Srbija Anno Domini 2015

Kad razmišljate šta je to obeležilo 2015. g. u Srbiji, čemu bi se gradjanin radovao ne pada vam napamet, skoro ništa!
Objavljeno: 07. 01. 2016 - 20:23 Promjenite veličinu teksta: A A A

Plate i penzije smanjene krajem 2014.g. minorno su povećane uz stalni rast cena svega i svačega, Srbija i dalje stoji na solidnom začelju evropskog standarda, siromaštvo hara, kontejneri mnogima zamenjuju bakalnice, mladi napuštaju otadžbinu ne videći svetliju budućnost u dogledno vreme, lekara je sve manje, odlaze tamo gde se njihov rad vrednuje, evropski zakoni se primenjuju na bazi, dok vrh i dalje funkcionira po ruskom poimanju demokracije! 

Sudjenje tajkunima za bar 24 sporne privatizacije se razvuklo u nedogled, a nove pljačke pristižu dnevno, o kojima nas tu i tamo obavesti poneki još koliko-toliko neovisni medij! Kako “Danas” piše, tajkuni su iz Komercijalne banke, do skora kotirane u vrhu bankarskog poslovanja odneli 30 miliona eura, dok je na čelu bio Ivica Smolić, kadar umirovljene stranke G17, tako da poslednji kvartalni izveštaj dočekuje u veoma lošem stanju zbog kredita davanih nekim od najvećih srpskih tajkuna, vlasnicima: Rudnapa, Verana, Farmakoma, IMK 14. oktobar, Žitku, Minel transformatorima i drugim manjim klijentima, koji te zajmove nisu vratili, a i što bi, može im se! 

Strogoća se trenira na gradjanima, zakoni se striktno primenjuju na  posustalim narodnim masama gde izvršitelji i komunalci zavode drastičan red i po hitnom postupku uručuju rešenja za prekršaje: ako ste slučajno na praznom parkingu aerodroma Tesla kolima nagazili crtu drugog parking mesta, ušli u autobus bez karte, niste platili komunalije par meseci ili  zakasnili sa uplatom 80% uvećanog poreza za vaš topli dom!

Da nije baš sve tako crno, već da postoji i crnje od hleba nasušnog, postarali su se medijski moguli i priuštili gradjanima zabavu u vidu eksponiranja iPhone-ica, Zmajeva, Proročica, Ekrema i ostalih anonimnih bića u rialiti programima, da bi pučanstvo koje još misli svojom glavom shvatilo da pad u ponor još traje i da se moralno dno u Srbiji još ne nazire.

Austrijskom biologu Konradu Lorenzu, dobitniku Nobelove nagrade za medicinu 1973. oduzeta je titula počasnog doktora Salzburškog sveučilišta zbog njegove nacističke prošlosti, objavila je u četvrtak ta institucija, a prenela Hina 17.12.2015! "Lorenz ( 1903-1989) se istaknuo tridesetih godina prošlog stoleća spremnošću " širenja nacističke ideologije" otkrila je ta institucija koja je istraživača nagradila 1983.g. Njegov gubitak titule "počasnog doktora" spada u okvir preispitivanja svih priznanja koje je Salzburško sveučilište dodijelilo u prošlosti jer se više dobitnika sumnjiči za kompromis s nacističkim režimom." 

A 2015.g. ostaće zabeležena u Srbiji kao godina rehabilitacije zločinaca, kolaboranata i izdajnika iz Drugog velikog rata, godina u kojoj se zahuktala revizija istorije po nahodjenju kadrova i miljenika bivših i sadašnjih vlastodržaca, sramne manipulacije sa prošlošću a time i budućnošću zemlje koja se ne može nazvati državom!

