MANS i Green home traže kontrolno saslušanje Šegrta

Nevladine organizacije MANS i Green Home uputiće inicijativu za kontrolno parlamentarno saslušanje ministra zdravlja Budimira Šegrta u vezi obolijevanja i prijevremenih smrti građana Pljevalja, koja su posledica zagađenja prouzrokovanih dominantno radom termoelektrane i Rudnika uglja.
Objavljeno: 28. 02. 2016 - 16:36 Promjenite veličinu teksta: A A A

U inicijativi će predsjedniku Odboru za zdravstvo, rad i socijalno staranje Zoranu Jeliću biti predloženo da na kontrolno saslušanje pozove direktora Instituta za javno zdravlje Bobana Mugošu, direktoricu Specijalne bolnice za plućne bolesti u Brezoviku Gordanu Reljić i direktora Opšte bolnice u Pljevljima Zorana Tabaša.

To će, kako se navodi, biti druga inicijativa za kontrolno saslušanje koje MANS i Green Home upućuju nadležnim odborima Skupštine u vezi kontroverznog Vladinog projekta izgradnje Drugog bloka Termoelektrane u Pljevljima.

"Prije desetak dana zvanična inicijativa je upućena Odboru za ekonomiju i finansije sa zahtjevom da se u vezi ekonomske isplativosti projekta saslušaju premijer Milo Đukanović, potpredsjednik Vlade Vujica Lazović i ministri finansija i ekonomije Radoje Žugić i Vladimir Kavarić", kaže se u saopštenju.

Najnovijom inicijativom predlaže se saslušanje ministra zdravlja i čelnika zdravstvenih institucija kako bi se poslanici i javnost upoznali sa time da li u državi postoje podaci o vrstama i broju oboljenja, i prijevremenim smrtima u Pljevljima, koja su jedan od najzagađenijih gradova u Evropi i kakav se uticaj može očekivati u slučaju izgradnje nove termoelektrane.

"MANS i Green Home su već ocijenili da je Vlada potpuno neodgovorno ušla u čitav projekat jer ne samo da nije izrađena sveobuhvatna i nezavisna studija koja bi pokazala uticaj buduće termoelektrane na zdravlje ljudi, već nije ni računato koliko bi u narednim decenijama mogli iznositi troškovi zdravlja i socijalni izdaci zbog prijevremenih smrti i različitih vrsta oboljenja uzrokovanih radom novog bloka", kaže se u saopštenju.

Prema istraživanju međunarodne organizacije Greenpeace koja je sredinom 2013. godine, koristeći sofisticirani metod obračuna koji je izrađen na Univerzitetu u Štutgardu, troškovi zdravlja i životne sredine za 40 godina rada drugog bloka termoelektrane u Pljevljima procjenjuju se na 2,5 milijardi EUR, dok se za isti period očekuju 622 prijevremene smrti.

Kako se navodi, pitanje troškova zdravlja i životne sredine Vlada uporno prećutkuje, dok je ukupne investicione troškove koji se odnose na gradnju drugog bloka, nabavku opreme i povezane investicije sa Rudnikom uglja značajno potcijenila.

"U tm smislu Vlada prikazuje samo troškove gradnje i nabavku opreme od 338 miliona EUR, po ponudi češke kompanije Škoda Praha, dok je Istraživački centar MANS-a analizom zvaničnih podataka procijenio da bi ti troškovi zajedno sa povezanim investicijama premašili milijardu EUR", navodi se u saopštenju.

Kako bi pokrenuli javnu diskusiju o problemima finansijske održivosti projekta MANS i Green Home će sjutra u Podgorici organizovati okrugli sto pod nazivom “Drugi blok TE Pljevlja – ekonomski i ekološki izazovi”.

MINA

Komentari: 3

ema

28. 02. 2016 - 17:05

Kontrolno saslušanje Šegrta i Božović Raška oko funkcionisanja Bolnice Meljine trba što prije!
VLADISLAV L.

28. 02. 2016 - 18:47

Nakon petogodišnjeg angažmana kod biznismena Duška Kneževića, koji ga je 2010. postavio na čelo bolnice Meljine, prof. dr Budimir Šegrt vraća se u državni aparat. "Upropastio je sve ustanove kojima je rukovodio", kazao je jedan izvor. Kao direktor KBC-a, sadašnjeg KBCG, bio je u izuzetno lošim odnosima sa tadašnjim ministrom zdravlja Miomirom Mugošom, koji ga je i smijenio 1999. "Najbolje bi bilo da Mugoša kaže sve što zna o njemu. Onda bi bilo jasno kome je povjeren zdravstveni sistem", kazao je juče jedan od funkcionera DPS-a
Nikolina F.

29. 02. 2016 - 10:47

Katnic treba njega da saslusava ako ima petlje, Katnic a ne amateri.
Novi komentar