Susjedi upozoravaju: Mediteranski uragan stiže na Jadran?

Nakon što se danas proširila vijest o mogućnosti stvaranja mediteranskog uragana, koji bi na južni Jadran mogao da stigne ovog četvrtka, hrvatski meteorološki servis Crometeo objavio je detalje ovog rijetkog meteorološkog fenomena, prenosi Index.hr.
Objavljeno: 08. 09. 2015 - 19:54 Promjenite veličinu teksta: A A A

Uz upozorenje kako će se o eventualnom dolasku "medicane"-a (Mediterranean hurricane) sa sigurnošću znati najkasnije sjutra ujutro, Crometeo piše kako postoji mala, ali realna mogućnost da se on pojavi kako u Hrvatskoj, tako i na našim prostorima.

U članku u neobičnoj pojavi Crometeo podsjeća kako je sličan ciklon pogodio južnu Dalmaciju krajem 2008. godine, i da je taj ciklon po nekim obilježjima podsjećao na "medicane". Nepogoda je prošla preko dubrovačkog područja, a cijeloga dana je padala kiša uz jaku buru. Olujni zapadni vjetar podigao je vrlo velike talase, a najjači udari vjetra na Jadranu zabilježeni su na našem primorju, gdje je vjetar brzine čak 236 km/h registrovan u Herceg Novom.

- "Medicane" se, kao i tropska oluja, najčešće zadržava iznad mora, pa dolaskom do kopna slabe. Ipak, paralelno s porastom temperatura usljed globalnog zagrijavanja, ovakve pojave mogle bi postanu sve češće. Mediteranski uragani, hibridi tropskog i vantropskog ciklona, rijetka su pojava u Sredozemlju zbog najčešće nedovoljno visoke temperature mora i nedovoljno visoke relativne vlažnosti vazduha, te zbog malene površine mora koje je okruženo kopnom. Do pojave "medicane"-a dolazi tek nekoliko puta godišnje. Oni, baš kao i tropske ciklone, nemaju front i imaju specifični oblik, s okom u centru, oko kojeg se nalaze jake grmljavinske oluje - piše Crometeo, a prenosi portal Index.

U tekstu se takođe navodi da, za razliku od tropskih ciklona, ovi nastaju i iznad hladne morske površine.

- Na Mediteranu je njihova pojava zabilježena u više navrata: u septembru 1969. godine, u januaru 1982. godine, u septembru 1983. godine, u oktobru 2006. godine te u novembru 2011. godine. Posljednji navedeni pojavio se u zapadnom Sredozemlju i tada je proglašen pravom tropskom olujom, a ujedno je prvi takav slučaj na Mediteranu otkako postoje meteorološka mjerenja - navodi Crometeo.

Izvor: Index

Foto: meteovision.es

Komentari: 2

Sebastijan

08. 09. 2015 - 23:04

Gdje je sada ovaj uragan
Guest_1436353269

09. 09. 2015 - 07:09

Na sever i krece prema Srbiji zajedno sa sevrnjacima i Amfilofijem i ostalom klikom.
Novi komentar