Uoči sastanka opozicije i Amfilohija: U pravoslavlju nezavisna država mora imati autokefalnu crkvu

Prijedlog Vlade da Pravoslavna crkva koja djeluje u Crnoj Gori, mora imati i śedište u Crnoj Gori, je potpuno u skladu sa kanonima, kao i svi ostali prijedlozi u ovom nacrtu zakona. Vjerujem da će 3. septembra i naša opozicija upozoriti mitropolita Amfilohija da ne gazi kanone i da ih ne tumači prema svojim političkim ambicijama.
Objavljeno: 01. 09. 2015 - 00:01 Promjenite veličinu teksta: A A A

Piše: Miroslav ĆOSOVIĆ

Vladin nacrt zakona je potpuno korektan: Analitika je 29. avgusta ("Amfilohije 3. septembra s liderima opozicije") prenijela tekst iz Pobjede da će se mitropolit Amfilohije sastati 3. septembra sa liderima opozicije jer je  nezadovoljan nacrtom Zakona o slobodi vjeroispovijesti. U tekstu se još kaže:

"Nacrtom zakona o slobodi vjeroispovijesti koji je kritikovan od strane Srpske pravoslavne crkve predviđeno je da se teritorijalna konfiguracija vjerske zajednice koja je registrovana i djeluje u Crnoj Gori ne može prostirati van Crne Gore. - Sjedište vjerske zajednice koja je registrovana i djeluje u Crnoj Gori mora biti u Crnoj Gori - navodi se u predlogu koji je pripremilo Ministarstvo za ljudska i manjinska prava. U nacrtu takođe stoji da vjerska zajednica, odnosno organizacioni dio vjerske zajednice čije je sjedište u inostranstvu stiču svojstvo pravnog lica upisom u registar vjerskih zajednica, što je odredba koja je najviše kritikovana od strane SPC. Tim dokumentom predviđeno je da se naziv vjerske zajednice koji se mora razlikovati od naziva drugih vjerskih zajednica i ne smije sadržati službeni naziv druge države i njena obilježja, što je u SPC protumačeno kao poziv na rat sa, kako su kazali, pravoslavnom crkvom."

Ovakav Vladin prijedlog zakona je potpuno u skladu sa kanonima Pravoslavne crkve.

Kanon kaže, nezavisna država = nezavisna crkva: Riječ kanon, prema Vujaklijinom “Leksikonu stranih reči i izraza“ znači: “pravilo, propis, merilo, uzor; crkvena odluka, crkveni zakon; zbir knjiga ili spisa koje je neki autoritet (crkveni sabor) oglasio i priznao kao autentične (Sveto pismo) i koje sadrže pravila hrišćanske vere i hrišćanskog života; u kat. crkvi: srednji deo mise koji se nikad ne menja...

A u Rečniku srpskog jezika iz 2007. godine stoji: “1.a. crkv. propis, zakon donet od najviše crkvene vlasti. b. popis religioznih knjiga koje crkva smatra božanskim i svetim...“ (Rečnik srpskog jezika, Novi Sad, 2007, str 514)
Po kom pravilu, propisu, po kojoj zbirci knjiga ili spisa je SPC u Crnoj Gori kanonska crkva??

Što kažu kanoni (ne zaboravimo kanon je propis, pravilo), da vidimo iz pera Nikodima Milaša, najvećeg pravoslavnog poznavaoca crkvenog prava, u 19. vijeku na Balkanu. On ovako piše u knjizi „Pravoslavno crkveno pravo“ (Mostar, 1902), na 318 strani: 

Osnivanje raznih crkvenih oblasti pripada vlasti crkvenoj zajedno sa državnom vlašću. Učešće državne vlasti u ovome ima svoj razlog prvo u tome, što kanoni izrično nalažu, da pri uređivanju crkvenih oblasti mora biti mjerodavnim političko uređenje države.

A na strani 322. iste knjige Milaš još pojašnjava:

Četvrti vaseljenski sabor 17. kanonom svojim naređuje, da pri razrešivanju crkvenih oblasti ima se slijediti političkom razrešenju zemalja. Istu ovu naredbu ponovio je trulski sabor svojim 38. kanonom...

