Kako održati vitku liniju svom ljubimcu

Najlakši način na koji usrećiti ljubimca je - hrana! Ali, takva ljubav ubrzo može da postane problem.
Objavljeno: 12. 06. 2016 - 10:00 Promjenite veličinu teksta: A A A

Neki ljubimci vole da jedu, baš kao i ljudi. Psi i mačke mogu za tren da se udebljaju i zato morate da pazite koliko hrane im dajete i koliko često.

Nemojte mu ostavljati punu zdjelicu: Nema lakše stvari nego prije odlaska na posao ljubimcu natrpati punu zdjelicu keksa i otići. Ali, to kod njega lako može da dovede do viška kilograma. Neke životinje jedu kad su gladne, dok neke nemaju mjeru, pa nastavljaju dok zdjelica nije prazna. Za početak saznajte od svog veterinara koliko hrane zaista treba davati ljubimcu, a onda kroz vlastito iskustvo odrediti na koliko obroka tu količinu treba raspodijeliti. Idealno bi bilo kad biste vodili evidenciju o tome koliko hrane dnevno dajete svom ljubimcu.

Pretvorite obroke u igru: Mačke su, na primjer, rođeni lovci. Sakrijte im neke obroke po stanu. Osim što će na taj način potrošiti energiju u potrazi za keksom, mačke će se istovremeno zabavljati.

Nemojte biti preširoke ruke sa slatkišima: Uobičajeni obroci imaju svoje kalorijske vrijednosti, ali mnogi vlasnici često potpuno zaboravljaju kako su i posebni slatkiši takođe hrana. Nije lako prestati davati ljubimcu poslastice kad im se toliko raduje, ali kontrolišite se za njegovo dobro.

I ne zaboravite - vlasnici su ti koji su u najvećem broju slučajeva krivi za to što im je ljubimac predebeo.

Izvor: Tportal.hr/T.B./Guliver, Thinkstock

Komentari: 0

Novi komentar