PUSTAHIJA: Dosta je bilo, čoče

Nazad, more, u Skupštinu i prekovremeno i vi i državna administracija dok ne usvojite izborna pravila! Infektivnu vladu nećete gledati.
Objavljeno: 26. 12. 2015 - 08:17 Promjenite veličinu teksta: A A A

Broj onih koji žele u „prelaznu vladu“ je dostigao broj oboljelih od gripa, a „volja za moć“ širi se poput infekcije, te bi prelaznu vladu možda trebalo nazvati „infektivna vlada“. Čemu sve ovo? Da neće biti više demokratije ako se vlade ne biraju na izborima? Ne valjaju izborna pravila i propisi? Nećete stići da to popravite do maja. Pa što onda Skupština ide na zimski raspust do februara? Malo li su plaćeni ili je zov skijanja jači od zova demokratije, ili su opstrukcija i nelegalna infektivna vlada pravi i jedini cilj? Znaju li oni kako rudari, građevinci, metalurzi, medicinari rade, da bi zaradili za životni minimum i za Budžet i funkcionerske plate u demokratskim institucijama.

Nazad, more, u Skupštinu i prekovremeno i vi i državna administracija dok ne usvojite izborna pravila! Infektivnu vladu nećete gledati. Ne budimo naivni. Suština svih protesta i izborne akrobatike je veoma prozaična. Ciljevi dvodecenijskih izbornih luzera su: 1) po mogućnosti pučem doći na vlast, kad nisu sposobni drugačije ili bar bukom obezbijediti cenzus; 2) zaustaviti ulazak u NATO i novim referendumom pokušati relativizovati onaj nevaljali sa minimalnom 55-postotnom većinom; 3) na kraju, ali ne manje važno: zaustavljanje procedure usvajanja zakona o slobodi vjeroispovijesti dok još postoji većina spremna da ga usvoji. Naravno, i vlast ima svoje nestašluke i pokušava zadržati u upotrebi metodu ,,4 u 1“ kao i druge klijentelističke izborne akrobacije.

Neće više da može, prošla su tranziciona vremena, sad smo i zvanično pozvani u društvo najdemokratskijih zemalja i to kao dostojan i ravnopravan član. Zašto je toliki značaj zakona o slobodi vjeroispovijesti? U normalnim dovršenim demokratijama to je davno obrađena i apsolvirana oblast. Nacionalna i vjerska prava su inkorporirana u građanska prava, a pravo vjerskih organizacija na politički angažman jako reducirano. I finansijsko poslovanje vjerskih organizacija je zakonski regulisano i nije nimalo transcendentno kao što je slučaj kod nas. Iako je i našim Ustavom stvar proklamovana slično, kod nas je na snazi cezaro-mitropolitizam, a odnedavno i cezaro-muftizam. Svima su nam poznati izleti van pameti i vjere mitropolita Amfija, koji umišlja da sjedi i na svjetovnome tronu Sv. Petra Cetinjskog i proglašava unije naše fildžan države sa majčicom Srbijom ili staramajkom Rusijom i slične srednjovjekovne budalaštine.

Odnedavno imamo istupe mufty-ja Zukorlića koji ni u čemu ne zaostaje za Amfijem, čak ga dosljedno kopira. Sebi je muftija uzeo i svjetovna prava kakva imaju samo ajatolasi u Iranu i Abu Bakr al Bagdadi u Siriji. Proglašava Sarajevo duhovnim centrom svih Bošnjaka, negira našu Islamsku zajednicu Crne Gore, zastupa i ekonomske interese muslimana, i zagovara prekogranični Sandžak, vjerovatno sa njim na čelu. Nijednom se ne osvrće na činjenicu da na teritoriji koju trpa u Sandžak živi više pravoslavnog življa nego muslimanskog. Već viđeno na velikosrpskom pitanju, samo se sada mijenja nacion: svi Bošnjaci u jednoj državi. Njegov pazarski Univerzitet ima ulogu akademije nauka i asistira mu u izradi bošnjačkog „Memomoranduma“.

Još se ne zna hoće li ulogu Dobrice Ćosića, oca nacije, preuzeti jedan akademik iz CG ili Zukorlić lično. Meni Zuki više vuče na Slobodana. Sva je sreća da su naši muslimani, kao i Rijaset IZCG mnogo pametniji od mufty-ja i od naše vlasti i naših vladara, inače bi nam mufty već razigrao Šejtana po Crnoj Gori, kao što je Amfy razigrao Sotonu. Zato je bitno donijeti pomenuti zakon koji će pacifikovati vjerske ekstreme, a normalnim vjernicima omogućiti slobodno i neometano ispovijedanje vjere. Vrijeme će ubrzo pokazati da se i nacionalna prava i osjećanja moraju posmatrati i tretirati u okviru građanskih prava i da je nacionalno (čitaj nacionalističko) političko zastupanje u građanskoj CG protivustavno. Do disolucije Jugoslavije je došlo zbog insistiranja na nacionalnoj, a ne na građanskoj ravnopravnosti. Na kraju krajeva: nigdje ne postoji multinacionalistička demokratija već samo građanska. Pitanja nacionalne i vjerske ravnopravnosti i vjerskih i nacionalnih prava su suviše važna da bismo ih prepustili nacionalistima ili trgovini partitokratskih elita.

