KONTRAEFEKAT: Globalne igre i protesti DF-a ubrzavaju poziv za NATO

Vojni analitičar Aleksandar Radić smatra da "globalna igra" koja se ovih dana odvija u Podgorici, može da stvori sliku Crne Gore pred saveznicima sa Zapada kao zemlje koja je direktno ugrožena nastupom Rusije i da stoga ubrza njeno pristupanje NATO-u. Predsjednik pokreta "Ne u rat ne u NATO" Gojko Raičević, ističe da protesti nijesu vezani za NATO, već za "davno ukinutu slobodu", dok Aleksandar Dedović iz Alfa centra proteste DF-a, bez obzira što je, kako kaže, sami početak sa svojim dekorom i ikonografijom odavao drugačiji utisak- tumači isključivo kao "socijalne".
Objavljeno: 22. 10. 2015 - 00:04 Promjenite veličinu teksta: A A A

Ministarstvo inostranih poslova Rusije, posle razbijanja protesta DF-a ispred Skupštine, saopštilo je da "uključivanje Crne Gore u proces euroatlantskih integracija ne vodi njenoj konsolidaciji i prosperitetu", nakon čega su u javnosti počele da se pojavljuju ozbiljne ocjene (pa i iz SAD) da protest DF-a finansijski podržavaju grupacije iz Rusije, ali i iz Srbije. Zbog ruskog i srpskog dekora i obilježja, kao i povremene anti-NATO retorike, koja se mogla čuti na protestima, okupljanja koje je organizovao DF sve češće se karakterišu kao skup koji za isključivi cilj ima da destabilizuje Crnu Goru i onemogući njen put u NATO.

Organizatori protesta iz DF-a, međutim, eksplicitno tvrde da su "sami iznijeli ove proteste ističući da je priča da ih podržavaju i finansiraju Rusija i stranke u Srbiji najobičnija laž". Sagovornici koji su za Portal Analitika govorili o ovoj trenutno veoma delikatnoj temi, smatraju da događaji koji su se prethodnih dana odvijali u Podgorici, iako se nad njima osjetio "ruski uticaj", neće ugroziti put Crne Gore u NATO, već da će možda izazvati i kontra efekat pridobijajući pri tom neopredjeljene građane. Takođe ističu, bez obzira da li su za ili protiv učlanjenja u NATO, da protesti imaju djelimično i "socijalni karakter".

2210radic

Globalne igre: Vojni analitičar Aleksandar Radić, kazao je za Portal Analitika da su "podgoričke ulice bile mjesto gdje se prelamala jedna ozbiljna globalna igra na relaciji NATO - Rusija". On, ipak, smatra da to neće ugroziti put Crne Gore u NATO. Naprotiv.

- Pristalice "teorije zavjere" će svakako naći dovoljno toga da ukaže na prisustvo Rusije, što je u neku ruku i realno. Ali sa druge strane ima i dovoljno dokaza da kažete da ovakva situacija odgovara Zapadu. Jer kad ne postoji jasna podrška za članstvo u NATO od strane članica, ono što se dogodilo u Podgorici daje priliku zemljama, koje žele da podrže ulazak Crne Gore u NATO, da stave do znanja da je Crna Gora ugrožena i da je to situacija zbog koje treba podržati njeno članstvo - ističe Radić.

On smatra da u zemljama u kojima je javnost podjeljena po pitanju NATO-a ,kada dođe do krize, "rapidno raste podrška za NATO".

- Tako da, zapravo, ovo što se do sad dešavalo moglo bi da stvori sliku pred saveznicima sa Zapada kao zemlje koja je direktno ugrožena nastupom Rusije i da stoga treba podržati njeno pristupanje NATO-u - smatra Radić.

2210sime

Socijalni protesti koji govore o potrebi članstva u NATO: Direktor Alfa centra, organizacije koja podržava put Crne Gore u NATO, Aleksandar Dedović takođe smatra da su dešavanja u Podgorici u proteklim danima otvorila "mnoge vidike o potrebi učlanjenja u NATO".

- Smatram da su protekla dešavanja u vezi sa protestima, kod velikog broja građana pobudila ozbiljnije razmišljanje o članstvu, kao i otvorila mnoge vidike o potrebi članstva u kolektivnom sistemu bezbjednosti. Ne zaboravimo da su se skoro svi pomaci u reformama u odbrani, bezbjednosti, obavještajnom sektoru a prvenstveno u sudstvu i  tužilastvu desili najviše zbog pritiska partnera - kazao je Dedović za Portal Analitika.

