Kad Amfilohije pozove

Nije baš kosovska večera i ne sprema se novi Kosovski boj, ali jeste važno saborovanje: sjutra popodne u ,,Nemanjinom gradu“, kako kvaziistoričari vole zvati obode stare osmanlijske utvrde Depedogen, biće upriličen zanimljiv sastanak velikodostojnika Srpske pravoslavne crkve i većine opozicionih lidera u Crnoj Gori.
Objavljeno: 02. 09. 2015 - 09:55 Promjenite veličinu teksta: A A A

Okupljanje je Pobjeda najavila krajem protekle sedmice. Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije pozvao je lidera SNP-a Srđana Milića, prvaka Nove Andriju Mandića, čelnike Demokratske narodne partije Milana Kneževića i Predraga Bulatovića, jednog od lidera Demosa Gorana Danilovića i čelnika Demokratske Crne Gore Aleksu Bečića na razmjenu mišljenja povodom Nacrta zakona o slobodi vjeroispovijesti.

Prema saznanjima Pobjede, svi pozvani će sjutra izaći pred mitropolita Amfilohija, čak i lider Pokreta za promjene Nebojša Medojević, kojem je, posredstvom Nove, uručen poziv za sastanak.

 Zvaničan povod okupljanja je rasprava o Nacrtu zakona o slobodi vjeroispovijesti, koji je već žestoko javno osporavan od predstavnika Srpske crkve, politička akcija za povlačenje ili izmjenu Zakona o slobodi vjeroispovijesti je legitiman i razumljiv cilj SPC. Pitanje je, međutim, koji su ciljevi i interesi crnogorskih opozicionih partija kad su se obrele pod plaštom Srpske crkve?

Ali realno gledano, sjutrašnji skup ima mnogo značajnije političke i društvene implikacije.

Saborovanje

Očito je da mitropolit Amfilohije ne nastupa tek kao duhovni poglavar, već prvenstveno kao jak politički igrač koji nastoji da okupi posvađane prvake opozicionih stranaka u cilju lobiranja za pritisak na crnogorsku vlast. I, dakako, neće se sjutra raspravljati o ljubavi prema Onome gore. Čelnici Srpske pravoslavne crkve uočili su ključnu opasnost koja izvire iz predloženih zakonskih rješenja: mogućnost da ostanu bez izvora značajnih prihoda, jer decenijama - iako nijesu pravno lice u Crnoj Gori - suvereno gazduju nekadašnjom državnom imovinom Crne Gore. I još značajnije: ukoliko se usvoje predložena zakonska rješenja, čelnici Srpske pravoslavne crkve izgubiće i nešto vrijednije - pravo na monopol nad službovanjem u sakralnim objektima koji su vlasništvo crnogorske države. Otuda brdsko-brzinski samit u Podgorici. Da je riječ o značajnoj političkoj akciji pokazuje i podatak da je za posljednjih petnaestak godina ovo tek treće, makar zvanično, veće okupljanje političkih opozicionih lidera oko skuta Srpske pravoslavne crkve.

Još 2000. godine, u Manastiru Maine kod Budve, promovisano je političko savezništvo Amfilohija Radovića i tadašnjih parapolitičkih udruženja srpske političke prepoznatljivosti, poput ,,Vijeća plemenskih skupština“ i ,,Srpskog foruma Crne Gore“. Sa jednim, važnim ciljem: da se u predvečerje razgovora vlasti u Podgorici i Beogradu spriječi proces obnavljanja nezavisnosti Crne Gore.  I pred crnogorski referendum 2006. godine čelnici Srpske pravoslavne crkve okupili su, u Manastiru Dajbabe, nadomak Podgorice, brojne političke borce iz političkog fronta protiv izglasavanja povratka crnogorske nezavisnosti. Iako čelnici SPC nijesu baš bili glasni u referendumskoj kampanji, takav skup je bio izraz logističke podrške za čuveno ,,Ne“. Devet godina nakon što je Crna Gora obnovila nezavisnost, u toku je nova velika akcija Srpske crkve. Očito, u SPC su procijenili da je snaga države (čitaj: novog zakona) - pogubna za buduće interese Srpske crkve u Crnoj Gori. Bolje rečeno: da je novi zakon do sada najuobličeniji izraz - u oblasti vjerskih sloboda i organizacije vjerskih zajednica - namjere da Crna Gora istinski bitiše kao nezavisna država. Zato i sadašnje djelovanje Srpske crkve treba shvatiti na pravi način: kao legitimno političko lobiranje za povlačenje ili izmjenu Zakona o slobodi vjeroispovijesti.

