Mihailo MANDIĆ: Deset godina nezavisnosti - od euforične borbe do realnosti

Prije deset godina, sredinom maja, mnogi Crnogorci raseljeni po svijetu spakovali su svoje kofere i krenuli prema svojoj matičnoj domovini kako bi na referendumu zaokružili ono “da” na koje su tako dugo čekali. Jednog od njih, pak, čekao je i prilično dug put, sa destinacije kojoj odgovara opisu “s kraja svijeta”. Mihailo Mandić, predsjednik Crnogorske etničke zajednice Australije (Montenegrin Ethnic Associatian of Australia), je i ovog maja, deset godina kasnije, prevalio dug put da još jednom bude – kod kuće.
Objavljeno: 21. 05. 2016 - 00:00 Promjenite veličinu teksta: A A A

Udruženje Crnogorske etničke zajednice u Australiji osnovano je 26. 12. 1996. godine. Tada je i primljena u Savez etničkih zajednica NSW (Novi Južni Vels), te samim tim i Australije, a ime države Crne Gore se i zvanično počelo pojavljivati u raznim brošurama, statističkim podacima i godišnjim izvještajima australijskih državnih institucija.

Realnost: Danas, toliko vremena kasnije, Mihailo Mandić govori o tom prilično dugom i nimalo lako pređenom putu. 

“Gledajući unazad desetak i više godina moram reći da se iz stanja euforične borbe za obnovu crnogorske državnosti stiglo do jednog realnog sagledavanja prilika u Crnoj Gori i prihvatanja činjenice da je dug proces do ispunjenja nasih želja. Mozda i mi, koji već duže zivimo u sređenim državama, naivno mislimo da se karakter naroda može promijeniti preko noći!? Naravno da i među nama ovdje ima dosta onih koji nijesu duhovno odmakli od plemenskog načina života i koji šalju ružnu sliku o našoj dijaspori. Uz sve dobre strane koje nam donose moderna sredstva informisanja, ona pružaju mogućnost i da pojedinci iskazuju svoje bolesne ambicije slavoljublja koje prerasta u kič! Povremeno gledajući Satelitski TV program namijenjen dijaspori vrlo često stičem utisak da posmatram jedan od reality show-a! Objavljuju se intervjui i prilozi predškolskog nivoa. I što je još tragičnije takvi se nalaze i međusobno podržavaju. Dosta je našeg neškolovanog i polupismenog svijeta došlo ovdje do jednog pristojnog životnog standarda, koji je iznad crnogorskog prosjeka, pa svoj boravak tamo koriste za ličnu promociju sitnom 'kupovinom' urednika, novinara ili nekog ko ima bilo kakve veze sa dijasporom. Na taj način hrane svoj ego i pridaju sebi značaj koji ne zaslužuju.”

Ipak, australijsko crnogorsko udruženje predstavlja nešto sasvim drugo.

img-2334

Zaštita dijaspore: “Crnogorska etnička zajednica je daleko više od jednog familijarnog preduzeća. Ona je postala institucija koja je svjetionik crnogorske dijaspore u Australiji i vrlo poštovana među našom dijasporom širom svijeta. Svjedočanstvo naseg rada je nas web sajt koji spada, bez lažne skromnosti, u vrh sajtova naše dijaspore. Svakodnevno primamo mnogobrojna pisma iz cijele bivše Juge sa raznoraznim pitanjima na koja redovno odgovaramo. Dajemo naša mišljenja, savjete, spajamo naše širom Australije, upućujemo na prave adrese, pomažemo jedni drugima i na jedan civilizovan način promovišemo Crnu Goru. Imamo ovdje i naših koji su zaglavili u ovdašnjim zatvorima pa smo most preko kojeg ih pomažu njihove familije u Crnoj Gori. Sve ovo iziskuje veliko angažovanje što mnogi od naših iseljenika prepoznaju, kao što ih ima i koji svode dijasporu na roštiljijadu sa dvije gajbe piva i brdo zastava sa kojima biše se predstavili crnogorskoj javnosti. Imam osjećaj da se pred ovom hiperprodukcijum ad hok udruženja  izmiču i oni koji imaju znanja i iskustva potvrđujući onu Andrićevu da dođu neka vremena kad pametni zašute, a oni drugi progovore. Jugoslaviju su slični rasturili i ne dozvolimo da učine isto sa našom dijasporom.”

Uz ovo, pričamo i o nekim crnogorskim specifičnostima.

