Uljarević: EU kontekst utiče negativno na zemlje Zapadnog Balkana

Kontekst u kojem se danas nalazi Evropska unija, dominantno generisan ekonomskom krizom i krizom političkih sistema koja jača desničarske elemente, ima negativne reperkusije i na proces tranzicije u zemljama zapadnog Balkana, kazala je izvršna direktorica Centra za građansko obrazovanje Daliborka Uljarević otvarajući "Evropski kafe".
Objavljeno: 18. 05. 2016 - 20:39 Promjenite veličinu teksta: A A A
U pitanju je bio sastanak predstavnika civilnog društva sa Jozom Radošem, poslanikom Evropskog parlamenta i članom Parlamentarnog odbora EU i Crne Gore za stabilizaciju i pridruživanje (POSP), po principu World Café metode, na temu „Evropska unija i zapadni Balkan - juče, danas, sjutra?“
Uljarević je govoreći o uticaju procesa unutar Evropske unije na zapadni Balkan, istakla da je važno da snage u društvu koje baštine vrijednosti otvorenog društva pronađu snage, mudrosti i demokratske kondicije i da kroz afirmaciju vladavine prava, ljudskih prava i sloboda očuvaju i dodatno osnaže ideju integracija kao superiornu u odnosu na uvijek pitke i u osnovi demagoške nacionalističke koncepte.
"Posebno naglašavam potrebu crnogorskog društva za intezivnijim usklađivanjem sa evropskim standardima i najboljim praksama", navela je ona. 
Radoš je govorio problemima sa kojima se Evropska unija suočava i istakao da to nesumljivo odslikava i na proces proširenja.
"Evropska komisija i Savjet imaju ograničene kapacitete u smislu guranja zemalja kandidata da ispunjavaju uslove koji se od njih traže u procesu pregovora, ali Evropske institucije vrlo pažljivo prate i cijene napredak koji zemlja kandidat ostvaruje. Pristupanje Evropskoj uniji u velikoj mjeri je birokratski postupak pa će napredak zemalja kandidata zavisiti uglavnom od rezultata koje postignu u procesu pregovora", smatra on.
Radoš je podsjetio da je Hrvatska postala punopravna članica i izgradila čitavu mrežu demokratskih institucija, ali još uvijek sve demokratske institucije ne funkcionišu na najbolji način.
"Civilno društvo u Crnoj Gori će uvijek imati prostora za utemeljenu i konstruktivnu kritiku i sagledavanje stvari iz ugla koji državne institucije Crne Gore po prirodi stvari ne mogu imati. Doprinos organizacija civilnog društva je dragocjen i u fazi donošenja zakona i u fazi njihove primjene. Stoga je uključivanje organizacija civilnog društva u proces donošenja odluka i u procesu pristupanja Evropskoj uniji u interesu ne samo države i društva nego i svake dobre vlasti", konstatovao je on. 
CGO je prošle godine organizovao četiri sastanka između predstavnika civilnog društva i nacionalnih i međunarodnih donosioca odluka, u okviru Evropskog kafea.

Komentari: 0

Novi komentar