Paratissima: Anja Radulović očarala publiku i modni žiri u Torinu

U Torinu je u toku jedanaesta umjetnička manifestacija pod nazivom „Paratissima“ koja ove godine za temu ima: Red ili haos? Na ovom festivalu učestvuje i naša mlada umjetnica Anja Radulović, koja se na „Paratissimi“ predstavila kao modni dizajner sa dijelom svoje kolekcije “Mikro”.
Objavljeno: 06. 11. 2015 - 11:06 Promjenite veličinu teksta: A A A

Nastupivši na preksinoćnjoj reviji mladih talenata, Radulović je privukla posebnu pažnju publike i modnog žirija, noseći uzorke umjetničke kolekcije stvorene u sopstvenom slikarskom ateljeu, a oni izražavaju poetiku ličnog doživljaja modernog vizuelnog prostora u kojem stvara. Snažan utisak je ostavila preuzevši na sebe i ulogu modela.

1ok„U saradnji sa profesoricom modnog dizajna, Maddalenom Marciano, učestvovala sam kao modni dizajner – predstavnik akakdemije Albertine u okviru vrlo značajnog projekta za mlade talente - “Paratissima”. Tema mog rada i glavni zadatak bio je da elemente sa mojih slika i crteža pretvorim u nosive komade odjeće. Neopisivo zadovoljstvo. Prvi put sam se susrela sa ovim procesom: krenula sam od svojih radova kao glavne inspiracije, koje sam oslikavala direktno na platno, vodeći računa o detaljima crteža koji će postojati kao dio garderobe. Forme sam crpila iz apstraktnog pejzaža koji je neodvojivi dio mog stvaralaštva. Zatim sam birala krojeve, materijale, boje i modele. Senzibilitet crteža koji sam odabrala za kolekciju je nježniji, mirniji, senzualniji i svedeniji, ali uz kombinaciju crnih tonova koji stvaraju kontrast željela sam da oživim isti utisak kao na slikama i svakako da ispratim intimnost lične poetike. Jedan od izazova je bilo i šivenje, koje je trebalo da isprati formu mojih crteža. Sa mašinom za šivenje se ne srijećem prvi put, tako da sam izazov krojenja, stepovanja, šivenja i ukrivanja brzo savladala. Zatim slijedi proces organizacije modne revije, gdje sam sama odlučivala o šminki, frizuri ,nakitu i koreografiji na modnoj pisti, kaže za Portal Analitika Radulović.

Ona kaže da prevodeći slikarstvo u primijenjenu umjetnost, na ovaj način, otvara nove mogućnosti i stvara plodno tlo za razvoj novih ideja.

„Iz tog razloga a i zbog dugogodišnjeg interesovanja za modni dizajn, planiram da nastavim usavršavanje usmjeravajući se upravo ka modi i dizajnu”, poručila je Radulović.

4okRadulović je diplomske studije slikarstva završila na cetinjskom fakultetu u klasi profesora Branislava Sekulića. Nagrađivana kao najbolji student u svojoj generaciji, i medju najboljim studentima Crne Gore, učesnik je nacionalnih i internacionalnih likovnih kolonija, predstavljala se kao samostalni izlagač i učesnik je više grupnih izložbi. Za nastavak školovanja (master studije) odabrala je upravo Akademiju lijepih umjetnosti Albertina u Torinu.

Šta predstavlja perfomans: „Paratissima“, upravo, predstavlja pokušaj da se stvori haos, miješajući različite realnosti. Organizatori su odlučili da prevedu dvije duše „Paratissime“ u grafičke elemente i tako iznesu glavnu temu nove edicije. Stvorili su vizuelni efekat koji ujedinjuje različite nivoe čitanja\poimanja likovnih informacija, efekat različitih objekata koji sakrivaju provokaciju, znak ili priču, a na publici je dat zadatak tumačenja istog. Odgovor na pitanja traziće zajedno, u interakciji umjetnost-publika.

U okviru sekcije primijenjenih umjetnosti je neizbježan modni dizajn koji je pokrenut kao projekat, koji ima za cilj da postane neizbježan krug eksperimentalne mode i sopstvene produkcije, postavljajuci trendove stila, mode, odjeće, aksesoara i nakita.

Poseban dio ovog događaja je bio rezervisan za mlade profesionalce iz oblasti umjetnosti organizovan u saradnji sa Akademijom lijepih umjetnosti iz Torina.

5ok

Komentari: 0

Novi komentar