Kako je propao oktobarski puč

Oni što mrtvim vukovima vuku repove, prepuni su priča o „zlim vremenima“ komunizma, najviše se baveći etičkim kodeksima tih vremena, tobože zato što je Crkva bila „ugnjetavana“. Razočaraću ih nesumnjivom konstatacijom da su nestankom tih vremena u Crnoj Gori nestali i čast, i poštenje, i čojstvo. Uprkos tome što su se crkve „oslobodile“ ili upravo zbog toga. Koliko god da sam imao nesimpatija prema sistemu u kojem sam odrastao, nikako ne mogu da povežem ondašnje javne ličnosti sa ovim današnjim bašibozukom. Sjećam se svog pokojnog oca, sa koliko prekrute etičnosti je živio svoj život, do sitničavosti. Ni u najgorem košmaru ne mogu ga zamisliti da gura đecu u sukobe pred sobom da bi se borio za bilo što u životu. Pogotovo ne bi kukavički i manupalitivno, jednom riječju – nečasno, izbjegavao odgovornost za nasilje koje se odigralo 24.10.2015. godine, kad je više nego vidljivo što se sve događalo pred Skupštinom Crne Gore.
Objavljeno: 28. 10. 2015 - 00:02 Promjenite veličinu teksta: A A A

Piše: Slobodan JOVANOVIĆ

Osjećam ogromnu količinu gađenja prema onima koji su nedelju dana, preko svih mogućih sredstava komunikacija, mnogi iz udobnosti zapadnih zemalja, podizali temperaturu i ubijeđivali ljude da je subota, 24,10,2015, sudnji dan, dan D. Da će tog dana „pasti Đukanović“ i da nema povratka! „Ili on ili oni“! Niko nije ni pomenuo neki drugi politički cilj!

Poziv na puč: Samo čovjek koji ima koeficijent inteligancije manji od broja cipela nije njihove poruke razumio kao poziv na puč. Na nasilnu smjenu vlasti. Fejsbuk zid „Sloboda traži čovjeka“ je to otvoreno propagirao. Što su mislili? Da će nakon isteka ultimatuma koji su dali pred Skupštinom prisutni se mirno razići? Zar nijesu riječi Slavena Radunovića da nakon deset minuta neće moći da kontrolišu masu bile okidač za nasilje? Pa zar nas ta degutantna grupa manipulatora smatra retardiranim? Koji nivo bijede treba neko da ima da nanovo pokušava da predstavi huligane u svojim redovi ubačenim ljudima režima? Da nas ubijedi kako među njima nema huligana? I umjesto, kao ljudi, da prihvate odgovornost za proizvedeno nasilje, da priznaju da su doživjeli fijasko i opoganili glavni grad Crne Gore, isti ti i dalje manipulišu i pokušavaju da tu ragu koja personifikuje njih same, ponovo postave na noge da trči još jednu trku, ne bi li još koje zlo prouzrokovali.

Oni koji su odgovorni za subotu veče pokušavaju da nanovo zloupotrijebe policijsko nasilje prema pojedincima među kojima se oni ne nalaze, jer su vrijeme obračuna policije sa demonstrantima provodili po podgoričkim restoranima.

Osuda batinjanja Mija Martinovića: Sa ogorčenjem osuđujem nevjerovatno i nepotrebno nasilje policije prema jednom čovjeku i njegovom automobilu, bez obzira što mnogi tvrde da je kolima probio dvije blokade ili je vrijeđao policajce. Mogu da razumijem bijes policajaca, zasipanih gomilom kamenja i svim i svačim, zbog izgovorenih uvreda čovjeka iz Mercedesa, koji oni sebi nikako ne mogu da priušte. Ali, oni se moraju razlikovati od huligana koji su ih napadali. Oni predstavljaju državu, predstavljaju zakon! Svojim postupcima su bacili u drugi plan svoje kolege koje su časno čuvali red i mir u Podgorici i, naročito, one koji su u tome zadobili povrede. Bez obzira na to što zaslužuju sve konsekvence, kojih će vjerujem biti, mizerno je da oni koji su glavni vinovnici i zbog kojih se desilo to prebijanje čovjeka i auta pokušavaju da nešto poentiraju na tome.