Milaš je istumačio, jedan politički činilac (država) = jedna crkva. Tako kanon kaže i tako je to u pravoslavlju (moralo bi biti!)

halkidonokSrbin Miodrag D. Perić prikazuje kanonsku opravdanost da Pravoslavna crkva u Srbiji poslije Berlinskog kongresa dobije nezavisnost od Vaseljenske patrijaršije. Citira Nićifora Dučića i citira taj čuveni kanon iz 451. godine: 

Posle međunarodnog priznanja državne nezavisnosti Srbije na Berlinskom kongresu 1878. godine postojao je kanonski osnov da autonomna Srpska pravoslavna crkva prizna se sa statusom autokefalne Srpske pravoslavne crkve. Nićifor Dučić je bio u pravu kada je pisao: »Srpska crkva u srpskoj nezavisnoj državi nije mogla ostati zavisna, ma i nominalno, od druge crkvene vlasti izvan Srbije«. Državna samostalnost Srbije je bila glavni motiv za priznavanje (obnovu) autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve u Srbiji. Poznato je da je turski sultan Mustafa III sa fermanom 1766. godine ukinuo autokefalnu Pećku patrijaršiju (SPC) prisajedinivši njene eparhije Carigradskoj patrijaršiji. O novostvorenom stanju morala je Carigradska patrijaršija voditi računa. Potrebno je bilo da Carigradska patrijaršija uvaži nacionalno pravo srpskog naroda da ima u svojoj međunarodno priznatoj državi Srbiji svoju autokefalnu crkvu, bazirajući se na 17. kanonu Halkidonskog sabora (451) koji glasi: 

»Ako je carskom vlašću osnovan novi grad, ili se unaprijed osnuje, u takvome slučaju razređenje crkvenih oblasti neka slijedi razređenju državnom i građanskom«, kao i na 38. kanonu Trulskog sabora (691), koji ponavlja završnu naredbu Halkidonskog sabora.

(Miodrag D. Perić, Osamostaljivanje srpske pravoslavne crkve u odnosu na carigradsku patrijaršiju (1831-1879), scribd.com)

Saznali smo što piše u kanonu koji je ustanovljen na Vaseljenskom saboru 451. godine. Ovaj kanon nastao je u antičkim vremenima, godine 451. riječ grad zapravo podrazumijeva ono što mi danas znamo kao antičke polise, a to smo učili u prvim lekcijama iz istorije, u osnovnoj školi. “Leksikon stranih reči i izraza“ Milana Vujaklije (Beograd, 1961) tumači riječ polis

"POLIS (grč πόλις) grad, grad koji je u isto vreme i zasebna država (napr. kod starih Grka)"

Kako je kod Vujaklije istumačena ova riječ, tako je i ovaj kanon iz 451. tumačen kroz cijelu istoriju Pravoslavne crkve od strane svih teologa – zasebna država ima pravo na zasebnu ckvu! 

kanonokkMilaš je napisao – pri osnivanju crkvenih oblasti jednako je važno učešće državne vlasti koliko i crkvene, a to nam pokazuje i Savin učenik i biograf Domentijan, polovinom 13. vijeka. Opisuje kako je Sava od Nikejskog cara tražio i dobio autokefalnost:

I pošto ga je car mnogo dana držao kod sebe, i bogonosni svršivši manastirske poslove, i posle toga nastavi govoriti k caru o zemlji svoga otačastva, rekavši: Skrbno i pečalno mi je, caru, jer moja zemlja nema svoga arhiepiskopa; a još i mnoge zemlje su okolo otačastva mi u oblasti države naše... Da hteo bi da tvoje veliko carstvo zapovedi patrijarhu da mi osveti kao patrijarha.“ (Domentijan, Život Svetog Save, Stara srpska književnost I, Novi Sad, 1970, str 203)

Sv. Sava je prvo od cara, a ne od patrijarha, zatražio (i dobio) autokefalnost. I iz ovoga pisanja Domentijana jasno je da je Vladin nacrt zakona u skladu sa pravoslavnim kanonima, po pravoslavnim kanonima obavezno je učešće državnih vlasti u uspostavljanju nezavisne crkve. 

Kada je 1920. osnovana sadašnja SPC, ukaz o njenom osnivanju potpisao je regent, kasniji kralj Aleksandar Karađorđević, možete to pročitati na linku. Dakle, nije Ukaz obznanio i odobrio poglavar Srpske crkve već vladar države! A SPC danas ni najmanje ne haje za stavove države Crne Gore, SPC se ponaša kao država u državi. 

Srpski istoričar dr Đoko Slijepčević isto piše: 

Kada je Sv. Sava zatražio crkvenu samostalnost za Srbiju, Srbija je već bila kraljevina i kao takva imala pravo na samostalnu crkvu.“ (Đoko Slijepčević, Istorija Srpske pravoslavne crkve, Prva knjiga – Od pokrštavanja Srba do kraja XVIII veka, Beograd, 1991, str. 81)

Srbin, istoriograf Milorad Tomanić je u emisiji “Kažiprst“ na B92 (25. jan 2010). opisao kanon: 

Znate, Halkidon, 451. godina, Četvrti vaseljenski sabor. Kanon kaže, granice crkve teku granicama države. E to je veliki problem za crkvu. Zato što smanjenjem države smanjuje se i prostor na kome važi jurisdikcija Srpske pravoslavne crkve.

