Baštovani i Ikebane

Ili: zašto nećemo biti dekoracija na slici sa parlamentarnog konsultativnog saslušanja o izmjenama Zakona o medijima Iz medija smo u nedjelju saznali da ćemo u utorak biti saslušani!
Objavljeno: 26. 07. 2016 - 06:54 Promjenite veličinu teksta: A A A

Nije ovo početak svjedočenja iz Turske. Riječ je o dešavanjima u Skupštini Crne Gore. Konsultativnom saslušanju pred parlamentarnim odborom za politički sistem. O prijedlogu izmjena Zakona o medijima. Zvanični poziv stigao je u ponedjeljak.

“Vjerujemo da ćete razumjeti naše razloge i bez obzira na kratak period za pripremu odazvati se našem pozivu”, piše u dopisu Snežane Jonice, zamjenice predsjednika Odbora za politički sistem, koji je juče oko 15 sati i 30 minuta dospio u redakciju Pobjede i Televizije Prva. Manje od 24 sata prije saslušanja.

 Kad vas specijalni tužilac zove da svjedočite, pitaju vas da li vam odgovara da dođete u zakazano vrijeme. Kad političari hoće da vas saslušaju nema pravila, osim onih koja oni odrede. U ovom slučaju, sve je bilo - mimo pravila logike. Prvo su, u osami i onako šibicarski, bez javne rasprave, osmislili izmjene krovnog medijskog zakona.

Onda je predlagačka trojka Rastoder-Abazović-Miljanić, kao hokejaški napad kada pak na brzinu umetnu u gol, ubacila izmjene zakona u mrežu skupštinske procedure. Potom su juče diskutovali. A onda će danas biti održano famozno konsultativno saslušanje, iako je juče, može se reći na brzaka, završena rasprava o izmjenama Zakona o medijima!

Čak ni paradoksima bogata istorija crnogorskog parlamentarizma ne pamti kada je javna rasprava o nekom zakonu otvorena nakon završetka skupštinske debate o istom zakonu. I sad još treba da nam kažu kako je sve to bilo za dobrobit crnogorskih medija, kako je to zapisano u sporazumu vlasti i opozicije i - pogađate već - kako je sve to sjajna podloga za “vraćanje povjerenja u izborni proces”?! Kakva tugaljiva predstava za javnost.

Mimikrija demokratije. U stvari, predstavnici medija treba da posluže kao puka dekoracija, ikebana u vrtu naših političara, baštovana našeg, kako bi se to nekad reklo, “dinamičnog društvenog razvoja”. Da ih je stvarno zanimalo što misle mediji, neko bi se već sjetio da bi bilo dobro, prije koncipiranja izmjena Zakona o medijima, pitati i novinare. Ne bi zvali da budemo “sića” u političkim potkusurivanjima. Mi nećemo biti dio te dekoracije.

Pogotovo, zato što se već zna šta o predlogu tih izmjena mislimo. Jasno smo o tome već pisali i izvještavali, u Pobjedi i na Prvoj TV. Ko zna, možda je opoziona trojka predlagača, kada su dostavili prijedlog izmjena Zakona o medijima, imala dobre političke namjere. Ono što se konačno pojavilo, ili selektivno prepisalo, kao predloženi tekst to ne dokazuje. Naprotiv, ukoliko budu usvojene izmjene, biće to karikaturalno srozavanje standarda novinarske profesije.

Neprihvatljivo je određivati da se, i za najgrublju novinarsku laž, najviše može platiti - 2.000 eura. I još gore: društveno je štetno promovisati princip da se može novčano kazniti medij - za svjesno sprovedenu kampanju uvreda, blaćenja i laži - samo do granice koja ne “ugrožava finansijski opstanak medija”. To nije demokratski iskorak u zaštiti medija. Sasvim suprotno - predložena su rješenja koja gaze moralne postulate na kojima počiva profesionalno novinarstvo. U Zapadnoj Evropi i SAD društvo gradi mehanizme kojima se bori da finansijski umrtvi pa i ugasi medije (sjetite se Mardoka) koji - potirući etičke i profesionalne standarde - služe kao puko sredstvo za reketaške kampanje novinara, uredništva ili vlasnika.

Crna Gora će, ako budu usvojene, izmjene medijskog zakona biti lider u regionu u - promociji novinarske neodgovornosti. Treba li ozbiljno da se “konsultativno saslušavamo” o prijedlogu da se, bez jasnih kriterijuma, zakonom odredi (čitaj: naredi) državnim organima, institucijama i kompanijama gdje smiju, a gdje ne, da se oglašavaju, bez obzira na sadržinu, etičnost i kvalitet medija?

Logikom predlagača, državni novac za oglašavanje biće usmjeren u budžet za rijaliti šou programe ili skandal - novine koji jure gole pjevačice po crnogorskim plažama – jer su njihovi rejtinzi najveći, njihova čitanost probija limite, zavisno od broja golih guzica. Tim se “mjerilima” u Crnoj Gori zavodi diktatura tabloidnog novinarstva, žute štampe.

Prijedlog izmjena Zakona o medijima - ovakav kakav jeste predložen u Skupštini - nije dobar. I nemoguće je amandmanski ga poboljšati kada je u srži izmjena pogrešna logika. Zato danas ne učestvujemo na parlamentarnom kontrolnom saslušanju o izmjenama Zakona o medijima. Ne zato što ne treba unapređivati medijsku scenu, već to, ovim i ovakvim izmjenama, nije moguće.

 

Tekst zajednički potpisuju: Sonja Drobac, direktorica i odgovorna urednica TV Prva i Draško Đuranović, izvršni direktor i glavni urednik Pobjede

 

Izvor: Pobjeda

Komentari: 4

Valter

26. 07. 2016 - 09:21

Bravo! Odličan odgovor prozirnim nečasnim nakanama!
Sijamski blizanci

26. 07. 2016 - 10:29

A ja, taman pomislio da se ovo dvoje barem u nečemu razlikuju. Kad ono ćorak. Nije me prevario utisak na osnovu emisije "U raljama života".
Pustahija Milorad

26. 07. 2016 - 10:44

Kao i u svemu u našem društvu,tako je i po pitanju medija,osnovni uzrok problema nedostatak kriterijuma.Ne može se neko kititi slobodnim i istraživačkim novinarstvom ako je je ono jednostrano i interesno usmjereno. OK i u SAD mediji su favorizovali Klintonovu u odnosu na Sandersa,ali tamo mediji ne proizvode stranke poput najslobodnijeg, najistraživačkijeg, najčitanijeg i najgledanijeg medijskog koncerna u Crnoj Gori.Začet u incestnom braku vrha CG politike,bankarstva i EU obavještajnog sektora taj koncern umišlja prava po rođenju.Možda mu je tu ideju nametnuo NVO sektor,koji je nastao na isti način,samo je vaspitan od strane guvernanti po ambasadama.I ne može im se ništa.U njima je žilavi osnivački gen DPS-a i o jadu ćemo se zabaviti dok dovedemo k poznaniju prava i jedne i druge.Kad to vidim sve više mi se sviđa otvoreno bizarni i opskurni Informer.Na kraju krajeva i direktor koncerna ne izlazi iz bordela.iz njega i piše.Ali nijednom nije kresnuo čak ni u bordelu.Impotencija.
DEKI

26. 07. 2016 - 10:46

OKLE JE OVA CRNOGORKA VELIKA SONJA
Novi komentar