napad1Anti-Nato karakter protesta: Čitav svijet, osim medija u Srbiji (ne svih), uključujući i Dimitrija Peskova, pres sekretara Vladimira Putina, govori da su protesti „dijela opozicije“ imali anti-NATO karakter. To je jasno svakome ko želi da to vidi. Žao mi je što, pored toga, ne vide prste SPC i tu pozadinu protesta, jer je jasno koliki je otpor SPC i njenih vjernika prema sekularizaciji Crne Gore i uvođenju reda u djelovanju crkava. Time gube najveći ontički, nacionalistički, velikosrpaki inkubator. Samo neki crnogorski mudroseri pokušavaju da protestima daju obilježje „građanske pobune protiv diktatorskog režima“, po principu „što je babi milo, to joj se i snilo“. Na snimku B92 tokom šetnje većina njih je pozdravljala njihovu ekipu sa tri prsta. Plus ikonografija.

I prošli protest i uklanjanje kamp naselja na Bulevaru Sv. Petra Cetinjskog praćeno je primitivnom i bjesomučnom kampanjoma. Mnogima mržnja prema Milu Đukanoviću muti razum. Revolucionarne prijetnje, revolucionarno pravo, a usta puna demokratije  je čista bizarnost. Jednako je bizarnost veličati Rusiju i nositi slike Putina, a boriti se za demokratiju. Mada je odavno jasno da se radi o čistoj farsi. Kao što se radi o farsi dizati galamu da su, prilikom sklanjanja šatora, trpjeli policijsko nasilje novinari, profesori, poslanici, ... Novinar je novinar kada je na poslu. Isto važi za sve. Kada demonstrira on je demonstrant. Tokom uklanjanja bine i šatora, na platou ispred Skupštine Crne Gore bilo je 40-ak demonstranata, među kojima su bili nekoliko lidera DF-a i dvojica novinara kao demonstranti, Gojko Raičević i Dražen Živković. Gojko Raičević je jedan od organizatora protesta, kao osnivač NVO „Ne u rat, ne u NATO“. Novinar koji ne radi svoj posao i demonstrira je demonstrant a ne novinar! Još ćemo tražiti da policajci traže radne knjižice kad ih neko napadne. Toliko smo doveli ovaj teatar od Crne Gore do apsurda! Crna Gora se proglašava olako diktaturom i to od ljudi koji bi profesionalno morali praviti razliku. Diktatura nije bila ni režim Slobodana Miloševića, iako je to bio izuzetno nedemokratski i represivni režim, koji je organizovao i politička ubistva. Optužbe su u Crnoj Gori postale presude. Građani Crne Gore su dovedeni do apsurda, ako ne napadaju Mila Đukanovića, onda su oni njegovi poltroni ili plaćenici. DPS ima svoje nemalo biračko tijelo koje se ponižava upravo od onih koji neke optužuju za nacionalnu netrepjeljivost i ne prihvatanje da su Srbi u Crnoj Gori realnost. I najveće biračko tijelo DPS-a je realnost, gospodo. Smatrati da su oni svi kupljeni je tribalizacija političke scene u Crnoj Gori i najviše govori o ograničenosti onih kojima je to manir. Upravo takvim odnosom i događajima proteklih dana samo se učvršćuje vlast Đukanovića. I da se ne lažemo, ono za što ja mislim da Đukanović zaslužuje sve čestitke, razlog je za mržnju većine onih koji demonstriraju  proteklih dana.