Dedović proteste DF-a u Podgorici tumači isključivo kao "socijalne, čiji je cilj da se kvalitet života u Crnoj Gori počne mijenjati na bolje".

- Bez obzira što je sami početak sa svojim dekorom i ikonografijom odavao drugačiji utisak, smatram da se ne radi o anti-NATO protestima. Iako su se sa postavljene bine mogli čuti i anti-NATO govori, to tumačim kao realan odraz stanja u društvu i priliku da se u takvim nastupima, plasiraju različiti stavovi i pokuša ostvariti uticaj na okupljene i one građane koji su pratili izvještaje sa protesta - ističe Dedović.

On napominje da je, s obzirom da je početak protesta organizovao DF koji se jasno protivi članstvu u Alijansi, bilo za očekivati da će se prepoznati arhivirana ikonografija.

- I to je druga strana odmah upotrebila da pokuša da skrene priču sa socijalnih tema i skoro uspjela u tome da nezadovoljne građane etiketira kao anti-crnogorske, anti-NATO i antievropske. Međutim, i retorika protesta je veoma brzo prilagođena, a na intervenciju države – protestima su se pridružili i tako odgovorili i građani koji Crnu Goru vide kao buduću članicu NATO-a - poručuje Dedović.

2210gojko

Rusija podržava samo režim: Predsjednik pokreta "Ne u rat ne u NATO" Gojko Raičević podržao je proteste DF-a i u njima je učestvovao i u svojstvu novinara. Na pitanje Portala Analitika da li su protesti koje je organizovao DF anti-NATO i da li za cilj imaju destabilizaciju Crne Gore, Raičević je eksplicitan - "protesti  nijesu vezani za NATO, kako režim želi da plasira, već za davno ukinutu slobodu".

- Da nije u pitanju tako veliki ulog − sama sloboda, ja bih se zadovoljio i s takvim rezultatom koji bi ometao ulazak Crne Gore u NATO. Želim da vjerujem da narod Crne Gore nije izgubio potrebu da želi slobodu, prije svega drugog. Ova reakcija naroda, očito, nije vezana za NATO, kako režim želi da plasira, već za davno ukinutu slobodu. Dvadeset dana na Nemanjinoj obali, nebitno kakav neko imao sud o tome, izrodilo je potrebu da čovjek bude slobodan. Na onih dvesta dužnih metara bulevara na Nemanjinoj obali predstavljena je sloboda i narod Crne Gore je osjetio da je sloboda dostupna - rekao je Raičević za Portal Analitika.

Na pitanje da li njegovu organizaciju ili proteste DF-a podržava Rusija bilo finansijski ili logistički, Raičević ističe "da Rusija ne daje značajnu podršku nama, već crnogorskom režimu".

-  Zar treba podsjećati da je Ruska Federacija među prvima priznala referendumski rezultat. Ogromni ruski kapital je, upravo, nakon toga ušao u Crnu Goru i pomogao režimu u očuvanju diskriminatorskog, mafiokratskog aparata. Zvanična Rusija se brine za dobrobit naklonjenog joj naroda taman koliko su se brinuli za svoj narod u Ukrajini i na Baltiku. To je moj doživljaj. Tako, ako dolazi nekakva pomoć, suviše sporo putuje. I da ne ostanem nedorečen, prihvatiću rusku pomoć ukoliko mi bude ponuđena - poručio je Raičević.

Nakon nezvaničnih poruka iz NATO-a  da "stabilnost Crne Gore svakako nije ugrožena protestima ili bilo kakvim porukama sa strane", (ne baš mirne) proteste DF-a ne treba posmatrati kao faktor koji će Crnu Goru udaljiti od NATO-a.

Naprotiv, možda protesti i krhka stabilnost, primoraju i one skeptične saveznike sa Zapada da ubrzaju prijem Crne Gore u NATO. Samo nakon stavljanja tačke na to pitanje, i ulaska Crne Gore u NATO, moći će da se vidi kolika je, zaista, dimenzija socijalnog nezadovoljstva.

