Ambasadorka Njemačke posjetila Centar izvrsnosti u bioinformatici

Ambasadorka Njemačke u Crnoj Gori Gudrun Elizabet Štajnaker posjetila je danas prvi Centar izvrsnosti u bioinformatici na Univerzitetu Crne Gore, saopšteno je Portalu Analitika.
Objavljeno: 19. 02. 2016 - 16:13 Promjenite veličinu teksta: A A A

Cilj ove posjete bio je predstavljanje  rada i istraživanja BIO-ICT Centra u cilju uspostavljanja kontakata sa istaknutim istraživačkim institucijama u Njemačkoj. Razmatrana je i saradnja između BIO-ICT Centra i vodećih evropskih istraživačkih institucija iz Njemačke u svijetlu zajedničkih  aplikacija na HORIZON2020 projekte.

Prilikom posjete BIO-ICT Centru, ambasadorka Štajnaker imala je sastanke sa profesorom Zoranom Veljovićem, dekanom Elektrotehničkog fakulteta, koji je vodeća institucija BIO-ICT projekta, kao i sa BIO-ICT menadžment timom: profesorom Igorom Radusinovićem, direktorom Centra, profesorom Slobodanom Đukanovićem, naučnim direktorom, profesorom Nikšom Tadićem, BIO-ICT istraživačem i Tomom Popovićem, BIO-ICT postdoktorantom.

1902bioPrvi Centar izvrsnosti u bioinformatici (BIO-ICT) u Crnoj Gori realizuje se kao trogodišnji program istraživanja koji vodi Elektrotehnički fakultet, a finansira ga Ministarstvo nauke Crne Gore kroz sredstva kredita Svjetske banke (INVO projekat) od juna 2014. godine.  Partneri na projektu su: Institut za biologiju mora, Institut za javno zdravlje, Biotehnički fakultet, Centre for TeleInFrastrukture, Aalborg University, Denmark, St. Petersburg scientific research center for ecological safety, Russian academy of sciences, Green House Jovović i COGIMAR. Glavne aplikacije koje se istražuju u okviru Centra su u oblasti poljoprivrede, monitoringa usjeva, ekosistema voda/mora i šuma, razvoja tehnika za kontrolu i smanjenje zagađenja vazduha, analize i standardizacije prehrambenih proizvoda, kontrole kvaliteta zemljišta, poboljšanja u javnom zdravstvenom sistemu. Ovakva platforma moći će se primjenjivati i na druge oblasti kao što su energetika, zdravstvo, saobraćaj, smart cities, smart objects itd.

Komentari: 1

sanja

20. 02. 2016 - 07:17

Plaća li ovaj Centar korišćenje prostora, grijanje, osvjetljenje itd UCG jer se nalazi u prostoru Elektrofakulteta i koristi sve infrastrukturne resurse za svoj rad. Kad se potroši kredit, gdje će onda Centar? Neodrživ projekat, vidjećete.
Novi komentar