Kako su srpski i ruski ekstremisti pripremali podršku protestima DF-a

Lideri Nove srpske demokratije i organizatori okupljanja Demokratskog fronta Andrija Mandić i Slaven Radunović imali su punu podršku u organizaciji podgoričkih okupljanja DF-a od istaknutih članova kleronacionalističkog pokreta u Srbiji, kao i funkcionera Koštuničine Demokratske stranke Srbije konektovanih sa uticajnim pojedincima iz ruske Dume i Centralne kozačke vojske Ruske Federacije, piše Pobjeda.
Objavljeno: 26. 10. 2015 - 07:08 Promjenite veličinu teksta: A A A

Podaci o povezanosti, da bude interesantnije, uopšte nijesu neka obavještajna tajna: na Fejsbuk profilima glavnih protagonista može se lako utvrditi mreža uticaja i međusobnih odnosa.

Tako, na primjer, fotografija objavljena 18. septembra na profilu izvjesnog Dana Jukića iz Novog Sada govori o skupu podrške devet dana prije protesta na kojem su osim Andrije Mandića i njegovog savjetnika Vladimira Dobrosavljevića i Saša Adamović, Miki Vukašović, Borko Ilić, nacionalni aktivisti iz Srbije.

Jukić nije poznat crnogorskoj javnosti, ali već se iz njegovog profila može uočiti da i nije baš tako neaktivan društvenopolitički djelatnik. Ovaj rođeni Podgoričanin, nastanjen u Novom Sadu, bio je član vojnih jedinica Vojske SRJ i sam ističe vlastito učešće u borbi protiv NATO pakta 1999. godine. O političkom profilu Jukića govori i fotografija Ratka Mladića uz dirljiv komentar - ,,Jedan od onih koji se imao rašta roditi“.

Ovaj borac protiv NATO-a opet se povezuje i sa još jednom zanimljivom osobom - Draganom Trifković, članicom Glavnog odbora Koštuničine DSS. Koštuničina stranka je danas minorna politička partija u Srbiji i nije baš neka zastrašujuća prijetnja po crnogorske državne interese.

No, članovi te stranke su još iz vremena Koštuničine vladavine izgradili razgranatu mrežu uticaja u Moskvi. I to se da precizno dokumentovati. Trifković, koja je inače direktorka Centra za geostrateške studije iz Moskve, zadužena je za pronalaženje ruskih analitičara čije propagande stavove zastupa - uglavnom protiv NATO-a, ali obilato i Crne Gore. Tako Trifković već poduže plasira analitičke tekstove preko patriotskih ruskih medija Rusija danas, Sputnjik i sličnih ,,nezavisnih“ glasila.

I tu se uočava mreža uticaja. Tako se 20. oktobra na profilu Jukića pojavljuje njegova i slika Dragane Trifković u posjeti Centralnoj kozačkoj vojsci Ruske Federacije. Dočekao ih je i u prijateljsku posjetu primio ataman Sidorin Genadij Nikolajević, kozački pukovnik i savjetnik predsjednika Putina po pitanju kozačke vojske. Tom prilikom Trifković i Jukić su darivali Kozake ikonom Svetog Save.

Što su još pričali nemoguće je saznati iz Fejsbuk profila. Ali nije baš neka velika mudrost otkriti konekcije sa crnogorskim istomišljenicima u Crnoj Gori. Jukić, očito, želi istaći ideološku bliskost pa objavljuje zajedničku fotografiju sa ,,sa srpskom braćom iz Crne Gore“ usred Moskve. Na slici poziraju, pored Jukića, i funkcioneri Nove Slaven Radunović i Budimir Aleksić.

Da postoji veza Mandićevog savjetnika Vladimira Dobrosavljevića i Dana Jukića sa ,,bratskim“ medijima u Crnoj Gori opet se može dokazati: 20. avgusta Dobrosavljević i Jukić su u posjeti portalu IN4S, vlasnika Gojka Raičevića, jednog od članova nevladine organizacije ,,Ne u rat, ne u NATO“. Sam Raičević je takođe dobar drug sa članovima srpskog kleronacionalističkog pokreta ,,Obraz“, sa kojima se rado uslikava.

Čarobna formula: Dobrosavljević je, inače, jedan od organizatora nedavnih protesta ispred zgrade Ambasade Crne Gore u Beogradu, skupa sa ekstremnim nacionalim srpskim pokretom ,,Dveri“, ,,Obraz“ i srpskim nacionalnim radnicima poput Đorđa Vukadinovića.

Politički analitičar Vukadinović posebno se istakao u Crnoj Gori krajem ljeta kada je doveden da prezentira famozno istraživanje koje je DF-u dalo 21 odsto podrške, iako je po svim istraživanjima javnog mnjenja u tom trenutku rejting Fronta bio oko šest odsto.

Da stvar bude još čudnija, Vukadinović je na nezgodna pitanja tvrdio da ne zna ko je naručio, niti ko je uradio istraživanje, već da je on zamoljen samo da prezentuje podatke. Nazočnost profesora Vukadinovića protestu ispred Ambasade Crne Gore u Beogradu možda sada jasnije otkriva ozbiljnost njegove ,,analitike“.

