Putin: Rusija i Slovenija protiv revizije istorije

Rusija i Slovenija smatraju da je revizija istorije nedopustiva i udružiće napore u cilju jačanja bezbjednosti u Evropi i svijetu, poručio je ruski predsjednik Vladimir Putin ispred Ruske kapele na alpskom prevoju Vršič u Sloveniji.
Objavljeno: 30. 07. 2016 - 18:42 Promjenite veličinu teksta: A A A

Putin je zahvalio slovenačkim vlastima, članovima Društva slovenačko-ruskog prijateljstva, javnih organizacija i svim Slovencima na očuvanju zajedničke istorije i sjećanja na ruske državljane čija je sudbina vezana za tragične događaje na slovenačkoj teritoriji.

"Hvala na iskrenom stremljenju i naporima u cilju učvršćivanja temelja evropskog jedinstva, na kojima bi budućnost Evrope trebalo da bude izgrađena", istakao je on.

Putin, koji je danas boravio u jednodnevnoj posjeti Sloveniji, učestvovao je na ceremoniji povodom obilježavanja 100-godišnjice izgradnje Ruske kapelice, koju je nazvao "simbolom rusko-slovenačkog prijateljstva i zajedničkog stremljena ka miru i prosperitetu".

Slovenački predsjednik Borut Pahor istakao je da je ova ceremonija okupila one kojima je stalo do mira, prenose agencije.

"Mi vjerujemo da su rat i mir uvijek predmet političke odluke. Odbacujemo ideju da je rat neizbježan. Prihvatamo odgovornost za mirno rešavanje svih sporova i želimo trajni mir", poručio je Pahor.

Ruski predsjednik je u Ljubljani otvorio spomenik ruskim i sovjetskim vojnicima koji su poginuli na teritoriji Slovenije tokom Prvog i Drugog svjetskog rata.

Putin će razgovarati sa slovenačim državnim vrhom, tokom kojih će, kako je ruski predsjednik najavio, biti riječi o "novim obećavajućim projektima u cilju unapređenja cjelokupnih odnosa između dvije zemlje".

Ovo je treća posjeta Putina Sloveniji.

Komentari: 2

neso

30. 07. 2016 - 20:53

OVO JE GROMADA SVETSKA. BRAVISIMO PUTIN. PA TI SI ZA MIR, PROTIV TERORIZMA, ZA SLOBODNU EVROPU, SVIJET BEZ RATA I TERORIZMA. POHRLILI SU NA BOGASTVO KOJE RUSIJA VELIKA IMA. NIKAD VIŠE RATA NA TLU RUSIJE NEĆEBITI. TO SAMO MOŽE CAR PUTIN DA OBEZBIJEDI. PA KAKO DRŽI ASADA. PRIJATELJSKI.
-

31. 07. 2016 - 02:52

Nikad vise rata na tlu Rusije? Naravno ,ali ce biti van Rusije. Zar to ne dokazuje primjer Ukrajine, Moldavije , Gruzije, Avganistana, Ceske, Madjarske, Baltickih republika, Poljske, Irana, i svih drugih drzava koje je Rusija okupirala u proslosti ? Nauci ponesto iz istorije , citaj ponesto iz svijeta, guslaru veljesrpski sto pricas ekavsko-ijekavski. Ne moze ogranicen mozak velikosrbina iz CG sto prati nekoliko portala u Srbiji i CG donijeti suvisao zakljucak.
Novi komentar