Darko ŠUKOVIĆ: Čekajući pucanje čira

Mimo moje želje, upadam u kliše bavljenja isključivo lošim događajima. Ali, šta ću kad su takvi dani naišli?!
Objavljeno: 16. 05. 2016 - 12:51 Promjenite veličinu teksta: A A A

Možda stvarno ima neke loše energije u kosmosu, kad petak padne 13-og, ali bih ja prije rekao da je u našem političkom društvu nešto trulo i bolesno … a, da ne zaudara i sa medijske scene, zaudara, brate, i to nesnošljivo!

Sve ste čuli  sve ste viđeli, nema potrebe da vam dočaravam blamažu iz kuće zakona. Niti se u moje predstave o dobrom stilu i učinkovitoj kritici uklapa visokoparno moralisanje predstavnicima naroda ili uzimanje prava na izricanje presude. Ona pripada građanima, na izborima! A, do oktobra je, svakako, znatno manje vremena, nego što prosječno traje sudski proces u Crnoj Gori. Pa…da se strpimo i sačekamo glas naroda, koji je, kaže se, glas Boga!

Sve ovo što se dešava na političkoj sceni, jako mi liči na čir, koji raste i nadima se, i jedva čekam izbore, da ta gadost pukne i počne proces zacjeljivanja!
Jedva, dakle, čekam i kraj priče o visećoj vladi i posrnulom, nefunkcionalnom parlamentu. Da se olovkom i AFIS-om dohaka svijesti koja produkuje bezakonje, agresiju i sebičnost. I da se od oktobra, akobogda, barem povodom neregularnosti izbora, zaćuti zauvijek!

Vaistinu bi na društvo blagotvorno djelovalo da, uz pristojnu političku klasu, nekim čudom dobijemo i prosvjetljene medije. Glasila koja informišu i edukuju, umjesto partijskih biltena i dioničara. 

Mada, zasad, djeluje realnije da se iz medijskog brloga rađaju stranke mrtvorođenčad. Pošto od kilavih otaca, da prostite, teško da može ispasti nešto valjano. “Quod licet Jovi, non licet bovi”! U prevodu na starocrnogorski – “Što je dopuštenu Jupiteru, nije dopušteno volu”… pogotovo ne običnom govečetu! Jer, ko ide za političkom pameću govečeta, neizbježno završi u toru ili na pazaru.

Kod nas se, na žalost, uzdigla i uzbičila klasa medisjkih tajkuna, sa posljedicama izliva milona u mozak, koje se jasno mogu pratiti na uređivačkoj politici njihovih glasila. Tako da danas nema bitne razlike između njihovog “novinarstva” i mahaluškog olajavanja na osnovu saznanja dobijenih virenjem kroz plot! Prije neki dan dobili smo, čak, i potvrdu da je ovo drugo, uzor ovome prvome!

Manifestaciju te svijesti mogli smo da vidimo i u besprizornom pretvaranju potrage za nesrećnim dječakom u, kako reče njegov otac, rialiti predstavu. Predugo hranjenje medijskim splačinama i otrovom, pretvori slabe ljude u stado koje ne zna šta je pristojnost i poštovanje tuđe nevolje. Kad bi čovjek, makar, mogao biti siguran da se stide svojih postupaka prema porodici maloga Ognjena, sada kada znamo da nade više nema, da je gotovo dvoneđeljna drama okončana tragično?!

Darko ŠUKOVIĆ

Radio veza 16. maj

Antena M

Komentari: 16

Ugrozeni od medija

16. 05. 2016 - 15:06

Nikad mi nije bio jasan prigovor da u Crnoj Gori name slobode medija ! Za ime Boga, citajte Dan, Vijesti, Pobjedu,... I recite koje slobode im manjkaju? Neki istina nemaju svoje predstavnike u Parlamentu ali po prilici I to ce doci na svoje mjesto. Najmocniji od njih, hipnozom drzi svoje citaoce uvijek pripravne I dovoljno je da jednim clankom pokazu na metu I svi ce se okomiti uz zaglusujucu buku u kojoj po prirodi stvari ne postoji ni logika ni razlozi, a ukoliko im ukazete na to ucutkace vas ukidanjem korisnika. (Neki) Mediji u CG imaju slobodu da objavljene clanke.Ne, ne radi se o komercijalnim reklamama,ni o umrlicama, nego o politickim stavovima koje doticni medij promovise za novac. Na isti nacin funkcionisu placene hajke I harangue, odnosno neka vrsta javnog linca individual. Isti mediji odlucuju koje ce ocjene drzava dobiti za slobodu medija razradjenim kontaktima I tehnikama. Finalni cilj je dobiti status poput recimo SPC - paralelne drzave.
Mental-itet

