MF: Zakon o zaradama zaposlenih u javnom sektoru neće biti povučen

Ministarstvo finansija neće povlačiti Zakon o zaradama zaposlenih u javnom sektoru iz procedure, saopšteno je Portalu Analitika iz tog Vladinog resora.
Objavljeno: 24. 11. 2015 - 12:22 Promjenite veličinu teksta: A A A

“Naime, juče je na sjednici Socijalnog savjeta pomenuti Zakon predstavljen članovima tog tijela, na kome nijesmo čuli zahtjeve za povlačenje zakona iz procedure”, naglasili su iz ministarstva.  

Zakon o zaradama zaposlenih u javnom sektoru se, ističu, odnosi i na zaposlene u zdravstvu i prosvjeti.

“Na zahtjev sindikata, njihove zarade se uređuju kolektivnim ugovorom poštujući osnovne principe zakona u prvom redu, u pogledu visine dodataka i visine uvećanja zarade za prekovremeni, noćni, rad u vrijeme državnih praznika, kao i minuli rad”, precizirano je u odgovorima ministarstva na upit Portala Analitika.

Predlogom zakona, koji je rađen pune dvije godine, zarade svih zaposlenih u javnom sektoru u prosjeku će biti uvećane za pet odsto. Zakonom se povećavaju osnovne zarade, a ukidaju naknade za radna tijela, komisije i slično. U ovoj godini za tu stavku u budžetu je planirano 8,42 miliona eura, a lani je sa pozicije ostale naknade u budžetu potrošeno 8,09 miliona.

Komentari: 0

Novi komentar