Princ Čarls dolazi sa 10 tjelohranitelja: Bez grljenja, molim!

U susret dolasku princa Čarlsa u zemlje regiona, objavljene su pojedinosti vezani za protokol i ponašanje onih koji će se susresti sa njim i njegovom suprugom Kamilom.
Objavljeno: 27. 02. 2016 - 22:12 Promjenite veličinu teksta: A A A

Od čitave britanske kraljevske porodice, princ Čarls najviše putuje, a samim time je i, uslovno rečeno, najrastrošniji član britanske kraljevske porodice, iako svako njegovo putovanje ima službenu pozadinu. Dosta službenih putovanja kraljevskog para plaćaju upravo zemlje koje posjećuju, ali veliki je broj i onih koje finansiraju sami.

U jednoj godini princ od Velsa Čarls i vojvotkinja od Kornvela Kamila na 17 službenih putovanja potrošili su oko 23,5 milijuna funti. Samo sedmica provedena u Centralnoj Americi koštala je milion eura. A iako ne moraju da brinu oko stajanja u redovima na aerodromima, predavanje prtljaga i kašnjenja aviona, i kraljevska porodica takođe putuje komercijalnim letovima, jer je i njihov budžet, ipak, ograničen. Ako se odluče za komercijalne linije, onda je to isključivo British Airways, kao podrška domovini. Kraljevski prtljag takođe je posebno označen. Bez obzira na izbor prijevoznika, s kraljevskom porodicom uvijek putuje vrhunski tim za obezbjeđenje koji čini desetak najobučenijih stručnjaka. A tu je i službeni fotograf, najčešće 75-godišnji Endrju Edvards, veteran s odlikovanjem Britanskog Carstva za izuzetan doprinos novinarstvu. Udobna odjeća poput farmerki nije luksuz u kojem kraljevski parovi uživaju tokom putovanja. Pri izlasku iz aviona moraju da budu potpuno sređeni, pa je to za žene najčešće dvodijelni kostim poznatog dizajnera ili duga haljina, a za muškarce odijelo.

Čak i kraljevska porodica ima pasoše, iako mnogo brže prođu kroz čitav proces prije ukrcavanja. Za princa Čarlsa poznato je kako uvijek na putovanja sobom nosi opremu za golf, ne koristi mobilni telefon, već putuje s telefonistom, a nigdje ne ide ni bez svoje posebn posrebrene čačkalice. Omiljeni čaj mu je Earl Grey koji pije s medom, a omiljeno jelo - velška voćna torta. Uprkos brojnim putovanjima, nikad nije uzeo slobodan dan. A na putu će vjerovatno slušati svog omiljenog Leonarda Koena.

A kako postoji poseban protokol za putovanja, tako postoji i službeni protokol i kod primanja i druženja s pripadnicima britanske kraljevske porodice. Tako će prilikom službene dobrodošlice koju će princu od Velsa i vojvotkinji od Kornvela izraziti, kako je za sada planirano, predsjednik Filip Vujanović, predsjednik Skupštine Ranko Krivokapić i predsjednik Vlade Milo Đukanović, trebalo bi da se uzdrže pretjerane srdačnosti, jer se kraljevska porodica ne smije da se dotakne, osim prilikom rukovanja, i to ako pripadnik kraljevske porodice prvi pruži ruku. Čak se i prijateljska ruka na leđima smatra neprikladnom. A to su samo neki od primjera. Kodeks ponašanja koji nalaže monarhija u slučaju susreta s pripadnicima kraljevske porodice nije previše čvrst i nema strogih obveza, ali tradicionalno muškarci pognu glavu, odnosno klimnu, a žene se blago spuste u koljenima. Ali, rukovanje je u današnje vrijeme ipak najprimjerenije. Na predstavljanju pripadnike kraljevske porodice prvo treba osloviti s "Your Royal Highness" (Vaše kraljevsko visočanstvo), a kasnije sa "Sir" ili "Ma’am".

Podsjećamo, princ Čarls i vojvotkinja Kamila posjetiće Hrvatsku, Srbiju, Crnu Goru i Kosovo od 14. do 19. marta. Nakon Hrvatske i Srbije, par će 18. marta doputovati u Crnu Goru, a posjetu će početi na Cetinju, gdje će ih dočekati predsjednik Vujanović. Poslije Cetinja, otputovaće u Podgoricu, gdje će se na prijemu u Vili Gorica sastati sa premijerom Đukanovićem i predsjednikom Skupštine Krivokapićem.

Izvor i foto: Jutarnji.hr

Komentari: 1

ZASTO ???

27. 02. 2016 - 22:31

,,,,,,,,,,,,,,,, par će 18. marta doputovati u Crnu Goru, a posjetu će početi na Cetinju, gdje će ih dočekati predsjednik Vujanović............ Zasto nije uprilicen sastanak sa nasim PRINCOM Nikolom Petrovicem???? BAS ME INTERESUJE da li ce biti SASTANAK u SRBIJI sa PRNICOM KARODJERDJIVICA itd,,,,
Novi komentar