Piše: Milorad PUSTAHIJA

Pobjeda

Komentari: 17

Žika guslar

26. 12. 2015 - 08:56

Odličan txt! Pravi argumenti.
Ima jedno selo u Herceg Novi..

26. 12. 2015 - 09:35

...zovu ga Prijevor(dati "previre"?)...i ko zna ima li ovo "previranje"ikakave veze sa ""aferom Prievor-Budva? Jer nikako da pronađem i slova o "previranju"u potonje vrijeme-u brojne kolumne.diljem naše l i p e domovine-senca Države? I kad se već dofatih pisanja--reći ću da Jugoslaviju nisu oburdale "...disolucije"-nego potomci kokošara i jajara-bojovnika "spomeničara"-od 12.jula.1941 do 15.maja 1945-i do Blajburga i Zidanije Ćuprija-po brojnosti: bijahu iznad prosjeka -polazeći od brojnosti "NACIJE" koja je iznjedrila Sekulu Drljevića i Pavla Đurišića-Krsta Zrnova Popovića-Blaža Đukanova Zvicera-nota bene brez pomoći "Prvog jajara" porobljene Jevrope -Čiča Draže Mihailovića! Da,da..."dobronamjernici "rata za mir"-prije četvrt vijeka zastiđa koje će vam trajat do vijeka?
...

26. 12. 2015 - 20:57

Neka ti jole lupetanje, oči vaj mirno u Prcanju.
Gosp."trotačka"dragi komšo...

27. 12. 2015 - 11:52

...nije vam Jole krivac-što su vam preci bili "nosioci spomenice"-zastiđa od 12.jula 1941 -kad stvoriše na CETINJE ND/H/MNE pod kotulom fašističkog guvrenera i generala ND/MNE Pirica Borolia! Nije, nije,oprostite a izvinite-ali zato se pazite kako se češete da se ne oderete->>(ka vam preci obraze)
pjeni pjeni nije ti se čudit

27. 12. 2015 - 13:05

Ti se uždio a dva pašina brka daleko
pjeni,pjeni..

28. 12. 2015 - 08:17

....i pripremite se obiteljski gospon Ilija L Dabanoviću-da proslavite "obiteljsko kršćansko viteštvo iz sijčenja 1916 kad vam je rođeni đed oburdao sa onim dobrovljicima-hrbarom četom u odorama oružanog hrvackog bratstva Bokeške mornarice-Grob Njegošev na Lovćenu>>(Skala radio kotor 26/06/2015-tema:"Bokeška mornarica je tkivo grada Kotora"!)
cestitke

28. 12. 2015 - 09:25

Bravo Pustahija! Sjajan tekst i nije prvi, svakom novom se radujem.Ovaj procitah vise puta.NadHnuta anatomija i seciranje stanja u kojem smo bez nevolje, sami sebe zapetljavamo ka da smo prokleti, a Amfi likuje. Tekst je i ljekovit, mozda mnoge zarazene izlijeci.
a moj danilo s.

28. 12. 2015 - 12:03

...sporo pamtiš-brzo zaboravljaš! Zaludnje ti čitanje! U bočicu od pola litre staje cigle pola litre-višak se prosiplje-gotova šteta?! Nema lijeka-"prepečenoj tikvi"-bundevi jer izgore siromašica za spicama-semenkama?
danilo s.

29. 12. 2015 - 08:18

@e moj danilo s. - Moram vas razocarati - i to dva puta. Prvo, ovo nije bio moj komentar. Drugo, tekstovi g. Pustahije su inspirativni, duhoviti i posteni - i izuzetno ih cijenim. P.S. Krijete se u anonimnosti - ali, s druge strana, ne mozete sakriti intelektualno, moralno i literarno siromastvo vasih stavova. Inace cijenim vas trud da mi ispisete (vi i vasi istomisljenici?) sto vise minusa iza svakog mog komentara. Meni licno prija saznanje da sam "najkontroverzniji" pisac komentara na PA. Izgleda pogadjam vas u zivac (jer "sride"/karaktera, po svemu sudeci, nemate)?
Odavno je poznato...

