Završena dodjela prvih 400 vaučera

Građanima je u okviru projekta Hiljadu plus stanova danas uručeno još 166 vaučera, čime je završena prva faza gdje je ukupno dodijeljeno njih 400.
Objavljeno: 27. 05. 2016 - 19:35 Promjenite veličinu teksta: A A A

Iz Ministarstva održivog razvoja i turizma je saopšteno da je mladim bračnim parovima, zaposlenima u javnoj upravi i ostalim korisnicima danas i u srijedu dodijeljeno po 166 vaučera, dok je prethodne sedmice uručeno 68 vaučera prioritetnim ciljnim grupama.

To je ukupno 400 vaučera koliko je odlučeno da bude dodijeljeno u prvoj fazi projekta. U projektu su odobrene 674 aplikacije građana, pa se 274 trenutno nalazi na listi čekanja.

“Ono sto je ohrabrujuće za aplikante sa liste čekanja, što već možemo zaključiti na osnovu realnih potreba i visine sredstava za stambene kredite, je da prvih 400 korisnika svakako neće utrošiti sredstva predviđena projektom i da postoji velika šansa da će, ukoliko ne svi, onda veliki broj aplikanata sa liste čekanja dobiti šansu da kroz projekat riješi stambeno pitanje”, navodi se u saopštenju.

Podnosioci zahtjeva koji nijesu raspoređeni na rang listu korisnika svrstani su na listu čekanja po grupama i to zaposleni u javnoj upravi njih 159, mladi bračni parovi do 35 godina starosti 89 i ostali korisnici 26.

“Imajući u vidu iskustvo iz prethodnog projekta, kada je podijeljen 821 vaučer, a realizovana 433, kao i činjenicu da je prosječna kreditna sposobnost aplikanata veća nego u prethodnom projektu, očekivanja su da će više od 400 građana koji su ispunili uslove, dobiti vaučer”, kazali su iz Ministarstva.

Sekretar Ministarstva, Zoran Tomić, rekao je na današnjem uručivanju vaučera da je projekat Hiljadu plus od početka do kraja realizovan transparentno, pod istim uslovima za sve građane i ocijenjen kao jedan od najkvalitetnijih i najboljih projekata Vlade i Banke za razvoj Savjeta Evrope (CEB).

Na osnovu vaučera građani sa odabranim investitorom zaključuju predugovor o kupovini stana koji je prijavljen učešćem u projektu.

Vaučer važi 60 dana od izdavanja i original ostaje kod korisnika.

„Ako se vaučer ne iskoristi za zaključivanje predugovora u navedenom roku, korisnik vaučera se isključuje sa rang liste, a prvi naredni korisnik sa liste čekanja zauzima njegovo mjesto“, objasnili su iz Ministarstva.

Procedura je konačna kada građanin potpiše ugovor o dugoročnom hipotekarnom kreditu u okviru projekta Hiljadu plus sa bankom, odnosno ugovor o kupoprodaji stana sa investitorom.

U projektu je učestvovalo 16 građevinskih kompanija sa ukupno 753 stana.

Projekat je vrijedan 20 miliona EUR, od čega polovinu obezbjeđuje država sredstvima zajma kod CEB-a, a 45 odsto iznosa pozvane komercijalne banke.

Projekat građanima omogućava uštede obezbjeđivanjem niže kamatne stope na stambene kredite u odnosu na tržišnu.

Visina kamatne stope na godišnjem nivou iznosi 3,99 odsto fiksno, za zaključene ugovore za kupovinu stanova po kupoprodajnoj cijeni do 1,09 hiljada EUR po kvadratu neto korisne površine stambenog prostora, na period od 20 godina.

Mina business

Komentari: 0

Novi komentar