16. 05. 2016 - 15:22

Postovani Darko, o jednom nesretnom mentalitetu, cija je osnova ne samo provincijalizam nego i specificna dinarska iskljucivost, inat i militantnost bi se dali napisati tomovi. Medjutim, ta osnova je postojala i kod nasih predaka.Od malo starijih generacija, se sjeca svog djeda kao sitnog i malicioznog, ko zajedljivo komentarise smrt jednog djeteta? Ko se od nas sjeca svog djeda koji zeli svako zlo zemlji u kojoj zivi? Ponovo na medije koji su ogledalo istog mentaliteta. Procitajte kolumne osobe zvane Marko Milacic, procitajte dnevne izjave osobe koja se zove nebojsa Medojevic... Mozda su nasi preci imali plahovitost, iracionalnost, ali nisu nikad licili na zle zene (nadam se da ce me razumjetu drage Crnogorke), nisu bili sitno maliciozni, ispod casti im je bilo sitno perfidno podmetanje, svakodnevne lazi, i negativnost u patoloskoj razmjeri
Optimizam

16. 05. 2016 - 15:42

Ovu fazu evolucije crnogorskog drustva vidim kao cistiliste (purgatorij). neki ce otici u pakao kod Rista, ali ce zasigurno vecina izbjeci tu sudbinu hodajuci u korak sa vremeno, slijedeci civilizaciju odnosno ovaj continent. Postoji trasiran put kojim ide i ostatak Evrope.Neko rece, pa ako propanemo, propascemo sa normalnim ljudima.Zasigurno bolje nego ostati sa ludacima gdje je mizerija finalna presuda.Nikom ko zeli opstanak i prosperitet ove drzave nema drugog puta. Mozda je ovo rapidno razvijeno ludilo u ciji su najmarkantniji nosioci DF i SPC ali svakako ne samo oni, prirodan otpor jednog sistema vrijednosti pred odumiranjem?! Zavrsavam optimizmom
Nikica

16. 05. 2016 - 16:24

Razbijanje... Kakvo kulturno uneređivanje po Lovcu i P&P. Komplimenti!
KARA RADUSIN

16. 05. 2016 - 16:41

Kad već citirate Latinske mudrosti g.Šukoviću ima jedan natpis star vjekovima na ulazu u Dubrovnik na kojem piše-"Non bene pro toto libertas venditur auro".Što bi na Crnogorskom bilo-"Sloboda se ne prodaje za svo blago svijeta"Valjda oni koji mrze šah i koji su vodili rat za mir-to mnogo bolje znaju od Ranka Krivokapića.Tada je umjesto pucanja čira pucalo po Dubrovniku.Pa me nebi me čudilo da se neko ne sjeti da dijelu ovog naroda proda priču kako je Ranko za to pucanje bio glavni krivac.A ja kažem i pored svekolike hajke-Postojat će Crna Gora!!!!!
Malo preciznosti i logike

16. 05. 2016 - 18:49

Niko ne pomenu Ranka u kontekstu koji ste naveli. Sami ste to iskonstruisali. Rankove zasluge za suverenu cg i eu put znamo. Zamjrka mu je neprimjereno nereagovanje u petak kao i sramotno svaljivanje krivice sa dfa na dps ovim komentarom. Niti je Ranko niti je DPS uvijek isti. Snp ka cinio dps tada i ostali su tvrfokorni sljedbanici srpstva i spc, a Ranko se htio odreci mjrsta u vladi u njihovo ime.
Skeptik

29. 05. 2016 - 10:49

Ranko nije kriv za Dubrovnik, ali jeste kriv za najvecu krizu u slobodnoj u nezavisnoj CG. Sama ideja da udje u savez sa dokazanim neprijateljima CG - npr. Lekicem, Milicem, itd. ukazuje na nedostatak politicke mudrosti. Ovim ne oslobadjam DPS za odlucujuci dio krivice za ovo stanje. Ali, budimo objektivni. Da li vama vise odgovara los DPS ili katastrofalno los DF? Ranko se nije ogradio da nece, ni po koju cijenu, u koaliciju sa Mandicem. I to je njegova najveca sramota. Jer, sudeci po njegovm teskom i dugotrajnom odvajanju od stolice presjednika Skupstine, moglo bi se zakljuciti da mu je vlast ipak milija od CG. A vlast je imao. Vi zakljucite da li je to bili dobro - za CG? I da li je to bilo pametno? Jedna je stvar tolerisati razlicita misljenja - ali se ne mogu tolerisati stavovi koji dijele CG na "Srbe" (citaj "velikosrbe") i ostale. Jer to vodi ponovnom unistenju CG. Ista stvar je i sa SPC. Tu nema, i ne smije biti, tolerancije.Jer, ni oni ne tolerisu slobodnu i nezavisnu CG.
Slobodan

