1000+: Građani tvrde da građevinari nude skupe stanove, evo po kojim cijenama

Više građana obratilo se redakciji Portala Analitika tvrdeći da građevinske firme, u okviru projekta 1000+, nude veoma skupe stanove. Kao dokaz za svoje tvrdnje, građani kažu da tako smatraju i zvanični procjenitelji koji se ne slažu sa ocjenama firmi da stanovi u izgradnji, koje mahom nude građevinari, mogu dostići cijenu iznad 1.100 eura po kvadratu. Portal Analitika objavljuje cijene stanova, mahom u izgradnji, koje su ponudili građevinari u Podgorici.
Objavljeno: 16. 06. 2016 - 10:38 Promjenite veličinu teksta: A A A

Da su ponuđeni stanovi zaista skupi, svjedoči podatak CBCG koji je juče objavila Portal Analitika, da je prosječna cijena stana po kvadratu  u Podgorici marta prošle godine iznosila 920 eura. Za očekivati je da stanovi u izgradnji budu jeftiniji.

Građanima je krajem maja uručeno 400 vaučera. U projektu su odobrene 674 aplikacije građana, pa se 274 trenutno nalazi na listi čekanja.

Podnosioci zahtjeva koji nijesu raspoređeni na rang listu korisnika svrstani su na listu čekanja po grupama i to zaposleni u javnoj upravi njih 159, mladi bračni parovi do 35 godina starosti 89 i ostali korisnici 26.

Na osnovu vaučera, građani sa odabranom građevinskom kompanijom zaključuju predugovor o kupovini stana koji je prijavljen. Vaučer važi 60 dana od izdavanja i original ostaje kod korisnika.

Ako se vaučer ne iskoristi za zaključivanje predugovora u navedenom roku, korisnik vaučera se isključuje sa rang liste, a prvi naredni korisnik sa liste čekanja zauzima njegovo mjesto.

U projektu je učestvovalo 16 građevinskih kompanija sa ukupno 753 stana.

Projekat je vrijedan 20 miliona eura, od čega polovinu obezbjeđuje država sredstvima zajma kod CEB-a, a 45 odsto iznosa pozvane komercijalne banke.

Projekat, kako je navedeno u pozivu, građanima omogućava uštede obezbjeđivanjem niže kamatne stope na stambene kredite u odnosu na tržišnu.

Kompletan spisak ponuđenih stanova u Podgorici, možete preuzeti na ovom linku: http://www.1000plus.me/images/docs/PODGORICA-A-lista.pdf

P.Z.

 

Komentari: 3

bzvz

16. 06. 2016 - 12:06

ja imam vaučer i danas ga vraćam.glavni razlog je što nema grejs perioda.ne mogu da plaćam i kiriju i ratu za kredit.jednostavno sam se zaduzio i za učešće od 5%...ovo je previše.
Nina

20. 06. 2016 - 14:34

Societe general ne odobrava grejs period da li je to slucaj i sa drugim bankama? U kojoj banci si aplicirao?
cetinje10

16. 06. 2016 - 12:24

Davno ja rekoh da je ovo naperfidnija ,pljacka na drzavnom nivou,,da jos bude zalosnije,od firimi koje nude stanove a poreski duznici su ovoj istoj drzavi,,SRAMNO,I BRUKA PRED SVIJETOM,ZAR SVAKO NASE G....,MORA DA SAV SVIJET VIDI,I TAKO SE STIDIMO....ZAR OVAKO DRZAVA POMAZE MALDE PAROVE,KOJI TREBA DA BUDU NADA OVE DRZAVE,PRODUZE JOJ NATALITET,CIME IM TO POMAZEMO,,,ZZAR TAKO STO PLACAJU KREDIT,A NIJESU NI USELILI U SVOJE STANOVE,O KAMATAM JE SUVISNO PRICATI,,TEK TO JE JAKO LUKAVO SMISLJENA PRICA,PREVARA,..STIDIM SE STO OVO GLEDAM CITAM,I POSREDNO DOZIVLJAVAM..
Novi komentar