NOVAKOVIĆ: Pad cijena stanova do 40 odsto

“Na projektima kao što su Porto Montenegro, Luštica i Dukljanski vrtovi, nije zabilježen značajan negativan trend kad su cijene u pitanju, dok se na ostalom tržištu stanova bilježe padovi cijena od 10 pa do čak 40%. Tržište nam daje jasne signale da je neophodno promijeniti strategiju i fokusirati se na nova tržišta. Došlo je vrijeme kada zakupodavac nije više “Kralj”, tu titulu u posljednih nekoliko godina polako preuzima zakupac”, kazao je između ostalog u intervjuu za naš portal Šef ancelarije COLLIERS INTERNATIONAL-a za Crnu Goru, Milovan Novaković.
Objavljeno: 22. 02. 2016 - 12:02 Promjenite veličinu teksta: A A A

Colliers Montenegro dio je korporacije Colliers International grupe koja posluje u 67 zemalja širom svijeta i kroz više od 500 kancelarijazapošljava više od 16.000 ljudi. Korporacija Colliers international Group kotira se na NASDAQ-u pod simbolom CIGI kao i na Toronto Stock Exchange pod simbolom CIG. Kao ravnopravan član ove velike grupacije, kompanija dijeli znanja, infrastukturu, metode i procedure sa Colliers timovima širom svijeta, prevashodno sa timovima iz EMEA regiona. Samo neke od usluga koje Colliers International pruža su: globalna korporativna rješenja, posredovanje i upravljanje nekretninama, savjetovanje u oblasti hotelijerstva, procjene nekretnina, sertifikacija u oblasti zelene gradnje,  podrška prilikom finansiranja projekta i  istraživanje tržista.

Od 2007. godine kada je osnovan u Crnoj Gori, Colliers International je imao priliku da sarađuje sa  velikim brojem globalno poznatih investitora, skoro svim bankama, investicionim fondovima, državnim I opštinskim organima itd., tako da je na lokalnom tržištu sa pravom prepoznat kao jedna od najboljih kompanija u oblasti nekretnina.

KOJI je recept opstanka i uspješnog poslovanja kompanije u uslovima globalne krize i svojevrsnog usporavanja tržišta nekretnina u Crnoj Gori?  S kojom ste strategijom uspjeli opstati na tržištu I izgraditi jednu od vodećih pozicija?

 Globalna prisutnost i intenzivna  saradnja unutar snažne mreže, snaga brenda, diverzifikovanost usluga, stručna ekpertiza naših zaposlenih praćena visokim stepenom etike u poslovanju su najviše doprinijeli našem uspjehu na ovako malom tržištu koje ne prašta ozbiljne greške. Kao rezultat gore navedenog, u doba ekspanzije na tržištu nekretnina bili smo prisutni i sarađivali smo sa skoro svim velikim investitorima, bankama i drugim finansijskim institucijama, državnim i opštinskim organima, a tokom perioda stagnacije naše usluge su uglavnom koristili klijenti koji su tražili najbolje nove scenarije za njihove projekte u skladu sa novonastalim tržišnim okolnostima kao i banke za koje smo pružali usluge istraživanja tržišta, procjene njihovih portfolija i optimizacije troškova zakupa. Veoma je bitno pomenuti i to da smo sve vrijeme slušali signale koje smo dobijali od samog tržišta, učili na stečenim iskustvima i usklađivali našu politiku poslovanja sa trenutnim i očekivanim okolnostima. Iskren i profesionalan odnos prema našim klijentima, kao i oprezan pristup prilikom ulaska u nove poslove, gdje smo u nekim situacijama morali  reći “NE” potencijalnim klijentima, kao i racionalno vođenje kompanije su zasigurno doprinijeli našem opstanku na ovako malom i limitiranom tržištu.

ZBOG survavanja ruske rublje, krize u Ukrajini i fokusiranosti domaćeg tržišta na istočno, prevashodno rusko tržište, prošla godina je posrednicima u prometu nekretninama donijela pad poslovanja. Da li se nevesele prognoze očekuju i za ovu godinu? Kako prognozirate kretanje cijena nekretnina u Crnoj Gori?