“Odnos Crne Gore prema dijaspori je ostao latentan. Ja sam i ranije o tome govorio i žao mi je što se ponavljam, ali to nije moja krivica. Mnogo je vremena utrošeno na formiranju jednog tijela koje će brinuti o našim iseljenicima i lično sam se izgubio u svemu tome. Sada je to Uprava za dijasporu i donesen je i Zakon za dijasporu i obznanjene neke aktivnosti koje nagovještavaju ažurniji odnos prema nama. No, imam utisak da su tamošnje institucije u raskoraku sa tehnološkim razvojem i potrebama naših iseljenika. Ono na šta smo ukazivali prije 10-15 godina dolazi sada na red, a kad se realizuje vise neće biti ni aktuelno. Šabloni djelovanja ostaju isti i preslikavaju se iz drugih sredina ne uzimajući u obzir činjenicu da je Crna Gora specifična i po veličini i po rasprostranjenosti naših iseljenika.” 

Mandić ističe da prioritet treba staviti na potrebe iseljenika vezanih za boravak u Crnoj Gori kako bi joj se sa ljubavlju što češće vraćali.  

“Način djelovanja dijaspore, barem kada je riječ o Australiji, se u mnogome izmijenio u ovih desetak godina. Prije ovog elektronskog buma iseljenici su se okupljali po kojekakvim salama gdje bi se razmjenjivale novine, časopisi, knjige i vodile diskusije o dešavanjima u domovini. Sada za tako nešto nema nikakve potrebe, jer većina od nas ima sve naše tv kanale, a vijesti su putem interneta dostupne u svakom trenutku. Stoga je i daleko većim zajednicama problem napuniti i osrednju salu. Druženje se sa fizičkog preselilo na on line komuniciranje. Na taj način komuniciramo među članovima uprave kao i sa ostalim članstvom širom Australije. Naši iseljenici su ovdje rasuti po svim državama i gradovima, a udaljenost među nama dostiže i do 5000 kilometara! U samom Sidneju nas ima par stotina, no treba uzeti u obzir da je područje Sidneja skoro koliko i cijela Crna Gora pa je razumljiva teskoća napraviti jedan značajniji iseljenički skup.”

fullsizerender

Neophodna podrška: Mandić ne propušta da direktno i konkretno saopšti što valja učiniti za našu dijasporu.

“Ono sto naša dijaspora očekuje jeste da imamo adresu u našoj matičnoj državi kojoj se možemo obratiti, u svakom momentu, povodom bilo kojeg pitanja i na koja ćemo promptno dobiti odgovore ili biti usmjereni na one koji su kompetentni da ih daju!”

Za kraj, predsjednik Crnogorske etničke zajednice Australije nije zaboravio ni na naše iseljenike koji više nisu među živima, a koji su mnogo značili crnogorskoj iseljeničkoj zajednici.

“Što se tiče naše zajednice u proteklih desetak godina izgubili smo nekoliko značajnih članova našeg udruženja. Među živima više nijesu Darinka Perović Sefer, naša žestoka Crnogorka, Ruždija Salagić, blagajnik i jedan od osnivača naše Zajednice, Ksenija Senja Radulović, član uprave naše Zajednice od prvih dana osnivanja i Veljko Vujačić, jedan od poslednjih ratnika Krsta Zrnova Popovića. Ove godine je umrla i naša dobročiniteljka Laura Antonelli, čuvena italijanska glumica poznata i po svom humanitarnom angažmanu, koja nam je dosta pomogla prilikom naših izbjegličkih dana u Italiji. Zajednica je bogatija novom podružnicom članova u Brizbejnu, a ovih dana očekujemo slično da se realizuje i u Melburnu. Centralna proslava jubilarne desete godisnjice crnogorske nezavisnosti ovoga puta će biti održana u organizaciji podružnice u Brizbejnu na kojoj se očekuje prisustvo značajnog broja ličnosti iz naučnog i kulturnog života Kvinslenda, a svoj dolazak su najavili i predstavnici naših članova iz Sidneja i Melburna, koji su od Brizbejna udaljeni 1000 i 2000 kilometara u jednom pravcu što samo po sebi govori o privrženosti naših iseljenika Crnoj Gori i želji da se bude dio zajedničkog slavlja.”  

Željko VUKMIROVIĆ

Komentari: 14

B..

21. 05. 2016 - 05:01

...
Maki

21. 05. 2016 - 08:10

Ovaj izbrisani komentar mi nesto govori da je neki igrac iz reality show. Da mozda nije moj komso iz Cikaga?
Friz

21. 05. 2016 - 16:04

E ovo dje nazva neke reality show pravo si ga pogodio Mandicu. Ja bih doda da bi mnogi mogli da zavrse i na Farmi samo da se ljentraju.
spavle

21. 05. 2016 - 09:29

Ало Мандићу, јеси ли срео неког Црногорца, дијаспоре из Србије да гласа на том референдуму. Одговори, живота ти. Знаш добро да је Србија много даље од Аустралије.
WOG

21. 05. 2016 - 16:59

Oni su svoje pravo da se izjasne da li su za zajednicu sa Srbijom iskoristili na srpskom referendumu. Što bi se njihov glas brojao duplo?
Svima u Crnoj Gori SREĆAN

