Na ovih deset iritantnih načina mačka vam pokazuje naklonost

Mačke su neodoljivo slatke, ali ponekada svojim ponašanjem nas potpuno iritiraju. Međutim, ispostavilo se da nam one tako pokazuju iskrenu naklonost. Pročitajte i kako…
Objavljeno: 28. 02. 2016 - 10:30 Promjenite veličinu teksta: A A A

1. Ujedaju vas

Odmarate na kauču zajedno sa vašom mačkom, krenete da je pomazite a ona odjednom napadne vašu ruku. Da li vam se to nekada desilo?

Grickanje ili “ujedanje iz ljubavi” samo je još jedan od načina, pomalo čudnih, da vam mačka pokaže naklonost.

2. Liže vas

Mačke se ponekad i međusobno “umivaju”, ali samo sa onim mačkama koje one obožavaju. Lizanjem “omiljenog ljudskog bića” mačka ostavlja miris i označava vas kao dio porodice.

3. Mjauču

Mjaukanje ponekad može da bude vrlo slatko, ali ponekad mačje vokalizacije mogu prerasti u one iritirajuće. Zapravo, one uopšte i ne žele da nas izlude. Mačke mjaukanjem ne komuniciraju međusobno, već isključivo sa ljudima.

4. Gaze vas

Kada mačka gazi određene djelove vašeg tijela, kao da vas “mijesi”, ona time izražava najdublju naklonost i ljubav. Ovo ponašanje je zapravo instinktivno iz najranijeg perioda, kada mačići šapicama stimulišu lučenje mlijeka svoje majke. Odrasle mačke nastavljaju sa ovakvim ponašanjem kada se osjećaju najopuštenije, zadovoljno i voljeno.

5. Zure u vas

Da li ponekad imate onaj osjećaj da vas neko posmatra? Okrenete se, i spazite vašu mačka koja zuri u vas širom otvorenih očiju, terpne jednom polako i nastavi da vas gleda.

Iako možda djeluje zastrašujuće, zapravo imate rijetku privilegiju. Mačke ostvaruju kontakt očima samo sa ljudima od povjerenja. A kada maca trepne, šalje vam poljubac. Trepnite i vi da joj uzvratite!

6. Upada vam u spavaću sobu

Mačka ne razumije pojam privatnosti. Zaslijepljene ljubavlju, mnoge mačke ne mogu da podnesu pomisao da spavaju odvojeno od svojih vlasnika.

7. Pokazuje vam zadnjicu

Iako nije baš prijatno da vam mačka pokazuje zadnjicu dok nešto radite, ali zapravo, ovakvim ponašanjem one pokazuju naklonost i povjerenje.

8. Leži na vašem kompjuteru

Baš u toku pisanja važnog mejla vaša maca iznenada skoči na sto i odluči da se prošeta po sred tastature. Takođe, mačka često odluči da je kompjuter baš idealno mjesto za popodnevnu drijemku.

Mačke obožavaju da budu u centru pažnje, pa je ovo samo još jedan način da vam kaže: “Hej, gledaj u mene! Ja sam vrlo važna!”

9. Špijunira vas ispod vrata od kupatila

Kupatilo je jedino mjesto gdje zapravo imate privatnosti… Osim ukoliko ste ponosni vlasnik mačke, onda ste sigurno primijetili šapice ipod vrata kako vas traže. Ovakvo ponašanje je potpuno prirodno iskazivanje ljubavi.

10. Grebe namještaj

Nas potpuno iritira kada nas mačka gleda pravo u oči dok šapama grebe kauč, ali zapravo je grebanje prirodno ponašanje kojim mačka pokazuje naklonost. Zapravo, ona tako ostavlja vizuelne tragove “vlasništva” na vašoj omiljenoj fotelji.

A kako vama vaša mačka pokazuje naklonost?

Izvor i foto: zivotinje.rs

Komentari: 0

Novi komentar