Pitanje je, međutim, koji su ciljevi i interesi crnogorskih opozicionih partija koji su se obreli pod plaštom Srpske crkve? Javna rasprava je u toku, pa sve stranke, pa i zainteresovani pojedinci, u Crnoj Gori imaju mogućnost da iskažu svoj stav. Ima, dakle, prilika za javno djelovanje ako postoji razlog za nezadovoljstvo nacrtom zakona. Uostalom, juče je SPC javno pozvala Vladu da povuče predloženi nacrt zakona i tu više nema tajni. Makar što se tiče prava i pravnih pitanja. A mitropolit Amfilohije i nije neki grandiozni poznavalac crnogorskog ustavnog prava ili zakona u Crnoj Gori, da bi - nakon sjutrašnjeg sastanka - crnogorski opozicionari mogli da budu iznenada, van očiju javnosti, pravno prosvijetljeni.

Ipak, dolazak na ovaj skup je nekako najlogičniji za Andriju Mandića. Nova srpska demokratija, konstituent Demokratskog fronta, je desničarska, konzervativna stranka, koja svoje bivstvovanje i značaj na političkoj sceni bazira na podršci Srba u Crnoj Gori. Mandić i njegove kolege iz partije računaju da se interes i težnje njegovih glasača prirodno povezuju sa djelovanjem i vrijednostima koje propisuje srpski kler. Tom društvu, opet nekako prirodno, pripadaju i Milan Knežević i Predrag Bulatović, čelnici Demokratske narodne partije, koja je i članica Demokratskog fronta. Osim toga, lideri DF-a su u jeku priprema za septembarske proteste, pa svakako računaju da im jačanje veza sa Amfilohijem i SPC može ojačati pozicije, a - možda - i dati neku blagu riječ podrške pred 27. septembar. Moguće da je to ključni razlog što se u ekipi nenadano obreo i Nebojša Medojević, čiji Pokret za promjene je pobornik ideje o članstvu Crne Gore u NATO. E, sad, što će u toj ekipi Aleksa Bečić, sve sa crvenom kravatom i pričom o mladim, modernim generacijama koje će napraviti preporod društva? Otkud se pojavljuje Predrag Danilović, koji je Demokratski front ladno napuštio zbog političkog radikalizma i nedovoljne tolerancije za građansku opciju? Ili, još intrigantnije: kakav će govor Srđan Milić - socijalista i lider građanske, reformisane, Socijalističke narodne partije - održati sjutra popodne posred ,,Nemanjina grada“ u sadejstvu sa predstavnicima Srpske pravoslavne crkve?

Naravno, to su retorička pitanja na koja i ne treba iskati odgovor. Jer sam odgovor se nameće: odlaskom na saborovanje sa mitropolitom Amfilohijem i sveštenicima SPC, lideri većine crnogorskih opozicionih partija praktično pokazuju i dokazuju da je politika njihovih stranaka duboko uslovljena, ali i zavisna od političkih faktora van Crne Gore. Samo što je to nekada bio Milošević, potom Koštunica, zatim Tadić. Oni su prošli,a ovi ovdašnji opstaju, naravno uz podršku političkog gurua - mitropolita Amfilohija. To baš i ne izgleda kao neka bajna alternativa sadašnjoj crnogorskoj vlasti. Usvojio se ili povukao famozni zakon o slobodi vjeroispovijesti.

