Slovenija prodaje državni udio u Triglav osiguranju

Slovenački državni holding (SDH) predložio je Ministarstvu finansija promjenu strategije upravljanja državnim investicijama, pri čemu se preporučuje prodaja državnog udjela u Triglav osiguranju.
Objavljeno: 15. 08. 2016 - 12:02 Promjenite veličinu teksta: A A A

U toj kompaniji država ima većinski udio od 62 odsto. Prve reakcije stranaka, međutim, pokazuju da će o tome još biti ozbiljnih rasprava. 

Tako je stranka DeSUS, koja je dio vladajuće koalicije, izrazila protivljenje uz dodatak kako je s bivšim ministrom finansija Dušanom Mramorom dogovoreno da se 34 odsto udjela Triglava prebaci u državni penzioni fond, a da bi zakon omogućio da taj fond otkupi i preostalih 28 odsto udjela u Triglavu.

SDH je prošle godine preporučio da se dionice Triglava ne prodaju, a državni udio u njemu nazvan je strateškim. 

Dodatnu komplikaciju u cijeloj priči sigurno će donijeti i činjenica da najveći interes za preuzimanje Triglava pokazuje Croatia osiguranje, koja je u posljednje vrijeme preko hrvatskih penzionih fondova kupovala njegove dionice na Ljubljanskoj borzi. Takođe, Adris odnosno CO prikupili su i značajan udio u Savi Re.

U isto vrijeme, Croatia osiguranje je, ne čekajući rasplet oko eventualnog preuzimanja Triglava i Save Re, dobilo dozvolu slovenačke Agencije za nadzor osiguravača (AZN) za direktan pristup slovenačkom tržištu. 

Pripreme za nastup na slovenačkom tržištu protiču uporedo sa povećanjem vlasništva u Sava Re. Adris grupa i Croatia osiguranje u jesen očekuju odluku AZN-a o povećanju vlasničkog udjela u Savi Re sa sadašnjih 20 na 33 odsto.

Triglav se još prije tri godine počeo pominjati kao moguća nova akvizicija Adris grupe, kojom bi nastao regionalni lider na tržištu osiguranja vrijedan 720 miliona eura. Tada je tržišna kapitalizacija Triglava iznosila 416 miliona, a danas je preko 650 miliona eura. 

(SEEbiz) 

Komentari: 0

Novi komentar