Srbin dr Rajko L. Veselinović objavio je u Beogradu 1966. godine knjigu “Istorija Srpske pravoslavne crkve sa narodnom istorijom – udžbenik za IV razred srpskih pravoslavnih bogoslovija, knjiga I (1219-1766)“. Knjigu je izdao Sveti Arhijerejski Sinod Srpske pravoslavne crkve. Iz ove knjige su učile generacije srpskih svještenika! Evo što na strani 7 stoji: 

To pravo dobijanja samostalne crkve u samostalnoj državi zasniva se na odlukama vaseljenskih sabora a naročito na odluci četvrtog vaseljenskog sabora da samostalna država treba da ima i samostalnu crkvu, odnosno, da crkvene granice treba da se poklapaju sa državnim granicama ili teritorijom.

Preko svojih udžbenika Srpska crkva svoj kler jasno uči – samostalna država = samostalna crkva, a isti taj kler SPC nas godinama zamajava da Crnogorci nemaju uslova za autokefalnu crkvu!

I iz ovoga udžbenika Srpske crkve se vidi da sadašnja SPC nije kanonska crkva u Crnoj Gori, nema uporište u kanonima. U istom udžbeniku, pišući o uspostavljanju Srpske patrijaršije u Dušanovo vrijeme, Veselinović još jednom, na strani 31  potvrđuje:  

Kanonska osnova za proglašenje Srpske patrijaršije zasniva se na odlukama Vaseljenskih sabora, a naročito na odlukama četvrtog vaseljenskog sabora, da u jednoj samostalnoj državi može postojati samo jedna samostalna crkva.

Po kanonima, SPC ne može biti zvanična crkva pravoslavaca u Crnoj Gori, jer joj je śedište u Srbiji, a ne u Crnoj Gori.

nikodimokSPC blokira autokefalnost CPC i MPC jer joj to obesmišljava projekat Velika Srbija: Kada je na kraju Prvog svjetskog rata država Srbija snagom oružja zauzela teritorije u Makedoniji i Crnoj Gori, odmah su prethodne crkvene organizacija raspuštene i SPC je preuzela brigu nad pravoslavnim “stadom“ u Crnoj Gori i Makedoniji, a kralj Aleksandar je ukazom ukinuo autokefalnu Crnogorsku crkvu. Tako se tada situacija odvijala tačno kako je Nikodim Milaš napisao – pri razrešivanju crkvenih oblasti ima se slijediti političkom razrešenju zemalja.

Svi pravoslavni narodi i države imaju svoje priznate crkve osim Makedonci i Crnogorci, a to istima blokira Srpska crkva. Albanci imaju svoju pravoslavnu crkvu iako pravoslavaca u Albaniji ima od ukupnog broja stanovnika Albanije možda 10 do 20%. Kiprani imaju svoju autokefalnu crkvu, iako se u narodnosnom smislu smatraju dijelom grčkog nacionalnog korpusa. Ali Kiprani imaju nezavisnu državu - i to je najvažniji uslov za autokefalnost.

Postoji autokefalna crkva Čeških zemalja i Slovačke, na čijem je čelu Čeh rođen u Pragu. Od 16 miliona Čeha i Slovaka, svega njih 100.000 su pravoslavci, to je manje od 1% stanovništva - i oni imaju svoju priznatu autokefalnu crkvu! 

Zašto Crnogorcima i Makedoncima Srpska crkva blokira priznavanje autokefalnosti po meni je potpuno jasno - zato što ne priznaje crnogorsku i makedonsku naciju. A zašto ne priznaje crnogorsku i makedonsku naciju i to je  jasno, SPC se nije odrekla njenog vječnog snoviđenja - Velike Srbije.

Crnogorci, koji su u odnosu na broj stanovnika daleko, daleko najviše tokom istorije uradili za pravoslavlje, i koji su tokom istorije imali i svoju nezavisnu državu i svoju autokefalnu crkvu, danas nemaju priznatu crkvu, jer im to koči Crnogorac kojeg je kao malog đetića pažljivo obradila i obučila Beogradska bogoslovija, pa ga vratila u Crnu Goru u liku disciplinovanog i nepokolebljivog vojnika.

Prijedlog Vlade da Pravoslavna crkva koja djeluje u Crnoj Gori, mora imati i śedište u Crnoj Gori, je potpuno u skladu sa kanonima, kao i svi ostali prijedlozi u ovom nacrtu zakona. Vjerujem da će 3. septembra i naša opozicija upozoriti mitropolita Amfilohija da ne gazi kanone i da ih ne tumači prema svojim političkim ambicijama.