U sadejstvu kadrova iz DS-e i savetnika Predsednika Vojvode, novoimenovanog ambasadora u Portugaliji, a bivšeg  člana SNS-a, Homen-Oliver Antićevog poimanja reforme pravosudja "dinastija" Karadjordjević, je amnestirana, tj. rehabilitovana! Oprošteno im je što su pobegli sa nebrojenim blagom  i ostavili narod na milost Hitlerovoj armadi, sudija im je lično doneo presudu kao poklon za Acin Birthday, da bi odmah "Žikina dinastija” pokazala svoj patriotizam i opljačkanoj i siromašnoj Srbiji uputila zahtev za povraćaj "pošteno"  stečene imovine, konfiskovane sa pravom od pobednika iz Drugog svetskog rata!”

"Oslobodjen" je i Čiča Draža Mihailović zbog kažu proceduralnih propusta prilikom sudjenja za zločine protiv čovečnosti, genocida i etničkog čišćenja Muslimanskog i Hrvatskog naroda, saradnje sa Hitlerovom armadom i tako je u zemlji Nedodjiji svečano i slavodobitno poništena presuda iz 1946.g.
Na naslovnici nekog tabloida potom je obitavao samo jedan dan i boldovani naslov: Ko kaže da je Čiča Draža zločinac biće kažnjen!" Poslednje pominjanje istog upriličio je Miroslav-Humanitarac-Mišković darodavac, donator po novinaru b92 “130 praseta” bolno zavapivši prilikom poslednjeg ulaska u Palatu Srpske Pravde i Nepravde:Sude mi kao Draži!

Pokrenut je i postupak za rehabilitaciju "Srpske Majke Tereze" Milana Nedića po vrednosnom sistemu zemlje Srbije ! 

Prema rečima Branke Prpe, zagovornici rehabilitacije Nedića ne mogu da se pozivaju na pravo na drugačiju ocenu događaja i njegove uloge, zato što "ovo nije akademsko pitanje, već je u pitanju zločin čoveka nad čovekom i čovečnošću".

Na TV N1: Profesor Ristović napominje da bi rehabilitacija Nedića bila jedinstven slučaj u Evropi, pošto ni porodica Kvisilnga u Norveškoj, kao ni porodica Petena u Francuskoj, nije pokretala takav proces. On objašnjava da se u postkomunističkim državama stvara novi istorijski identitet, čiji nosioci postaju upravo kolaboracionisti iz Drugog svetskog rata. Kao primer navodi baltičke zemlje u kojima se slave pripadnici dobrovoljačkih SS divizija i proglašavaju borcima za nacionalnu stvar.”

Nastavila se i dugogodišnja praksa svečanih dočeka osudjenih u Hagu ratnih zločinaca iz Balkanske apokalipse devedesetih od ministara u vladi, dok premijer tiho izgovara da i mi nismo “baš bili fini” tijekom nemilih dogadjaja u razgovoru sa stranim državnicima! 

2015. ostaće upamćena po različitim stavovima, predsednika i premijera, dok prvi vuče zemlju ka ruskom poimanju demokratije želeći da je pretvori u Putinovu guberniju i deli ordenje čuvarima i obožavateljima  lika i dela ratnih zločinaca Mladića i Karadžića, premijer se zaklinje u Evropu: Otvaranje prvih poglavlja u pregovorima sa Evropskom unijom pokazuje jasno trasiran put Srbije, gde to ona ide u budućnosti i šta i od koga očekuje, ali i da će imati mnogo više teških zadataka! Zorana Mihajlović ministarka njegove vlade dodaje da: Srbija neće u evroazijske, već isključivo u čisto evropske integracije. 

Za primat na medijskom nebu nisu se birala sredstva, u ravnopravnoj borbi niskim udarcima, iznošenjem prljavog veša, koja nas je zapljuskivala tijekom godine, gde smo saznali o mnogim nepodobštinama koja se čine “u ime naroda” izmedju Kurira i Pinka, za sada nema pobednika.

Regionalna saradnja bi se činila korektnom da za kraj ove smutne godine nije narušena kakva, takva harmonija. Premijer je najavio zvaničnu posetu tzv. RS i Miletu Dodiku vlasniku velelepne vile u Bgd i još po nečega na: Blagdan Svetog Stefana, koji se obilježava 9. Siječnja, a koji  Republika Srpska slavi kao dan osnivanja, odnosno Dan Republike, i krsnu slavu i ako je: Ustavni sud Bosne i Hercegovine ocijenio neustavnim dio Zakona o praznicima Republike Srpske, te naložio Narodnoj skupštini tog BH. entiteta da izmijeni sporne odredbe!

