Grupa Sava Re uspješno poslovala u prvom polugođu

Grupa Sava Re je tokom prvih šest mjeseci 2015. godine zabilježila 17,1 miliona eura čistog poslovnog rezultata, što je 33,9 % više nego u prošlogodišnjem periodu i prelazi polovinu godišnjeg plana. Prikupljena bruto premija iznosila je 276,7 miliona eura i u poređenju sa istim prošlogodišnjim periodom viša je za dobrih 3 %. Iz godine u godinu društvo i grupa Sava Re povećavaju dobit, a u prošloj godini su čak postigli najbolji rezultat u svojoj istoriji.
Objavljeno: 01. 09. 2015 - 15:36 Promjenite veličinu teksta: A A A

Prije mjesec dana, bonitetna agencija Standard & Poor’s (S&P) je Pozavarovalnici Sava, d.d. nadogradila dugoročnu bonitetnu ocjenu i bonitetnu ocjenu finansijske snage na "A-" (odlično) sa stabilnim prognozama. Među elementima koji definišu bonitetnu ocjenu su se, obzirom na prethodno stanje, popravili kapitalska adekvatnost i profitabilnost i likvidnost. Povratak u bonitetni razred A (po S&P) otvara nove mogućnosti na reosiguravajućim tržištima i obećava još bolje rezultate.

Grupa Sava Re se u 2015. godini temeljno priprema na izmijenjenu zakonodavstvenu sredinu Solventnost II (S II), koja će stupiti na snagu sa 01. 01. 2016. godine.

Rezultati kvantitativnih izračuna odgovarajućih sopstvenih izvora kapitala i zahtjevanog solventnosnog kapitala na dan 31. 12. 2014. godine su pokazali, da su kako Grupa Sava Re tako i pojedinačna društva Grupe Sava Re (unutar Evropske unije), dobro kapitalizovana i kapitalno su odgovarajuća i takođe u skladu sa metodologijom Solventnost II. Racio solventnosti na nivou Grupe Sava Re je na dan 31. 12. 2014. godine po trenutno važećoj metodologiji iznosio 192 %. Dugoročni ciljevi grupe ostaju prelaženje 500 miliona eura premijskog obima i postizanje unosnosti vlasničkog kapitala iznad 11 %.

Integracija društava u Sloveniji još nije u cjelini zaključena, zato ostaje jedan od primarnih zadataka grupe. U strateške ciljeve se ubrajaju još i dalje širenje grupe van Slovenije, pri čemu primarna ciljna tržišta ostaju tržišta Zapadnog Balkana.

U Crnoj Gori, grupacija Sava Re je zastupljena kroz osiguravajuće društvo Sava Montenegro, koje je u njenom 100 procentnom vlasništvu. Sava Montenegro pruža usluge neživotnih osiguranja na crnogorskom tržištu već 15 godina, sa tržišnim učešćem od oko 20%.

 

 

 

 

 

 

Komentari: 0

Novi komentar