DOKAZI: Kad vlast utiče na sudbinu crkve

Srpska pravoslavna crkva, pozivajući se na ,,istoriju i vjekovnu tradiciju“, zahtijeva da se državne institucije ne mogu baviti ustrojstvom vjerskih zajednica, da se ne može obavljati registracija niti smije propisivati da sjedište vjerske organizacije mora biti u Crnoj Gori. Zanimljivo pozivanje na istoriju i tradiciju, jer relevantni istorijski izvori ukazuju drugačije. Upravo je aktom civilnih vlasti u Beogradu, jula 1920. godine, ozvaničeno ukidanje Crnogorske pravoslavne crkve. Faksimil Glasnika, Službenog lista Ujedinjene pravoslavne crkve, koji Pobjeda objavljuje, o tome svjedoči: "U ime Njegovog veličanstva Petra I, po milosti Božjoj volji narodnoj Kralja Srba, Hrvata i Slovenaca, Mi Aleksandar naslednik Prestola na predlog Zastupnika Našeg Ministra Vera, Našeg Ministra Prosvete, a po saslušanju Ministarskog Saveta i saglasno sa odlukom zbora svih srpskih pravoslavnih arhireja iz Kraljevstva Srba, Hrvata i Slovenaca, od 13/26. maja 1919. godine rešili smo i proglašujemo: Ujedinjenje svih pravoslavnih crkvenih oblasti u Kraljevstvu Srba, Hrvata i Slovenaca, anaime: Arhiepiskopije beogradske i Mitropolije Srbije, Arhiepiskopije Karlovačke i Mitropolije srpske sa dalmatinskim episkopijama dalmatinsko-istrijskom i bokokotorskom, Arhiepiskopije Cetinjske i Mitropolije Crne Gore, Brda i Primorja, Mitropolija Skopske, Raško-prizrenske, Veleško-debarske, Pelagonijske, Prespansko-ohridske, Strumičke, jednog dela Mitropolije Vodenske, Episkopije Poleanske, Banjalučko-bihaćke - u jednu Avtokefalnu Ujedinjenu srpsku pravoslavnu crkvu Kraljevstva Srba, Hrvata i Slovenaca...“

U dnu citiranog rješenja su dva potpisa: Zastupnika Ministra Vera, Ministar prosvete - Svetozar Pribićević i Aleksandar Karađorđević, tada regent. Treba li ubjedljiviji dokaz o istoriji uplitanja svjetovne vlasti u organizaciju vjerskih zajednica na teritoriji Crne Gore?

Komentari: 33

Guest_1436353269

02. 09. 2015 - 10:15

A ono " Anfilohije turcine" su zaboravili i jedni i drugi. Da vidimo Meda kako ce se drzati.
Guest_1436353269

02. 09. 2015 - 10:19

,,,,,Nemanjinom gradu“, kako kvaziistoričari vole zvati obode stare osmanlijske utvrde Depedogen, .. Dokazano ostali ISTORIJSKI TRAGOVI kao i ARHEOLOSKI VRLO JASNO da je Depedogen uradjen na TEMELJIMa NEMANJICA BIJELE KULE ,taman kao sto je AJA SOFIJA dzamija u ISTAMBUL radjena na HRISTOVOJ crkvi HRAMU. Tako ja bih bi oprezan gospodine Djukanovicu zbog svog KREDIBILITETA kada kazete-kvaziistoricari-?? Jer ja kao VRHUNSKI ANALITICAT to iskren da budem dozivljavam od vas kao cistu MANIMULACIJU i NAVIJANJE za TURSKU TVRDJAVU a ne BIJELE NEMANJICA dvore dje mali RASTKO lovijo RIBU pa nestao opjevan u PJESNI nasega PJESNIKA i GOSPODARA CRNE GORE i to jos vise od 100.godina dje bio blizi tim PRIZORIMA koje pjeva od nas danas/ A vi kazete NEMA SRPSKE KULE????Da vi to nije Cosovic sapnujo?
Guest_1436353269

02. 09. 2015 - 14:47

Prijatelju, ajde objavi ti lijepo te istorijske i arheološke dokaze pa nas prosvijetli. Nijedan arheolog koji se bavio istraživanjem tog terena nije nikad našao ništa starije od 15. vijeka, a ako pod dokazima podrazumijevaš popovske lažotine koje su se umnožile u potonjih 100 a pogotovo u zadnjih 25 godina otkako je Risto stigao u misiju, onda je s tobom svaki razgovor suvišan.
Guest_1436353269

02. 09. 2015 - 10:27

Djuranovic kaze:..Treba li ubjedljiviji dokaz o istoriji uplitanja svjetovne vlasti u organizaciju vjerskih zajednica na teritoriji Crne Gore?,, NARAVNO DA TREBA-jer te recenica u tvom pRILOGU DEMANTUJE? ,,,,,saglasno sa odlukom zbora svih srpskih pravoslavnih arhireja iz Kraljevstva Srba, Hrvata i Slovenaca, od 13/26. maja 1919. godine..,,saglasno sa odlukom zbora svih srpskih pravoslavnih arhireja ,, NASTAVI da trazis UBEDLJIVIJE DOKAZE ovaj vam ne PRIHVATAMO. ps. Ajd da je jedan subjekt bio PROTIV-ne ni jedan NI KRALJ NIKOLA naprotiv to je zelio -jedino zali i protivi se centru sjedistu OBNOVLJENE PATRIJARSIJE BEOGRAD -trebalo je kaze PEC? Duranovicu ne karikiraj ne manipulisi. pozdrav.
Guest_1436353269