– Cijene stanova u Crnoj Gori već nekoliko godina bilježe negativne trendove, posmatrano na cjelokupnom nivou. Uzroci su sve veća ponuda u odnosu na potražnju, loša makroekonomska situacija koja direktno utice na realni sektor i stvara otežavajuću okolnost domicilnom stanovništvu da riješe svoje stambeno pitanje, uprkos realnim potrebama za istim. Sa druge strane opreznost banaka, poučene ranijim iskustvima kao i manjim brojem bonitetnih klijenata i projekata, otežava odobravanje stambenih kredita. Iako smo svjedoci ulaska novih banaka i očekivanih smanjenje kamatnih stopa, kao i akcija poput programa 1000+ stanova, smatram da u narednih godinu dana možemo očekivati blagi pad cijena stanova u Podgorici. Na određenim lokacijama koje su identifikvane kao najatraktivnije za potencijalne kupce očekujemo isti nivo cijena kao i u prethonom periodu. Što se tiče cijena stanova na najatraktivnijim lokacijama na primorju, i tu se očekuje isti nivo ili blagi  pad cijena, posebno uzimajući u obzir činjenicu da se broj potencijalnih kupaca “drugih domova” sa nama najbitnijih tržišta do sada Rusija i bivše zemlje SSSR značajno smanjio u odnosu na prethodne godine. Ekonomije Rusije, a posebno Ukrajine  koje su tokom prethodnih nemilih dešavanja doživjele velike stagnacije u njihovim privrednim sistemima, a njihove valute značajno devalvirale, kao i usljed promjene politike prema našem regionu, imaće negativan uticaj na aktivnost tržišta u narednom periodu. 

DA li su ove promjene usmjerile Crnu Goru ka nekim novim tržištima? Da li pokušavate privući neke nove ulagače, možda iz Zapadne Evrope?

– Naravno,  tržište nam je dalo jasne signale da je neophodno promijeniti strategiju i fokusirati se na nova tržišta. Za ta nova tržišta se mora napraviti i odgovajajući “proizvod”,  tako da se na tome mora ozbiljno i strategjiski raditi, jer na Mediteranu sve zemlje targetiraju slične klijente. U taj fokus definitivno ulazi tržiste Kine, a u narednom periodu očekujemo veće interesovanje investitora sa prostora UAE, tako da već od sledeće godine očekujemo pozitivnije trendove, kako u oblasti investicija tako i veći broj kupaca nekretnina i sa ovih tržista. Sa druge strane, možemo očekivati blagi porast interesovanja sa zapadnoevropskih tržista, poput Velike Britanije, čija je ekonomija u proteklom periodu ojačala i bilježi se veća aktivnost potencijalnih kupaca “drugih domova”.

ZBOG finansijske krize, činjenica je da je pojeftinilo i rentiranje poslovnih prostora. Da li je sada pravo vrijeme za iznajmljivanje prostora? Koliko je teško naći pravu lokaciju u Crnoj Gori, adaptabilan prostor za firmu, objekat koji zadovoljava sve potrebe zakupaca?

– Došlo je vrijeme kada zakupodavac nije više “Kralj”, tu titulu u posljednih nekoliko godina polako preuzima zakupac, posebno u industriji “ritejla” (trgovine). Šoping centar Delta City još uvijek uspijeva da održi zavidan nivo postignutih renti, dok se mnogi drugi zakupodavci suočavaju sa činjenicom da je realnost na tržištu iz godine u godinu sve lošija i lošija i da nije najveći problem izdati prostor, već naći održivog zakupca, a cijena rente u značajnoj mjeri utiče na održivost njihovih biznisa. Tržište definitivno ide na ruku zakupcima. Što se tiče kancelarijskog prostora “A” kategorije, i tu se bilježi pad renti od 10 -30 % u posljednje tri godine, tako da kvalitetnog, a praznog prostora na tržištu ima. U narednih godinu dana se očekuje povećanje ponude kancelarijskog prostora “A” kategorije, tako da će potencijalni zakupci imati širi izbor i za očekivati je još povoljnije cijene rentiranja.

KAKO komentarišete pravni okvir kada je u pitanju promet nekretnina u Crnoj Gori? Primjera radi, u Srbiji su donešene uredbe koje definišu adekvatno obrazovanje za rad agenata za prodaju nekretnina, dok u Hrvatskoj postoje propisane kazne za eventualno oglašavanje prodaje nekretnina koje nemaju energetski sertifikat.

– Što se tiče pravnog okvira sveukupno posmatrano, smatram da se u ovom veoma bitnom  segmentu situacija iz godine u godinu popravlja. Uvođenje notarske službe je  umnogome unaprijedila pređašnji sistem, kako sa aspekta sigurnosti, tako i sa aspekta efikasnosti i značajno olakšala poslovanje u industriji prometa nepokretnostima.  Za očekivati je da će se i u Crnoj Gori u narednom periodu  primijeniti pozitivni primjeri iz našeg regiona, kako u pogledu licenciranja agenata tako i u pogledu unapređenja čitavog procesa gradnje i sertifikovanja projekata u skladu sa priznatim ekološkim standardima. Koncept “ekološka država” bi trebao da nam bude stateški pravac ali ne samo u teoriji. (Bankar.me)

 

Komentari: 3

Expert

22. 02. 2016 - 13:58

Kakav expert :)
Boris

22. 02. 2016 - 17:54

Pročitah i na Bankar.me. Dobar članak nema što.
Leka

22. 02. 2016 - 19:00

Kakvi su Lordovi .....
Novi komentar