj imperiji a opet postoji srpstvo u CG? Uzgred ima li u ovom pismu Mitropolita Save ovih novih slova iz Cirgiceve azbuke?Ima li tih slova u Glasu Crnogorca ili u bilo kojoj drugoj publikaciji koja je objavljena u Crnoj Gori do 1918?
Guest_1436353269

24. 08. 2015 - 12:33

Nema ni stoto dio S od srba u CG. Srba ima samo u pjesmama par vladara iz dinastije Petrovic sto sigurno oni nijesu nasli kao pojavu utemeljenu u narodu i to je jedna jedina istina. Srpstvo postoji u glavama par vladara kao neki ideoloski projekat i to je to kao sto je kasnije postojalo Jugoslovenstvo. Ajde u krevet i ne zaboravi da ugasis svjetlo.
Guest_1436353269

31. 08. 2015 - 15:57

Prije svega, nije tačno da Cg nije bila pod vlašću Osmanlija, jedan dio naše države je itekako bio pod okupacijom, i upravo iz tog dijela je došao asimilatorski termin "srpstvo", budući da su Osmanlije svu vlast nad pravoslavnom rajom dali popovima iz Srbije, koji su širili svoju propagandu, ubjeđujući nepismen narod da su tobože svi pravoslavci "srbskog porekla". Mcp nije postojala u to vrijeme, bila je samo Mitropolija Crnogorska, tj Crnogorska Pravoslavna Crkva. Termin Mcp je nastao tek nakon okupacije, 1918-25. godine, ukidanjem i nasilnim pripajanjem naše ckve u sastav Spc. Dakle, nije postojalo tvoje "srpstvo" u Cg, nego u okupiranim dijelovima pod tuskom vlašću, prije svega u Brdima. Nadalje, naša slova nijesu "Čirgićeva", glasovi Ś, Ž i 3 su se vazda koristili u našem jeziku, ali tada još nije bilo slova za njih, jednako kao što nekad davno nije bilo ni slova Đ, već se pisalo Dj. Osim toga, slova za te naše glasove nije izumio Čirgić već profesor Vojislav Nikčević.
Guest_1436353269

24. 08. 2015 - 12:17

Tako je Miroslave, mora se stat na put ovim lazima koje caruju kad vlast ne interesuju ove stvari jer balansira sa srbima. Svakim danom sve je manje i manje tih "dokaza" za srpstvo Crnogoraca i ja vec ne znam koji su to argumenti srba preostali. A da zaboravio sam sad ce pocet ka papagaji Njegos,Onamo namo,Njegos,Nikola,Njegos,Njegos,Njegos,Gorski Vijenac x10000, pa ote Njegos,Nikola,pa tu i tamo spomenu cg kapu falsifikovanu i jos neke falsifikovane stvari amaterskih posrbljivaca pa opet jedno milion puta Gorski Vijenac hahahahah pateticno
Guest_1436353269

24. 08. 2015 - 12:51

ISTINA: "Srpstvo" ni slučajno nije neki bezazlen pojam kojem ne treba pridavat važnost! Iza tog pojma stoji čitav niz nimalo bezazlenih zločina čak i genocida! Dakle, u tom pojmu nema ništa ni viteško ni plemenito jer se sastoji od želje za nasilnim pravljenjem neke velike države Srba i to tako što će teritorija te države biti očišćena od nacionalnih manjina, posebno muslimana, i to genocidom. Dakle, da se odmah onemogući budući gubitak i oslobađanje tih krajeva od velikosrba od strane manjine koja je tu ostala da živi. A da su u ime toga spremni na sve svjedoče nacističk-fašistički metodi primijenjeni protiv muslimana u Bosni: bijele trake u Prijedoru i genocid u Srebrenici! Nema toga što je toliko pokvareno da ga velikosrbi ne učine samo ako je u smislu pravljenja velike Srbije! Crna Gora se samo sticajem okolnosti izvukla bez i najtežih zločina koji bi bili učinjeni nad Crnogorcima koji ne pristaju da su Srbi!
Guest_1436353269