02. 09. 2015 - 14:13

Jedina istraživanja na Ribnici radio je šezdesetih godina dr Pavle Mijović, ali on je istraživao unutrašnjost citadele, a nije se bavio bedemima. PAVLE KAZE: ,,,,se na prvi pogled u dvorištu može primijetiti da bočni bedem ima dva lica, dvije faze gradnje, a možda i više, što govori da je u pitanju staro utvrđenje, kaže arheolog.,,,,, PRVA FAZA =NEMANJICA NEIMARI ! Tako ti je to moj dobri i posteni Drasko od MLETAKA. -ne se ljutis salikamo se. pozzzz.
Guest_1436353269

02. 09. 2015 - 15:59

Ovo nije izjava Mijovića, veće arheologa Lutovca. Ona doslovce glasi: "se na prvi pogled u dvorištu može primijetiti da bočni bedem ima dva lica, dvije faze gradnje, a možda i više, što govori da je u pitanju staro utvrđenje,". Ostalo je dodala vaša mašta. Sačekajte da se istraživanje završi, pa ako se potvrdi vaša pretpostavka o Nemanjićima, vijori sa njom. Samo, ne zaboravite da su bili okupatori i da je Nemanja kršten kao katolik. Vi ih ortodoksi, inače ne volite i prezirete.
Guest_1436353269

02. 09. 2015 - 18:23

Jedna od misli koja se pojavljuje na mnogim informacijama koje se ticu te gradjevine na uscu Ribnice u Moracu je i ta da se nacin gradnje najstarijeg sloja tvrdjave apsolutno poklapa sa bedemima mnogih tvrdjava iz ranog Turskog perioda... kao sto je Niska (nje se s'ecam a muka mi je traziti i citirati izvore sa interneta...)
Guest_35006

14. 09. 2015 - 09:29

@Guest. Zaboravili ste jednu "malu stvar" - saglasnost CPC je bila falsifikovana, odnosno, nije bila potpisana u skladu sa Ustavom Svetog Sinoda CPC. Naime, potpisao se - kao treci clan - sekretar Sinoda, koji nije bio ovlasceno lice. Dakle prestanite da obmanjuje citaoce. Odluka o stvaranju SPC je donijeta od strane vlasti (Kraljevine SHS) i CPC nije dala pravno validnu saglasnost. P.S. Na isti - nelegalni i nelegitimni - nacin izvrsena je i aneksija CG od strane kraljevine Srbije 1918 na veleizdajnickoj "Velikoj skupstini srpskoga naroda" u Podgorici.
Guest_1436353269

02. 09. 2015 - 10:41

Bravo!
Guest_1436353269

02. 09. 2015 - 10:52

Ovo pisanje nema mnogo veze sa životom. A ako i ima to je samo privid, pošto je sve tumbe nasađeno pa polirano i lakirano.Nesreća ove naše novokomponovane države CG je u tome što je ona prvo stvorena pa je prema njenom liku i slici trebalo stvoriti i narod koji bi je nacionalno legitimisao. U nekom normalnom toku uvijek bi narodi stvarali svoju državu a ne obrnuto.Ovdje takođe nije u pitanju samo crkva (gdje se ,uzgred, ne čačka duhovna ,bitna komponenta- raison d'etre svake vjeroispovijesti, nego se fokusira ona sporedna strana (organizacija, ustrojstvo i " bilateralna koezistencija" crkve i države, a gdje država pokušava nametnuti svoju supremaciju. Neće moći. Nigdje i nikada nije ni moglo. Zna se ko bi na kraju krepao, a ko preživio.Kada rekoh da naša država pokušava instalirati svoju crkvu zaboravih reći da su se i druge neke institucije naopako porodile: Jezik, dukljanska akademija i još ponešto što je bilo u službi dokazivanja i potvrđivanja novog identiteta.
Guest_1436353269

02. 09. 2015 - 13:30

"gdje država pokušava nametnuti svoju supremaciju" Znate li kako je ovo riješeno u Francuskoj i kažite nam gdje država nije iznad crkve.
Guest_1436353269