napad2Kriminalizacija društva kao način političke borbe: Kriminalizacija crnogorskog društva je u Crnoj Gori postao način političke borbe. Umjesto da se bore u sposobnostima, takmiče se ko će teže riječe izgovoriti. Zato su riječi u Crnoj Gori izgubile značaj. Samo se sluša ono što je uvu milo, dok je za suprotnu stranu to „pas laje vjetar nosi“.  Kakav je dijalog moguć u Crnoj Gori ako svi slušaju samo sebe. A potreban je. Stalno podvlačim, za početak je nužno da se svi ponašaju po kriterijumima demokratskih zemalja. Ne može se opravdavati da poslanici crnogorskog Parlamenta ne poštuju zakone koje je donijela institucija u kojoj su poslanici i u kojoj primaju platu! Pa to je nonsens u svakoj državi!   Da ne govorim o nasrtajima na organe reda. Poslanik DF-a Milan Knežević je fizički nasrnuo na policajca u uniformi,drugom skinuo kapu koju su poslije šutirali međusobno, a odbornik DF-a u Skupštini Glavnog grada, Nikola Bajčetić, pokušao je automobilom u punoj brzini da probije policijski kordon. Ako to relativizujemo, što onda nije dozvoljeno u Crnoj Gori? Zašto bi onda bilo ko poštovao zakone, uključujući i vlast? Ne može se sve opravdavati animozitetom prema nekome. Čitav slijed događaja je posljedica svjesnog kršenja zakona od strane poslanika iz DF-a, svjesnog izazivanja reakcije vlasti. Demokratski front je dobio dozvolu za održavanje protesta, odnosno za postavljanje bine i šatora na platou ispred Skupštine Crne Gore, od Sekretarijata za saobraćaj i komunalne poslove Glavnog grada i Ministarstva unutrašnjih poslova Crne Gore, u trajanju od sedam dana. Nakon isteka tog roka, Sekretarijat za saobraćaj komunalne poslove je produžio dozvolu za postavljanje bine i šatora, uz zahtjev da DF sve to pomjeri na trotoar, kako bi Bulevar bio oslobođen za saobraćaj i bilo omogućeno normalno funkcionisanje prometa.

Propast puča: Demokratski front je odbio i da primi rješenje o produženju dozvole. Ministarstvo unutrašnjih poslova Crne Gore ponudilo je i sljedeće rješenje DF-u: da binu i šatore pomjere na trotoar u skladu sa odlukom Sekretarijata, a da Bulevar bude zatvoren za saobraćaj svake večeri tri sata, dok traje politički dio programa na bini, dok god protesti budu trajali. Demokratski front je odbio i ovu ponudu MUP-a. Pitam vas sve - zašto? Zašto je bilo važno da blokiraju i dalje saobraćajnicu? Ja ću vam reći - zato što su namjerno išli na sukob. Zato što su samo tako mogli izazvati reakciju širih masa i dobiti na značaju, svjesni da su doživjeli entropiju sa „mirnim protestima“. Zašto lažu da su prekinute mirne demonstracije kad su mogli da ih nastave ta tri sata dok traje program na Bulevaru, a da ostatak dana samo omoguće nesmetan saobraćaj?  Ko to nabija glavu u pijesak i ne želi da vidi gole činjenice.

U Srbiji su novinari RTS-a, B92 i većine televizija obavjestili sa lica mjesta da su demonstranti u subotu napali policiju, srušili ogradu, a onda je policija bacila hemijska sredstva. U Crnoj Gori se danima tuli kako je policija prva napala demonstrante, iako se na svim snimcima vidi da je to laž. A onda, kada je ta priča postala besmislena, dolazi se sa smiješnom pričom za malu đecu kako je policija ubacila huligane među demostrante. I već vidim kako se ta priča polako širi. Da čovjek ne vjeruje kakvi sve teletabisi žive u Crnoj Gori!

 (Autor je jedan od osnivača Crnogorskog pokreta)

Komentari: 38

Guest_23444

28. 10. 2015 - 00:12

Postovani Jovanovicu, Crnogorci, manjine i svi koji volite i zelite ovu drzavu: Bice jos iskusenja i svi u gard da odbranimo i ovaj put drzavu od nasrtaja ne samo velikosrba nego i Rusije koja je iza njih.
Guest_62208

28. 10. 2015 - 13:27

BAZAROV- .2 Tačnost (a) Prije objavljivanja izvještaja, novinar treba da bude siguran da su preduzete sve odgovarajuće mjere kako bi se provjerila njegova tačnost.. Da vidimo sto dalje zakon kaze: 4.1 Ispravke (a) Ako medij utvrdi da je objavio izvještaj koji sadrži bitno iskrivljene činjenice, taj medij mora u najkraćem roku objaviti ispravku. Ispravka mora biti plasirana tako da odgovara plasmanu izvještaja na koji se odnosi. Pri tom se mora jasno naznačiti da se ispravka odnosi na prethodni nekorektni izvještaj. (b) Ako medij utvrdi da je objavio pogrešan izvještaj i time ugrozio reputaciju neke osobe ili institucije, mora, u najkraćem roku, objaviti izvinjenje. Izvinjenje mora biti plasirano tako da odgovara plasmanu izvještaja na koji se odnosi. Nedorasli citaoci PA ocekuju ispravku publicista , pa da vidimo ko u ovoj prici govori istinu.
Guest_42604

