Đotiš: Uvod

Da bi ste mogli pratiti ovu kolumnu poznatog vedskog astrologa Mladena Lubure, neophodno je da znate sideralnu poziciju Mjeseca! Samo tako ćete imati korektan rezultat navedenih tranzita, te istinsku dobrobit od navedenih informacija
Objavljeno: 26. 09. 2015 - 09:45 Promjenite veličinu teksta: A A A

Preciznu kalkulaciju mjesečevog znaka i mjesečeve nakšatre možete lako dobiti na ovoj adresi www.soulmatestars.com/vedic-signs/calculate-your-vedic-sign ukoliko unesete podatke rođenja, ili ako preuzmete besplatan đotiš program na www.vedicastrologer.org/jh

 

catherine-nelson-future-memories-2

 

Đotiš

Vedska astrologija ili Đotiš je drevna, izvorna astrologija koja svoj temelj ima u jednom od najstarijih zapisa čovječanstva, u vedama. Vede su tekstovi zapisani prije oko 5000 godina na području južne Azije. Sanskritska riječ veda nastala je od korijena vid što znači znanje.

Đotiš je vedanga, integralni dio veda, tačnije "oči veda". Korijen sanskritske riječi jyoti znači svijetlo. Riječ đjotiš možemo prevesti na nekoliko načina. Najjednostavniji prevod je svjetlo ili stvaratelj svjetla.

Iza svjetla đjotiša – indijske astrologije – krije se ogromno bogatstvo metoda i tehnika, a njihova je svrha izražena odmah, već u samom nazivu: đjotiš je svjetlo, ali istodobno i ono što stvara svjetlo.

Svjetlo osvjetljava naš put, a kada je osvijetljen, lakše nam je sagledati njegove prednosti i moguće opasnosti, izabrati pravi smjer, izbjeći prepreke i ostvariti svoje želje. Svjetlo ima čarobnu moć jer, po definiciji, uklanja tamu.

To je cjelovit, složen, izvanredan sistem za analizu prošlosti, sadašnjosti i budućnosti svakog bića ili objekta.  Svrha i razlozi upotrebe đjotiša – indijske astrologije – mogu se podvesti pod ovaj moto - “Upoznajte svoju prošlost, promijenite svoju sadašnjost i izaberite svoju budućnost” !

Danas je najpopularnija upotreba đotiša u tumačenju individualnog, tzv. natalnog horoskopa. Dobro je imati u vidu da đotiš nije indijska astrologija, iako je tako često nazivaju, vjerovatno zbog toga što je ovo znanje prastarih vedskih rišija  sačuvano na području savremene države Indije.

Razlikuje se u odnosu na zapadnu (solarnu) astrologiju. Đotiš je sideralna astrologija što znači da koristi astronomski tačnu mapu neba, odosno uzima u obzir vrijednost precesije –  za razliku od "zapadne astrologije" koja zbog pogrešne kalkulacije dobija grešku od gotovo cijelog jednog znaka. Npr. ako ste mislili da ste Ovan u podznaku, to vrlo vjerovatno nijeste, već ste zapravo znak prije Ovna, tj. Ribe. Ovo stvara veliku zabunu i mnoge pogrešne procjene, jer ukoliko se ne uračuna vrijednost precesije, pozicije planeta bivaju pomjerene unaprijed, kao časovnik koji brza otprilike dva sata. U vedskoj astrologiji toga nema, mapa neba je identična onoj objektivnoj i astronomski tačnoj. Ovo je veoma bitna osnova neophodna za izradu, kao i za ispravno tumačenje bilo koje vrste horoskopa.

 

catherine-nelson-future-memories

 

Astrologija  - sideralna i zapadna (solarna)

Objasnimo razliku između tropskog i sideralnog zodijaka: početak tropskog zodijaka se određuje prema položaju Sunca na dan proljetne ravnodnevnice. Položaj na kojem se Sunce nalazi toga trenutka je nulti stupanj Ovna i označava početak zodijaka. Posmatranja potvrđuju da se Sunce ne nalazi na istom položaju sideralnog zodijaka svake godine na dan proljetne ravnodnevnice. Za tačno godinu dana Sunce pređe 360 stepeni umanjeno za vrijednost od 50 1/3 sekundi stepena. Tako položaj Sunca ove godine na dan proljetne ravnodnevnice neće biti isti kao položaj Sunca na isti dan prošle ili sljedeće godine u sideralnom, nepomičnom, zodijaku.

Početak zapadnog (tropskog) zodijaka,  nulti stepen  Ovna, se takođe  pomiče unazadg za 50 1/3 sekundi stepeni  godišnje u odnosu na početak sideralnog zodijaka.  Zapadni  zodijak iz tog razloga nazivamo Sayana zodijak (ili pomični zodijak).

U Vedskoj astrologiji se na osnovu  sazviježđa (Nakšatri) koja su nepokretna i  u pozadini zodijačkog prstena,  određuje početna tačka zodijaka.

Zvijezda koja je danas poznata kao Zeta Piscium označava početak zodijaka, odnosno nulti stupanj prvog zodijačkog znaka, Ovna. Ta zvijezda danas nije više vidljiva pa njenu lokaciju određujemo po zvijezdi Spica koja se nalazi tačno nasuprot Zeta Piscium zvijezdi, odnosno 180 stepeni od  Zeta Piscium zvijezde.

Zodijak koji smo na ovaj način opisali naziva se sideralni zodijak. Značajno za njega je da se njegov početak određuje na osnovi položaja nepomičnih zvijezda na nebu i to konkretno zvijezde Zeta Piscium. Zvijezde su nepomične i ovaj zodijak je isto tako nepomičan. Zato se u Vedskoj terminologiji naziva Nirayana zodijak (što znači nepomičan).

Vrijeme koje je potrebno da zapadni zodijak napravi cijeli krug u odnosu na početak sideralnog  (nepomičnog ) zodijaka iznosi 25 870 godina. Postoji trenutak kada se početak tropskog i sideralnog zodijaka poklapaju i taj je slučaj zadnji put zabilježen "nedavno", 285. godine. Trenutna razlika između početaka dvaju zodijaka je približno 23 stepena i 52 minute. Naravno, ta se vrijednost svake godine povećava. Postoje različita mišljenja o vrijednosti godišnjeg pomaka koji se naziva precesija ili Ajanamša. Najčešće upotrebljavana vrijednost ajanamše se naziva Lahiri i njena upotreba je preporučena od strane vlade Indije. 

 

catherine-nelson-future-memories-3

 

Foto: Catherine Nelson, Future Memories

 

Komentari: 0

Novi komentar