02. 09. 2015 - 10:56

Ja ne znam što se Đuranović iščuđava što idu Bečić i Danilović. Civilizacijski je prihvatiti poziv poglavara MCP. Ako ne vjerujete, pitajte Vujanovića koji je kao bela lala otišao na osvećenje Hrama. Ili Mugošu koji se nedavno klanjao četnicima na Amfilohijev poziv. To nije bilo inspirativno za kolumnu, m?
Guest_1436353269

02. 09. 2015 - 10:56

To što Đuranović podrazumijeva pod riječju "moderno" i progresivno sve ono što "čojka niže skota stavlja" a pod retrogradnim,mračnim i anticivilizacijskim sve ono što je imanentno za naš narod i što nas je kao narod i održalo kroz vijekove-težnja ka uzvišenom,neprolaznom,nepropadljivom govori samo o tome koliko je komunizam posunovratio naše društvo vijekovima unazad i ko zna koliko će vremena trebati da ozdravi i da se povrati. Makijavelizam,materijalizam i beslovesni hedonizam su vrijednosti koje su dominirale u svim civilizacijama neposredno pred njihov potpuni slom i nestanak a upravo njih zagovaraju komunisti i bogoborci-U se, na se i poda se! To nazivati modernim i to nazivati progresom mogu samo beslovijesna bića. A najveći civilizacijski umovi kroz vijekove bili su vjernici i njihove vrijednosti su bile apsolutni antipod vrijednostima koje autor smatra "modernim". I taman koliko traju briselsko-vašingtonski apartčici u istoriji toliko traju i vrijednosti g-dina autora.
Guest_35006

14. 09. 2015 - 09:35

Sve sto ste rekli je samo projekcija sopstvenih grijehova na protivnike. Ima li veceg makijavelizma od Amfilohijevog? Ima li vece pohlepe za novcem od onoga sto pokazuje SPC? Ima li veceg primjera hedonizma od zadriglih popova SPC? Ako su vase prognoze tacne - to sluti na skori kraj ove, u sustini, anti-hriscanske crkve?
Guest_1436353269

02. 09. 2015 - 11:08

Našoj opziciji (pročetničkoj) mozak za djelovanje je uvijek iza granice. U ovim dešavanjima prenosnik inostranih ideja i zahtjeva je naravno Amfilohije. On u ovom trenutku zastupa mišljenje Ruske pravoslavne crkve, odnosno države da CG nema pravo na autokefalnu crkvu. Oni čak krivotvore da CPC nije bila upisana kod njih kao autokefalna crkve. RPC je osnovni problem pravoslavlja, hoće da potisne ulogu i značaj Vaseljenskog patrijarha u drugi plan i zaštiti svoje interese. Abhaziju kao nezavisnu državu Rusija je priznala, međutim RPC neće da prizna samostalnu Abhazku crkvu??? Ako bi to uradili, onda bi na red došla Ukrajina, Bjelorusija itd. Interesantno da je u CG o tvorena kancelarija Fonda jedinstva pravoslavnih naroda preko koje se vodi spoljnja politika RPC i Rusije.
Guest_1436353269

02. 09. 2015 - 11:36

Juce Cosovic,danas Djuranovic,sjutra bi mogao reci dvije Ranko Djonovic,tako da se zaokruzi intelektualni krug crnogorski.Pardon preskocih Jovanovica i vikara Steva.
Guest_1436353269

02. 09. 2015 - 11:39

Kada svetosavsku dogmu spojis sa crnogorskom pizmom dobijesa nacin razmisljanja da se u istoriji desilo samo ono i onako kako kaze Amfilohije, SPC i Beograd. Sto god da probas ne ide. Kamen. " Ne pomaze voda majko..."
Guest_1436353269

02. 09. 2015 - 12:04

Mislim da ce se sve ove igre i igrice Radovicu na kraju balade obiti o glavu, odnosno da ce biti kontraproduktivne. Zašto? Pa, zbog toga što ce animirati i učvrstiti sve subijekte, naravno osim Radovicevih Srba, u nakani da konačno u sveobuhvatnoj parlamentarnoj raspravi usvoje nacrt zakona koji je zaista vrlo solidno pripremljen. Siguran sam da je vrlo blizu dan kad ce se SPC ili morati smjestiti u zakonom propisani okvir i to bez ikakvog specijalnog statusa, ili ce im se izgubiti svaki trag u državi Crnoj Gori. I u jednoj i u drugoj varijanti sigurno je da ce ostati bez svih dobara koji pripadaju držaqvi, a koje su do sad tako bezočno eksploatisali.
Guest_1436353269

