MORT: Stanovi u okviru projekta 1000+ ne mogu biti rezervisani bez vaučera

Ministarstvo održivog razvoja i turizma i 1000+ Projektni odbor su prethodnih dana dobili više poziva građana koji su nas informisali da su pojedine građevinske kompanije, čije je učešće u projektu 1000+ potvrđeno od strane Projektnog odbora, izvršile rezervaciju ponuđenih stanova i da je samo mali broj stambenih jedinica ostao u ponudi, saopšteno je iz Ministarstva održivog razvoja i turizma.
Objavljeno: 18. 03. 2016 - 15:13 Promjenite veličinu teksta: A A A

Najveći broj građana je izrazio negodovanje u vezi sa rezervacijom stanova koju je izvršilo privredno društvo „Zetagradnja“.

- Kako bi eliminisali sve mogućnosti zloupotrebe od strane učesnika u projektu, uputili smo dopis „Zetagradnji“ i tražili hitan odgovor u vezi sa eventualnom rezervacijom stanova. U odgovoru je navedeno da  „Zetagradnja“ nije narušila propisane procedure. Dopis koji smo dobili integralno objavljujemo uz saopštenje. Podsjećamo da u okviru procedure predviđene pravilima Projekta 1000+, postoje dva nivoa kontrole koja prethode izdavanju vaučera, na osnovu koga se sklapa predugovor između građana i građevinske kompanije – stoji u saopštenju.

Prvi nivo kontrole vrši banka koja prima i utvrđuje da li je dostavljena sva predviđena dokumentacija uz obrazac zahtjeva za kredit, te vrši provjeru kreditne sposobnosti građana u skladu sa kreditnom politikom banke.

- Pošto banka obradi predatu dokumentaciju i procijeni kreditnu sposobnost podnosioca zahtjeva, dokumentaciju pod šifrom šalje Projektnom odboru. Sva šifrirana dokumentacija sa imenom banke i tačnim danom i satom predaje aplikacije će se objaviti na sajtu projekta www.1000plus.me. Projektni odbor u okviru drugog nivoa kontrole analizira, razmatra i odlučuje o podnijetim aplikacijama i konačnoj listi podnosilaca zahtjeva.  Nakon toga korisnicima se uručuju vaučeri čija validnost je 60 dana, a koji služe za sklapanje predugovora sa građevinskom kompanijom, kada se može rezervisati stan – stoji u saopštenju.zetagradnja

Procedura je, kako se navodi, konačna kada građanin potpiše ugovor sa komercijalnom bankom o dugoročnom hipotekarnom kreditu u okviru projekta 1000+, odnosno kada sklopi ugovor o kupovini stambene jedinice sa izabranim investitorom - građevinskom kompanijom.

- U skladu sa navedenim, eventualna prethodna rezervacija stanova kod građevinskih kompanija ne može biti validna za poslove i odgovornosti Projektnog odbora, i nikako ne može opredjeljivati dodjeljivanje vaučera, što je polazna osnova za sklapanje predugovora sa građevinarima. Znači da građanin koji ne dobije vaučer u skladu sa konačnom odlukom Projektnog odbora, ne može kupiti stan u okviru projekta 1000+. Ministarstvo održivog razvoja i turizma i Projektni odbor će upotrijebiti sve zakonom propisane mehanizme u cilju suzbijanja eventualnih aktivnosti koje utiču na transparentnost i kršenje pravila ovog projekta – poručeno je i MORT.

Komentari: 1

naravno

18. 03. 2016 - 15:35

Ovaj projekat će izgleda jedino građevinarima pomoći da se "oporave" na teret sirotog naroda. Blago nama.
Novi komentar