U Crnoj Gori skoro 10.000 neregistrovanih vozila

Na području naše zemlje skoro 10.000 vozila se upotrebljava u saobraćaju, iako nijesu registrovana ili im je isteklo vrijeme važenja saobraćajne dozvole, saopšteno je iz Nacionalnog Biroa Osiguravača Crne Gore.
Objavljeno: 18. 12. 2015 - 12:19 Promjenite veličinu teksta: A A A

Izvršni direktor Nacionalnog Biroa Osiguravača Crne Gore Boris Šaban objašnjava da u slučaju kada korisnik neosiguranog vozila skrivi saobraćajnu nezgodu, biro isplaćuje naknadu štete oštećenom licu, a nakon isplate štete ima zakonsko pravo regresa od prouzrokovača štete, za iznos isplaćene štete, kamate i drugih troškova vezanih za obradu i isplatu štete.

"Broj prijavljenih šteta Nacionalnom birou osiguravača u 2015. godini, a koje su pričinjene upotrebom neosiguranih vozila, veći je za oko 10 odsto u odnosu na prošlu godinu, što govori o povećanom broju neosiguranih vozila, koja se kreću crnogorskim putevima. Takođe, iznos plaćenih šteta, pričinjenih upotrebom takvih vozila, u prvih 11 mjeseci 2015. godine je oko 800.000 eura, dok je taj iznos u istom periodu prošle godine bio oko 550.000 eura. Inače u  2014. godini je iz Garantnog fonda ukupno isplaćeno 928.921 eura za sve štete i po svim osnovama za koje je Garantni Fond zakonski odgovoran, a u 2015. godini je do sada isplaćeno 1.168.000 eura za sve štete, takođe po svim osnovama", kazao je Šaban.

Prema njegovim riječima, zaključivanjem ugovora o obaveznom osiguranju od autoodgovornosti, društvo za osiguranje preuzima na sebe obavezu da cjelokupnu štetu koju pričini njihov osiguranik isplati oštećenom licu, i to sve do limita osiguranja, a koji se kreću i do 300.000 eura za putnička motorna vozila.

Sa druge strane, dodaje on, vozač neosiguranog vozila odgovara za pričinjenu štetu svojom cjelokupnom imovinom, pa su benefiti obaveznog osiguranja više nego očigledni, jer vožnja neosiguranog vozila može biti višestruko skuplja od uštede koja se dobija izbjegavanjem registracije i osiguranja prevoznog sredstva.

“Neosigurana, a samim tim i neregistrovana vozila, po pravilu nisu tehnički ispravna za korišćenje u saobraćaju, pa predstavljaju opasnost na putu i njihova upotreba je čest uzrok saobraćajnih nezgoda. Iz tog razloga apelujemo na savjest vlasnika vozila da osiguraju i registruju svoja vozila čime se apsolutno povećava sigurnost u saobraćaju, a nakon toga i osigurava odgovornost i bespotrebno ne rizikuje imovina vlasnika vozila”, zaključuje Šaban.

Izvor i foto: CdM

Komentari: 1

Guest_84706

18. 12. 2015 - 13:03

(PG-00216)- CRNA GORA JE JEDNA OD NAJSKUPLJIH REGISTRACIJE za VOZILA na SVIJETU-za obicno AUTO trebate izdvojiti CIRKA 300.EURA ? UZASSS. ZATO IMATE 10.hiljada i ta vozila se VOZE i dobar dio zahvaljujuci onda KORUPCIJI nesmetano VOZI opet zahvaljujuci VISOKIM DAZBINAMA nije to samo za REGISTRACIJU ,poceli su BuSIT svrdlom DALJINSKE SATOVE e vele katdmalu RUPU PROBUSIS 70% manje ocitava pa imamo VISOKE DADZBINE na PLATE te se izdvajaju te mali PREDUZETNICI ne mogu LEGALNO uposliti RADNI POTENCIJAL a sve bi se to moglo rjesiti da ima koga da ta PITANJA RESAVA ja na ova PITANJA pozivam moju PzP da na SKUPSTINSKIM temama pripremi ove ODGOVORE , HVALA
Novi komentar