Srbi i Hrvati zajedno u odbrani fašizma

„Nismo ludi da glasamo danas za ukidanje naziva ulica po imenima ustaških zlikovaca u Mostaru, pa da sutra nama ukinu trg Draže Mihailovića u Bijeljini“. Ovako bi se nekako moglo sročiti razmišljanje srpskih poslanika u Parlamentu BiH, koji su bili protiv inicijative o ukidanju naziva ulica koja nose imena nekih od najvećih ustaških zločinaca iz Drugog svjetskog rata.
Objavljeno: 28. 05. 2016 - 11:56 Promjenite veličinu teksta: A A A

 Zamislite samo tog ludila u kome Srbi i to oni kojima su puna usta Jasenovca, Jadovna, Prebilovaca, odbiju da se jednom za svagda izbrišu imena onih koji su učestvovali u najvećem masovnom istrebljivanju ljudi na ovim prostorima u posljednjih nekoliko vijekova.

I to sve pod izlikom, čujte sad, da ne bi sutra neko i Republici Srpskoj ukidao nazive ulica sa državnog nivoa. Tako je u ime Saveza za promjene ovaj sraman potez obrazložio zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Mladen Bosić (SDS).

„Samo smo štitili ustavne nadležnosti. To je nadležnost lokalnih zajednica. Mi ni na kakav način nećemo da sutra na osnovu toga dođe zahtjev za ukidanje naziva ulica, recimo, u Bijeljini“, gle čuda pa se baš u ovom semberskom gradu nalazi Trg Draže Mihailovića, i dodao:

Sigurni smo da bi se to desilo da se prihvati princip da se sa nivoa BiH određuju nazivi ulica”, objašnjava Bosić, kojem izgleda puca nešto zbog toga što većina građana, među kojima i dio Srba, mora svakodnevno gledati imena ustaških krvnika kako im se keze sa mostarskih zidina.

Izgleda da je cijeloj kompaniji koja iz udobnosti svojih višespratnica u RS, dolazi u još udobnije fotelje državnog Parlamenta za pišljivih 8.000 KM, ipak najvažnije zaštiti sjećanje na svoje fašiste i zločince. Zato najbolje netalasati. Ne diramo mi tvoje fašiste, ne diraj ni ti naše, i mirna Bosna. E teško da će biti ikad mirna sa ovakvim ljudima.

Inače, u Mostaru još od posljednjeg rata ulice nose imena zvaničnika fašističke Nezavisne države Hrvatske Mile Budaka, Jure Francetića, Ante Vokića i Mladena Lorkovića. Nakon dvije decenije inicijativu da se ovi nazivi promjene pokrenuo je državni poslanik Denis Bećirović, što nije naišlo na odobravanje poslanika SDS-a i HDZ-a.

Bećirović tvrdi da je jedina namjera bila da se pošalje politička poruka da veličanju ustaških zločinaca mora doći kraj.

“Riječ je po mom sudu o jednom od najsramnijih glasanja u postdejtonskoj Bosni i Hercegovini i mislim da neko treba preuzeti odgovornost za te stvari. Mislim da na principijelan način treba da se borimo protiv pojava fašizma i neofašizma u BiH. Zaista je strašna činjenica da u BiH još ima gradova s ulicama koje nose imena ustaških sljedbenika. Inače, sam čin glasanja ostaviće duboke tragove i pokazati javnosti u BiH i cijelom svijetu ko je ko“, rekao je Bećirović.

Ne bi Bećiroviću pala kapa sa glave ni da je ovdje ubacio, npr. promjenu imena škole u Goraždu, koja se zove po oficiru zloglasne Handžar divizije Huseinu ef. Đozu, ali hajde da kažemo da se od nečeg mora krenuti. 

Uglavnom, u tekstu inicijative između ostalog navedeno  je:

- U ime budućnosti svih naroda i građana, organi vlasti u Mostaru trebaju javno i jasno odgovoriti na sljedeća pitanja: Ko i zašto promovira saradnike i sljedbenike nacizma i fašizma u Mostaru i ko je uveo autora rasnih zakona NDH Milu Budaka u nastavni plan i program, te nazvao pola nekadašnje Šantićeve ulice po njemu i na taj način ga rehabilitirao? Čime su komandant zloglasne Crne legije Jure Francetić i ministri u ustaškoj vladi Vokić i Lorković zaslužili da ulice Mostara nose njihova imena?

Građani Mostara, Bosne i Hercegovine i Evrope, koja počiva na antifašističkim temeljima, očekuju smislene i jasne odgovore na ova i brojna druga pitanja. Nazivanje ulica po saradnicima i sljedbenicima fašizma i nacizma jasno pokazuju da fašizam i nacizam nisu pojave koje nepovratno pripadaju prošlosti. I u savremenim društvenim uslovima očigledno ima pojava ekstremizma i neofašizma. 

Ipak, kako to biva u našim parlamentima, smisleni odgovori su izostali, a dobili smo samo još jednu potvrdu da je fašizam i više nego ukorijenjen u BiH. Od lokalnih do državne vlasti.

Pošto je već svima bilo poznato kako će HDZ-ovci glasani, jer ipak su oni i nazvali ove ulice po ustaškim zločincima, malo ko je očekivao da će i najveći među Srbima, poslanici SNSD-a ostati uzdržani. Ali i oni imaju svoju verziju priče. Za Stašu Košarca, predsjedavajućeg Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH problematičan je kredibilitet predlagača.

“Iz tog razloga ja sam bio lično uzdržan, jer smo mi u Predstavničkom domu izloženi brojnim inicijativama koje su nekad zlonamjerne”, rekao je Košarac.

