NBOCG: Uočene greške prilikom izdavanja polisa po bonus- malus sistemu

Jedinstveni sistem obrade i izdavanja polisa uočio je probleme koji se javljaju na terenu, prilikom obnove osiguranja po bonus-malus sistemu, kada zastupnik osiguranja u sistemu ne prepozna polisu te nerijetko osiguraniku daje oprečne informacije, saopšteno je Portalu Analitika iz Udruženja Nacionalni biro osiguravača Crne Gore.
Objavljeno: 26. 02. 2016 - 21:39 Promjenite veličinu teksta: A A A

Prema riječima izvršnog direktora NBOCG Borisa Šabana, postavlja se često pitanje koja je procedura kada se prilikom obnove osiguranja polisa ne detektuje u sistemu, a osiguranik ima važeći primjerak polise kod sebe, dok je takođe neophodno objasniti i slučaj kada se osiguraniku zbog greške u kucanju ne dodijeli pravilan premijski razred.

“U ovim slučajevima  je zastupnik koji prodaje polisu u obavezi da obavijesti administratora društva za koje izdaje novu polisu o grešci.  Administrator društva unosi korekciju  u sistem nakon čega će zastupnik moći da izda polisu sa odgovarajućim premijskim stepenom“, istakao je Šaban.

Sistem tarifa premija osiguranja autoodgovornosti, počeo je sa primjenom od 1. februara, što znači da se od tog datuma primjenjuje i bonus - malus sistem na sva novozaključena ili osiguranja koja se budu obnavljala (produžavala) za narednu godinu.

Kako objašnjavaju, sistem smanjenja, odnosno, povećanja premije (bonus - malus) primjenjuje se na osnovu podataka Informacionog centra ili na osnovu polise i potvrde društva za osiguranje koja sadrži podatke o prethodnom trajanju osiguranja i broju šteta koje su prijavljene u tom periodu.

Komentari: 0

Novi komentar