24. 08. 2015 - 13:00

Dr. Podgoricanin Srpska laz morala je da izadje na vidjelo .Svaka im je istina takva .Morali su to da laziraju jer im hvali 500 godina istorije .
Guest_1436353269

24. 08. 2015 - 19:42

Uzalud su vam ovakvi falsifikati.Pogledajte samo koliko nas je u našim crkvama i hramovima,kao i u litijama širom Crne Gore,a pogledakte koliko je pristalica ove nvo cpc koji svi mogu ispod jedne tende da stanu.Mi smo svi Srbi i tačka.
Analitičar

24. 08. 2015 - 22:09

Ajde! Ni Srbi nijesu Srbi, a ti baš zapeo da budeš Srbin? Ali, ova tvoja posljednja rečenica zbori da ni sam u to ne vjeruješ, jer tako zbore oni koji nemaju argumenata.
Guest_1436353269

24. 08. 2015 - 22:11

Veliš, sad smo posrbljeni iako ništa nijesmo znali, popovi su nas prrevarili, nema veze sad, što je bilo, bilo je! xa xa xa
Guest_1436353269

28. 08. 2015 - 00:33

Nijeste vi posrbljeni, iako biste voljeli da je tako. Samo su vi ETIKETU zalijepili, ali jezik, kultura, povijest, mentalitet i dalje su crnogorski.
Guest_1436353269

07. 09. 2015 - 23:17

A bilo vas je u crkvama prije 1990 te,niđe nikoga pokrij se po glavi fariseju !
Guest_1436353269

24. 08. 2015 - 19:53

Živjelo naše milo srpstvo.Živio naš srpski narod u Crnoj Gori.
Guest_1436353269

24. 08. 2015 - 23:05

Morate shvatiti da je srpstvo pripadnost srpskom narodu i srpskoj kulturi, isti slucaj kao sa crnogorstvom, hrvatstvom, bosnjastvom, albanstvom...Ako govorimo o velikosrpstvu, sirenju srpstva nelegalnim nasilnim putem to je druga stvar. Opasna stvar. Vrlo opasna "stvar" za narode na ciju su se zemlju i kuce nameracili velikosrbi.
Guest_1436353269

24. 08. 2015 - 23:41

Meni je dosadilo da čitam dokazivanja da Crnogorci nijesu Srbi. Što ne biste, malo za promjenu, dokazivali da nijesu Jamajčani.
Guest_1436353269

31. 08. 2015 - 15:48

Možda zato što Jamajčani nemaju asimilatorske pretenzije nad našom istorijom, državom, narodom, crkvom, jezikom, simbolima itd.
Guest_1436353269

24. 08. 2015 - 23:43

Očekujem sledeći članak pod naslovom: Kako se posrbljavala crnogorska istorija prije pojave Srba
Guest_1436353269

31. 08. 2015 - 15:47

Krivo očekuješ, jer vas u Duklji nije bilo prije vaših prvih okupatora Nemanjića...a ostalo ti je objasnio gospodin Ćosović ;)
Guest_1436353269

31. 08. 2015 - 11:01

Dr.podgoricanin Evo kakve lazi srbi plasiraju.U jednom srpskom tabloidu izasao ovakav tekst.Poznati srpski matematicar izeacunao da sum srbi najstariji narod i da su stari 24000godina ,i daod njih potice i Fidel Kastro i da mu je porijeklo od Kastratovica,
Станислав+++

29. 04. 2018 - 12:56

то су 2 писма а не 1, Сакцински и Ивићистога датума наводе писмо у коме Сава Србује и намјерњено је сенату и господи,а Русу је објавио друго писмо,другог садржаја,истога датума,истога аутора Саве али ПРОВИДУРУ.
Novi komentar