Balša KNEŽEVIĆ 

Komentari: 32

Guest_14190

22. 10. 2015 - 03:29

Gospod je gledao sto su radili prije referenduma, koje bestijalne podvale, pritisci iz Beograda, lazi iz Vijesti i Dan-a. Vratio je CG sa ivice provalije. Pomogao nam je dva puta da opstanemo do sad 1941 i 2006-te. Pomoce nam i ovaj put jer ovaj put imamo podrsku Zapada i pravda je na strani Crnogoraca i manjina kao vjecitih zrtvi velikosrpskog i danas Putinovskog maltretiranja. Nismo im mi Gruzija i Moldavija ...a .m .......a Jesmo li im mi krivi sto ih niko na svijetu ne voli nego bjesi od njih ?
Guest_32921

22. 10. 2015 - 11:39

Tako je!!!!! Ali. Ko je taj, ko je nanio gnjev i mržnju cijeloga svjeta naspram SRBA ili ti ga na SRBE i Srbiju? LAKO JE ZAKLJUČIT, očigledno da su CrnoSrbi, Miloević, Milić, Kostunica, Amfilohije SPC, Mandić, P. Bulatović, Knezević, Vjesti, Dan I ini. Očigledno da ti paranoici ne misle stat te se razaberu tj. shvate da će im ta njihova ideja revitalizacije, mrtvog srpasva kako Njegoš kaže, NANIJET VIŠE ŠTETE NO KORISTI. Svjet je video onu masu rušitelja, predvođenu razjarenim, drhtavim i zapjenjenih usana DF vđa kojim je poterbna pomoć psihijatara a nikako ili ti ga NE DAJ NAM DRAGI BOŽE DA ONI UZMU VLAST U CRNOJ GORI.
Guest_51310

22. 10. 2015 - 11:49

Evo juče ova Vlast glasa za prijem tzv. države Kosovo u UNESCO ali to je bilo očekivano i to vam je što bi narod rekao " PREDGLAVICA ". Tako da sa vama nikakvoga pregovora nema i to samo iz razloga što vi to nećete.
Guest_34145

22. 10. 2015 - 12:02

Za Danila S.- U čemu je to Đukanović najsposobniji? U klimanju glave Vašingtonu i Briselu? Slažem se da je u tome najdosledniji i da se do sada na ovim prostorima nije pojavio nijedan političar koji tako bespogovorno prihvata naloge i instrukcije istih. U čemu se ogleda uspješnost te njegove politike, da zanemarimo sada vrijednosno-moralni aspekt koji je dno dna, nego da posmatramo sa vašeg omiljenog utilitarističkog poimanja? Je li za vas uspjeh to da jedna državica od 650.000 stanovnika ima prosječnu platu od 500 evra!? Pa to je jedna opština u Beogradu! Pa da je neko iole sposoban mi bismo imali makar trostruko veći standard sa onim što nam je Bog dao! Pa stranci kada dođu i vide resurse Crne Gore,misle da ih lažeš kada kažeš kolika je prosječna plata ovdje! I koji je to ekonomski interes ulaska u EU i Nato? Pa sve odreda zemlje istočnoevropskog bloka članice EU i Natoa su ekonomski i privredno potpuno devastirane i sve odreda potpuno izgubile bilo kakvu autonomiju!
Guest_13650

22. 10. 2015 - 12:36

BRAVO
danilo s.

22. 10. 2015 - 18:33

@Guest 34145 - Postujem vase pravo na vas stav..Medjutim, obrazlozenje vam je poprilicno slabo. CG je bila ekonomski najzaostalija drzava bivse SFRJ. Srbija medju majbogatijim. Danas, CG je, po skoro svim ekonomskim parametrima ispred Srbije. I daleko je ispred u pogledu euro-atlantskih integraciija. Da je moglo mnogo bolje - moglo je. Ali ne sumnjam da su pred CG - ako budemo razumni - zaista mnogo bolji dani. Vidim da ne volite EU.i NATO? Ali, koliko mi je poznato, i Srbija tamo krece?. A sto se tice istocno-evropskih zemalja - vi izgleda zivite u Sibiru? Mozete li da uporedite npr. Poljsku, Cesku, itd. danas sa onim sto su bile u Varsavkom bloku? Uostalom, niko ne im ne brani da izazdju iz EU - ako je tamo tako lose kao sto vi tvrdite. A koliko bi Rusa napustilo Rusiju da mogu? I otislo da zivi i radi u EU. Sto se tice gubitka autonomije (sto je nonsens) taj gubitak bi ipak lakse podnijeli u okviru EU od "slobode" pod Putinom.
Guest_34145

