Čarobnjak iz Vestvuda

Džon Vuden je imao 92 godine kad je 20. decembra 2003. legendarna dvorana Pauley Pavillon, na Univerzitetu Južna Kalifornija (UCLA) nazvana po njemu. Tačnije, po Vudenu i njegovoj supruzi - “Dvorana Nil i Džon Vuden”. O proslavljenom treneru se mnogo zna, biće o njemu mnogo reči malo kasnije, ali - otkud ime njegove supruge u nazivu jedne košarkaške dvorane?
Objavljeno: 20. 12. 2015 - 23:14 Promjenite veličinu teksta: A A A

Džon i Nil su se upoznali 1925. na - karnevalu. Oboma je tada bilo 15 godina. Najpre simpatija, pa ljubav, najzad i brak koji je trajao do 1985, kad je Nil preminula. Vuden je u svojoj trenerskoj karijeri vodio univerzitetske timove na 826 utakmica, a na svakoj je u publici bila - Nil! Džon jednostavno nije mogao da počne da vodi svoj tim dok u publici ne bi ugledao suprugu i mahnuo joj, a ona mu dala znak da je sve OK. Takva je to ljubav bila.

Osim što je bio dobar suprug. Džon Vuden je bio još nešto - ubedljivo najtrofejniji trener u istoriji američke univerzitetske košarke.  Bio je trener UCLA punih 27 godina, sa njima osvojio deset šampionskih titula u NCAA ligi, od toga sedam uzastopnih u periodu od 1967. do 1973. Skoro neverovatne su te brojke kad je Vuden u pitanju: njegovi Bruinsi (košarkaški tim UCLA) su početkom sedamdesetih godina prošlog veka pobedili u 88 uzastopnih utakmica! Dve pune sezone su imali skor 30-0, a od 1963. do 1974. su imali nestvarnih 38 uzastopnih pobeda na završnim NCAA tirnirima.

Jedina stotka koju nije “ubo” je broj godina koje je poživeo. Umro je 2010. u 99. godini, malo pre stotog rođendana.

A rodio se 14. oktobra 1910. u Martinsvilu, u Indijani, kao jedan od četiri sina farmera i domaćice. Ceo život je tvrdio da je svu filozofiju pokupio od oca, sva ta iskustva kasnije je pretočio u svoje čuvene životne izreke i knjige. Ipak, što se košarke tiče tu je majka odigrala odlučujuću ulogu, jer je u dvorištu kuće okačila šuplju korpu sa pamučnom čarapom koja je glumila mrežicu.

Vuden je igrao svoju prvu košarku u lokalnoj srednjoj školi Martinsvil, gde su ga prozvali “Čovek od gume” zato što bi kad doskoči odmah ponovo skakao. Predvodio je svoju srednju školu do titule prvaka države Indijana 1927, a kad su godinu dana kasnije bili poraženi u finalu, Džon je to opisao kao najveće razočaranje koje je ikad doživeo kao igrač. Inače, on je bio sjajan bek, i zbog svojih igračkih zasluga je kasnije primljen u Kuću slavnih u Springfildu. Dvanaest godina potom ponovo je primljen u Kuću slavnih, ali kao trener. Samo tri čoveka su doživeli da budu dvostruki stanovnici Kuće slavnih – Vuden, Leni Vilkens i Bil Šerman.

Na Univerzitetu Indijana Perdju, na kome je studirao, Džon Vuden je igrao beka u timu koji je 1932. osvojio titulu prvaka NCAA lige. Čim je te godine diplomirao, oženio se sa Nil, a zatim su se preselili u Dejton, gde je on trenirao brojne školske timove. Za vreme Drugog svertskog rata bio je u mornarici, na nosaču aviona “Frenklin” u Južnom Pacifiku, da bi se 1946, vratio u Indijanu. Trenirao je univerzitetsku ekipu dve godine, pre nego što je prešao u Kaliforniju, na UCLA. Tu je ostao do penzije, stvorivši dvojicu od tri najdominantnija centra NBA lige - Karima Abdula Džabara i Bila Voltona. Kad je u polufinalu završnog NCAA turnira 1975. njegova UCLA pobedila Lujvil, i plasirala se u veliko finale, Vuden je ušao u svlačionicu i rekao svojim igračima: “Nadam se da ćete u ponedeljak, protiv Kentakija, dati sve od sebe. To će biti poslednja utakmica koju ću voditi kao trener”. Bruinsi su mu za otpremninu poklonili pobedu 92-85, uz desetu titulu šampiona u Vudenovoj eri.

Poslednje dve decenije života, posle smrti supruge Nil, posvetio se pisanju knjiga o košarci i trenerskoj filozofiji. Prezirao je svoj nadimak “Čarobnjak iz Vestvuda” – svi su ga tako zvali, a još za života formirana je nagrada sa njegovim imenom, koja se svake godine dodeljuje najboljem košarkašu na UCLA. Na tom univerzitetu se svaki 29. februar (dakle svake prestupne godine) slavi kao Dan Džona Vudena. A časopis Sporting News ga je 2009. proglasio najboljim sportskim trenerom svih vremena.

Aleksandar Ostojić Blog

Photo: coachwooden.com; KOŠ magazin

Komentari: 0

Novi komentar