Sudeći prema ovako hrabrim i odlučnim stavovima poslanika iz RS i izričitom ne uklanjanju ustaških naziva ulica, još dugo i bezbrižno će u Bijeljini trg nositi ime Draže Mihailovića, u Banjaluci će i dalje ulice biti nazvane po četnicima Urošu Drenoviću i Radetu Radiću, a niko neće smjeti ni da pomisli na promjenu naziva ulice, recimo, četničkog vojvode Momčila Đujića u Istočnom Sarajevu. 

Hvala poslanici!

Da je ovakvo ponašanja poltičara licemjerno, sramno i necivilizacijski tvrdi i predsjednik Helsinškog odbora za ljudska prava RS Branko Todorović, koji za BUKU navodi glorifikovanje fašizma u BiH ne treba mnogo da nas iznenađuje.

„Mi smo konstantno svjedoci da zločinci i kriminalci u ovoj zemlji, ne samo da imaju međusobno dobro razumjevanje, već su oni ovisni jedni o rdugima. Pa svakodnevno gledamo opstrukcije u procesuiranju zločina iz perioda 91. – 95., koje se vrši svjesno od strane istih ovih nacionalističkih i šovinističkih politika. Oni koji podržavaju rehabilitaciju i oživljavanje fašizma,kvislinšizma i ovakvih pokreta i ideja se odlično slažu i razumiju“, rekao je Todorović.

Prema njegovim riječima, pod hitno je potrebno donijeti na nivou BiH zakon kojim bi se glorifikovanje zločinaca fašizma zabranili.

„Mi umjesto da ih osuđujemo, mi rehabilitujemo fašiste i njihove sluge. Vrhunac licemjerstva naših političara je na njima uopšte ne smeta da se u nekom dijelu BiH ulice ili trgovi nazivaju po imenima ustaša. Naravno, sve dok ima i četnika na tim tablama. Ako je ovo put u budućnost, glorifikovanje fašizma, ustaštva, četništva, onda imamo ogroman problem“, kazao je Todorović.

Iako smo već pomalo i navikli, samo ako iole normalno razmišljamo, ne možemo a da se svaki put ne iznenadimo količinom ludila koje svakodnevno ispliva na površinu kada se govori o fašizmu i nacionalizmu. Juče uvrede, danas nazivi ulica, sutra ko zna šta. Koliko se ova pošast primila u BiH vidi se na svakom koraku, a da se uvijek iznova i iznova možemo zgražavati nad njom omogućuju nam, ko drugi do naši političari. Jedino, kad ih opet narod zdušno podrži već će biti kasno da bilo šta promjenimo, možda samo da se još jednom zgrozimo. 

Milovan Matić, 6yka.com

 

Komentari: 7

Milos

02. 06. 2016 - 13:58

kako to? samo Srbi i Hrvati su vam trn u oku? ili mozda i brane fasiste a u CG je u vladi jedan od najvecih zlikovaca na Balkanu zar nije zlikovac Milo bitanga jurisao sa kamom u zubima po Hercegovini ja neznam niti ga krvim niti me interesujete, samo ja nerazumem vas portal sto ga vi pordzavate, a daje granatirao Dubrovnik to se zna imaju slike kad je bitanga Milo granatirao spomen kulture a jos kaze ludak Seselj i drugi poznavaoci rata na Balkanu daje Milo okretao vila na raznju na Palama dok muje zemljak Rale granatirao Sarajevo i on kalio zanat kako bih posle islkoristio na granatiranju Dubrovnika! ako ste toliko antifasisti pozabavitese sa zlikovcima iz vase drzave oni su jos na vlasti!!!
Falš...

03. 06. 2016 - 11:30

Ova slika je komunistička fotomontaža radjena za potrebe političkih sudjenja.
Milos trči počasni krug

05. 06. 2016 - 14:33

Polupaloooo looonce na babino zvonce! Milooose jaaadan ti si pomijesao i cetnike i partizane i domobrane, pa i baliste i neprijatelje i prijatelje svih boja! Mora da si do kasno lumpovao! Odspavaj malo, dako ti bude bolje! I popij jednu prepečenicu!
Dr. Psih

05. 06. 2016 - 17:05

Milos dozivio nervni slom ! Ova izjava gore je dijagnoza a ne produkt zdrave pameti.
Dijagnoza detaljnije

05. 06. 2016 - 17:11

Milosu koji se ovdje predstavio ko cetnik, pise ekavski, ali mu je Karadzic Crnogorac a ne Srbin. Milose Karadzic , Milosevic , Arkan , Amfilohije su Srbi, koji su proslavili srpstvo iz Crne Gore, a za kojima su Srbi bili ludi a ne Crnogorci. Milose nije Crna Gora pocela I sv rat no vi. Nije CG pocela jos nekoliko ratova po Balkanu no vi. Nije CG pobila 150000 civila po Bosni no vi. Nije sud osnovan od UN bez presedana ustanovljen zbog CG no abog vas cetnika, nije NATO intervenisao zbog Crnogoraca no zbog Srba. Nisu Crnogorci bili u sukobu sa po svijeta no vi. Zamoli nekog da ti ovo prevede https://en.wikipedia.org/wiki/Chetniks, i pogleaj slike pa da imas materiajla da se gicas. I jos nesto - ako ti ne prijaju istine sto zabadas nos gdje ih mozes vidjeti? Idi na portale Srbije i ovakve fotografije nikad neces vidjeti.
PWS

05. 06. 2016 - 20:05

89. Je bio anslus Crne Gore Srbiji koji je maskiran raznim srj, scg itd.
KARADAG

07. 06. 2016 - 13:40

Vi ste srbi po dijagnozi.Postoje srbi po profesiji,takodje gadni te srbi po nacionalnosti,vecinom normalni.
Novi komentar