Predsednik svih gradjana Srbije, počasni gradjanin Berana, Vojvoda Toma Nikolić posle susreta sa ministrom vanjskih Rusije, kada se neovlašćeno pesnički izrazio,”Da što je ljudima majka to je Srbiji Rusija,” jedan je od potpisnika zajedničke deklaracije zemalja procesa Brdo-Brioni, potpisane u novembru u Zagrebu, kojom se podržavaju države aspiranti sa Zapadnog Balkana za članstvo u NATO! 

Za ruski medij ”Sputnjik” Vojvoda-Predsednik, na kraju Anno Domini 2015, čija bi se politika mogla okarakterisati u njegovom pesničkom stilu “Levo, desno, nigde moga stana oj Srbijo ala si pijana”, izjavljuje: „Crna Gora je izabrala put članstva u EU i NATO, ali i otvorene sukobe i nesporazume sa svima sa kojima su te organizacije u sukobu - znači, članstvo bez identiteta i samostalnosti“ i dodao da je Montenegro “primer da država ne treba da bude igračka i da ljudi koji je vode ne smeju da je tako tretiraju.” 

Kakva li je Srbija igračka, koja ide od ruke do ruke, da bi na kraju od Tominog zacrtanog puta Velike postala zahvaljujući njegovim svetonazorima Mala Srbija i Ruska Babuška! 
Da li će se gradjani Srbije sabrati, probuditi iz košmarnog sna i po ugledu na Francuze na sledećim izborima reći NE svom predstavniku u svetu a i šire, Tomislavu Nikoliću, vreme će pokazati, do tada…

Na koncu godine stigla je i dobra vest da je u akciji borbe protiv korupcije uhapšeno 79 osoba, za pet se još traga a podnete su i krivične prijave protiv još 39 lica! Svi su uhapšeni zbog sumnje da su od 2004 oštetili državu za više od 100 miliona eura! Izbori nam stižu, izbori nam stižu …. Srbijo Srećna ti Nova 2016.godina!

(Pobjeda)

Beba Kapičić

 

Komentari: 11

Gospođo Bebo....

08. 01. 2016 - 09:56

...lakše je griješiti i pisati-piskarti o tuđemu džepu-"trošku"-a "vrlo teško" je prihvatiti krivicu na sebe-i sebe mijenjati? Zar ne? Vučić vam je primjer! Znate-mi smo po mnogo čemu podalje od Srbije i Srbijanaca! Ali mora im se priznati-da zlo nije počelo od Vučića-no od prehodnije "lisica"podrijekla iz Crne Gore i BiH(pretežno)-u vrijeme(koje vegetira decenijama-na Terazijama-"A DA ČOČE NIKO MI..."?) kad je taj isti Vučić bio stariji maloljetnik(21 godina)? Bilo bi dobro-bolje(prigati slaninu u mast?)-kada bi se mnogi mogli pozitivno mijenjati-ne samo u Srbiji-nago na čitavom "divljem zapadu-Balkanu" -možda bi se i jalovice telile? I ,možda,ne bi telile-"zla goveda junad do vijeka"-na "brdovitom divljem zapadu-tzv Balkanu"? Ne boj mo se skromnosti-nije iz kategorije zastiđa-nego.....?!
Anonymous

08. 01. 2016 - 17:34

Gospođo Bebo nemojte se sekirati kad pročitate ovaj komentar o teljenju ili neteljenju jalovica,o zlim govedima i junadima.Nema to veze sa vašim pisanjem ili vašim razmišljanjem.Ovaj tako svaki dan i svakim povodom i prilikom.Čak,ako se može išta razumjeti,on ima simpatija prema vašem članku,koliko mi se čini.Nijednom nije pomenuo da ste tost Crnogorka.Ne znamo šta to znači ali to mu je top pogrda.Moram da bježim viđeće me da pišem ovdje pa se neću moći osloboditi đavola bar tri dana.Pozdravite Dragana i recite mu da je loza ove godine fenomenalna,jer je grožđe imalo puno slada.Čak 22.Sačuvaćemo do ljeta koju bocu.
Gospodine Anonimungosu