Komentari: 134

Guest_1436353269

01. 09. 2015 - 00:33

Svaka cast za tekst
Guest_43296

01. 10. 2015 - 19:45

tekst je zestoka glupost,prije svega cg nisu nacija,a i da jesu opet mnoge patrijarsije nisu nacionalne,kao jerusalimska,antiohijska,aleksandrijska...i dr crkve
Guest_1436353269

01. 09. 2015 - 23:11

Jel' gos Cosovic zainteresovan za dokument koji direktno kazuje ko je naredio ratni zlocin na civilnim stanovnistvom u Veliki 28.7.1944. godine? Ako ovo procita neka mi javi na ovom mjestu. Hvala unaprijed! PWS
Guest_1436353269

01. 09. 2015 - 23:50

(Miroslav Ćosović) PWS, javi mi se u inbox na FB. https://www.facebook.com/miroslav.cosovic
Guest_1436353269

04. 09. 2015 - 18:03

Novi crnogorski rekord nazočnoga gos.PWSekula-od tri izgovorene oliti napisane četiri su mu lažave...! Tutu papa via Ribnička vrela preverela u moždane ribničkoga podanika od pamtivijeka...!
Guest_1436353269

01. 09. 2015 - 23:43

Sjedište mora biti u Crnoj Gori? A šta će biti sa Rimokatoličkom crkvom? Hoće li papa da preseli ovdje da bi katolici mogli imati crkvu, tj. "vjersku zajednicu" u Crnoj Gori. Apsurd.
Guest_1436353269

02. 09. 2015 - 00:22

Kakve veze u ovoj priči ima Katolička crkva? SPC je pod Katoličkom crkvom?
Guest_1436353269

02. 09. 2015 - 15:07

Rimokatolička crkva je u svijetu jedinstvena, pravoslavne crkve su zasebne, svaka država i svaki narod ima svoju autokefalnu crkvu, dakle, to dvoje ne može da se upoređuje.
Guest_1436353269

02. 09. 2015 - 05:29

Od kad se g. Krsto Ivanovic pojavljuje na ovom Portalu ,nikad nije kazao kako da Crna Gora dodje do svoje izgubljene Autokefalnosti.On plasira samo varijante" ne moze", jer je sveti Sava osnovao SPC .Neka je on osnovao SPC na zauzetoj teritoriji svoga oca Nemanje i izagnao ognjem i macem Katolicke popove i zauzeo im Crkve .Ovdje je bilo Hriscanstvo i prije Nemanje .SPC je Crkva za cuvanje lika i djela Nemanjica i Crkva za posrbljavanje u granicama nemanjickog propalog carstva.Sad pitam g.Krsta Ivanovica ...sto bi Hristos kazao na ovoliki broj Crkava ,17 kom plus Ktolicka.Smijes li odgovoriti protiv Isusa na tvoj nacin, da su danas "drugi uslovi", samo da bi se osporila CPC.Najsmjesnije je od svega da vam je Cosovic kriv ,sto citira knjige vasih srpskih istoricara,kojima je blagoslov dala SPC.No niko ne tjera SPC iz CG ,ali CPC mora ovako ili onako postojati ravnopravna sa svim ostalim Crkvama,kako je bilo otprije...DPS vam je otpustio dizgine ,pa neka ih sad sam priteze.Dj V.
Крсто Ивановић

02. 09. 2015 - 10:24

Не може доћи до аутокефалности, јер је није никада ни имала. Јасно је који су критеријуми за аутокефалност неке помјесне цркве. Ја бих могао да Вас питам ко и када је цркви у Црној Гори дао аутокефалност? Неки од Вас кажу у вријеме Балшића, неки у вријеме Црнојевића, а неки до 1766 године. Тако да ни сами о томе не знате и немате никакве поуздане податке. Православна црква се огњем и мачем није ширила никада нити за то имате доказе. Када је Стефан Немања дошао у Зету тада је она била под управом Византије и каже се у његовом житију да је протјерао Византијце, а да је "људе своје у њима сачувао неповријеђене да служе његовом владичанству". Католичку цркву у држави Немањића није гонио нико, већ су сви владари помагали и градње католичких цркава. Краљ Урош је одбранио Барску надбискупију да не буде потчињена Дубровачкој и не изгуби самосталност. То се не може рећи за односе католичких земаља на Балкану према православним вјерницима.
Slobodan Gluščević

03. 09. 2015 - 00:05

Krsto, ne može se sporiti postojanje Crnogorske pravoslavne crkve, jer ona jeste postojala. Takođe je vrlo poznato i nesporno da su Nmanjići, kad su došli u Zetu, bili katolici. Temeljna činjenica je da se SPC osniva 1921.
Guest_1436353269

