Abiznis

Ratković: Sa loše plaćenim radnicima i menadžerima nema elitnog turizma

Kod nas su loše plaćeni i radnici i menadžeri, a zbirni ekonomski učinak turističke privrede je već hronično negativan, tako da su nezadovoljni i preduzetnici i vlasnici - kazao je prof. dr Rade Ratković
Ratković: Sa loše plaćenim radnicima i menadžerima nema elitnog turizma
Portal AnalitikaIzvor

Dekan Fakulteta za biznis i turizam u Budvi prof. dr Rade Ratković kaže da vlada opšta zbrka u ocjenama kakvi su kadrovi u našem turizmu.

- Po jednima, imamo lijene i neobučene kadrove, po drugima nekompetentne poslodavce, po trećima su za sve krive srednje i visoke škole, četvrti, pak, smatraju da se manemo ćorava posla i da angažujemo strance koji su vještiji i vredniji... Sve u svemu, opšta zbrka - kazao je za Pobjedu Ratković.

On tvrdi da su kadrovski resursi manjkavi i neučinkoviti usljed nedostatka motivacije, a motivacija nije moguća uslijed manjka prihoda.

- Prihoda nema zbog niskog korišćenja kapaciteta, a ono je determinisano nepovoljnom tržišnom pozicijom. Nova tržišna pozicija zahtijeva dodatna ulaganja u ponudu, za nova ulaganja nema domaćih finansijskih resursa zbog loše ekonomske situacije, strani investitori, u sadašnjem kontekstu, preferiraju ulaganja u nekretnine za prodaju, a ne u hotele i slične objekte… i tako u krug. Ovaj začarani circulus vitiosus je moguće riješiti samo promjenom konteksta, odnosno radikalnim reformama u društvenom i privrednom sistemu i poslovnoj politici. Promjena konteksta je neophodan, ali ne i dovoljan uslov - kaže Ratković.

 

Opširnije u Pobjedi...

Portal Analitika