22. 10. 2015 - 12:19

Opet za Danila S. Zaista je groteskno da u kontekstu odbrane Mila Đukanovića i aktuelne državne politike citirate Marka Miljanova. Dakle onaj koji voli domovinu je za one koji su mu ubijali đecu? Onaj koji voli domovinu daje pasoše raznoj belosvjetskoj fukari? Onaj koji vili domovinu pretvara je u leglo kriminala gdje dižu auta u vazduh usred dana ispred vrtića, gdje banda iz Zagoriča šamara direktora Urgentnog centra jer im je drug kriminalac upucan, gdje je kocka na svakom koraku, gdje se kao dominantne vrijednosti nameću uspjeh,bratsko-rodbinski klanovi i veze, i moć, bahatost,novac i uticaj po cijenu svega, gdje se obični,mali ljudi koji se nisu "snašli" u tim i takvim okolnostima smatraju nesposobnim luzerima jer nijesu dali prećutnu podršku i uklopili se u takav sistem. To je za vas država Marka Miljanova, je li Stojanoviću?!?
Guest_4700

22. 10. 2015 - 12:55

Za gosta_34145-----***** Kako vas nije stid da svakodnevno iz godine u godinu eksploatišete tih nekoliko žrtava iz Murina za koje je direktno kriv Milošević i srpski fašizam kojeg je NATO tada, poslije čitave decenije genocidnog ratovanja, priveo k "poznaniju prava"! Hajde ,ti ogorčeni ,upri prstom da nam pokažeš ima li tako po tvojoj volji uređene države tu oko nas ili šire? Pominješ neke "belosvetske" fukare koje su dobile crnogorski pasoš. Pa ima li većih fukara od onih "svetosavaca" koji su se 90-tih iz okoline naselili kod nas i odmah se upisali u Amfilohijevo stado protiv Crne Gore?
danilo s.

22. 10. 2015 - 18:52

@Guest 34145 - Moram priznati da su me iznenadili minusi na izjavu Marka Miljanova? Izgleda da ga manje simpatisete od mene? Zasto? Mozda zato sto budi u vama osjecaj krivice? i griznju savjesti? Pa i sam Marko priznade da se posvadjao sa knjazom, ali ga ta svadja nije sprijecila da voli svoju domovinu CG ka majku. Mrzite vi Mila. Ali Milo nije CG. Budite kriticni prema svemu losem u CG - i ja sam. Medjutim, zasto mrzite svoju majku? CG jeste majka svim njenim gradjanima - i Srbima i Crnogorcima. Nemojte nositi svoju domoviunu na poplacu. I ne gubite svoju domovinu.Zar vi vise volite da budete "krdo" (sto rece Marko)? "Coek bez domovine vise nije coek"!
Guest_34145

22. 10. 2015 - 13:18

Marko Miljanov bi sigurno rekao- "Znate Natovci, nije bitno to što ste nam pobili našu,crnogorsku đecu. Znamo mi da je vas iznervirao Milošević, pa ste našli malo oduška i našu đecu u cvijetu života zasuli bombama. Ali vi ste naši prijatelji, jer neprijatelji Srbije su naši prijatelji, pa makar nam i našu,crnogorsku đecu ubijali, a naše crnogorske djevojke silovali. Sve doklen ste neprijatelji Srbije i doklen ste je opravdano(iako ste pogazili sve moguće međunarodne konvencije i iako većina vaših generala danas javno priča da je intervencija bila jedino sa ciljem da se napravi nova Nato država na Balkanu) zasuli kasetnim bombama i osiromašenim uranijumom i ubijali djecu na nošama mi znamo da bi ta ubijena djeca za 30 godina bili Miloševićevi sledbenici i kidisala na nezavisnu,suvjerenu i modernu Crnu Goru!"
Guest_7589

22. 10. 2015 - 13:21

Odličan tekst.Novinar je vrlo lucidno "iskoristio" izjave svojih sagovornika da bi na kraju poentirao zaključkom koji je kratak, precizan i nadasve istinit.Primjer objektivnog i profesionalnog novinarstva.Bravo!!!!!
Novi komentar