Kerber i YU grupa stižu na Lake Fest!

Pored najavljenih Manu Chao La Ventura, Ramba Amadeusa i Bajage i instruktora, učešće na Lake Festu su potvrdile i legende EX YU rock scene - Kerber i YU grupa!
Objavljeno: 03. 06. 2016 - 15:25 Promjenite veličinu teksta: A A A

Kerber je nastao 1981. godine od članova grupe Top, koja je do tada imala solidnu lokalnu karijeru, ali koja do tada nije bila stabilna, jer su članovi često privremeno svirali za tada popularnije bendove. Naziv grupe je ime bića iz grčke mitologije, troglavog psa sa zmijskim repom koji čuva ulaz u podzemni svijet. Prve koncerte grupa je održala u niškim klubovima, a često je bila i predgrupa Galije. Prvi album "Nebo je malo za sve” je snimila polovinom 1982. godine.

Njihovi koncerti u to vrijeme su bili karakteristični po Sosi, koji je svirao gitaru u obliku sjekire, a na bini je gutao i bljuvao vatru. 19. maja na koncertu u Novom Sadu je zadobio opekotine drugog stepena, ali je ipak završio koncert. Nekoliko narednih koncerata je nastupao sa zavojima i maskom. Ubuduće pod pritiskom kolega je prestao da izvodi ove atrakcije. Svoje učešće grupa je imala i na YU rock misiji održanoj na stadionu Crvene zvezde u Beogradu. Kao predgrupa su početkom osamdesetih svirali na koncertima grupa Nightwing i Uriah Heep u Jugoslaviji. Najintenzivnije su nastupali tokom 1987. godine, kada su održali više od 200 koncerata u zemlji. Posebno su bili popularni u Srbiji, Bosni i Makedoniji. Tokom karijere grupa je imala nastupe u klubovima u Grčkoj i Britaniji. Njihov nastup na Lake Festu zakazan je za 12. avgust.

“Crni leptir”, “Čudna Šuma”, “Mornar”, “Pustinja”, “Kome se raduješ” samo su neki od hitova koje je “YU grupa” za 45 godina postojanja ostavila publici u amanet. Ovaj kultni beogradski bend nastupiće na festivalu 13. avgusta. Žika Jelić, njegov brat, gitarista i pevač Dragi Jelić i bubnjar Velibor Bogdanović, udružili su snage sa klavijaturistom Miodragom Okrugićem i formirali 1970. godine YU grupu.

Prvi singl Yu grupe bila je etno obojena Nona(1971), a pošto je Okrugića zamijenio gitarista Miodrag Bata Kostić, uz njegovu pomoć bend nastavlja da koristi elemente narodne muzike u singlovima Kosovski božuri (1972) i Sama(1974). Bez Kostića i Bogdanovića, uz novog bubnjara Rašu Đelmaša, Jelići za zagrebački „Jugoton” snimaju kultni prvi album koji nosi naziv Yu grupa (1973) na kojem su se našli klasici benda Noć je moja, Čudna šuma i Crni leptir.

yu-grupa

Uz česte promene postave i stalno prisutnu braću Jelić, Ju grupa nastavila je da snima albume i svira do 1981. godine, kada im je u požaru kombija izgorela oprema, a Žika Jelić zaradio povrede koje su ih prisilile na višegodišnju pauzu u radu. Yu grupa vratila se na muzičku scenu na velika vrata koncertom „Legende Yu roka” koji je 1987. godine u Zagrebu okupio najznačajnije domaće rok izvođače šezdesetih i sedamdesetih godina. Beogradski bend potom je potpuno revitalizovao karijeru velikim hitovima Od zlata jabuka i Mornar. Od albuma Rim 1994, dvojici rok veterana pridružuje se njihov bratanac Petar Jelić kao gitarista.

Šesto izdanje Lake Festa će trajati četiri dana i održaće se od 11. do 14. avgusta na Krupačkom jezeru u Nikšiću.

Cijena karte ostaje nepromijenjena i ona iznosi 10 eura za jedno veče i 25 eura za četiri večeri.

Prvi dan festivala posvećen je desetogodišnjici obnove crnogorske nezavisnosti i ulaz je besplatan za sve posjetioce festivala.

A.P.

Foto: pcpress.rs; vreme.com

Komentari: 0

Novi komentar