Ali i političku logistiku na relaciji Podgorica - Beograd - Moskva. ,,Formula srpske slobode - neka bude borba neprestana, neka bude što biti ne može“, poručuje već pominjani Jukić i najavljuje odsudni datum i čas kada borba počinje: 27. 9. u 18 sati.

Mirno nasilje: Nekoliko dana kasnije na portalu IN4S pojavljuje se najava onoga što su neki planirali. Na pravilnom engleskom: ,,The War has begun in Montenegro“. Ili u prevodu na maternji, da cijeli svijet razumije:,,Rat je počeo u Crnoj Gori“, sve sa nacističkom svastikom na crnoj pozadini.

Nagradno pitanje za, recimo, milion rubalja ili dinara: Kako se takva najava može tumačiti kao poziv na miran, građanski protest? Može, ako ste pasionirani čitalac nezavisnih i prema vlastima kritički nastrojenih crnogorskih medija. I uglednog ,,Kurira“: tamo je, u virtuelnom životu, Milo Đukanović pao nenasilnim otporom i mirnim protestom prije nego što je okupljanje i počelo.

Izvor: Pobjeda

Komentari: 19

Guest_89706

26. 10. 2015 - 07:51

-----SA ONOLIKIM NARODOM iza SEBE NIJEDNOJ OPOZICIJI nije POTREBITA SILA . ONO JE jaka KRITICNA MASA da VLAST PODNESE OSTAVKU -vjerujem da ce OPOZICIJA AGAIN pozvati NAROD i da ce opet TRG BITI PUN ? Narod je OGORCEN na METODE REZIMA a vi ANALITIKO nastavite samo sa ovakvim ISKAZIMA nije vam na CAST: Kako su srpski i ruski ekstremisti pripremali podršku protestima DF-a. I znate da li je ovo vecera za RODJENDAN ,neka slava obicno druzenje iii kako bi voljeli reci ali NE SMIJETE da vas neko ne TUZI---pripremanje DRZAVNOG UDARA- DRZAVNI UDAR je bio u UKRAJINU od dijela vLASTI POLICIJE VOJSKE a to nema u CRNU GORU svi su vjerni MILU ???
Guest_10822

26. 10. 2015 - 11:37

Andrija Mandić, Slaven Radunović, Medojević, Knežević, P. Bulatović, Pavlović, Radulović itd., ti maloumnici koje ti veličaš su spasili režim tj. DPS preksinoć. Ne može se dizat buna pod vođstvom kvislinga-mrzitelja tj. rušitelja Crne Gore, namjerno previđanje ove istine od desno orjentisane pro-četnicke kolone vođa navedeni h gore DPS opstaje. Da je i jedna druga pro-državna politička grupacija vodila narod, protest bi uspio. Zato gospodo crbo-četnici ostavite se politike prošlog vjeka, poštujte institucije i državu u kojoj živite ka ostali Srbi, Crnogorci, Albanci, Hrvati, Muslimani, Bošnjaci itd. Tek onda sanjajte o vladanju Crnom Gorom. DPS će past to je neminvno jer i rodoljubina Crne Gore je dosta njihovog zuluma. Da su u DPS-u manje mislili/radili na punjenju džepova a više na Crnu Goru i podizanju standard narodu, ovog urnebesa danas nebi bilo. PS. I još ovo junošo, ne VIČI vonjaš iz grla Pozdrav svima I hvala Analitici na umjerenosti.
Guest_40596

26. 10. 2015 - 14:06

Ne polemisite sa ovim imbecilom nego apelujte na Analitiku da prestane da nas maltretira sa ovim gadostima
Guest_25130

26. 10. 2015 - 08:04

А то што је неко био против НАТО пакта е то му је минус зар не Монтенегрини ? Бити патриота је највећи гријех.... Зато запјевајте сложно оно ваше :" Евива ,е Вива...!"
Guest_30156

26. 10. 2015 - 08:27

kakve veze ima naslov i podnaslov sa tekstom. Đe su ruski ekstremisti i kozaci? Što zamajavate ovaj, ionako, lako povodljiv narod.
Zeljko

26. 10. 2015 - 08:39

Ako je onoliki narod iza vas sve sa ruskom i srbijanskom podrskom a zamislite koliki je narod za Crnom Gorom i njenim legalno izabranim rukovodstvom. Nas put je u EU i NATO a vas do kafane na Zlatici,
Zeljko

26. 10. 2015 - 08:47

Kakve su ovo posrbice, svijema zabranit ulazak u Crnu Goru, Vazada je bilo izdajnika i onih koji su nas mrzjeli ali ovi su izrodi kakvi se radjali nijesu,
Guest_28355

26. 10. 2015 - 10:07

Desetak hiljada ljudi na čelu sa velei....nicima Crne Gore ne mogu odražavati volju preko 600 hiljada crnogorskih građana . Šta god da pokušaju ili da se desi to im se neće dozvoliti. Iako su u velikom zanosu zbog podrške i potpaljivanja iz od određenih nazadnih struktura iz Srbije i Rusije, pa su se toliko zaigrali da ne vide sopstvenu političku propast.
Guest_28355

26. 10. 2015 - 10:07

Nikad više 1918. !!!
Novi komentar