04. 09. 2015 - 11:54

Protokolom br.148 Vaseljenske patrijaršije dodjeljuje se tomos SPC godine 1922. februara 19, epimemneze 5, u kojem piše „ ... u granicama ovog ujedinjenog Kraljevstva SHS ušle su Avtokefalne Pravoslavne Crkve: Karlovačka i CRNOGORSKA, kao i dve dalmatinske eparhije: Zadarska i Bokokotorska.“ Ne znam kako vas više nije sramota da negirate toliko očigledne činjenice. Ko je vas postavio kao vrhovnog žreca da vi određujete što podrazumjeva autekefalnost? Zar su svi bili ludi, nepismeni i komunisti koji su vrlo jasno nazivali CPC nezavisnom ili autokefalnom? Prestanite da se ponašate kao kabadahije koji odlučuju o svemu na ovome svijetu. Tim prije što ste jedna neobrazovana, primitivna i krvlju umrljana družina. (Boban Bg) PS Mogu vam navesti citata koliko vam drago.
Guest_1436353269

06. 09. 2015 - 23:34

Maslinar - Volio bih cuti Krstov komentar na ovaj dokument: Čuveni pravnik i naučnik svjetskog glasa, profesor Univerziteta dr Valtazar Bogišić, pisac „Opšteg imovinskog zakonika za Knjaževinu Crnu Goru“ (1888) i prvi crnogorski ministar pravde, sproveo je 1873. godine jednu važnu anketu. Na pitanja u Anketi Valtazara Bogišića odgovarao je i arhimandrit Nićifor Dučić. Valtazar Bogišić: „Crnogorska crkva drži li se autokefalna, ako ne, pod čijom jurisdikcijom stoji, pod Patrijarhom carigradskim ili pod Svetim sinodom peterburžskim“? Nićifor Dučić: „Posve autokefalna i osobenu jerarhiju ima“. Valtazar Bogišić:
Guest_1436353269

06. 09. 2015 - 23:36

„Stoji li Crnogorska crkva u kakvom odnošaju međusobnih darova sa Sinodom peterburžskim ili s Patrijaršijom carigradskom? Daje li ovomu posljednjemu kakvu godišnju potporu kao što daje Srbija i Grčka? Ima li još kakav drugi odnošaj među njima“? Nićifor Dučić: „Uzajamnosti nema, nego što samo Sinod šalje kadkad na ime priloga crkvene stvari, knjiga, odežda itd., što čine iz Rusije često pojedini ljudi… Carigradskom patrijarhu niti je kad što davala Crnogorska crkva, niti sada daje, niti joj je ko što u tome iskao, niti ište. Nema nikakvog drugog odnošaja osim što se u novije vrijeme vladike crnogorske posvećuju u Petrogradu“. Valtazar Bogišić: „A u kom je odnošaju Crnogorska crkva sa srpskom Patrijaršijom u Karlovcima, a u kakvom s mitropolitom beogradskim, s bugarskim
Guest_1436353269

06. 09. 2015 - 23:37

egzarhatom i s drugim autokefalnim crkvama“? Nićifor Dučić: „Nema zvanična odnošaja nikakva, nego mir i ljubav“. Valtazar Bogišić: „Ima li kakav pismeni ugovor među Crnogorskom crkvom i jednom od navedenih pravoslavnih autokefalnih vlasti i crkava kojima su ustanovljena pravila međusobnog odnošaja“? Nićifor Dučić: „Nema nikakvog s nikim“. Valtazar Bogišić: „Da mitropoliti Crnogorski primaju svoju hirotoniju u Petrogradu je li neizbježno pravilo ili to biva iz običaja i rad kojih uzroka? Ako nije pravilo, kakve ustanove postoje u rukopoloženju mitropolita“?
Guest_1436353269

06. 09. 2015 - 23:39

Nićifor Dučić: „Nije to nikakvo pravilo, nego u novije vrijeme postade običaj iz političkih uzroka, budući da je glava crkve do nedavno bio i glava države, a pak sadašnji mitropolit tek je treći koji se rukopolaže u Petrogradu“. Izvor: Dr Valtazar Bogišić, Pravni običaji u Crnoj Gori, Hercegovini i Istočnoj Albaniji, priredio dr Tomica Nikčević, CANU, Titograd, 1984, str. 238-239.
Guest_1436353269

02. 09. 2015 - 11:54

Gospodine Krsto..samo cu citirati Povelju Ivana gospodara koji ste preko 10 god drzali u BG ,jedva ste ga vrnuli .Tamo izmedju ostalo pise...I ogradih hram u mjestu Cetinjeuhvalu te Gospodje i Majke Bozije i njenog Rozdestava.I napravih pri njemu manastir za upokojenje monaha i nazvah ga Mitropolijom Zetskom ,ako bude ugodnomilostivoj Gospodji.I postavih tu mitropolita zetckog kir Visariona ,koji je bio u to vrijeme da vlada svim,a poslije njega naslednici...u dogovoru sa preosvijestenima ocima arhijerejima s mitropolitom preosvijestenim zetskim gospodinom Visarionom i sa episkopom gospodinom Vavilom i sa svojom bratijom ucinjesmo da bude svagda ovdje u Manastiru Preciste opstezitije.Nema Sv Save ,ali ima ustanovljenja vlasti u CG po modelu Vizantije ,kad su carevi i gospodari bili glavni.Balsici takodje nikoga nijesu pitali ,drzavna vjera je bila i jedna i druga ,oni su bez Sv Save o tome odlucivali,a Vaseljensku Patrijarsiju su za majku svoju priznavali,i ona njih za svoje .
Guest_1436353269

