KOSTIĆ: Stepen neformalne ekonomije u Crnoj Gori 31 odsto

Stepen sive ekonomije u Crnoj Gori je 31 odsto, a najbolje se realizuje u malim i srednjim preduzećima, ocijenio je ekonomski analitičar Vasilije Kostić.
Objavljeno: 02. 03. 2016 - 08:30 Promjenite veličinu teksta: A A A

- Prema istraživanjima Međunarodne organizacije rada, 2005. godine u tranzicionim zemljama stepen sive ekonomije je bio 39 odsto, u nerazvijenim 41, a u razvijenim između 18 i 20 procenata. Šest godina kasnije, konstatovano je da siva ekonomija u razvijenim zemljama zauzima 15 procenata privrednog prostora - kazao je Kostić u emisiji "Klub A" Atlas televizije.

On je objasnio da neformalnu ekonomiju čine nelegalne aktivnosti, ali i legalne koje se rade na nelegalan način, a u cilju pribavljanja lične koristi. Ti vrednosni iznosi ne ulaze u BDP ni u budžet, a na taj način se stvara strano tijelo koje podriva ekonomsko, socijalno i kulturno tkivo države.

- Vjerovalo se još od 50-tih godina da će neformalna ekonomija nestati sa industrijskim razvojem, međutim kasnije se vidjelo da postoji uska povezanost između ekonomskog i rasta neformalne ekonomije, tako da je to sada stav ekonomske nauke i Ujedinjenih nacija - kazao je Kostić, podsjećajući da je istraživanje Unije poslodavaca utvrdilo da su, osim neformalne ekonomije, ubice biznisa regulatorni okvir, korupcija, obrazovanje i nedostupnost finansijskih sredstava.

Više pročitajte u današnjem broju Pobjede

Komentari: 0

Novi komentar