28. 10. 2015 - 14:32

BAZAROV- 1) Feral Tribune je imao rubriku po nazivom "Greatest shits" ,citirajuci rezimske polupismene sluge i komesare sovjetsko-boljevsickog kova koji su sebe sami nazivali publicisti. Zanimljivo da Beogradjinu nisu smetale sve one cetnicke ikonografije i razne beogradske vojvode .Da se vratimo na fabrikovanje izvjestaja Department of State, kad nam je umjesto izvjestaja za CG citirao izbjestaj za majcicu Srbiju. Takodjer da ne nabrajam floskule manipulacije i istorijskim faktima, a svaki put u kontekstu teksta se spominju i zakoni Evopske unije( nepismeni novinari je jos nazivaju malim slovima eurska unija) i puna isu im usta demokratije. Sjetih se kad je "publicist" objavio legendarni tekst o Hrvatskoji Hrvatskim zemljama prije 150 godina, a onda izgubio zivce i citaoce portale nazavao nedoraslima. Hajde onda kad se igramo demokratije da vidimo sto kaze: Kodes novinara CG
danilo s.

02. 11. 2015 - 09:15

& Bazarov - Kada cete nam najzad otkriti tajnu vase (nezdrave) fiksacije na g. Jovanovica? Tolika kolicina zla (zlobe) koja izbija iz svakog vaseg komentara ukazuje na istu kolicinu gluposti. Jer to dvoje idu zajedno. Samo tako je moguce objasniti da vi do besvijesti pominjete nesto o Hrvatskoj i poslije "150 godina" (precerujete u svemu, pa i u metaforama) sto nema blage veze sa temama koje obradjuje g. Jovanovic. P.S. Odlucio sam davno da ne komenatrisem "the greatest shits" - proseravanje na PA (tu se takmicite sa "Katonom Starijim iz Prcnja" - "Uostalom smatram da CG treba razoriti?), ali me glupost (i zloba) prosto izazivaju. A i svjestan sam da "All that is necessary for evil to triumph is for good men to do nothing." (Sve sto je potrebno da zlo trijumfuje je da dobri ljudi ne (u)cine nista) - Edmund Burke.
Guest_52488

02. 11. 2015 - 14:02

BAZAROV 2-Pri tom se mora jasno naznačiti da se ispravka odnosi na prethodni nekorektni izvještaj. Cisto i jasno kao kristal. Nakon sto sam reagirao na ovaj detalj, "publicist" pokazuje svoje komplekse i naziva me citiram:-nedoraslim, a onda se za par sekundi ukljucuje "advokat" i lik koji se predstavio kao "Slobin kum" i kaze mi da ne znam sa kim raspravljam(?), upita "kuma" da li je normalan i kakve to veze ima sa diskusijom. Toliko o zlob, lazi i palanackim manirima.. Idemo dalje, lazni "Danilo" vidis postoje rijeci koje zvuce slicno ali su drugacijeg znacenja. Seljak-osoba koja zivi od poljoprivrede i stocarstva i Seljacina- inferiorna osoba i snob a ti pripadas ovoj drugoj grupi. Rekao sa ti vec jednom da totalno krivo tumacis latinske fraze i predlozio ti Rjecnik stranih rijeci od Klaica. Ovaj put ti predlazem Rjecnik engleskog jezika. Kao prvo, ne mozes doslovno prevoditi rijeci na engleski jer nema nikakvog znacenja kao i ovaj tvoj pokusaj prevodenja koji nema ni znacenje
Guest_52488

02. 11. 2015 - 14:03

BAZAROV - kao i ovaj tvoj pokusaj prevodenja koji nema ni znacenje niti je gramitickii ispravan pravilan prevod je "The only thing necessary for the triumph of evil is for good men to do nothing". Ovo sve gore navedeno govori o karakteristikama inferiornog snoba tj. seljacine u pravom smislu rijeci
Guest_92304

