Zeković: Policija prekoračila ovlašćenja u slučaju Martinović

Savjet za građansku kontrolu rada policije zaključio je da su policijski službenici prema građaninu Miloradu Martinoviću postupali neprofesionalno, da su prekoračili službena ovlašćenja i da je Martinović podvrgnut mučenju, nečovječnom, i ponižavajućem tretmanu, što je rezultiralo teškim povređivanjem i uništavanjem njegovog motornog vozila.
Objavljeno: 26. 10. 2015 - 13:13 Promjenite veličinu teksta: A A A

 “Savjet je na osnovu raspoložive dokumentacije zaključio da je došlo do očigledno prekomjerne upotrebe sile policijskih službenika u konkretnoj intervenciji. Savjet zahtijeva od Uprave policije da nas i ukupnu javnost obavijesti o identitetu svih policijskih službenika koji su postupali u konkretnom slučaju, a svojim radnjama su izašli iz opsega zakonitog policijskog postupanja, kao i o osnovu za postupanje u konkretnom slučaju i hijerarhijskoj odgovornosti u ovoj akciji. Savjet na osnovu zakonom utvrđenih ovlašćenja traži da Uprava policije u najkraćem roku objavi ove informacije javnosti kako bi se sačuvao ukupan kredibilitet policijske organizacije, naročito imajući u vidu da je ovaj slučaj uznemirio javnost”, saopšteno je Portalu Analitika sa sjednice savjeta, kojim predsjedava Aleksandar Saša Zeković.  

26martinovicSavjet je razmatrao postupanje policije prema Martinoviću postupajući po sopstvenoj inicijativi i po pritužbama nevladine organizacije “Građanska alijansa”, grupe građana pod imenom “Građanski”, obavještenja građana Mladenka Savića i Tea Gorjanc Prelević, i dvoje građana koji su zahtijevali anonimnost.

“Savjet je 25. oktobra u 00.44 časa, građanka Tea Gorjanc Prelević obavijestila o svom saznanju da je u blizini svoje zgrade vidjela i snimila građanina koji je nepomično ležao na pločniku a kojem je kasnije prišao policijski službenik. Iznijela je zabrinutost da zdravlje tog građanina jer, u tom trenutku, prema njenom viđenju, građanin nije pokazivao znake života. Prisutni policijski službenici su joj naredili da uđe u stan a kasnije kada su se povukla službena lica građanin nije bio na tom mjesta. Ona je u prilogu svog obavještenja dostavila dvije fotografije. Dodatnim obavještenjem, od 00.45 sati, ista građanka je precizirala da su njene fotografije nastale tačno u 23.20 sati. Članovi Savjeta su odmah obaviješteni o obraćanju građanke a istog dana, tačno u 00.51 sati, Savjet se, preko predsjednika, obratio rukovodstvu Uprave policije i Ministrastva unutrašnjih poslova, tražeći informaciju o zdrastvenom stanju i identitetu građanina sa fotografije koje su im proslijeđene. Savjet je, 25. oktobra, putem društvenih mreža, u 02 sata, stupio u kontakt sa građaninom, koji je tražio anonimnost, a čiji je identitet poznat Savjetu, koji je dostavio fotografije demoliranog vozila, i dao izjavu da je grupa policijskih službenika, prema navodima, brutalno prebila vozača tog vozila i uništila mu vozilo. Savjet je objavio fotografije tog vozila i pozvao građane koji su očevici događaja da se jave Savjetu.  Nakon nekoliko sati objavljen je identitet građanina i pojavio se određeni broj video snimaka koji ukazuju na policijsko postupanje, kao i fotografije građanina Milorada Martinovića koje potvrđuju povrede. Savjetu su potom uslijedile pritužbe NVO “Građanska alijansa” i grupe građana koja djeluje pod nazivom “Građanski” kao i obavještenja nekoliko građana kojima je ukazano na neprofesionalno policijsko postupanje. Svi oni, posebno NVO “Građanska alijansa”, su uputili na video snimke sa ozbiljnom sumnjom u prekoračenje ovlašćenja uz prekomjernu upotrebu sile prema licu, kako se navodi u pritužbi, nije demonstrant, kao i uništavanje njegove privatne imovine”, navedeno je u saopštenju sa sjednice savjeta.         

Komentari: 1

Guest_6864

26. 10. 2015 - 13:58

Kako sam i očekivao, niko od njih i ne razmišlja o udijelu ovoga građanina u svemu ovome. Cilj je - policija! Znam ja da je to "in", da je to "specijalni zadatak" pojedinijeh NVO, denunciranje policije, ali očekujem makar mrvu objektivnosti od "objektivnijeh" posmatrača. Ovo što su učinjeli policajci bit će iztraženo i sankcionisano. Na njih sankcije makar djeluju. A, da li je i što je učinio građanin, također treba preizpitat i također, ako je zakonski osnovano, sankcionisat. A, ne abolirat radi toga što je policija, prikladno rečeno, bijesno reagovala. Moguće da je tome doprinio i "image" građanina, što je dodatno razbijesnilo policajce. Da pored svega nasilja koje trpe od huligana, moraju trpjet i osionost poznatijeh pojedinaca. Ja bih čak rekao da je to posljedica frustracije što je policiji zabranjeno da tamo pred Skupštinu "kontaktira" s nasilnicima, pa je ceh platio ovi građanin. Koja je to bila nagomilana količina bijesa, kad je onoliko policajaca onako burno reagovala.
Novi komentar