09. 01. 2016 - 10:17

...u zemlji đe abitavju "dvije crkve-dvije akademije ....i ostalo "duplirano-đe ne osta bebi dosta"? Sasvim je prijerodno da "abitavaju" i dva tipa:TIP CRNOGORAC CRNE GORE PETROVIĆA NJEGOŠA ČOJSKE i JUNAČKE-sa 1OO% gena Crnogroskije-ZATO SE I ZOVU CRNOGORCI! I postojite vi "tost crnogorci"-izmiskovani u laboratorijama na Floridi! Koji imate preko 104% pragena Turskije,Arbanaškije i ostalije pestokupljavina od Anadolije do Balkana-bez trunje-promila crnogorskije pragena-nađoše vam Ameri na Floridi januara(pusti baksuzni januari) 2010 godine! I tu nema grke-dileme-jest nije? Sve je po potaman-čim se ZORITE sa onim od čega su se CRNOGORCI STIĐELI-a vi se danas stime ponosite-sekate! Mašala!!! I neka vam na dobro izađe da čuvate-svak svoje ono što imate B O C E-VASA VACUE koje vam prazne najače zvone-rekoše stari Latini:"VASA VACUA MAXIME SONANT"?!
Bazarov

09. 01. 2016 - 12:23

G-dja Beba, dopisnica iz BG, ima posebnu kolumnu na PA tako da svaki put izvjestava citaoce PA o cijeni hljeba,mlijeka i suhomesnatih proizvoda. na Petlovom Brdu .PA bi trebao biti procrnogorski portal, a non-stop se govori o Crnogorskom jeziku, pa ispada da ustvari g-dja Beba drzi citaocima PA cas iz Srpskog jezika. Ovakvi tekstovi su toliko zanimljivi citaocima, da se glavna rasprava vodi o tome koliko Holstajn pasmina krava daje mlijeka godisnje i o berbi i preradi grozdja. Tako da citalac PA ima osjecaj kao da je u nekoj kafani gdje ga stari drug poziva na bocu vina ili da slusa turbo-folk radio emisiju: "Pozdravi,cestitke i zelje slusalaca"
danilo s.

11. 01. 2016 - 16:41

@Bazarov, Vec je poznato da ne volite tekstove gdje. Kapicic. No, niko vas ne cera da ih citate? A ako ih vec citate, bilo bi pozeljno da citirate tekst korektno. Mozda sam propustio, ali nijesam primjetio da je ista napisano "o cijeni hleba, mlijeka i suhomenstih proizvoda". A i da jeste, to nije bio fokus kolumne. Zamislite da je gdja. Kapicic dopisnica PA iz Beograda (zato pise Srpskim jezikom). Kao i da postoji veliki interes u CG o desavanjima u Srbiji. Zasto bi se inace u CG prodavale tone srbijanskih tabloida, novina, magazina i bilo prisutno toliko TV/Radio medija. Zasto samo gdja. Kapicic ne smije da pise iz i o Srbiji? P.S. Pozdrav porodici Kapicic - sve najbolje u 2016
danilo stojanoviću...

11. 01. 2016 - 17:15

....vi "tost današnji crnogorci"-104% "čitate samo sebe i čujete samo sebe"-zato ne čitate novine ni svoje ni tuđe! A to što se iz Srbije prodaju/prodavale "podvale" -krivo je onih više od 50%/preko 3OO iljada Pravoslavnih vjernika) stanovnika ND/H/MNE koji VOLE i ŠTUJU SPC i Amfilohija-dakle daleko više od onih "upisanih"-po popisu 178.11O -koji imaju veliki interes da čuju i pročitaju što je novoga u zemlji čiju Crkvu vole! Dakle-vi "tostovci" -do podna mrzite sebe-popodne do ujutro S R B E-češući se đe vas zaSRBI!! Vaš ćeiif vaša volja-demokracka tekovina? Koja vas žari i pali-ki onu na praznome vaganu? Nije dati obitelj Kapičić-stigla na dno da nemere sama da se brani-no angažira izravno -LOKALNE LOKALPATRIOTE-krštene u LOKANOJ POMIJENOJ CPC-proizvedenoj na Terazijama-"kraju početka rasrprodaje obraza"i pride guzice- "crnogorske tost elite"-decenijama unatrag! Sa osbenim zadovoljstvom-četitamo vam nastupajuću "JULIJANSKU NOVU prestupnu 2016 HRIĆANSKU GODINU"!
Bazarov

