ADP- Zid: bez suštinskih reformi tržišta rada neće biti smanjenja nezaposlenosti

ADP-Zid već duže vrijeme radi na programima zapošljavanja i ostvarivanju radnih prava, posebno mladih i marginalizovanih grupa i kroz svoj rad nastojaće da utiče na promjene politika zapošljavanja i uvođenje socijalnih inovacija. U okviru regionalne platforme organizacija civilnog društva iz Zapadnog Balkana i Turske, ADP- Zid je prošle godine sproveo istraživanje koje je pokazalo da mladi predstavljaju grupu koja je usled nezaposlenosti u riziku od socijalne isključenosti i potrebno im je posvetiti više pažnje kako bi se povećala njihova zaposlenost.
Objavljeno: 11. 04. 2016 - 17:11 Promjenite veličinu teksta: A A A

Istraživanje je pokazalo da je nezaposlenost mladih u Crnoj Gori duboko ukorijenjena u strukturalnim obrascima funkcionisanja društvenih sistema, tako da bez suštinskih reformi tržišta rada, ali i sistema socijalne zaštite, neće biti ni poboljšanja stanja i smanjenja nezaposlenosti. Istraživanje je takođe pokazalo veliko nepovjerenje mladih u sistem zapošljavanja, dok je informisanost na niskom nivou i neefikasna. Načini informisanja moraju biti inventivniji kako bi odgovorili potrebama mladih. Oglašavanje o slobodnim radnim mjestima bi trebalo odvojiti od oglašavanja radnih mjesta čiji je cilj praćenje kretanja tržišta rada i označavaju samo produženje ugovora već zaposlenom licu. Na taj način dobiće se mogućnost da mladi vrate povjerenja u proces zapošljavanja.

Kreiranje novog zakona o zapošljavanju i ostvarivanju prava iz osiguranja od nezaposlenosti daje mogućnost uvođenja reformi koje će prepoznati nove načine za povećavanje zapošljivosti i zapošljavanja svih građana. ADP-Zid će se kroz svoj rad u narednom periodu zalagati za otvoreniji i deinstitucionalizovan sistem kreiranja i sprovođenja aktivnih mjera zapošljavanja, kako bi se omogućilo privatnom profitnom i neprofitnom sektoru učešće u procesu realizacije ovih mjera i urediti model njihovog djelovanja.

Komentari: 0

Novi komentar