Ljekari u strahu: Nova polno prenosiva bolest gotovo neizlječiva

Britanski zavod za javno zdravlje upozorilo je na pojavu rijetke vrste polno prenosive bolesti, nešto što bi se moglo nazvati supermikrobom.
Objavljeno: 18. 04. 2016 - 20:21 Promjenite veličinu teksta: A A A

Naime, pojavila se - supergonoreja. Broj oboljelih porastao je na 34, a iako ta brojka izgleda zanemariva, stručnjaci su zabrinuti jer je ostao samo još jedan antibiotik koji je potpuno efikasan protiv te zarazne bolesti, prenosi Telegraph. Ako bolest postane otporna i na taj antibiotik, biće neizlječiva i mogla bi da eskalira.

Zasad nijesu poznate posljedice bolesti, ali utvrđeno je kako može da izazove neplodnost.

- Otpornost na antibiotike će za čovječanstvo postati veća prijetnja od karcinoma - rekao je Džordž Ozborn iz Zavoda za javno zdravlje u Engleskoj.

Strah od širenja ove bolesti natjerao je stručnjake da uđu u trag svim seksualnim partnerima osoba kojima je otkrivena ova vrsta gonoreje.

- Širenje ovakve bolesti, koja je otporna na azitromicin, naša je velika briga i činimo sve kako bismo je zaustavili. Ako ne uspijemo, možemo da ugrozimo ne samo pojedince, već i čitavo društvo - objasnila je predsjednica Udruženja za zaštitu od polnih bolesti Elizabet Karlin.

Simptomi gonoreje obično se razviju u roku od dvije sedmice od infekcije, ali ponekad mogu da izostau i mjesecima.

Simptomi kod žena su: bol ili peckanje prilikom mokrenja, neobičan vaginalni iscjedak koji može biti vodenast i zelenkaste ili žućkaste boje, bol ili osjetljivost u području donjeg trbuha i krvarenje između menstruacija, a u težim oblicima i krvarenje nakon seksa.

Simptomi kod muškaraca su: bol ili peckanje prilikom mokrenja, neobičan iscjedak iz vrha penisa, koji može biti bijele, žute ili zelene boje, upala odnosno oticanje prepucija i rjeđe se bol ili osjetljivost u testisima.

Izvor i foto: Index.hr/M.Č./123rf

Komentari: 1

Krim 1

18. 04. 2016 - 21:27

Opet neka nova USA-CIJONISTICKA projekcija za unistenje ljucke populacije ,,
Novi komentar