FOTO: Promovisan "Krug oko Korita", panoramska ruta za bolju turističku valorizaciju Kuča

Otvaranje prve panoramske rute dio je vizije da Crna Gora - osim po moru - bude prepoznata po svojim nacionalnim parkovima, parkovima prirode i panoramskim putevima, kazala je direktorica Nacionalne turističke organizacije Željka Radak Kukavičić na današnjem predstavljanju rute Krug oko Korita koja vodi od Podgorice do Kuča i nazad.
Objavljeno: 12. 11. 2015 - 15:06 Promjenite veličinu teksta: A A A

Ujedno je promovisan i audio-vodič na crnogorskom i engleskom jeziku za Muzej Marka Miljanova na Medunu, koji je uradio InfoBiro Montenegro.

Ona je podsjetila da je konkurentska prednost Crne Gore na turističkom tržištu upravo ta što se na malom prostoru mogu vidjeti brojne prirodne i kulturne raznolikosti, uz bogatstvo njene istorije.

- Samo putovanje kroz Crnu Goru je atrakcija i veliki broj puteva u našoj zemlji je, u stvari, panoramski. Ruta koju danas predstavljamo dugačka je 65 kilometarara i obuhvata prostor koji kulturno i istorijski imama izuzetno raznoliku osnovu. Otvaranje panoramske rute "Krug oko Korita" samo je početak projekta Panoramski putevi i mogu reći da ćemo godinama raditi na njegovom unaprjeđivanju - navela je ona i podsjetila da su Panoramski putevi još jedan način realizacije strateškog cilja povezivanje sjevera i juga Crne Gore u jedinstvenu turističku ponudu.

1211kuci1

Generalni direktor Direktorata za upravljanje turističkom destinacijom u Ministarstvu održivog razvoja i turizma, Marko Petričević, akcentovao je upravo projekat Panoramski putevi.

- U okviru njega, identifikovali smo četiri rute koje su izuzetno bitno za pozicioniranje Crne Gore kao cjelogodišnje turističke destinacije. Prva je Kruna Crne Gore, od Podgorice do Durmitora, druga Tajne sjeveroistoka - od Podgorice do Prokletije, treća More i visine - između Skadarskog jezera i mora, i četvta je Krug oko Korita. Optimista sam da ćemo i ostala tri uskoro uraditi - dodao je Petričević.

On je ispričao kako je nastajao pilot segment projekta koji će posebno promovisati Kuče, te da su svi rado učestvovali u njegovom nastanku, ali i da je bilo izazova s kojima su uspjeli da se izbore. Najveći je svakako bio rad na audio-vodiču, za koji se materijal strpljivo i temeljno prikupljao ne samo iz Muzeja i galerija Podgorice, kome Muzej Marka Miljanova pripada, već i iz svih drugih raspoloživih izvora.

1211kuci2

- Zato posebnu zahvalnost dugujemo Info Biro-u Montenegro i uvijek inspirisanoj Tinki Đuranović - naveo je on.

Uz kratak opis svega na što turisti i izletnici mogu naići tokom prolaska panoramskom rutom Krug oko Korita, Petričević je posebno istakao neponovljive poglede kao što je panorama Podgorice i primorskih planina - od Rumije do Lovćena sa vidikovca kod spomenika Novaku Miloševom i pogled na kanjoj Cijevne sa mjesta gdje su vjernici iz sela Delaj svojim naporima podigli monumentalni krst visok 10 metara.

- Treba krenuti dalje pješačkom stazom do vidikovca Grlo sokolovo sa kojeg se pruža jedan od najspektakularnijih pogleda u Crnoj Gori - kazao je Petričević.

Osim vodiča, kako je naveo, ova ruta speifična je i po tome da su nekada zapuštena mjesta pretvorena u vidikovce sa imobilijarom koji je napravljen dijelom od recikliranog materijala.

Prema riječima Petričevića, Panoramski putevi učiniće da se naprave brojna stajališta i izletišta sa kojih bi turisti i svi oni koji putuju kroz Crnu Goru mogli barem malo duže da uživaju u neponovljivim pejzažima naše zemlje, pa smatra da će efekti ovakvog umrežavanja biti bolja posjećenost naročito udaljenih predjela. Samim tim će, dodaje, i stanovnici predjela duž panoramskih puteva imati ekonomske benefite, što očekuje da će prvo iskusiti upravo stanovnici Kuča.

K.J.

1211kuci31211kuci4

Komentari: 0

Novi komentar