KOVAČEVIĆ: Reći "Ne" projektu istraživanja nafte

Izvršna direktorka NVO Green Home, Nataša Kovačević, pozvala je poslanike u Skupštini Crne Gore da ne podrže Nacrt ugovora o istraživanju i eksploataciji ugljovonika u našem dijelu Jadrana.
Objavljeno: 11. 02. 2016 - 13:46 Promjenite veličinu teksta: A A A

"U materijalima sa posljednje sjedinici Vlade, od 4. februara 2016.godine, nije javno objavljen sadržaj Nacrta ugovora o istraživanju i eksploataciji  ugljovodonika koji sadrži uslove pod kojim bi italijansko – ruski konzorcijum trebao dobiti fosilne resurse Crne Gore na korišćenje, što još jednom potvrđuje činjenicu da je riječ o unaprijed dogovorenom poslu, te da je domaća i prekogranična javna rasprava o strateškoj procjeni uticaja na životnu sredinu farsa i predstava za zamazivanje očiju građanima Crne Gore i susjednih zemalja", navodi Kovačević.

Ona navodi kako Ministarstvo ekonomije uporno gura u dalju proceduru izborom najboljeg ponuđača, odabirom prvih naftnih istražnih blokova u Ulcinju, "otvoreno obesmišljavajući proces donaćih i prekograničnih javnih konsultacija za stretešku procjenu uticaja na životnu sredinu i ponuđene alternative kao dijela obavezne strateške procjene uticaja".

"Ovakvim djelovanjem Ministarstvo ekonomije otvoreno krši prava građana da učestvuju u procesu donošenja odluka za projekat koji ne samo znači kraj turističkog razvoja na morskoj obali i trajnu devastaciju crnogorskog primorja, nego utiče direktno na kvalitet njihovog života i zdravlje, te nosi značajne socio – ekonomske posljedice za cijelo društvo", navodi Kovačević.

Istakla je da ograničeni broj informacija prisutan u javnosti, koje Ministarstvo ekonomije nudi, dovodi u zabludu građane.

"Pozivamo Skupštinu Crne Gore da ne odobri nacrt sumnjivog ugovora, donesenog u netransparentnom procesu i za projekat o kojem, osim energetskih interesnih lobija, malo ko posjeduje elementarne informacije. Takođe pozivamo građane da se okupimo u što većem broju na javnim raspravama 16.02. u Kotoru, 17.02. u Baru i 18.02. u Podgorici i javno izjasnimo o štetnosti i kažemo NE projektu istraživanja nafte i gasa iz crnogorskog podmorja, te da pošaljemo jasnu poruku da  je došao kraj fosilnim gorivima i da ne želimo naftaške zagađivače u našem malom ali dragocjenom moru", kazala je Kovačević. (Portal RTCG)

Komentari: 4

walter

11. 02. 2016 - 14:12

Vi ste uvijek protiv svega zato je moje NE vašim stavovima.
penal

11. 02. 2016 - 14:34

U redu je da se ne istražuju nova nalazišta nafte (kraj fosilnimgorivima) ali bi ovi NVO eksperti trebali da nam kažu šta je alternativa? Da li je mlada dama za to da prestanemo da koristimo automobile, avione, brodove, da smanjimo proizvodnju električne energije, a sve će to biti na račun nafte? Čime da zamijenimo naftu, da se ne bi vratili na nivo pećinskog života??
pauza

11. 02. 2016 - 15:41

treba da se okrenemo prema obnovljivim izvorima energije i da minimalno koristimo ugalj i naftu...to je odraz civilizacije i kulture a ne konzumerizam i gramziva megalomanija. Dovesce nas sve u propast saka bandita...
pauza

11. 02. 2016 - 15:41

treba da se okrenemo prema obnovljivim izvorima energije i da minimalno koristimo ugalj i naftu...to je odraz civilizacije i kulture a ne konzumerizam i gramziva megalomanija. Dovesce nas sve u propast saka bandita...
Novi komentar