03. 09. 2015 - 16:02

Krsto Ivanoviću ,pišeš neistine,Austro-Ugarska kao Rimokatolička imperija napravila je ogroman broj Pravoslavnih crkava na teritoriju Krajine za Pravoslavni ( ne Srpski ) živalj i to o svom trošku,u novije doba se taj pravoslavni živalj počeo nazivat Srbima iz političkih razloga kao i zbog djelovanaj Srpske crkve na tim prostorima a koja se inače više bavi politikom nego vjerskim stvarima.
Guest_1436353269

04. 09. 2015 - 11:49

Ne mlati srece ti.Pravoslavni zivalj u Krajinu se doselio krajem 17 i pocetkom 18 vijeka i to su bili Srbi koji su u velikoj seobi izbjegli sa Kosova.U Krajinu su dosli uz znanje i odobravanje beckog dvora.Srbi koji su ranije u vrijeme naseljavanja Balkana naselili te iste prostore su pod pritiscima Vatikana promjenili prvo svoju vjeru a onda i nacionalnu pripadniost te su postali Hrvati.Toliko o tvojoj teoriji da ti ljudi nisu Srbi.
Guest_1436353269

02. 09. 2015 - 12:35

Jel gos Cosovic primio dokument? Ako procita ovo nek mi javi. Unaprijed zahvalan, PWS
Guest_1436353269

02. 09. 2015 - 19:48

PWS, nijesam ništa primio. Jesi mi poslao u moj inbox na Facebooku? Da nijesi poslao nekom drugom Miroslavu Ćosoviću? (M. Ćosović)
Guest_1436353269

08. 09. 2015 - 08:36

Gospon Miroslave Ćosoviću-a što čekaš,a što ne odgovoriš ovome čojku PWSekulji-pošalji mu andresu-da ti vrne lažavine-samo njegove i vlasnika njegove oglavljene tabule raze...? Poitaj-u njega se moš uzdati ki u Rankovu SuDoPericu-"ekstra eks" ikebanicu na prijestolnoj trpezi-koja trajaše, po po volji Gospodara Crne Gore,do jedne ure?
Guest_1436353269

02. 09. 2015 - 13:03

BAZAROV- 1)- Kao prvo, usporedjivanje CPC sa Makedonskom govori da je autor opet polupao loncice ili da nije svijestan gluposti koji je napisao. CPC je uvijek bila olicenje crnogorske nezavosnisti i kroz svoju istoriju perjanica drzavnosti. MPC je presedan nad presedanima, jer se osnovana 1967 g. u komunistickom sistemu SFRJ. Iskreno receno,,samo neuka osoba moze usporedjivati CPC koja ima svoju vjekovnu tradiciju i MPC koja je osnovana prije 48 godina. Drugo, Risto vec godinama flertuje sa rezimskom partijom i veoma uspjesno koristi medije . Zanimljivo da Risto bas nije bio tako bahat u izjavama dok je na celu CPC bio Abramovic Uvijek sam tvrdio da CPC vodi pogresan covjek koji nema harizmu a rezultati govore da nije nista napravio za sve ovo vrijeme, a u izjavama zvuci kao glasnonogovrnik opozicione partije.
Guest_1436353269

02. 09. 2015 - 13:05

BAZAROV- 2) - Neshvatljivo je da za sve ove godine jos nije prevedena Biblija na Crnogorski jezik, a samo radi usporedbe 1492 g. na Cetinju je pocela da radi prva crnogorska i EVROPSKA tiskara koja je prevodila crkvne knjige. CPC je jedina Pravoslavna crkva u svijetu koja jos nema prevednu Bibliju na svom jeziku, pa se postavlja pitanje: ko je za to kriv ? CPC treba "svjeza krv" ,a u samoj hijerarhiji se nalaze obrazovani teolozi koji bi trebali vratiti CPC na mjesto gdje je pripadala vjekovima.
Slobodan Gluščević

03. 09. 2015 - 00:10

Bazarove meni se čini da je Vuk preveo Bibliju vrlo kvalitetno, bez obzira što je on taj jezik nazivao srpskim, on je govorio crnogorskim jezikom, koji je u suštini nametnui i Srbima (oni su se žestoko protivili nametanju tog stranog jezika, ali su obilni resursi bečkog carskog dvora učinili svoje).
Guest_1436353269

04. 09. 2015 - 15:27

Gluscevicu postoji literatura tu si u pravu ali kao sto nauka nije magarac da je svako jase tako ni neko kao ti nije sposoban da izvuce prave zakljucke iz te literature.Ono sto ti zakljucujes iz svojeg izcitavanja literature su uglavnom"biseri".
Guest_1436353269