29. 12. 2015 - 09:04

...još i iz doba prije Hitlera-da intelektualno,moralno i letaralno siromaštvo-ne prihavata "lažne firere-mudrace"-već samo istinu! A istina o tebi danilo s.-sapeta je samo u jednome pitanju:kad misliš "obagatiti tvoje moralno pogatstvo-posrnuće"-kroz jedan ljucki odgovor:Kad se može očekivati "osveštavanje" tvoje najavljene kako je nazva "LOKALNE POMIJESNE CRNOGORSKE PRAVOSLAVNE CRKVE"? Odista lak odgovor-jer boriti se "jezikom..." za CG-a obećavati "LOKALNE AUTOKEFALNE CRKVE"-je i previše tužno-posebno ako dolazi od "umišljenog firera " koji još luta "tražeći sebe u ZRCALU"? I na ultimu-gospodine danilo s.-mi "anonimni" uvjek na istu foru se gubimo u "sopstvenoj anonimnosti"-kad nakon provjera-utvrdimo da vi osobeno pod tim imenom nemate svoje mjesto u adresaru "emitera telefonije"-na teritoriji CG"! Razlozi poznati-igrate se "skrivalice"-Jer kad bi se za svaku ovcu znalo koja je ona :"što bleji"u stadu-manje bi bilo vašeg bla balaa po ovim portalima-uključujući i IN4/W/C!
danilo s.

29. 12. 2015 - 11:01

Slab karakter - slab odgovor?
Vidi se,vidi po "rukopisu"...

29. 12. 2015 - 13:42

...i azbuci-karakteristika "tost crnogoraca"-služiti se tuđijem pismom -bježati od svog i pisma--običaja-vjere i crkve,i praporijekla o kojem ti mučiš ka "noćna dama"-na povratak u ranu zoru-kući?!! Prizivajući "LOKALNU NEČESOVU CRKVU-CPC! Vrijedno je "stime"-u zamjeni obraza za osobenu guzicu! Zato ste danas đe su vam preci bili-"brat je mio koje vjere bio-samo da je okupator"! Tvoji pokušaji-da utečeš od svoje brljotine u "oblandi"-LOKALNE CPC-su mjera i tvog porijkla i tvojih nakana-na putu predaka-LAKOMIJE LISICA i ŠVERCERA žitom-sa Turskim okupatorima! Obaška oni vaši "neopragenčići" u količinma- od mogućih 100%-iz vas ćetaju 104% pragena pestokuljavina od Anadolije do Balkan-moj dobrani"tost danilo stojanoviću"-"kolumnisto" sa Portala.... IN4/W/C!
veki

02. 01. 2016 - 13:24

Pa Milorade ako ne postoji potreba za zastitom nacionalnih prava zasto onda DPS pravi koalicje sa nekim nacionalnim strankama a smeta im nacionalno politicko organizovanje medju drugim narodima?.Jesi li ti cuo za pojam licemjerje?Zasto se ne usudjujes da za stanje u ovoj drzavi za sve dugove,garancije za kredite koje su pale,stecaje,propale firme,viskove zaposlenih i drzavnoj administraciji,pljackaske privaticije,nestanak industrije,socijalno raslojavanje makar i pomislis da je neko iz vlasti kriv za to.Ne tebi je za to kriva opozicija a DPS je sa svojim saveznicima cist kao suza.Nije sramota biti clan DPS i promoter njihove politike ali je sramota kao ti skrivati to iza price o demokratiji.
Pustahija Milorad

03. 01. 2016 - 09:59

Ne znam zašto mene pitate za poteze DPS-a.Nisam član DPS-a ni redovni ni dopisni niti sam njihov sinekurac,odnosno plaćenik.I ja sam protiv trgovine sa nacionalnim strankama ma koje one bile.I ova koalicija DPS-a, Bošnjačke i albanskih stranaka je neiskrena i to taman toliko koliko je neiskrena priča srpskih i prosrpskih(kvazigrađanskih) stranaka o poštovanju CG i njenih interesa,o smiješnoj neutralnosti i još koječemu.Očito niste čitali redovno moje kolumne,pa ne znate za ,čak jako oštre kritike vlasti,kojih će ubuduće biti sve više ukoliko prestanu ovi sa uličnom destrukcijom.Da poštovana Veki,uvijek postoji potreba za zaštitom nacionalnih i vjerskih prava, ali u okviru građanskih prava,a ne u okviru srbujuščih političkih formacija koje vi očigledno preferirate i pored ovih demokratičeskih oblandi.
Kad kreću radovi...

03. 01. 2016 - 19:24

...u donje Mrke-prema Poljarima-i pema omrzloj kvazi Srbiji? E da vas je ovoliko bilo januara 1989 i oktobra 1991-one krave na Grudu u Konavle nebi bile "izbjeglice"i migranti u Danilovgrad-niti moja domovina Crna Gora plaćala "ratnu oštetu"-zato što ste vi tadašnji "tost srbi-današnji tost crnogroci" šemenili i jalovili nedužne krave-moj jarane!
PWS

26. 01. 2016 - 01:37

Pokusaj objasnjenja raspada SFRJ je amaterski i netacan. A tacno je da treba sprijeciti instaliranje daytonske Bosne u Crnoj Gori sto bi dovelo do jacanja klerofasizma i raspada gradjansko,, demokratskog drustva u kleronacionalne torove.
Crnogorac

23. 02. 2016 - 14:59

Svaka cast milorade
Novi komentar