Tri podmukla krivca za stomak koji raste "preko noći"

Debljanje je glavni uzrok rasta stomaka, ali ponekad nagle i nepoželjne promjene na ovom djelu nisu uzrokovane nakupljanjem masnog tkiva, već drugim faktorima.
Objavljeno: 08. 01. 2016 - 17:15 Promjenite veličinu teksta: A A A

Ako ste primijetili da vam je stomak naglašeniji nego inače, prepoznajte uzrok na vrijeme i riješite problem.

Naduvani stomak

Oblik: Naglašen, okrugao stomak, tvrd na dodir, koji je ujutro ravan, a poslijepodne postaje sve naglašeniji. Koža je zategnuta na dodir, a osjećaj je kao da ste "progutali" balon.

Uzrok: Ova vrsta stomaka postaje izrazito naglašena nakon obroka, a neobično je to što se te promjene ne odražavaju na vašoj kilaži. Glavni uzrok je teško varenje hrane i nakupljanje gasova tokom razgradnje hrane u želucu, a potom i u crijevima. Tokom probavnog procesa, bakterije koje su odgovorne za fermentaciju hrane mogu da proizvedu 6 do 8 litara gasova. Ovaj efekat može da uzrokuje prejedanje, ako jedete neredovno ili prebrzo i gutate vazduh, te ako tijelo nije sposobno da razgradi neke sastojke iz hrane, poput glutena ili masnoće.

Alkoholni stomak

Oblik: Okrugao stomak, naglašenog prednjeg djela na predjelu pupka, manje na području oko struka, a najmanje na bokovima i bedrima, poznatiji kao stomak oblika jabuke.

Uzrok: Ovu vrstu stomaka izaziva kombinacija čestog ispijanja alkoholnog pića u kombinaciji s hranom bogatom ugljikohidratima. Prema istraživanju, oni koji jednom sedmično piju veću količinu alkohola, sklonije su takozvanom alkoholnom stomaku. Razlog nakupljanja masnih naslaga na ovom području je taj što su masne ćelije vrlo osjetljive na promjene nivoa insulina - hormona zaduženog za taloženje masnih naslaga. Šećer iz alkohola podstiče lučenje insulina zbog čega tijelo stvara dodatne zalihe masnoće. Isto tako, alkohol, posebno u kombinaciji s gaziranim pićem, vrlo je kaloričan i otvara apetit, što takođe uzrokuje debljanje.

Stomak od stresa

Oblik: Stomak je naglašen prema naprijed i počinje visoko, gotovo ispod grudi, ali je puno mekši i više obješen nego alkoholni.

Uzrok: Ova vrsta stomaka posljedica je ubrzanog načina života, koji je postao dio naše svakodnevice. U stresnim situacijama tijelo počinje da luči kortizol - hormon koji učestvuje u regulaciji ugljenih hidrata, masti i proteina. Povišeni kortizol podstiče oslobađanje šećera, a sve kako bi tijelo imalo dovoljno energije da se odbrani. Taj višak energije ostaje u tijelu neiskorišten i pretvara se u masne zalihe. Ako smo konstantno pod stresom, masne rezerve talože se na području stomaka, u blizini jetre, što se s vremenom manifestuje u obliku naglašenog stomaka.

Izvor: N1info.com

Foto: hardgainer.com/Shutter Stock

Komentari: 0

Novi komentar