02. 11. 2015 - 14:44

BAZAROV 1)- Uvijek mi je bilo nelogicno kako Jovanovicev advokat "DaniloSSSS!" reagira u roku 24 sekunde kad neki diskutant ima suprotno misljenje od Jovanovica.. Ovo se moze provjeriti sa klikom na prethodne "analize" Dalje, svaki ucenik 5. razreda iz predmeta Istorije zna da PRIJE 150 GODINA nije postojala ni Hrvatska a kamoli Hrvatske zemlje. Da ponovim, sta kaze Kodeks novinara CG:,clan:4.1 Ispravke (a) Ako medij utvrdi da je objavio izvještaj koji sadrži bitno iskrivljene činjenice, taj medij mora u najkraćem roku objaviti ispravku. Ispravka mora biti plasirana tako da odgovara plasmanu izvještaja na koji se odnosi.
Guest_21825

28. 10. 2015 - 15:00

Stigao je Bazarov i udario 1000 disllajkova na poruke koje mu se ne svidjaju. Svježe osrbljeni glupak koji ne zna što znači riječ - prirediti, glupačina koji da bi pokazao kako je obrazovan ispravlja - nije Marej već je Murray!
Guest_26148

28. 10. 2015 - 16:46

BAZAROV-Kaj te muci Njofra? Psycho, znam da ti Red Bull daje krila da bi mogao da radis 3 smijene na PA i udaras glavom u zid.,ali stvarno mi nije jasno kako da ti i pomognem, Lijepo sam ti pokusao objasniti da 1+1=2 a ti tvrdis da je 4, lijepo sam ti pokusao obajsniti da se prezime Murry ne izgovara Marej nego Mari,a ti tvrdis da se izgovara Marej.I sta cemo sad? Drago mi je Psycho, da si se pretplatio na moje komentare, evo saljem ti kao najvernijom fanu lizalice,zvake, par bojica i pisanku da crtas do mile volje. Nemoj da zaboravis da peres zube najmanje 2 puta jer osjetih neki cudan smradez govana uvijek kad otvoris usta..Hajde sad ti nama Psycho posto ti je Bazarov nabio rogove i utjerao strah u kosti, pa si poceo da se "javljas"iz ilegale pod raznim brojevima,Ovaj put imas domaci zadatak iz matematike :218 +25=?Hajde sad lijepo olovku u ruke,zdrmaj jedan Red Bull i javi nam se kroz nekoliko dana.
Guest_4510

28. 10. 2015 - 16:05

Guest, guess what....Nijesam govorio o sansama nego o potencijalima. .... Dozvoljavam da neko moze poznavati leksiku bolje od mene, ali mene nasilno provaljivanje u Skupstinu sa intencijom preuzimanja vlasti potsjeca na puc. PWS
Guest_65943

10. 11. 2015 - 19:27

Koliko je ovo neznaven čoek to je strašno. Svako malo bacim pogled na ovaj portal i stalno čoek melje tolike besmislice, ka da malo dijete piše... što ovo znači da protest nije građanski ako neki demonstrant diže tri prsta? Zna li Jovanović definiciju građanskog uopšte? Što mu znači da Miloševićev režim nije bio diktatura, kad svi relevantni stručnjaci tvrde da je u zadnje 2 godine vladavine zadobio totalitarne oblike? Što mu to znači da jedna religijska ogranizacija može veći uticaj na društvo da učini no sama državna struktura, na osnovu čega Jovanović donosi maloumni zaključak da je crkva ukinula čojstvo i poštenje u CG? Država je najjača istitucija u društvu i najodgovornija za njegovo postojeće stanje. Zna li autor koliko mjeseci su stajali šatoru u Madridu i Njujorku? Zna li ovaj Jovanović išta na ovi svijet? PEKO POPOVIĆ
Guest_73756

27. 11. 2015 - 08:32

Gospodin Jovanović je izuzetno pametan, pismen i pošten čovjek. Gotovo svi njegovi tekstovi su sjani. VOJO
Ultra Mne

30. 12. 2015 - 06:39

dpss-ssdp i njihova kompletna opozicija koja je zaduzena da pravi ovakvu pometnju medju narodom. Rezim u Cg je čista diktatura. Ko To nece da vidi taj je totalni slijepac.....
Marko

03. 02. 2017 - 15:34

Ne dijeli te se ljudi na ove ili one. Vidite li da nas tako kontrolišu. Volite se i poštujete državu u kojoj ste i biće nam svima bolje!
Novi komentar