04. 09. 2015 - 13:55

Krsto Ivanoviću,po tebi i tvojoj teoriji 5.Kolovoza-Avgusta je izbjeglo ne i protjerano,oko 250 000 Hrvata,Krsto Ivanoviću Srpska crkva je stvarala Srpsku naciju đe je i nikad nije ni bilo,sama riječ Srpska crkva govori da je to sekta-crkva za jedan narod,koja je u suprotnostima sa Svetim pismom i učenjem samoga Hrista.
Guest_1436353269

04. 09. 2015 - 15:29

Ostavi se ti SPC gledaj svoja posla.
Guest_1436353269

09. 09. 2015 - 08:07

Ilija,nije 250.000 Hrvata-nego SRBA! Tebi se Ilija u tabuli razi stalno brkaju vrijeme i pojmovi? Prvo si blejao na ovaj portal u januaru ove godine:"Crnogorci su od svih naroda postojali na Balkanu do XIV stoljeća"?! Pa reko bi pjesnik-nestali u bztrag-pusti vam prađedovski snovi! Pa sad jopet SRBI izmišljena nacija-od strane SPC? Pokušaj Ilija-da ne mrziš-nego da voliš-jer i tvoji su prageni "srpski iz srednjevjekovne srpske west Ercegovine-sela HUMAC-rodnog mjsta Maksa Luburića(tvoje priznanje na Skala radio Kotor)! I za kraj da te Ilija priupitam-odakle potiječu "ale i zjale"-da je "BOKA -ZALJEV "HRVACKIH SVETACA" ? JEL TO ISTO PO "SVETOME PISMU"I UČENJEM SAMOGA HRISTA-UZ MOJU MOLBU-DA KAŽEŠ BAR JEDNOGA HRVACKOG SVECA KOJI IMA UPORIŠTE U BOKI(CRKVU I DR.?)?! ILIJA PRESTANITE ZA IZAZIVANJEM ZLA-ZABADANJA TRNA U ZDRAVU NOGU-ALI VAM JE MALO BILO POKLANJA OD 1941 DO BLAJBURGA-ZIDANOGA MOSTA 1945 I OD SEPTEMBRA 1991 DO DECEMBRA 1965 GODINE! STANITE NESOJI OD NESOJA-SVIH VJERA I NACIJA!
Guest_1436353269

04. 09. 2015 - 20:46

"Crnojevići su postavili temelje naše države..."(nereče nam momče trgovče LAKOMIJE LISICA-potomče kako se zvala ta država Crnojevića?)-peko Stanka ,sina najmlađega Ivanbega-kojem pormijeniše vjeru za nevjeru i postade "gospodar Zete Crnojevića-stolovajući u Skadar-oklen je ubira harač u đedovinu-sa potpisom Skenderbeg-po kojem vi "današnji tost crnogorci"-vucate pragene turskije i ostalije-preko 104% od mogućih 100%! Nego mučite i palite svijeće u Slavu Dinastije Petrović Njegoš-bez koje bi današnji prostor-naseljen od skoro vama/ vas od 104% pragenića tursko-arbanaško-vlaško-keltskih i ostalijeggg... pestokupljavinskih-bio sirak tuđi brez iđe ičega svojega-liši naslijeđenih pragena "babe darodavnke" i jednoga đeda od divin Anadolije do divin Balkana! Mučite i ne javljate se bruke od bruka-koje opoganiste Crnu Goru Petrovića...!!!! I prije 12.jula.1941 i poslije via "vaše srpske nove godine"-11/13 januara 1989 god.-pogani od pogani što učinjeste Crnoj Gori..!!!!
Guest_1436353269

05. 09. 2015 - 14:01

Evo i ovaj agin ero potvrđuje da je i dalje raja ka ostala marva-jedina je razlika što više ne ćuti nego to ćutanje danas nadmašilo blejanjem da je raja glasnija i od grakćanja vrana.
Guest_1436353269

05. 09. 2015 - 19:46

Niko nikoga nemere,>>brez on tamo sebe-blejanjem i rikom u maniti lik-ka da se obada
Guest_1436353269

06. 09. 2015 - 05:09

Ero,ero šatora i opamka paśa pjeno.
Guest_54905

10. 09. 2015 - 12:40

Kako se zvala Crna Gora Crnojevića? E vala Jole, valjda znaš da se u vrijeme Crnojevića još neko vrijeme zvala Zeta, pa onda Crna Gora, no sasvim je sigurno da se nikad nije zvala po vama "Serbima/Serbima", to je nepobitna činjenica, reci to svojim lukavim lisicama iz Berana, Andrijevice, Pljevlje i ostalijeh Ristovih kultnih mjesta ;)
Guest_1436353269

