Prvi festival žanrovskog filma u Crnoj Gori - Montifff

Na press konferenciji održanoj povodom Prvog festivala žanrovskog filma u Crnoj Gori, Montifff 2015, direktorka Festivala, Gala Goliani istakla je da će tokom tri festivalska dana ljubitelji filma imati priliku da uživaju u kratkim, dugometražnim i filmovima za djecu, kao i predavanjima, panel diskusijama i druženju sa internacionalnim filmskim stvaraocima: „Festival traje od 9. do 11. oktobra, a projekcije će se održavati u Zbirci pomorskog nasljeđa, Centru za kulturu Tivat, i po prvi put u ovom djelu svijeta - u podmornici Heroj u Porto Montenegru. Ulaz na sve programe je besplatan.“
Objavljeno: 07. 10. 2015 - 15:30 Promjenite veličinu teksta: A A A

Filmskih festivala u regionu ne manjka, ali čini se da je žanrovski film uvjek skrajnut u odnosu na bioskopske hitove, pa čak i autorski film. Montifff ima za cilj da popuni tu prazninu i istakne u prvi plan upravo trilere, horore, naučno-fantastična i bajkovita ostvarenja. “U Los Anđelesu vidimo da se najnoviji festivalski trend širi po svijetu i ja sam željela da Crna Gora bude prva zemlja u regionu koja će vidjeti oživljavanje kvalitetnog autorskog žanra” dodala je Gala Goliani, mlada holivudska rediteljka i direktorka festivala.

„Festival počinje sa projekcijama u petak, a svečano otvaranje je zakazano je za subotu, 10 oktobra, sa početkom od 19h u Centru za kulturu Tivat. Nakon otvaranja, publika će pogledati aktuelni festivalski favorit- austrijski film Goodnight Mommy nominovan za Oskara“, kazao je direktor Centra za kulturu Tivat, Vojislav Kaluđerović. Festival će otvoriti predsjednik opštine Tivat, Ivan Novosel.

Danilo Kalezić, PR menadžer kompanije Adriatic Marinas – Porto Montenegro, kazao je da će prava poslastica biti projekcije njemačkog filma Das Boot (Podmornica) koji će tokom cijelog dana biti puštan u podmornici Heroj P-821: „Ovo je jedinstvena prilika doživjeti ozbiljan podmorničarski film u prostoru u kome se radnja i dešava.“

Jedan gost koji stiže iz Velike Britanije biće Džonatan Ingliš, reditelj filma Ironclad,koji će takođe biti prikazan na Festivalu. Džonatan je nastavak svog filma snimao u Srbiji i u okviru festivala će učestvovati na panel diskusiji o produkciji filmova u regionu.

plakat7okt

Festival obilježava svojevrsni jubilej poznatog britanskog režisera Iana Softlija - 20 godina od filma Hackers, i 10 godina od filma Skeleton Key.Publika će takođe imati ekskluzivnu priliku da pogleda dva filma do sad neprikazana u Evropi- Queen of Blood i Female Werewolf kanadskog reditelja Krisa Aleksandra, urednika čuvenog filmskog magazina Fangoria. Takođe premijerno biće prikazan i film Myling iz Norveške.

Reditelji Branko Baletić i Milan Todorović učestvovaće u diskusiji o žanrovskom filmu u regionu i predstaviće svoja dva ostvarenja- Lokalni vampir i Mamula.

Za tri dana Festivala biće prikazano 50 filmova, od toga 32 kratka i 18 dugometražnih iz 14 zemalja (US, Kanada, Grčka, Španija, Kipar, Srbija, Bosna, Crna Gora, Danska, Japan, Britanija, Njemačka, Norveška i  Austrija).

program-montifff

O svim detaljima programa, filmovima i festivalskim aktivnostima publika se može informisati na sajtu www.montifff.com i na telefon 068.18.48.58.

Festival organizuje producentska kuća Oivivio iz Los Andjelesa, a  podržan je  od strane kompanije Adriatic Marinas - Porto Montenegro, Crnogorske kinoteke i Centra za kulturu Tivat.

Medijski sponzori su MTV Adria i Pink grupacija.

Komentari: 0

Novi komentar