12. 01. 2016 - 12:14

"Danlo-vitamin C" -kao pro, visis na portalu 24/7 i jos se nisi naucio da se na kraju potvrdne recenice stavlja tacka a ne znak upitnik. Izgleda si se opet malo izgubio pa zamjenio PA sa dating-site "Vrtuljak ljubavi". Ovo nije portal da iskazujemo nekome svoju ljubav vec politicki portal u kojem iznosimo svoja msljenja.. Zanimljivo da je ovo drugi put da sam komentirao na tekst g-dje Bebe, a oba puta si se zapalio na moje komentare, sto ce reci da ili dozivljas orgazam kad vidis moj komentar ili zlobu,zavist i ljubpmoru. G-djo Bebo, da ste kojim slucajem spomenuli ime Milo-Prva Banka u negativnom konktekstu, ovaj isfrustrirani partijski bot bi vas etiketirao, slijedecim vokabularom: veljesrpkinja,klerosovinistkinja,rusofilka i na kraju bi vam dodao atrubut- neprijateljka CG, Inace, ovo mu je maksimalan intelektualni domet. Mora da vam ispricam o kakvom se liku radi.Neki dan je bila tema korupcija u CG,izmedju ostaloga citiram izvjestaj americke i evropske organizacije u suradnji
Bazarov

12. 01. 2016 - 12:16

2- u suradnji sa BBC o korupciji u CG i opet se ovaj lik pali na moj komentar i kaze mi da sam kleronacionlista (???),upitam ga: valjda neces reci da su novinari BBC-ja kleronacionacilisti?. Sad dolazi najzanimljivi dio price,nakon izvjestaja o korupciji i najsiromasnijim zemljama u Evropi, lik pocinje da se gubi u vremenu i prostoru i kaze mi, citiram: "To je misterija klero-nacionalisticke gluposti " Inace ovaj lik je moj fan vec nekoliko godina,jednom prilikom je toliko izgubio razum nakon sto.sam ga izvozao u raspravi da je u bijesu i mrznji (ovo vam moze potvrditi urednik PA) izjavio da je Portal Vijesti demokratski i objektivniji od PA i trazio od urednika PA da se moji komentari ne objavljuju. Neprocjenjivo!!!
danilo s.

18. 01. 2016 - 00:36

Bazarove, Nemam vremena za vase gluposti! Pozdrav.
Ni ja danilo za

18. 01. 2016 - 08:12

...vaše sramno ponašanje-podmetanje i laganje-koje se graniči sa bezumljem-natopljeno "SRBOFOBIJOM"! Koja vam je ,izgleda,kriva što potiječete iz obitelji LAKOMIH LISICA-sklone prevratima i slugovanju i crnome đaolu-oliti po naški okupatoru! Vrijeme je da zamuknete-da smanjite taj /ne/artikulisni vonj! Vrijeme vam je da se postidite osobene guzice-u tragičnom vašem trenutku gubljenja obraza,časti i dostojanstva-insanajvana koji preferira da postane čovjek?!
Mihailo,Bgd

15. 01. 2016 - 16:58

Beba vam je baš lijepo sve servirala i podstakla vas da razmišljate. To je valjda i smisao pisanja. Ako ste navikli da vam neko uz psovku i grdnju nameće gotova riješenja to od Bebe nećete dobiti. Zato gospodo kristite kefalo i mislite..ponekad svojom glavom i to će trebati!.
Novi komentar