16. 05. 2016 - 17:15

Šuković je jedan od rijetkih i ubjedljivo najveći intelektualac na medijskoj sceni CG. I ovdje, sa malo riječi, duboke rezove pravi.
Niša

16. 05. 2016 - 18:16

Kara Radusine, ne vidim neku vezu ovoga texta sa Krivokapićem, vise neho sa Đukanovicem. Ili si i sam sklon paranoji.
Bazarov

16. 05. 2016 - 19:22

Prije svega,dosta dobar tekst i realan opis drustva u par recenica. Zanimljivo,rekao bi cak i paradoks ,da je na ovim nasim medijima na prostoru Ex-Yu uzimaju kao pouzdan izvor i olicenje demokratije- Daily Mail ,inace dnevne novine koje su 30-tih godina proslog vijeka otvoreno podrzavale Hitlera i fasizam. S druge strane,zlatno pravilo u svim demokratskim drzavama da je Nacionalna televizija totalno nezavisna od bilo koje partije,a upravo Nacionalna televizija u CG pokazuje suprotno. Sto se tice dnevnih novina, poznato je da one na Zapadu prije samih izbora otvoreno podrzavaju na naslovnim stranicama partiju lijeve,desne ili liberalne orijentacije. Mislim da jos nismo shvatili da su u pluralistickim drustvima upravo zbog suzbijanja korupcije i nepotizma , najbolje placeni sudije,doktori,policija i finansijski inspektori.
-

16. 05. 2016 - 21:12

Rus Bazarov, konacno jedan solidan komentar. Medjutim rezoni oko Daily mail-a su potpuno irelevantni i povezujem ih sa lokalnom praksom da se uzme jedan anpshot iz proslosti i projektuje na danasnju aktivnost stranke, novena... Besmislica cak i ako je navod o podrsci fasizma tacan.
Skeptik

29. 05. 2016 - 10:30

U demokratskim drzavama nema "nacionalnih televizija". Postoji javni servis ali je on krojen za ucenije i pametnije gradjane. Tako da je svaki "privatni medij" (TV, Radio, stmapa) slobodan da se politicki izjasnjava. Ali, niko nije slobodan da laze kao sto se laze u crnogorskim medijima - posebno Dan i Vijesti (TV i novine). Da je i stampa u "demokratskim drzavama" korumpirana ukazuje i izvjestavanje medija u USA tokom ove "presjednicke kampanje", gdje su najveci mediji bezobraznoi i bezobzirmo promovisali Hilari Klinton, na racun Bernija Sandersa. U doba Hitlera nije bilo "zute stampe" u sadasnjoj formi" tako da je ova paralela sa Daily Mail - promasena. Uostalom, sve se mijenja pa i Daily Mail nije danas sto bijase u Hitlerovo doba.
Puniša

16. 05. 2016 - 20:15

Sjajna minijatura. Jasno je o koga se od "kolega" očesao Šuković. Stavljam pod navodnike kolega, jer je nesrećni Ivanović stvarno kolega Pipi i Paris, posto ono što pise stvarno više sliči torokanju jezikuša preko plota, nego novinarstvu.
Abu khabir muavija

16. 05. 2016 - 20:52

Odlično,tačno,s mjerom bez senzacionalističkog pilićarenja.
U zemlji u kojoj je..

17. 05. 2016 - 20:06

..."najveća historijska ličnost Ivan-Beg Crnojević"-otac poturčenog Skederbega Skadarskoga- gospodara Zete(Gornje i Donje-do 1530)-svjestan osobenih interesa(guzice)-da oprostite sve je moguće-pa i zla goveda junci dovijeka?! Što se najbolje viđelo-izravno iskazalo -na onoj farmi na Grudi u Konavlima s'jeseni 1991 godine?! Dakle mijenja se -i volja božija-ali ne i rika magarca-kloniranih junaca....? Zato vođen poodavno ne stanuju niti čojstvo-još manje junaštvo! Jer "prosci"-ne gledaju i ne pitaju za porijeklo junadi? Za razliku od ždrebice-koja se i dalje opredjeljuje za magarca?
Slobodan Gluščević

19. 05. 2016 - 13:57

Da upravo tako gospodine Šukoviću
Novi komentar