08. 09. 2015 - 22:14

Krsto Ivanoviću= Jole sa pjene od mora,porijekla produkta bračnih ercegovačkih noći,na koje age i begovi imadoše pravo,bivši plaćenik Novaka Kilibarde,rekorder po negativnim ocjenama,opet se oglasio da bruka sebe,što bi veliki Njegoš reko ,gleda majmun sebe u zrcalo.
Guest_1436353269

09. 09. 2015 - 07:10

Ilija jel to vidiš u zrcalo đeda koji ti je u odorama hravckog oružnog bratsva-Bokeške mornarice oburdavao grob Velikog Njegoša na Lovćenu siječnja 1916 godine? A o"produktu bračnih erecgovačkih noći nećemo-jer vi u obitelji najbolje znate-kako je to kad vam su u kući uvali-nemoć-pa poslove moraju da obavljaju import zidari?! I na kraju-ti Ilija pasa pored mene na onoj sahrani u Prčanju u neđelju(06/09/2015)-NEPRIMJERENO OBUČEN KAO KLOŠAR- POVIJENE GLAVE-SAV PRESTRAŠEN? OD KOGA TO BJEŽIŠ NIJE DATI- TI JUNAK SA PRIMORJA-BJEŽIŠ OD STARCA "BIVŠEGA PLAĆENIKA NOVAKA kILIBARDAE"? UČINJE MI SE DA TI NI VODIČ NIJE NIŠTA BILA BOLJE RASPOLOŽENA? JEL IMATE KAVE PSHIO TERAPIJSKE POTREBE-KAD UGLEDITE MENE PORED VAS? Ilija,batalite se obitljskog esnava-malo ste ga prćerli-počini i uzmaj redovito ljekove-to ti je jedni spas od "bivšega plaćenika" Novaka Kilibarde! Lijep pozdrav iz ubavog rodnog mi Prčanja- sa pjene najljepšeg mora -a Crnogorskog na svijetu(zapamti i prenesi na pretke Crnogrskog)!
Guest_70707

11. 09. 2015 - 01:39

Rumuni imaju svoju crkvu, Rusi, Bugari, Srbi, Česi i Slovaci, Grci imaju 4 (od viška ne boli glava), Japanci imaju, Albanci... Risto molimo te, može li naša država da ima svoju autokefalnu crkvu, kao sve druge, oli nam je dopuštit? KOMENATR> A DA SE VRATIMO TEOKRATIJI KOJA JE U CG TRADCIJI PA DA CRKVENI POGLAVAR IMA SVOJU DRZAVU,DOLE MILO A GORE AMFILOHIJE! Da to trazimo... opsirniji komentarna ovu temu>
Guest_93557

11. 09. 2015 - 13:46

Nema veće kukavice i falsfikatora istorije i istine od tebe,potomče đeda i prađeda koji je kao turski vojnik u odori turskog vojnika sa turskim fesom na glavi rušio manastire i crkve po Crnoj Gori i Boki,zarad para turskijeh,kome ti što možeš reći velikosrpski nacionalisto,nijesi imao m..a dok su bili živi pa ih sad brljaš kao pokojnike i pišeš neistine nesoju i kukavico,oni su za razliku od tebe koji si dijelio vojne pozive,dijelili diplome hleb ljudima u ruke,bolje ti je da se pokriješ po glavi i batališ se pisanja neistina na ovom portalu,ti rekorderu po broju negativnih glasova što govori ko si što si i koliko vrijediš.
Guest_81429

11. 09. 2015 - 14:26

Kad bi toliko dao odgovora na moje komentare-koliko upireš sam sebe u moždane-kroz negativno"glasovanje"-a istina te i dlje bije po tabul-đe bi ti bio kraj? Ovako trt dragi Labudeilija...batli se priče-ili dostavi podatke o mojim đedovima i prađedovima-koji bijahu pod barjak Cara Junaka na krvai Vuči do!No,da te ja nebi dalje "trovao"-nađi "štivo" Prezimena u CG>>(moje znaš-sanjaš ga i danju i noću i biće ti u tabulu dokle gođ čepaš ovom tuđom zemljom-ne i tvojom!)
Dusan Madzarovic

12. 10. 2015 - 16:40

RISTO CIROV RADOVIC, Kazi bar jednu jedinu rijec koja je NEISTINITA u svim ovim vrlo opsirnim i kristalno jasnim navodima MIROSLAVA COSOVICA. NEMOZES, jer ih NEMA " dobri " Risto, a znas li Risto koliko je Crna Gora osiromasena od 1918 i posebno za poslednjih 25 godina, odkada si TI poceo da iznosis sa VRECAMA kapital iz religioznih objekata i ustanova Crne Gore. Ipak Risto, blizi se KRAJ i ovoj vanserijskoj otimacini, a sebe i svoje najblize si bogato obezbijedio i to ce doci na VIDJELO.
Novi komentar