21. 05. 2016 - 11:45

..VELIKI PRAZNIK-DAN NEZAVISNOSTI! Zato i očekujemo od DIJASPORE-da svoja obećanja od prije 10 GODINA ispuni u CJELOSTI-i počne ulagati u svoju jedinu DOMOVINU CRNU GORU! Jer ne smijemo zaboraviti na onu svetu :"MAJKA I DOMOVINA SU UVIJEK P O Z N A T E-JEDINO ONE"!
Suljaga

21. 05. 2016 - 14:45

Fala dragome Alahu da ima neko da ljucki progovori i ukaze sta valja i sta ne valja pomedju nasija koji su se domogli bijeloga svijeta. Svaka ti je na mjestu moj Mandicu .
Maki

23. 05. 2016 - 08:27

Ajde da se neko nadje da kaze istinu o nasoj famoznoj dijaspori. Sve nekakvi 'uspjesni biznismeni' a znamo dobro cime se sve bave. Cast izuzecima.
Bazarov

21. 05. 2016 - 17:13

Rostiljada i gajba piva?! Pa kako to slave Irci Saint Patrick Day ,uz valcer i sok od borovnice? Zar se trebamo sramiti gusala? Kako to da skotska dijaspora sirom svijeta ponosno paradira u suknjama i gajdama?Zar se nasi iseljenici neobrazovaniji od grcke,talijanske,albanske,iranske dijaspore? Bas nisam siguran da se toliko u slavlju Australci razlikuju od Crnogoraca kada slave svoje nacionalne praznike .
Szekic

21. 05. 2016 - 23:32

Bazarov ; Dok dises i mozes da puzis zivjet ces u nezavisnoj CG , bez mogucnosti da odlucujes , ali upamti jedno CG dijaspora je mnogo mocnija no sto ti mislis , ne samo ti no i svi oni koji misle da mogu CG urvosat u granice Serbije , zato vam siljemo pozdrave i upozoravamo nijesu ovo 90 te no se primirite.Mi u Dijaspori nijesmo naklonjeni takvima cetnicima ka ti i tvoji i spremni smo da branimo granice CG i njene nezavisnosti.zato sada u ovom teskom trenu molimo urednika portala analitike da ne blokira komentar .zahvaljujemo.CG Dijaspora.E Viva.
Bazarov

23. 05. 2016 - 12:23

Eto nadam se ovom prilikom da ce mi administrator dozvoliti da ovom liku odgovorim istom mjerom.Mene nazivas cetnikom? Ti koji ne znas sta si i ko si,meni govoris da sam cetnik, a rekao sam ti da mi je iz moje familije njih 27 ostavilo svoje zivote u antifasistickom pokretu. Dobro junace, koji ne znas koje se narodnosti i vjere,da se mi dogovorimo.Cekam te u Crnoj Gori pa da se nadjemo nedje po tvom izboru. Kazes da ces ti braniti CG,eto ja ti kad se nadjemo u CG besplatno placam ili tretman u Klinickom Centru Crne Gore ili popravak razbijenih zubi.Moze tako ?
Anonimus

23. 05. 2016 - 08:31

Promasio si ili nijesi procita sta je reka Mandic. Kad je slavlje svi slave na slican nacin i niko se ne treba stidjet svojih obiljezja no ovo je uopsteno sakupe se svako malo raspale rostilj zaliju pivom pa trk na televiziju da se pokazu taman ka na farmi. Od toga mi dodje muka.
Bazarov

23. 05. 2016 - 12:36

Anonimus-Kao prvo niti Farma,niti Big Brother,.X-factor i bilo koji i reality show nije crnogorski "proizvod" vec licenci proizvod koji je dosao sa Zapada.Prema tome, crnogorska dijaspore se ne razlikuje po obrazovanju od grcke,,poljske, hrvatske ili srpske dijaspore koja je dosla iz siromasnih i ruralnih krajeva.Po cemu su se razlikovali nasi iseljenici koji su krajem 19 vijeka dolazili u Ameriku od isto tako siromasnih i neobrazovanih iseljenika iz Sicilije? Pa valjda se ne moramo sramiti gusala, narodnog plesa-Oro ,prve evropske drzavne stamparije-Stamparije Crnojevic.
Rumija

22. 05. 2017 - 08:24

E sacuvaj me boze od danasnjija udruzenja. Kad smo mi bili nidje sem jos nekolicine nidje na vidiku a sad svaka ulica ima udruzenje. Eto cujem odje a i tamo povedu famelju i jos pride zets ili snaju i eto udruzenja. Ovo danas nista ne valja i nije me briga i ne idem ni na ta sijela sve mi se zgadilo.
Novi komentar