EPCG: Toplifikacija Pljevalja ne zavisi od investitora

U cilju tačne informisanosti javnosti, Elektroprivreda Crne Gore još jednom demantuje navode nevladine organizacije Green Home, prije svega da projekat toplifikacije Pljevalja zavisi isključivo od odluke investitora.
Objavljeno: 03. 03. 2016 - 15:56 Promjenite veličinu teksta: A A A

Ova informacija je u potpunosti netačna, jer je toplotna stanica  snage 75 toplotnih megavati za toplifikaciju Pljevalja od početka projekta sastavni i obavezni dio projektne dokumentacije za izgradnju drugog bloka. Da budemo do kraja precizni i jasni, toplotna stanica je uslov projekta, ona je uslov ponuđaču opreme koji mora da predvidi odvajanje toplote u iznosu od 70  toplotnih megavata ili oko 40 MW snage koja bi se predala na mjestu razdvajanja infrastrukture mreže za grijanje grada i mreže za predaju toplote termoelektrane Pljevlja.

Što se tiče upornog prozivanja na vođenje energetske politike države, podvlačimo da Vlada Crne Gore, Elektroprivreda Crne Gore i Rudnik uglja Pljevlja  ulažu napore u ostvarivanje strateških zadataka, odnosno obezbjeđivanje elektroenergetske nezavisnosti države, eliminaciju aktuelnog deficita električne energije, poboljšanje sigurnosti snabdijevanja potrošača, kao i poboljšanje stabilnosti i održivosti elektroenergetskog sistema države. U toj svojoj namjeri, strogo se vodi računa o implementaciji  EU regulativa iz svih domena koji tretiraju elektroenergetsku oblast na putu Crne Gore ka Evropskoj Uniji, pa i onih koji se tiču zaštite životne sredine. Ukoliko postoji potreba da podsjetimo NVO Green Home o kojim se direktivama radi, sa zadovljstvom ćemo to uraditi. Npr. za PC tehnologiju sagorijevanja uglja u TEP-II predviđene su primjene svih mjera zaštite životne sredine kojim će se u potpunosti zadovoljiti najstrožiji kriterijumi u skladu sa Direktivom 2010/75/EU (Industrial Emmisions Directive).

Takođe, dugoročna energetska stabilnost, kao i energetska nezavisnost Crne Gore, uz ispunjavanje svih obaveza koje su preuzete Sporazumom o Energetskoj zajednici Jugoistočne Evrope (EZ JIE), kao ključnog instrumenta usmjeravanja energetskih politika zemalja članica, preduslov su njenog ekonomskog razvoja, navodi se u saopštenju EPCG.

 

Komentari: 1

Dmitar

03. 03. 2016 - 19:25

Što prije pređemo sa uglja na biomasu, to bolje. Treba nak nešto slično ovom projektu is Velsa, promjena prlljave tehnologije u zdravu, čistiju i ekološki i ekonomski održiviju, da ne napominjem učinak na drvnu industriju i pošumljavanje i pravljenje zelenih zona po sjeveru za ekološki turizam i šta sve ne.
Novi komentar