02. 09. 2015 - 12:05

KARA RADUSIN -Ćosović,Đuranović,Adzić,Vučinić,Andrijašević,Đonović ...su utemeljeni u Crnogorski identitet i atavizam i za svoju su hiljadugodišnju časnu državu bez robovanja,kao nekih koji su po tome rekorderi u svijetu..Tako da im niko ne može niti smije zamjeriti posebno ne Bosforska kopilad.
Guest_1436353269

02. 09. 2015 - 12:45

Miodrag Lekić je ostao čvrsto uz CPC!
Guest_1436353269

02. 09. 2015 - 13:35

Nekog pozove Amfi a nekog Milo...U oba slučaja servilnost, jednih i drugih...Uz jedne i druge su uglavnom "specijalci-drukare"...Uz Amfija Džomić, najbolji drug pojedinaca iz DPS-a...
Guest_1436353269

02. 09. 2015 - 13:41

Draško-nepristrasni....Znaš, imao si materijala godinama unazad o šurovanju DPS-a sa Amfilohijem i četnicima...o delegaciji na Zidanom mostu, počasnom građaninu Vojvodi Tomi, susretima Predsjednika Filipa sa njima i td...Pobuda za tvoj članak je odbrana Đukanovićevog režema...Ne plaši se, ne mogu ga ugroziti neutemeljeni likovi u nijednoj stvari koji su sa DPS-om bili na istoj platformi devedesetih...
Analitičar

02. 09. 2015 - 14:51

Treba znat da je ovo JEDINI istinski udar na interese 4S. Jedna ili dvije države, centar tamo ili ovamo, sitne su pikanterije. Ono čega se 4S najviše boje i đe će pružit najtvrđi odpor jest RAZVLAŠĆIVANJE nad državnom imovinom koju su nezakonito prisvojili i s koje ubiraju zamašan profit. Kolateralna posljedica toga udara bit će i lagano gašenje 4S u CG, jer kad ostanu bez novaca izgubit će JEDINI STVARNI interes svojega djelovanja u CG. "Brigu za srbski narod" viđeli smo već u Krajinu, Bosnu, Kosovo. No, to je samo na prvi pogled. Dublji pogled odkrit će dvije važne stvari: - ABOLICIJA za sve one koji su OPLJAČKALI državu Crnu Goru i njezinu imovinu darovali stranoj Crkvi, a to su, svi izreda, pripadnici iste ove vlasti koja donosi ovi zakon; - Upisivanje države kao vlastnika u zemljištne knjige nije radi provođenja zakona, već radi pripreme pravne osnove da država s ovijema iz 4S dijeli na "ravne časti" prihoda kojijem je dosle 4S sama razpolagala. Sve drugo je prateći foklor.
Guest_1436353269

02. 09. 2015 - 14:59

Svi pomenuti četnici da ponesu vazelin sjutra..trebat će im :-)
Guest_1436353269

02. 09. 2015 - 22:55

Negric, ostavi taj vazelin za sebe, trebat ce ti :-)
Dusan Madzarovic

02. 10. 2015 - 16:57

BRAVO DRASKO DJURANOVICU, Odgovori Amfilohije Radovicu, dje je ISTINA i ko LAZE, a ko NE. Kako je pisalo u aktu o PRISILNOM spajanju: ARHIJEPISKOPIJA CETINJSKA--Mitropolija Crne Gore, Brda itd. Vise ne biras sredstva Risto da sprijecis put Crne Gore prema NATO i EU, a pogotovo NE da zadrzis UZURPIRANE religiozne objekte u Crnoj Gori. Sa tim otetim novcem Risto, Ti si zajedno sa podanicima radio PROTIV Crne Gore i to bezrezervno radis i sada. Dosao je KRAJ i svi sastanci i osporavanja su UZALUDNI. Iz SPC porucuju, da ti NEMOGU nista i da sve to radis na svoju ruku i da neznaju sto radis sa novcem i dje ga ulazes izvan Crne Gore. RISTO, najglavnije TE tek ceka, a to je BIZNIS po JUZNOJ AMERICI. Zaboravices sve ove jade i proteste, kad se otvori TAJ PROCES.
Novi komentar