Originalna italijanska karbonara: Svjetski specijalitet gotov za 15 minuta

Pašta je godinama unazad postala jako popularno jelo u svijetu. U italiji se jede za večeru a kod nas je izuzetno cijenjena. Antonio Carluccio, stari ialijanski kuvar koji je svoj rad od mlađih dana prenio u Njujork, predstavio je jednostavan recept kojim se pravi originalna karbonara.
Objavljeno: 15. 06. 2016 - 14:13 Promjenite veličinu teksta: A A A

Restorani prema ukusu klijenata i želji da jelo bude bogatije i ekskluzivnije često mijenjaju recept i dodaju sastojke koji nisu postojali prilikom stvaranja nekog jela. Tako, karbonara danas, u gotovo svakom restoranu ima dodat krem u sebi radi gustine i pojačanog ukusa. Međutim ovaj italijanski stručnjak naglašava da je to jedan od sedam smrtnih grjehova. Bitno je naglasiti da je pašta u Italiji nekad bila siromašno jelo, pravila se u velikim količinama i čuvala tokom čitave godine jer se nije mogla pokvariti. Razmjere(koliko čega ide) tada nisu postojale te za pravu karbonaru ne postoje ni danas, već se sve radi po ukusu kuvara. Evo recepta:

U ključalu vodu dodajte so, proporcija je 10g soli po litru vode. U takvu vodu dodajte špagete, ali molim vas, nemojte sipati ulje, dovoljno je samo malo promiješati dok se pašta kuva i sigurno se neće zalijepiti. Kuvajte 10 minuta.

Za to vrijeme obradićemo meso. Za originalnu karbonaru se koristi gvančala, vrsta slanine, ali se takođe može koristiti pančeta koja neće kvariti ukus(od prilike 2 parčeta po osobi). Isjeckajte pančetu na sitne komade. Tiganj prelijte maslinovim uljem i stavite komadiće pančete da se proprže. Dok se meso prži spremićemo preliv. Sve što vam je dovoljno je jedno jaje po osobi. Polomite jaja i uspite ih u zdjeli. Promiještajte. Ovo je veoma bitno - nemojte dodavati nikakav krem, nema potrebe, sam spoj namirnica na kraju će dodati dovoljno intezivan ukus. Dodajte malo bibera, nema potrebe da se u kremu stavlja so, jer je slanina sama po sebi dovoljno slana. U ovaj krem dodajte parmezan i dobro promiješajte. I to je to, jednostavan preliv gotov za minut.

Pošto je slanina ispustila dosta masti, ako vam je previše, uzmite ubrus i umočite ga u tiganj kako bi se mast upila. Skuvane špagete procijedite i uspite direktno u tiganj u koji se prži slanina. Smanjite jačinu ringle i lgano miješajte. Posle par minuta u tiganj preko svega toga stavite preliv. Lagano miješajte svega minut. Prije nego jaje počne da se prži zbog toplote sklonite sa ringle i uspite u tanjir. Karbonaru preprskajte sa još malo parmezana i sa još malo bibera.

I ovo je prava karbonara, jedina, baš onakva kakvu su stare žene u Italiji nekad spremale. Prijatno.

Komentari: 0

Novi komentar